• 9.376.921 stemmen

The Wicker Man (1973)

Mystery / Thriller | 88 minuten / 100 minuten (gerestaureerde versie)

Genre: Mystery / Thriller

Speelduur: 88 minuten / 100 minuten (gerestaureerde versie)

Alternatieve titel: De Gevlochten God

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Robin Hardy

Met onder meer: Edward Woodward, Christopher Lee en Britt Ekland

Releasedatum: 19 oktober 2023

Plot The Wicker Man

"Flesh to touch...Flesh to burn! Don't keep the Wicker Man waiting!"

Een christelijke politie-inspecteur onderzoekt de verdwijning van een twaalfjarig meisje. Hij reist daarvoor naar een Schots eilandje, waar de bewoners niet veel interesse blijken te hebben in de verdwijning. Na verloop van tijd blijkt dat de bewoners er een nogal aparte levensinstelling op na houden, waaronder extreme natuurverering, vrije seks en hekserij. Dit alles onder het toeziend oog van de excentrieke Lord Summerisle.

Sergeant Neil Howie

Harbour Master (onvermeld)

May Morrison

avatar van RuudC

RuudC

Kijk! Zo doe je dat. Een maand geleden heb ik de remake van The Wicker Man gekeken en daar kwam mijn score niet verder van twee en een halve ster. Mijn grootste verwijt was de slechte opbouw van het verhaal en feit dat de eilandbewoners raar en ongeloofwaardig neergezet werden. Al die verwijten zijn simpelweg niet van toepassing op het origineel. Deze komt dan wel uit 1973 en oogt dan ook als zodanig, maar als geheel is origineel echt beter

Het fijne is dat het verhaal direct een stuk beter wordt uitgelegd. De opbouw is zoveel logischer, waardoor je beter kan zien wat er daadwerkelijk gaande is. De speurtocht naar het vermiste meisje is interessant in beeld gebracht. Als locatie is het Schotse eiland (en haar bevolking) vele malen geloofwaardiger dan de Amerikaanse tegenhanger. Tegenwoordig zijn de rondrennende naakte dames en vrije seks in de buitenlucht niet meer shockerend. Interessant vind ik hoe de christelijke agent afzet tegen deze heidense cultus. De plottwist en het intense einde komen zo veel beter tot hun recht. De muziek past er goed bij en dat maakt het wat mij betreft ook een heel fijne cultfilm.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Geweldige film!!!!

Op de één of andere manier was deze tot op vandaag altijd zoiets van ooit-nog-eens-zien.

Daarmee heb ik mezelf duidelijk tekort gaan want zou zo maar eens de beste Britse horror/mystery kunnen zijn.

Hoog op sfeer, veel folk (in combinatie met de rest van de film een hoog pagan gehalte), weinig blood en geen gore maar toch gruwels in overvloed.

En die Wicker Man is toch indrukwekkend ook al heb je de afbeelding al zo vaak gezien.

Gruweleilandje...enigszins vergelijkbaar Who Would Kill a Child? uit 1976, maar die heeft hier dus wat elementen geleend.

Meesterwerkje!

avatar van Reinbo

Net weer gekeken. Blijft briljant. Heerlijk occult filmpje. Prachtig eiland.

avatar van Spetie

Onaangename film dit, maar wel erg sterk.

Ik kende de film wel van naam, maar verder wist ik er niet zoveel van. Ik liet me in feite verrassen door wat er op het beeld voorbijkwam en achteraf gezien is dit zeker een unieke kijkervaring geweest.

Het knappe aan de film is eigenlijk dat deze steeds vreemder, maar ook steeds beter wordt. De eerste helft vond ik het een aardig filmpje, maar in de tweede helft wordt de film beter en beter. De sfeer is echt apart en erg sterk. Het is beklemmend, bevreemdend, mystiek, mysterieus, naargeestig en uniek in zijn soort. De locatie is ook erg sterk trouwens. Zo’n afgelegen eiland heeft altijd iets spannends, maar met al die rotspartijen ziet het er zelfs nog dreigender uit.

Het acteerwerk is ook prima. Edward Woodward zet overtuigend een politieagent neer, die op een gegeven moment al net zo verbaast is als de kijker zelf. Christopher Lee steelt echt de show hier als compleet gestoorde hogepriester, die er in ieder geval behoorlijk vreemde ideeën op nahoudt. De film kent een paar sterke scènes. Het moment dat alle dorpsgenoten verkleed gaan feesten, zat ik echt mijn ogen uit te kijken van wat er de revue passeerde. Haast letterlijk alle gekheid op een stokje zullen we maar zeggen. Het meest indrukwekkend is uiteindelijk voor mij het einde. Daar wordt een enorme houten bouwsel getoond, waarna het niet zo moeilijk meer is te raden wat er daarna zal gebeuren.

