• 9.378.534 stemmen

Met onder meer: Javier Bardem, Maricel Álvarez en Hanaa Bouchaib

Gesproken taal: Kantonees, Spaans en Mandarijn

Releasedatum: 3 februari 2011

Plot Biutiful

"You don't choose your family. We all belong to somebody, but to belong to Uxbal and Marambra, is both a blessing and a curse."

'Biutiful' vertelt het verhaal van de criminele tussenbaas Uxbal (Javier Bardem), die in een vettig glimmend Barcelona de schakel is tussen een Chinees naaiatelier en illegale Afrikanen die nepspullen verkopen in combinatie met drugs. Uxbal leeft met zijn twee kleine kinderen in een smerig appartementje in een deel van de stad waar toeristen nooit komen. Zijn vrouw, die aan borderline lijdt, is de voogdij kwijtgeraakt. Het is een schimmig en grauw bestaan, waar geen van de betrokkenen veel plezier in heeft. Dat wordt er niet beter op als het doodvonnis over Uxbal uitgesproken wordt na een medisch onderzoek. Hij heeft nog maar een paar maanden te leven. Wat kan Uxbal nog rechtbreien aan de verziekte situatie waarin hij zich bevindt?

avatar van fappie

Baas boven baas .

Vind trouwens dat de film zijn naam eer aan doet. Beautiful. 4,0*

avatar van Awake78

Awake78

Waar ik Amores Perros, Babel en 21 Grams met de hoogste notering onderscheidde, doe ik dat met Biutiful niet. Natuurlijk is het een ijzersterke film, maar dat wow-gevoel ontbrak een beetje.

En dat komt met name door de manier waarop het verteld wordt. Nergens een climax of laat staan spanningsboog. Ik snap dat het een drama-film is, maar we volgen gewoon zijn leven (en dat van een aantal andere personen) van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat.

En dat is 1 x leuk, en de 2e x ook nog wel, maar bij de 3e keer weer hetzelfde dag-scenario en ik kende het wel en begon het me een beetje tegen te staan. Ook een kleine plottwist of iets andere wending zat er niet in (zoals wel met de andere 3 films van onze vrind).

Neemt niet weg dat Bardem keurig acteert. Af en toe wat zoutloos maar laten we maar aannemen dat dat bij z'n rol hoort. Muziek prachtig en goed getimed. Maar het is allemaal wel erg veel ellende, misschien iets teveel van het slechte....

Een prima film voor de rest.

avatar van HAFC1903

HAFC1903

Film wordt wat mij betreft erg omlaag gehaald als ik zie in welke winkels hij nog net niet gratis weggeven wordt. Heb hem zelf ook ergens op de kop kunnen tikken een tijdje terug in een 3 voor een tientje bak.

Acteerwerk van Javier Bardem is gewoon geniaal. Prachtig in beeld gebracht soms het trieste leven van een Spanjaard. De droevige situaties thuis van Uxbal zijn ook erg goed.

Erg mooi gefilmd in de wat grauwere straten van Barca.

Degene hierboven zegt dat het erg veel ellende is, en misschien wel iets teveel. Aan de ene kant wel een beetje waar, maar aan de andere kant is dit nou gewoon de situatie zoals het is voor vele Spanjaarden.

Een 5* van mij, maar dat is persoonlijk...

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik had een beetje hetzelfde als met 21 grams dat het zo'n opeenstapeling van ellende wordt dat de film mij (helaas!) niet meer wist te raken. Javier Bardem is namelijk weergaloos als de man die weet dat hij ten dode opgeschreven is en waarschijnlijk niks dan chaos achter zal laten. Die intense pijn speelt Bardem dan ook met zoveel passie dat het ook overkomt op het publiek. En daarbij wordt Bardem ook ondersteund met de zowel dromerige als rauwe filmsstijl van Iñárritu.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Biutiful staat toch wel met stip op nummer 1 of 2 op de lijst meest zwaarmoedige films die ik ooit gezien heb. En dat komt vooral omdat er - op Ige na - geen sprankje hoop te bespeuren valt. Barcelona heeft een donkere, vuile lucht, het regent zelfs, de mensen zijn afstandelijk en lelijk, zelfs Sagrada Familia straalt niet op zijn mooist, omdat hij is omgeven met steigers. En dan de vrachten ellende. Mocht Uxbal geen dodelijke ziekte gehad hebben, dan zou hij sterven aan alle kwelling, hoewel hij een doorzetter is.

Het camerawerk en de fotografie zijn schitterend. De disco scène is in zijn geheel groots. Heel af en toe kon ik me, mede door het camerawerk, mee laten slepen door omgeving, situatie en personages, maar dat gebeurde maar mondjesmatig en dus veel te weinig. Bardem laat opnieuw zien één van de beste acteurs van zijn generatie te zijn.

