Genre: Drama / Oorlog
Met onder meer: Michael Caine, Brendan Fraser en Do Thi Hai Yen
Gesproken taal: Tsjechisch, Frans en Engels
Releasedatum: 14 augustus 2003
Plot The Quiet American
"In war, the most powerful weapon is seduction."
Saigon, 1952: Het land is in de greep van de oorlog met de Fransen. De jonge Amerikaan Pyle raakt bevriend met Thomas Fowler, een correspondent van de Londen Times. Wanneer Thomas Pyle introduceert aan zijn mooie en jonge vriendin Phuong raken de drie verwikkeld in een driehoeksrelatie.
Thomas Fowler
General Thé
Mr. Muoi
Phuong's Sister
Jordy
Erg aardige film, beetje gezapig misschien. Goede rol van Caine, mooi beeld van Vietnam en Fraser is opvallend in een serieuze rol. Morgen is de volgende film van Noyce aan de beurt.
Svenga
Mooi gemaakte film, goed film- en acteerwerk, maar een traag plot. De beklemmende sfeer die de film probeert op te roepen, mislukt deels door het gebrek aan interessante wendingen en voorvallen in deze film. Prima film voor Caine-fans, maar voor een goede Vietnam-film zou ik het elders zoeken. (3)
titan
Pfff, en weer tovert Miramax een obligate formulefilm uit haar hoge hoed die uitsluitend gemaakt lijkt om te scoren op de filmfestivals en de Oscaruitreiking.
Caine voldoet prima en de muziek van Craig Armstrong is mooi en effectief, maar verder heb ik het allemaal wel eerder en beter gezien. 2,5*
MFEO
Goeie mooie film die eens een ander punt van Vietnam belicht. Het punt van de fransen in Vietnam. (Voordat de Americanen kwamen.)
Goeie rol van Michael Caine.
Redlop
Brendan Frazer is geschikt in rollen als de aardige, stuntelige, welgemanierde, goedlachse, ietwat verlegen ideale schoonzoon. Zijn rol in 'Blast from the past' staat op zijn lijf geschreven.
In deze film is hij totaal gemiscast. Of de producers zochten alleen maar een naam die de doorsnee videotheekgangers bij gebrek aan beter dan maar meeneemt.
Michael Caine is het Britse equivalent van Rudi Falkenhagen en kan me nooit echt boeien.
Verder hebben we nog een zeer langdradig oninteressant verhaal met beelden van Vietnam wachtend op oorlog. Maar het enig echt schokkend beeld was om Caine met zo'n veel te jonge meid te zien stoeien
Gelukkig gebeurt er dan eindelijk waar je na 20 minuten stiekum op hebt gehoopt. Het is goddank afgelopen.
1* voor de regie.
Speelde hij ook niet in de serie 'The Factory'?..
Maar effe serieus
Caine is toch een geweldige acteur?
Redlop
Persoonlijk vind ik hem dus nooit echt een interessant personage neerzetten en dat is voor mij het hoofdcriterium.
Als ik hem zie in een film zie ik altijd zo snel Michael Caine in een rol. Snap je?
Dat heb ik bij Kevin Spacey of Jeff Bridges bv niet, daarbij vergeet je de acteur.
Cobbler
Het goede van deze film is voor mij dat ik weer wat opsteek van de geschiedenis van Vietnam. Ik zou niet snel een boek erover lezen, maar na deze film is wel een beetje mijn interesse gewekt en dat vind ik wel leuk als een film je kan interesseren over hoe het precies zit met de Fransen en de Communisten en de Amerikanen in die tijd. Verder vind ik Vietnam mooi in beeld gebracht qua cultuur en natuur.
Wat ik best wel stom vind is dat hij een hond op straat tegen is gekomen en dat die meteen naar hem luistert als hij een klikgeluid met zijn tong maakt, dat vergt echt goede training. Toen vroeg ik me ook af waarom hij nou een hond moest hebben, het draagt niks bij aan het verhaal, maar dat wordt inderdaad wel duidelijk op het einde.
Verder is het verhaal op zich wel aardig genoeg, al met al 3*
Bij deze wil ik je de volgende films aanraden waar dat ook mooi in beeld is gebracht:
Xich Lo (Cyclo)
A la Verticale de l'Été
Beide van regisseur Anh Hung Tran.
cornelis
Goed gemaakte, maar ietwat onbijzondere film, vond ik.
En geen gezeur over Caine
Hij is geweldig...
De Knip
Wel een aardige film, maar niet altijd even verrassend. Komt niet echt spectaculair over en Caine's rol krijgt gaandeweg de film steeds meer sympathie.
Krekt een voldoende:
***
Film begint ijzersterk om daarna langzaam als een kaars uit te gaan, een magere 6 dus 3 *
predator
- 1948 stemmen
Mooie rol van Caine, aangrijpend verhaal. Ik had zelf een beetje moeite met Fraser (komt waarschijnlijk door dat gedoe in de Mummy). Niet een hele bijzondere film, maar ook niet slecht.
Poisonthewell
Alleraardigste remake van Mankiewicz's verfilming van Graham Greene's boek. Ik denk dat ik de eerste versie uit 1958 ietsje beter vond, maar deze is trouwer aan het boek; de Amerikanen zijn de schuldigen achter de bomaanslagen in Saigon en niet de communisten. Dus dat is een pluspunt. 3,5*
spuit11
Ik heb deze film ook een aantal jaren gelden in het filmhuis gezien, en vond hem toen ook erg indrukwekkend. Ben een liefhebber van Caine, maar hij zette ook echt een goede rol neer. Had ook wat moeite met Fraser, maar dat zal we komen doordat hij nu eens een andre rol speelt. Het was misschien een beetje traag, maar zeker niet saai. Moet hem binnenkort nog maar eens een keer gaan kijken.