Ja een terechte klassieker dit, die me positief verrast heeft.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Koude poep. Zie de status wel, maar zelf voel ik er in dit geval opvallend weinig voor. Zeker qua stijl gewoon veel te...oubollig. Op het einde na vond ik er maar weinig vanaf stralen. Mooie locatie, dat zeker. Maar dat wordt door meerdere omstandigheden, vaak persoonlijke ergernissen, om zeep geholpen. Bijvoorbeeld het eerste gedeelte, waarin de neus van de agent zo ver omhoog wijst dat het elitaire mannetje van de macht één brok haat bij me opwekt.

Aantal leuke momenten, maar het is vooral het einde dat goed is. De rest voelt veel te kaal aan en de muziek werkt ook maar zelden. Vond de zang tijdens zijn eerste nacht daar echt geweldig, maar dat idee kreeg ik daarna niet meer bij de zoveelste jolige zing-en-dans-sessie. Zo'n scene in de bar vond ik bijvoorbeeld véééél beter in Calvaire, dat soort nonsense zoek ik meer. Dát is pas vreemd en er heerst een extreem nare sfeer in die scene. Iets wat Wicker Man nooit wist te bewerkstelligen bij mij.

Zal vast en zeker weer op alles tegengesproken worden door de fans, die alle reden hebben om hier wat moois in te zien, maar bij mij werkt het niet. Kwam totaal niet in de film door de afwezigheid van een bepaalde sfeer, waarvan de schuld bij z'n oninteressante visuele kant ligt. Qua stijl gewoon totaal niet m'n ding. Desondanks zie ik de goede kanten nog wel. Het verhaal en enkele losse momenten die zich vooral richting het einde voordoen, blijken genoeg voor een kleine voldoende.

avatar van RuudC

RuudC

Je ziet toch hopelijk wel in dat een huppelende Christopher Lee toch behoorlijk komisch is toch?

avatar van akira124

akira124

Waar is deze te krijgen met nl subs??

avatar van mister blonde

mister blonde

Niet volgens mij.

avatar van akira124

akira124

Dat is jammer, dan maar eens zonder subs kijken.... Las hier onlangs een leuk stuk over in schokkend nieuws

avatar van james_cameron

Subtiel creepy, langzaam smeulende thriller die wat mij betreft nog amper gedateerd is. Op dvd ziet de film er ook nog best fraai uit. De maffe details, de bizarre personages en natuurlijk het fenomenale einde zorgen in ieder geval voor een memorabele film, die de tand des tijds glansrijk heeft doorstaan. Laat de inferieure remake links liggen, alsjeblieft.

avatar van Montorsi

Montorsi

Tamelijk bizar werkje.

In zoverre dat het echt nergens over the top of onrealistisch overkomt, maar het wel een groot 'wtf'-gehalte weet op te roepen. Zover zelfs dat het vaak een glimlach op je gezicht tovert, omdat het wel erg raar is.

Ontzettend goed gespeeld ook door iedereen, had echt een meerwaarde. En vooral ook de sfeer is heel erg goed getroffen.

Leuke film, minpuntje vond ik dat wel erg muffige liedje wat elke keer herhaald werd, maar voor de rest is er bijzonder weinig op aan te merken.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Vage film, met soms wat grappige gestoorde momenten. Einde was heel aardig.

Film zelf deed me trouwens wel wat aan Hot Fuzz (2007) denken.

avatar van Davidus

Davidus

Lekkere donkere en naargeestige film. De combinatie van de liefelijkheid van de jaren 70 flower power sfeer en het occulte geeft helemaal een weird gevoel.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Heb the Wicker Man Blu-ray besteld bij FreeRecordshop een maand geleden en gisteren mijn geld terug gekregen. Ziet er naar uit dat er niets van in huis komt van deze Benelux-release?

avatar van Insignificance

Insignificance

Where is Rowan Morrison? In ieder geval ergens in een sektarisch dorpje waar de meest afgrijselijke liedjes voorbij trekken. Film die zich moeilijk in een hokje laat stoppen en behoorlijk vol zit met bizarre trekken. Samen met de afschuw van de religieuze agent zijn er enkele die op een (glim)lach kunnen rekenen, maar het blijft lange tijd een werkje waarvan het dubbeltje net goed of net verkeerd kan vallen. Het wordt uiteindelijk het laatste. Dat openlucht theater is niet aan mij besteed.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Heb enkele maanden geleden de Blu-ray besteld bij Freerecordshop en kreeg na enkele weken het bericht dat de release geannuleerd was. Weet iemand wanneer hij hier uitkomt? Hij wordt nog steeds aangeboden bij Freerecordshop maar is hij ook in voorraad?

avatar van j0enne

j0enne

Wanneer komt deze nu uit?