Niet opzetten als je je down voelt, want dan ga je je down-down voelen.

avatar van DVD-T

DVD-T

Prachtig camera werk, een heerlijk grauw Barcelona, een bijna perfecte Bardem. Een erg depressieve film, dat wel, maar opnieuw prachtig in beeld gebracht en verteld door de regisseur en zijn team. Misschien wel Iñárritu's beste maar dat zou een herziening moeten uitwijzen.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Javier Bardem probeert met criminaliteit het hoofd boven water te houden, maar feitelijk heeft hij een goed karakter, als bij hem terminale kanker wordt geconstateerd probeert hij het één en ander recht te zetten voordat hij sterft, maar niet alles pakt goed uit.
Prima thema, maar het duurt wel even een uur of wat voor je echt in de film zit, in het eerste uur zien we een hoop ellende maar lijkt de totale samenhang nog een beetje teveel als los zand te zijn.
Toch ga je langzamerhand wel mee-leven en -voelen met Javier's personage en de mensen om hem heen...en dan krijgen we nog dat vreselijke ongeluk waaraan hij zelf mede schuld is en lijkt enige redemptie haast niet meer mogelijk te zijn.
Goede film, beetje zwaar op de hand en zonder verlossende kopstoot.

avatar van Salto

Salto

Wat een geweldenaar is die Bardem. Hij is de flm voor mij.

avatar van doncorleone

doncorleone

Naast het prima acteerwerk van de charismatische Badrem, heb ik vooral genoten van de prachtige muziek.

Dat is iets wat mij bij veel recente Spaanse, Franse en Italiaanse films opvalt (met name bij Almodavar's films). Ik dacht even hier ook weer met een Alberto Iglesias score te maken te hebben, maar dat bleek niet zo te zijn.

Na Alejondro's Amores perros, 21 grams en Babel was Biutiful een film die ik moest zien.

Ook deze is weer geslaagd, maar in tegenstelling tot die 3 eerdere titels denk ik dat ik Biutiful niet snel opnieuw zal bekijken.

Het sfeertje, en de achtergrond van Barca's voorstad Badalona is grauw en deprimerend, en deed mij gek genoeg (ondanks dat ik tientalle keren in Barcelona ben geweest) meer Latijns Amerikaans aan dan Europees (waar niks mis mee is).

Visueel vond ik het dik in orde, maar niet zo genietbaar als bovenstaande commentaren doen vermoeden.

Drama is vol op aanwezig, maar ik miste wel een bepaalde spanning in de film.

avatar van psychopath

psychopath

Zeer goede drama film al moet ik zeggen dat ik de 1e keer in slaap ben gevallen maar dat kwam omdat ik lazerus was, volgende dag verder gekeken en zeker niet tegen gevallen.

Je moet wel echt van drama films houden anders ga je dit denk ik niet zo goed vinden.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

jeetje wat een tegenvaller.helemaal als er zoveel mensen lyrisch over zijn

sta best open voor alternatieve cinema,maar hier kon ik geen chocola van maken.

beetje kwasi filosofisch eind,wat een suffe film,duurt ook veel te lang

avatar van je80roen

je80roen

Mooie film! Alleen wat een bak ellende krijgt de kijker over zichh heen gestort. Indrukwekkend maar zeker niet om vrolijk van te worden.

avatar van icarus

icarus

Hoe kan iemand zou zeggen dat er in deze film geen spanning zit! Ik vond het een fantastisch mooie (en spannende) film die heel mooi laat zien hoe mensen kunnen worstelen met hun gevoelens, hoe moeilijk het is en hoe onverdraaglijk het kan zijn als je wel wil, maar niet kan en dat mensen zo verschillend van karakter kunnen zijn. Buitenkant is niet altijd wat het lijkt. En eerlijkheid ook niet: de corrupte politieman die de naam heeft eerlijk te zijn maar het niet is, en de vrouw van Uxbal die ondanks haar lelijke kanten (oa door een bipolaire stoornis) wel heel eerlijk en kwetsbaar is.

In de review onder aan deze pagina van het Rotterdams Film Festival staat een mogelijke reden genoemd waarom niet iedereen de film zo mooi vindt. Persoonlijk denk ik dat de schrijver van die review daar wel een goed punt heeft.