Raspoetin
Mooie film in een interessant scenario. De Vietnam Oorlog gedurende de Franse overheersing. Op de achtergrond de dreigende containmentstrategie van de Amerikanen om de communisten tot een halt toe te roepen.
damon
die aanslag was zeer goed in beel gebracht. zeer schokkend
verder is de film inderdaad traag met een goede einde 3*
chiquita
Noyce heeft Phuong op een fantastische en briljante manier als metafoor en symbool gebruikt voor Vietnam. Phoung was Vietnam, en haar ervaring met Fransmannen (ze zijn onbetrouwbaar) en interactie met de Amerikaan (Fraser) en Brit (Caine) reflecteerde de toenmalige politiek van Frankrijk, de VS en Groot-Brittannie inzake Vietnam. Het enige wat Phoung (Vietnam) in feite wilde was overleven, door meer welvaart te verwerven. De Amerikaan en Brit gingen hier op een voor die tijd typische manier mee om. Frankrijk was een kolonialist, Europa vertegenwoordigd door de Brit een realist en de Amerikaan een idealist, die niet door had dat de implementatie van democratie in Vietnam noodzakelijkwijs tot een democratisch cultuur zou leiden. De verhoudingen tussen Amerika en Europa in de context van realisme/idealisme zijn tegenwoordig compleet omgekeerd.
Als je toe bent aan een ongewoon en fris perspectief op Vietnam, dan is dit de perfecte film. Lees wel eerst een boek over de geschiedenis van het land, anders kan deze film als saa worden ervaren. Ondanks alle bewijzen, nemen de Amerikanen nog steeds geen verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Saigon.
Prachtige film. 4*
chiquita
1* voor de regie.
Misschien vind je het verhaal interessanter als je bij eventuele herziening je aandacht richt op de relatie die Phoung had met de mannen in haar leven en deze kopelt aan de politiek van de toenmalige interveniërende partijen in Vietnam?
Redlop
Moet eerlijk zeggen dat ik me weinig meer herinner van de film. Ik had geloof ik iets van...als je dan toch een Graham Greene roman op locatie gaat verfilmen maak er dan iets speciaals van. Van Noyce had ik ook meer verwacht. Caine en Fraser zijn prima acteurs, alleen ze doen me heel weinig.
Misschien herzien, aan de andere kant heb ik daar weinig zin in.
Struan
@chiquita
Ben ik helemaal met je eens. Ik had echter de rol van Phuong niet zo gezien zoals jij haar omschrijft, maar klopt wel, denk ik.
Ik heb meer gelet op de sfeer en achtergrond van Vietnam in de nadagen van een koloniaal bewind. Dat heeft iets romantisch. Een Empire in verval. De decadentie van europeanen die in feite nog leven in de 19e eeuw.
Ook ben ik met je eens dat realisme-idealisme zijn omgedraaid tussen de beide continenten. Saai is wel het laatste waar ik aan dacht.
neo
Michael Caine wilde de rol in de film enkel accepteren indien Armstrong de score zou doen. En dat gebeurde dan ook.
Voor de rest wel zo'n beetje mee eens.
orbit
- 12092 berichten
Veel te weinig diepte meegegevn in vergelijking met het boek, bovendien was Fraser allesbehalve de "quiet" Pyle van het boek.. matig
Clint Reno
Een waanzinnig mooie film. Enorm pakkend. Frasier was niet zo sterk in deze film, maar misstond niet in de film. Een absolute aanrader.
JJ_D
Ondanks de uiterst sfeervolle regie van Phillip Noyce blijft 'The Quiet American' slechts een matige film: de driehoeksrelatie in Graham Greene's verhaal is niet altijd even interessant, maar het zijn vooral de acteurs die steken laten vallen. Michael Caine zet een té nadrukkelijke rol neer (- zoals hij altijd doet); de Vietnamezen raken alweer niet verder dan wat gehakkeld Engels waar niemand op zit te wachten.
Ondanks het uitstekende misdaadverhaal en de niet al te bombastische score verzuipt 'The Quiet American' in het gros der middelmatige films, dankzij een verkeerde casting.
Castor Troy
Michael Caine redt juist de film, Fraser vond ik minder sterk, erg irritant zelfs.
lowhusky
Ontzettend mooie film met goede sfeer maar dodelijk saai. Caine was goed maar de film was zo saai dat ik het einde niet meer weet
Leno
Prachtige film met een sterk en interessant verhaal. Wel handig als je wat weet over de historie aldaar, wellicht dat de film anders wat saai is.
De locaties zijn mooi, de acteurs varierend van capabel (Fraser) tot uitmuntend (Caine). Bovendien is de film mooi in beeld gebracht en is er een perfecte mix tussen romantiek, drama en spanning.
Robi
Detective verhaal dat zich afspeelt in Vietnam in de tijd dat de Amerikanen het overnamen van de Fransen. Erg afstandelijk en koel gefilmd en ook geacteerd door met name Michael Caine.
Jammer, het verhaal was op zich boeiend en er had meer in deze film kunnen zitten.

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

In America
Romantiek / Drama, 2002

House of Sand and Fog
Drama, 2003
driehoeksverhoudingterreurjournalistgebaseerd op boekfemale lovervietnamese oorlogsaigonindochinajaren 50indochina war ho chi minh