Heb 'm eind februari al gereserveerd bij Wehkamp maar hij wordt de hele tijd uitgesteld.

Staat nu weer op meer dan 5 weken.

avatar van Bélon

Bélon

starbright boy schreef:

Bizarre film. Maar ook erg leuk en behoorlijk goed.

Ik heb bijzonder genoten van de combinatie van het Britse plattelandssfeertje, het hippie achtige en de duistere ondertoon. Heel erg goed getroffen en een heel originele combinatie. Het wordt allemaal zo fascinerend anders dat de film mij onmiddelijk boeide. Bijzonder leuke muziek ook.

Ondanks dat ik ook moeite had met het eerste punt van Ramon (en de film voor wie echt wil ook wat plotslordigheidjes heeft) overheerst het gevoel dat ik een unieke, bijzondere en leuke film heb gezien.

Wel een goede samenvatting van deze film. Op zich is het allemaal best tam -zeker meer mysterie dan thriller- maar er hangt wel een bizar/"idyllisch" sfeertje in de film, gekoppeld aan aardig wat naakt (wel passend in de context van het verhaal en het begin jaren '70 sfeertje). De muziek en liedjes versterken het "idyllische" karakter. Vroeger ooit eens op TV gezien, kon me eigenlijk alleen de slotscene herinneren. Nog steeds de moeite waard, wel een vrij uniek filmpje.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

j0enne schreef:

Wanneer komt deze nu uit?

Staat nu weer op meer dan 5 weken.

Ik weet niet of je hem inmiddels al hebt, maar hier verkopen ze wel een mooie versie: www.zavvi.nl - The Wicker Man - The Final Cut - Zavvi Exclusive Limited Edition Steelbook - Double Play (Blu-Ray and DVD) Blu-ray | Zavvi.nl

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Gisteren dan de "final cut" bekeken op blu-ray.

Ik had deze film nog nooit gezien en was toch wel benieuwd naar deze versie zoals de makers hem eigenlijk bedoelt hadden. Het verhaal over de occulte bewoners van Summerisle wist me zeker te boeien. Interessant en origineel dat ze hierbij een geheel nieuwe soort heidens geloof hebben verzonnen. De meeste occulte horrors gaan namelijk gewoon over de welbekende duivelaanbidders. Het concept van mensen die de oude goden van zon, zee, land, enz. aanbidden vond ik erg tof verzonnen.

Edward Woodward zet zijn rol als "sergeant Howie" erg goed neer. Hij moest hiervoor een haast radicale christen spelen en deed dit vol overtuiging. Zijn geschokte reacties bij de steeds vreemdere heidense gebeurtenissen komen erg goed over.

Verder speelt Lee ook weer overtuigend in een rol waarmee hij hoopte zijn typecast als horror acteur te doorbreken. Hij slaagt erin zijn personage lekker mysterieus te houden en tot de finale weet je nog steeds niet goed wat je nou van het personage moet denken. Is hij gestoord, een verlichte geest of kwaadaardig? Ik stem op een combinatie van die eerste twee, want ondanks dat hij een verschrikkelijke daad zal ondernemen doet hij dit duidelijk niet uit kwaadaardigheid, maar uit de overtuiging dat hij goed doet.

De film heeft een geheel aparte sfeer. Door de vele muziek en liedjes doet het haast aan als een musical, maar in plaats van het "feel good" gehalte van een musical film zorgen deze liederen juist voor een ongemakkelijke sfeer. Door de vele seksuele verwijzingen verhoogt het de spanning tussen de buitenstaander Howie en de dorpsbewoners.

Daarnaast zijn er steeds aparte verwijzingen of scenes te zien, waardoor je als kijker echt het idee krijgt dat er iets bizars staat te gebeuren. Zo komt er wel een erg aparte scene voorbij met een kikker en word Howie nog een keer op een wel erg aparte en uitdagende manier verleid door een jonge vrouw (Britt Ekland).

Daarnaast heeft The Wicker Man wel een erg indrukwekkend slot waar de film zijn titel aan te danken heeft.

The Wicker Man is een zeer aparte ervaring. De film weet zelfs anno 2013 nog uit te blinken in diens originaliteit en apartheid. Daarnaast is de beeld- en geluidkwaliteit op de blu-ray mooi opgepoetst. Enkel met wat scenes die in het donker geschoten zijn merk je dat ze dit niet helemaal meer hebben kunnen restaureren, maar verder hebben ze een erg indrukwekkend afgeleverd met deze blu-ray.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Degelijk, maar helaas niet helemaal meer van deze tijd. Wel prettig veel naakt, hehe.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

aSMoDeuS schreef:

Ach, wat is niet meer van deze tijd? De snelheid van de film? Voor het naakt adviseer ik altijd een pornofilm, dus daarvoor hoef je deze film niet te zien!

