Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)
Genre: Komedie / Oorlog
Alternatieve titels: Dr. Strangelove / Dr. Vreemdelust of: Hoe Ik Mijn Twijfel Overwon en de Bom Leerde Liefhebben
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Peter Sellers, George C. Scott en Sterling Hayden
Plot Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb
"The hot-line suspense comedy."
Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog raakt de Amerikaanse generaal Jack Ripper zijn verstand kwijt, en stuurt hij een groot aantal vliegtuigen richting de Sovjet Unie om het land met kernwapens plat te gooien. De Amerikaanse president regelt een ontmoeting met zijn adviseurs, waar hij van de Sovjet-ambassadeur hoort dat er, als de wapens afgevuurd zullen worden, een automatisch apparaat in werking gesteld zal worden dat al het leven op Aarde vernietigt. Het is dus zaak om de vliegtuigen terug te roepen, wat echter moeilijk wordt aangezien niemand de juiste communicatie-codes weet.
Group Capt. Lionel Mandrake / President Merkin Muffley / Dr. Strangelove
Miss Scott
Mr. Staines
Lt. Dietrich
basketballerke
Vond hem niet echt geweldig beginnen, maar hij wordt alsmaar beter. Een goede politieke satire is het zeker. Maar to nu toe mijn Kubrick's minste.
Ik kon niet echt lachen bij deze film. Af en toe een glimlachje, dat wel. Om dr. Merkwürdigliebe kon ik het meest lachen en dat is nog een kleiner personage. Ook leuk om Sellers in drie rollen te zien spelen en hij doet ze alle drie goed.
Ook ik heb niet heel veel meer over Dr. Strangelove te zeggen. De tijd vliegt wel voorbij. Een goed filmpje maar niet de absolute top.
donemans
even een vraagje: deze film is toch niet zwart wit? telkes als ik hem download krijg ik hem namelijk zo..
Quentin
Tja is de straf voor downloaden, als je de dvd koopt is de film in kleur.
Film is gewoon zwart/wit.
by_the_way
Tja is de straf voor downloaden, als je de dvd koopt is de film in kleur.
Nee de film is in zwart wit wel jammer er staat op de hoes weldat hij in kleur is.
Is jouw lelijke mening.
Quentin
stoere bink
Jij dan met je kooponzin
Normaal antwoorden op een doodgewone vraag blijkt toch nog steeds erg moeilijk.
Tsss. Stelletje kinderen. Kunnen we nu weer normaal doen?
jasha
Wat maakt het eigenlijk uit dat het zwart-wit is. Het is toch de inhoud en de komedie in deze film dat telt als ik me niet vergis?
jasha
Jij dan met je kooponzin
Normaal antwoorden op een doodgewone vraag blijkt toch nog steeds erg moeilijk.
Men oogst wat men zaait. Je weet best dat dat geen gewoon antwoord was.
Prudh
Gister herzien, de tweede keer dat ik de film zag. Na de eerste kijkervaring wist ik nog niet wat ik moest stemmen, maar ik heb mijn oordeel inmiddels klaar.
Laat ik ook maar met de deur in huis vallen. Na Eyes Wide Shut is dit Kubricks minste. Die ik gezien heb dan. Gelukkig zegt dat niet dat de film slecht was, zeker niet. Dr Strangelove is bijzonder grappige film. De op hol geslagen Jack Ripper met zijn 'fluid essence', de telefoongesprekken tussen de president en de Russische minister, de kauwgom kauwende General Turgidson... mijn soort humor!
De constante absurditeit slaat soms wel door. Twee van de drie Sellers personages waren leuk, maar Strangelove gaat soms wat te ver, een beetje teveel van het goede. Wat dat betreft is het maar goed dat de 'pie scene' nooit is vertoond. Ook vervelend dat de film nu zo abrubt afloopt, dat had wel iets subtieler gekund.
Ik hou het op 3,5* - lijkt me een mooie score.
edit: Meh, fuck it. Er zitten zoveel leuke grappen in dat ik er wel 4* voor moet geven...
pedrodf
Ik had zeer hoge verwachtingen toen ik deze film ging kijken en deze zijn eigenlijk niet uitgekomen. Ik denk dat je deze film in zijn tijdbeeld, 1964, moet zien, toen de koude oorlog aan de gang was
Drs. DAJA
Bijzonder teleurstellende Kubrick film.
Ik ben een groot fan van Kubrick, maar zelfs als ik al mijn beetje sympathie bij elkaar schraap kan ik niet zeggen dat dit goed werk is.
Ten eerste lijkt het alsof Kubrick een experiment uit voert over hoe saai hij een film kan maken. Ellenlange dialogen over codes (in het vliegtuig) en over de aanvalsplannen waarbij je haast geen stap verder komt in het verhaal en waar geen greintje humor in zit. Nee, er zit geen greintje humor in. De droogheid van Seller's als Ripper's rechterhand is doorzichtig en dr. Strangelove is saai en voegt niks toe aan het verhaal. Daarbij is zijn ge"mein fuhrer" tenenkrommend en zinloos. Nergens op gebaseerd en een heele goedkope poging om de mensen aan het lachen te maken.
Waar we normaal gesproken van Kubrick schitterende beelden en boeiend camerawerk gewent zijn is dit bijzonder statisch en saai. Geen mooie landschappen en al helemaal geen fatsoenlijk camerawerk. Ongeinspireerde bagger.
Twee positieve dingen aan deze film vond ik de amerikaanse houding tegen over het communisme (leuke karikatuur) en het einde. Alleen dit red Dr. Strangelove net van de finale ondergang.
The One Ring
Toen ik de film een tijdje terug weer eens zag viel me juist op hoe mooi de scènes in de war room geschoten waren. Dit komt vooral door de belichting, dat wel. Alleen de scènes waarin je het vliegtuig van buitenaf ziet zijn wat net, maar om dit nou ongeïnspireerde bagger te noemen gaat wat ver. Geen mooie landschappen is ook logisch voor een film die voor meer dan 90% binnen afspeelt.
eRCee
- 1978 stemmen
Ik ben geen fan van de film maar de bestorming van die basis is toch ook mooi geschoten hoor. Door de docu-achtige stijl van dat moment lijkt het alsof je er middenin zit.
nielstreurniet
Straf voor kopen: zit je met zo'n kutDVD die je collectie ontsiert.
Ooit gehoord van coveren? en Labels?
hhmm... maakt je dvd collectie aardig mooi
Exploitation
Net voor het eerst gezien. Een leuke komedie en aparte Kubrick film, maar zeker niet een van z'n betere, maar al met al toch nog redelijk vermakelijk. Grappige typetjes van onder andere Peter Sellers. Zeer apart om komedie met dit soort onderwerpen te combineren. Voorlopig 3,5*
thomzi50
- 1991 berichten
Wat een heerlijke film. Een van de grappigste die ik ken. En iedereen speelt dan ook nog eens geweldig, die rollen van Peter Sellers en George C. Scott zijn denk ik nog het beste. