• 9.378.523 stemmen

The Adjustment Bureau (2011)

Romantiek / Mystery | 106 minuten

Genre: Romantiek / Mystery

Geregisseerd door: George Nolfi

Met onder meer: Matt Damon, Emily Blunt en Anthony Mackie

Releasedatum: 24 maart 2011

• NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot The Adjustment Bureau

"They stole his future. Now he's taking it back."

De ambitieuze David Norris (Matt Damon) staat op het punt een zetel te bemachtigen in de Amerikaanse senaat, maar als hij de bloedmooie Elise Sellas (Emily Blunt) ontmoet en een romantische affaire met haar krijgt, verandert zijn leven drastisch. David ontdekt al gauw dat ze gevolgd worden door mannen die in opdracht van het mysterieuze 'The Adjustment Bureau' alles op alles zetten om te verhinderen dat ze samen zijn.

David Norris

Suburban Mom

Suburban Neighbor

avatar van Film Pegasus

ILDIB schreef:

aL 1000 keer gezegd maar nu nogmaals, donder op met dat hart van nederland op een belangrijk moment in een film, die laatste 5 minuten kunnen ook nog wel..

Wat bedoel je in hemelsnaam met 'dat hart van nederland'? Ik kan als Vlaming even niet volgen...

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Je bent ook echt een moron als je een film kijkt op een Nederlandse commerciele zender. Met reclameblokken van 8 minuten tussendoor, gaat alle charme en spanning uit de film weg.

En dan helemaal SBS6, die nog even het journaal tussendoor presenteren. (@FP: 'Het Hart van Nederland' is het journaal van deze campingzender).

Ik snap niet dat er uberhaupt nog mensen zijn die zich wagen om op deze manier een film te kijken, terwijl er zoveel goede alternatieven zijn.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Ach, ik kan m'n aandacht en concentratie prima vasthouden tijdens zo'n reclameblokje hoor, even naar de WC, de vaatwasser openzetten, een drankje inschenken... zo erg vind ik het nou ook weer niet.

Nog meer mensen die bij deze film steeds aan A matter of life and death (1946) van Michael Powell en Emeric Pressburger moesten denken?

avatar van jipt

jipt

Honey Blossom schreef:

Ik snap niet dat men het vergelijkt met de Matrix

Beide filosofische gedachte met SF insteek, lijkt me niet heel ver gezocht.

avatar van ILDIB

ILDIB

Uier schreef:

Neem m op, spoel m door. Maar dan nog is het echt zo stompzinnig van sbs..

avatar van Katharina

Katharina

Leuke film, maar een beetje oppervlakkiger dan ik dacht dat hij zou zijn. Makkelijk einde ook.

avatar van fluppebxl

fluppebxl

Vind dit een beetje een mix tussen Vanilla Sky, A Life Less Ordinary en The Truman Show, met als grote verschil dat die films toch een niveautje hoger liggen, zeker als het gaat om het ontwijken van de Hollywoodclichés (efkes vol binnendraaien op de top van een wolkenkrabber, symbolischer kon het zeker niet?). Had veel meer ingezeten.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Een goeie film, met een leuk verhaal, en ja, komt overeen met zowat al de films die Katharina al tikte.

En wat betreft de reclames, huur de film, of download em ergens vandaan, of leen em.

Ik zie amper films op tv met commercialblokken van maar liefst 6 minuten per keer.

Als de originele film anderhalf uur duurt, duurt ie op sbs of rtl4 2 en een hal uur.

Maar terug naar de film, voor een 2de keer gezien, en hij blijft goed.

Damon speelt netjes, maar Blunt is echt schattig.

Blijft een sterke 3.5 ster te behouden.

avatar van nadrin

nadrin

Alles wat K. Dick aan de filmwereld heeft bijgedragen. Is me steeds wel bevallen. En ook dit verhaal bleek weer een toppertje.

avatar van MovieMind

MovieMind

Gewoon wat er al aangegeven staat...romantiek/mystery...en dat hebben ze goed genoeg uitgewerkt.

avatar van moviebrielen

moviebrielen

Saaie en vreemde film.

avatar van Metalfist

Metalfist

You don't have free will, David. You have the appearance of free will

Ik weet niet goed waarom, maar ik dacht altijd dat The Adjustment Bureau een romantische film pur sang was. Het verbaasde me dan ook toen ik in de tv-gids zag dat dit gebaseerd is op een kortverhaal van Philip K. Dick. Een schrijver wiens werk sinds Blade Runner, al heb ik Do Androids Dream of Electric Sheep altijd een veel mooiere titel gevonden, meerdere keren is verfilmd. Ik heb ondertussen al wel wat verfilmingen achter de kiezen, maar The Adjustment Bureau was blijkbaar compleet aan me voorbij gegaan.

Ik had wel mijn twijfels of de combinatie van sci-fi en romantiek wel ging werken. Het zijn twee werelden die naar mijn gevoel niet zo goed samen gaan, al was The Time Traveler's Wife een meer dan aangename verrassing, maar op de romance van David en Elise is niets aan te merken. Ik vind het gegeven van het bureau en het Grote Plan sowieso al interessant en het is jammer dat George Nolfi zijn goesting uiteindelijk niet helemaal heeft kunnen doordrukken. De film bouwt op naar een climax waar je de chairman ontmoet en de scènes waren zelfs al geschoten. Het interessante hieraan is dat de rol was weggelegd voor actrice Shohreh Aghdashloo, maar de distributiemaatschappij durfde de film niet uitbrengen met een moslim in de hoofdrol dus moest de climax terug opnieuw gefilmd worden.. Je merkt het op zich niet dat de climax maanden later is gefilmd (en het is nog altijd een vrij bevredigend einde), maar ik had toch graag het originele slotstuk gezien.

Matt Damon, ik weet nooit goed waar ik me aan moet verwachten wanneer hij in een film meespeelt. Hij is hier in ieder geval meer op zijn plaats dan in zijn recente sci-fi vehikel (Elysium) en de chemie met Blunt is uitstekend. Daar zit hem voor mij dan ook de kracht van de film want heel het plot steunt op deze twee personages, maar je gelooft ook effectief dat David en Elise voor elkaar bestemd zijn. Visueel zit de film ook nog wel goed in elkaar. De achtervolgingen hebben de nodige pit, maar ook het reizen door de deuren ziet er verzorgd uit.

Aangenaam verrast in ieder geval. Het valt me op dat de verhalen van Philip K. Dick me altijd wel weten te boeien, al ben ik zelf meer een Aldous Huxley of Arthur C. Clarke fan, maar The Adjustment Bureau staat anno 2014 nog garant voor een vermakelijke en intelligente sci-fi met romantische invloeden of vice versa. Het is dankzij Blunt en Damon, die het geheel nog net iets extra geven, dat er een halfje meer bijkomt.

avatar van K. V.

K. V.

'k wist eigenlijk niet waarover de film ging gaan, maar omdat hij op tv was, toch maar eens opgenomen. 'k had een klein vermoeden dat het een saaie film ging zijn, maar de film viel eigenlijk reuze mee.

'k vond het een verrassend verhaal. Het was interessant uitgewerkt en zeker niet te romantisch dat het klef werd.

Ook de cast kon me wel overtuigen en deden het prima.

'k ben dus aangenaam verrast door deze film en 'k vond hem zeker de moeite om te bekijken.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

goede film met een geweldige Blunt zoals altijd. Goede spanning en verhaal.

avatar van joerve

joerve

Nog nooit een film gezien met zo'n ridicuul plot.

Beetje muf.

Adjustment Bureau komt vooral ouwelijk over. Er hangt een dikke laag stof op de hele film, wat het gegeven (had op zich best leuk kunnen zijn) niet bepaald spannender maakt. Misschien was dit beter geweest met een Terry Gilliam aan het roer, die had het net allemaal wat smeuiger kunnen maken.

Damon doet het wel goed, Blunt is een dood object. Het sprankelt nooit tussen de twee, wat de opzet al redelijk ondermijnt. Ook het "bureau" zelf lijkt vast te zitten in de 50s, terwijl het zich toch duidelijk afspeelt in het nu. Nu is de gehele styling wel wat muf (zal wel met het politieke sfeertje te maken hebben, maar dan nog is het zwaar overdreven), met grijze kleuren en statig, saai camerawerk, het blijft de hele tijd wringen.

Er zit ergens een leuk concept in om een tof genrefilmpje op poten te zetten, maar Nolfi is niet regisseur genoeg om er wat van te maken en de film grossiert dan ook al snel in braafheid die verzandt in wat saaiig geneuzel.

Voor een keertje geen ramp, duurt gelukkig ook geen 120+ minuten, maar hier hadden ze toch duidelijk wel wat meer mee kunnen uitrichten.

avatar van Leno

Leno

Redelijk vermakelijke film waarbij het verhaal te serieus wordt gebracht, iets dat niet helemaal past bij het vreemde uitgangspunt. De cast maakt veel goed en het kijkt al met al best lekker weg. Jammer dat het qua stijl, setting, karakters erg saai blijft.

avatar van des1

des1

Wat een heerrrrrlijke film! Ten eerste: wat lenen de short stories van Philip K. Dick zich uitstekend voor verfilming (ook Total Recall, Minority Report, Bladerunner). Ik krijg ook steeds meer waardering voor het bijna uitdrukkingsloze spel van Matt Damon, wat zich (klaarblijkelijk) goed leent om verhalen geprojecteerd te krijgen. De voelbare chemie tussen hem en Emily Blunt behoort wat mij betreft tot het allerbeste in cinema. Leuke aan de film is dat het gaandeweg allerlei filosofische bespiegelingen opwerpt (voor wie de schoen past) zonder daar in extenso mee bezig te zijn, waar de meeste regisseurs zich aan zouden bezondigen. Dick is in 1982 al overleden, maar wat hij aanstipt brengt naar voren de laatste inzichten (van bijv. het MIT) over "turn a different corner" en je leven kan een heel andere loop krijgen... Zijn we wel voorbestemd om te doen en te worden wat uitgestippeld lijkt? Schikken we ons? Of is er ook zoiets als zelfbeschikking? Heeft toeval een hogere betekenis?

avatar van Knisper

Knisper

Deze film is niet veel soeps, doordat het mysterieuze aspect (overigens wel bewust) vrij snel uit de doeken wordt gedaan. Dan hadden ze er wat mij betreft voor mogen kiezen om de dramatische kant van de mannen met de hoeden meer toe te lichten. De karakterontwikkeling van de twee hoofdrolspelers is behoorlijk ongeloofwaardig en de film wordt naarmate de speelduur vordert eigenlijk steeds minder. Het dieptepunt is wat mij betreft de vluchtscene, waarin het personage van Emily Blunt binnen tien minuten accepteert dat het gedoe met de deuren de normaalste zaak van de wereld is. Een behoorlijke afrader dus.

avatar van romar10dsf

romar10dsf

Qua thema's (gedurende een groot deel van de film, op het einde na) een combinatie van 1) The Matrix, 2) George Orwell's 1984 en 3) Doctor Zhivago.

The Matrix vanwege het Platoonse idee dat we in een schijnwereld leven ("free will is an appearance")

1984 van George Orwell vanwege de externe (vijandige) macht die disciplineert en controleert.

En Doctor Zhivago vanwege het ethische standpunt dat individuen recht hebben op een privésfeer, boven het algemene publieke belang.

avatar van frans123

frans123

joerve schreef:

Nog nooit een film gezien met zo'n ridicuul plot.

Ik kom niet aan het plot toe....en het kan me geen moer schelen ook...Wat een ongelooflijke saaie, pretentieuze , slaapverwekkende flutfilm. ( halve ster...)

avatar van des1

des1

Als je de somtijds lullo commentaren leest hier, dan realiseert degene die wél houdt van deze film zich op slag dat het wel of niet liken van deze film een deal breaker is in een relatie. Mensen die het 'wonder' van deze film niet inzien, zonder pardon bij het grofvuil zetten... euhh, dames? Want de persoon bij wie je nu bent, zet je aan tot het betreden van een pad dat je misschien wel doet afwijken van wat wellicht je ultieme lotsbestemming is.... Liefde inbegrepen. Toch maar je Free Will nog een keer (laten) nakijken?

avatar van Lavrot

Lavrot

des1 schreef:

Ik onderschrijf bijna elk woord, behalve "uitdrukkingsloze." Meer van toepassing lijkt me het bijvoeglijke naamwoord "ingetogen." De toilet-scene gaf toch de schijn dat David ontdooide toen hij in die prachtige droeve ogen van Elise keek. Maar wellicht is dat alleen waarneembaar voor hoog sensitieve personen?

avatar van Thereisnospoon

Thereisnospoon

[quote]Onderhond schreef:

Beetje muf.

Hoezo? Terry Gilliam scoort ook niet best met z'n laatste film: The Zero Theorem.

Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

avatar van jippie2010

jippie2010

Deze film stond al een tijdje op mijn verlanglijstje.

Het verhaal verdiende een zorgvuldigere uitwerking.

Mysterisch mag het ook haast niet meer genoemd worden doordat er veel weggegeven werd.

Al met al toch ligt teleurstellend. Maar de romance vond ik zeker sterk,

met een onzettend krachtige prestatie van Blunt. Dat redde de film. *3.5

avatar van scorsese

Goeie film over een politicus die een vrouw ontmoet waarbij hij het gevoel heeft dat ze voorbestemd is voor hem. Een bijzonder onderhoudende film die aardig wat genres in een prima mix weet te gooien. Een origineel verhaal waarbij het sci-fi element visueel gelukkig niet over the top gaat en dit maakt de film juist frisser. Matt Damon en Emily Blunt doen het leuk samen. Met gemak 3.5 sterren.

avatar van IH88

IH88

“All I have are the choices I make, and I choose her, come what may.”

The Adjustment Bureau is een heerlijke Sf-film met een Damon en Blunt in topvorm. De film is niet altijd even boeiend en de mannen met hoeden zijn niet bijster interessant maar toch heb ik me kostelijk vermaakt. Matt Damon doet zijn "Matt Damon ding" en dat is charmant zijn, lief glimlachen naar het meisje van zijn dromen maar als het moet ook stoïcijns overkomen en de actieheld uithangen. Damon stelt eigenlijk nooit teleur. En als je dan ook nog Emily Blunt tegenover Damon zet sta je als regisseur en film eigenlijk al met 3-0 voor.

Slimme gast die George Nolfi want wat blijft Blunt toch een prachtige actrice en ze heeft hier een heerlijke chemie met Damon. Ik moet wel toegeven dat het deze chemie is die de film redt want voor de rest is The Adjustment Bureau niet bijster memorabel en zonder Blunt en Damon was de film ten onder gegaan aan zijn eigen gewichtigheid en nodeloos ingewikkelde verhaal. Politicus David Norris (Damon) en Elise Sellas (Blunt) komen elkaar tegen op het herentoilet en het is liefde op het eerste gezicht. Maar ze worden door onbekende mannen met hoeden uit elkaar gehaald en zorgen ervoor dat David en Elise elkaar nooit meer ontmoeten. Een onbekende kracht/man (God?) wil de tortelduifjes uit elkaar houden en de mannen met hoeden moeten daarvoor zorgen. Onnodig gecompliceerd maar Damon en Blunt zorgen ervoor dat de film met beide benen op de grond blijft staan. Dat de liefde overwint is geen verrassing maar de reis is zeer vermakelijk. Nogmaals, door de spetterende chemie van Damon en Blunt.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

IH88 schreef:

“All I have are the choices I make, and I choose her, come what may.”

Prachtige recensie waaraan niets hoeft veranderd te worden.

Nog een kleine aanvulling; tot mijn grote verrassing kwam ik Michael Kelly (House of cards) ook tegen in een rol die hem wel goed past. Deze acteur krijg ik steeds meer respect van mij door zijn formidabele spel!

7+ (3 1/2*)

avatar van IH88

IH88

knusse stoel schreef:

Prachtige recensie waaraan niets hoeft veranderd te worden.

7+ (3 1/2*)

Klopt, Kelly heeft altijd van die kleine rollen maar hij doet het uitstekend. Een beetje de nieuwe Paul Giamatti . Bedankt voor het compliment overigens!

avatar van Rujar

Rujar

Romantische film in syfi jasje gestoken... die combinatie zie je niet vaak en daarom vind ik de poging al een hogere waardering waard. Jammer dat de film wel erg oppervlakkig blijft. 3*

ik zie veel vergelijkingen langskomen maar het deed mij ook deels denken aan Dark City (1998)