Voor de liefhebber is deze film echt wel te doen, hij is boeiend en intrigerend en de aandacht houdt hij er ook wel bij. Dus gewoon gaan kijken, ook na 2013!

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

knusse stoel schreef:

Ach, wat is niet meer van deze tijd? De snelheid van de film?

Nee, tempo was prima. Meer de aankleding, sommige shots en het acteerwerk zo nu en dan.

Inderdaad prima film.

avatar van Hansjepansje

Hansjepansje

Interessant.

The Wicker Man is een heel aparte film, wiens grootse kracht de overheersende onheilspellende sfeer is. De prima acteerprestaties (Christopher Lee is fantastisch als charismatische leider!), de goeie songs (het lijkt soms wel een halve musical), de coole rituelen (zeker die waarbij vrouwelijk bloot noodzakelijk zijn!) en een einde om niet snel te vergeten maken de film van begin tot eind boeiend. Mist een beetje klasse om een echte topper te zijn, maar zijn status van cultfilm heeft hij meer dan verdiend. 3.5*

avatar van Film Pegasus

De film is vooral een cultfilm met een raar sfeertje. Ligt wat in de sfeer van The Village of Dead & Buried. Het verhaal zelf is ondertussen al wat gedateerd vrees ik. Dit moet enorm actueel geweest zijn begin jaren '70. De clash tussen hippies in sektes, communes vs conservatieve gelovige burgers. Al moet je het misschien ook weer niet zo ver gaan zoeken....

De grote troef van de film is de realistische voorstelling van de agent. Geen gedreven detective als Nicolas Cage in de remake, maar een agent die zijn plicht doet en een verdwijning onderzoekt. Het dorp is ook op het eerste zicht niet uitzonderlijk. Gewoon enkele oude mannen die de agent opwachten, waarop hij zijn onderzoek begint. Stap voor stap kom je toestanden tegen die voor de eilandbewoners precies nogal gewoon zijn, maar voor de agent (en dus ook ergens wel de kijker) totaal absurd zijn. Dan krijg je een sfeer waarin de twee werelden met elkaar botsen en het zoeken is hoe de puzzelstukken in elkaar passen.

Dat loopt op zich zeker niet slecht en het is meer dan een B-film geworden. De hippiemuziek is ook zeer toepasselijk. In het café waande ik me ook wel even Calvaire. In elk geval een aparte film die qua thriller-gehalte nu niet meer zo'n indruk maakt, maar wel origineel is en z'n status van cultfilm (zoals enkele voorgangers al zeiden) verdiend heeft.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Stoere horror afkomstig van een gesloten gemeenschap op een Schots eilandje. Een inspecteur komt daar aan wal om een vermissing op te lossen. Niemand schijnt het verdwenen meisje te kennen, maar ondertussen krijgt de inspecteur wel de meest vreemde rituelen mee die tegen zijn christelijke inborst stuiten. Erg gaaf om dat te zien die clash en de film wordt alsmaar sterker richting de griezelige ontknoping. Wel vond ik de folk-muziek ertussendoor wat awkward.

avatar van PEN15

PEN15

Was altijd benieuwd naar de échte filmlocaties. Okay, het was nooit echt op de Hebriden gefilmd. Maar de shots waarin hij naar het eiland vaart, dat gebergte op de achtergrond was van Plockton dat in de highlands ligt maar zeker niet op de eilanden. Maar jah, close enough!

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Had de remake van deze 'The Wicker Man' al eens gezien, maar daar kan ik me niet zoveel meer van herinneren. Het werd in ieder geval tijd om het origineel.. de klassieker (!) te zien. En deze is meer dan uitstekend bevallen. Fantastische sfeerprent, met prachtig geschoten plaatjes van de Schotse landschappen. Je wordt steeds dieper meegezogen in het verhaal. Intrigerend en zeer boeiend dat volk, die er hun eigen regeltjes en religie op na houden.

De film kent echt een paar klasse scenes, zoals het moment dat de dochter van de barman (heerlijk gespeeld door Britt Ekland, haar uiterlijk is voldoende hier ) de agent probeert uit te nodigen op de slaapkamer - met die geweldige song. Heerlijk. Veel vrouwelijk schoon, een prachtige sfeer de hele film door, vermakelijk, spannend en langzaam, maar op een zeer beklemmende en mysterieuze manier werkend naar een sterk einde toe. Klasse film, die denk ik wel even door mijn hoofd blijft spoken.

avatar van missl

missl

Wanneer je deze film op zet dan ben je zelf vanaf moment 1 ook aan het meedenken hoe het gegaan zou zijn. Dat is de kracht van de film. Dat het op een eilandje is met rare mensen brengt alleen maar meer sfeer.