Verder heb ik niet zo heel veel verstand van films, maar ik vond dat er erg goed geacteerd werd.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Ik ben eerlijk gezegd ook verbaasd dat deze film zo'n hoge score heeft? Komt dat omdat iedereen de regisseur prijst en daardoor niet meer objectief kijkt? Zoals bijvoorbeeld The Rolling Stones altijd maar geprezen worden, terwijl die zoveel slechte nummers hebben gemaakt. Maar goed, terug naar deze film. Het is zeker geen slechte film. Ik vind alleen dat de film wel erg grauw en vies eruit ziet. Dat is natuurlijk ook de bedoeling, alleen 148 minuten is voor mij wel heel lang. Er had wel in geknipt kunnen worden. Ik heb sowieso vaak moeite met lange films. Lengte doet vaak afbreuk aan een film. Heel soms als het echt een steengoede film is niet. Bij deze film had 90 minuten genoeg geweest.

avatar van AFCA-030

AFCA-030

Aardige rolprent, maar in mijn ogen niet zo goed als de scores doen vermoeden. Het is vooral een hele zware film, waar je echt voor in de stemming moet zijn. Niets mis mee, maar de film kabbelde, mede door zijn speelduur, maar wat voort en dat zorgde ervoor dat ik elk kwartier op de klok aan het kijken was of de film nu eindelijk bijna afgelopen was. Het had ruim een uur korter gekund allemaal en dat is het grootste kritiekpunt op deze film. Er gebeurt gewoonweg te weinig om 150 minuten te boeien.

Over het acteerwerk valt niets negatiefs te vertellen. Javier Bardem acteert de rol van zijn leven en de rest van de cast speelt ook met overtuiging. Ondanks dat het allemaal zeer overtuigend ingespeeld is, heeft het geen enkele keer een traan op mijn gezicht getoverd. Normaal schiet ik zo vol en sta ik bekend om mijn zeer groot empatisch vermogen, maar bij deze film gaat blijkbaar toch iets fout. Waarschijnlijk omdat de film in zijn geheel wat saai is en maar wat voortkabbelt, waardoor ik er nooit helemaal in ben komen te zitten. Al met al is het niet de parel die ik hoopte dat het zou zijn.

avatar van AFCA-030

AFCA-030

AFCA-030 schreef:

Matige rolprent, maar in mijn ogen niet zo goed als de scores doen vermoeden.

avatar van scorsese

Prachtige film over een vader van twee met verschillende illegale handeltjes die probeert zijn zaakjes op orde te krijgen als hij met kanker wordt gediagnosticeerd. Een intiem portret van een man die probeert het goede te doen, maar hier niet altijd in slaagt. Rauw en ingetogen tegelijk en het acteerwerk is ijzersterk. Absoluut een goeie film dus, maar het niveau van Iñárritu's vorige meesterwerkjes wordt niet gehaald.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Prachtige, intrigerende film, die me wist te boeien van het begin tot het eind. Bardem speelt hier de sterren van de hemel, al moet ik wel eerlijk zeggen dat ik hem nog niet eerder zag in een film. Maar je ziet gewoon dat de man kan acteren, zijn rol pakte me helemaal in. De rest van de cast is al net zo overtuigend. Er is geen enkel personage die niet genoeg uitgediept wordt, zodat je met hun meeleeft in al hun aspecten. Ik heb de film ademloos zitten kijken vanaf Blu Ray. Dit is echter geen film voor het grote publiek. De themathiek in de film zal vele kijkers ontgaan. Ook de details, zoals de anders bewegende spiegelbeelden en de overledenen in de spiegel zullen vele kijkers niet begrijpen. Mij greep de film me bij mijn strot, kan niet anders zeggen. 4,5 *

avatar van arnodw

arnodw

Heeft nog iemand tijdens de scène met de 25 gestikte Aziaten ook die twee mensen aan het plafond zien hangen? Wat had dat te betekenen?

avatar van Willemweetniet

Willemweetniet

arnodw schreef:

Dat zijn natuurlijk de geesten die hij kan zien.

avatar van MiekieMow

MiekieMow

tweede helft werd ik er gewoon ingezogen!! Prachtig acteerwerk. En een enorme zware.... en emotionele manier van het uitbeelden van sterven. Heftig!

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Tamelijk depressief deze film. Niet slecht hoor ... zeker niet. Maar ik kan hier onmogelijk 2,5 uur naar kijken.

Helaas is mijn beoordeling daar dus ook wat op afgestemd.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Alles kapot.

Toevallig heb ik van deze regisseur ook enkele andere bekende films gezien, waaronder Babel, 21 grams en Amores Perros. Het maken van depri films lijkt een beetje zijn handelsmerk.

Een film waar je echt voor in de stemming moet zijn. Niet noodzakelijkerwijs zelf depri maar wel in een zeer geduldige bui om hier echt voor te gaan zitten. De film is vooral zwaar omdat de pogingen van Uxbal e.e.a. recht te zetten, lang niet allemaal vruchtbaar zijn. Terwijl hij al kanker heeft maakt hij nog meer shit mee. Het is een zeer knap geacteerde, meeslepende film.

Wel zijn een aantal dingen stom. Uxbal die aan niemand vertelt dat hij ziek is. Ik haat het als mensen dat doen. Ook zijn paranormale gave is een vreemd thema in de film wat er eigenlijk niet in thuishoort. De scenes die hiermee te maken hebben zijn dan ook vreemd.

Een film met indrukwekkende scènes en problematiek, maar die ik desondanks als geheel niet als indrukwekkend heb ervaren.

Het is goed geacteerd, vooral van Bardem.

Het is rauw gefilmd en de film komt realistisch over. De camera lijkt in piepkleine ruimtes afwezig, dat is knap gedaan. Het is daardoor net alsof je zelf in de kamer staat.

Ik kan toch niet helemaal de vinger op de zere plek leggen waarom het me niet zo aangrijpt.

Spaans(talig)e films liggen me (uitzonderingen daargelaten) over het algemeen wat minder. Films uit die landen zijn wat ook minder plotgedreven, waar ik minder mee uit de voeten kan.

Toch wel een ruime 3*

avatar van Robi

Robi

Erg mooie maar ook erg schrijnende film over een man die er sowieso al erg veel moeite mee heeft om iets goeds van zijn leven te maken. En dan ook nog moet zien te zorgen dat hij alles goed achterlaat als hij krijgt te horen dat hij gaat sterven. Absoluut geen vrolijke film, maar wel erg aangrijpend.

avatar van Angelo2

Angelo2

Aardige maar toch wat tegenvallende film die vooral uitblinkt in zijn naargeestige sfeer. De grauwe stad, armoede, uitzichtloosheid, de armzalige situaties waar ze zich allemaal in bevinden....alles is aanwezig in deze film maar om nou te zeggen dat ik echt geraakt werd, nee. Acteerwerk van Javier Bardem was redelijk, de man is met zijn markante uitstraling vermakelijk om naar te kijken maar ook hij kan de film niet grote hoogte trekken. Een prima film maar niet de topper waar ik op gehoopt had. Kan misschien ook door de iets wat lange speelduur komen en door een aantal minder interessante personages waar de film toch te weinig ruimte aan gaf. Een 7

avatar van frans123

frans123

Ik lees met verbazing vaak kritieken van kijkers. Een film afkeuren en laag waarderen omdat er veel 'ellende 'in de film is....Tja.....Neem dan een volgende keer een film uit het vak "humor". Kom op zeg,een

film die een verpletterende indruk maakt,met name door hoofdrolspeler Bardem,, bij wie je het gevoel hebt dat hij helemaal niet acteert...Aan de grauwheid en somberheid van het verhaal is geen ontkomen en aan. Dat is de kracht van de film,en behoort hij tot een van de beste in zijn genre. En zoals boven beschreven,,is de teneur van somberheid tot in alle details uitgevoerd: lelijke mensen, afschuwelijke behuizing ,Barcelona waar het regent.....Een film is per defintie niet goed omdat het verhaal vrolijk stemt,maar een film is goed wanneer het eindprodukt er in slaagt je mee te sleuren ,in dit geval in een diepe treurnis waar geen ontkomen aan is ,....ook voor de kijker niet.Al snel wordt dan vervallen in melodrama,maar niet in deze ijzersterke film,waar alles zeer aannemelijk is, en leven nog erger is dan de dood.......

bekijk de film nog een keer als je een lage waardering hebt gegeven.....en niet klaar zit om ge-entertaind te worden, met een zak chips en cola -bacardi., maar om de film te bekijken als kunstwerk ,ook als je vindt dat er teveel ellende in de film is.

avatar van ronaldverh

ronaldverh

Wat een indrukwekkende film! Zojuist gezien op Canvas..

Prachtige acteurs, ook de kinderen van Uxbal spelen geweldig. Film blijft nog lang in mijn hoofd hangen denk ik..

avatar van Koen87

Koen87

Waar ik Babel, 21 Grams en mindere mate Amores Perros hoog heb staan, kon Biutiful mij totaal niet bekoren. Het verhaal grijpt me niet aan, de filosofische insteek trok mij niet en het tempo lag mij voor bij deze film te laag.

avatar van laundromat

laundromat

Film gekocht door de namen Iñárritu en Bardem. Blij dat ik hem mee genomen heb. Wat een film! Iñárritu schiet weer raak. Bardem is sowieso een baas. De kinderen spelen ook goed. Net als de onbekende Álvarez. Zelden zo'n grauw Barcelona gezien. Qua omgeving maar ook qua sfeer. En sneeuw verwacht je ook niet...mooi gedaan. Muziek ook goed voor elkaar.

Films die ik van hem gezien krijgen tot nu allemaal 4* maar Amores Perros vond ik wel de beste. Dus wellicht gaat die stem omhoog.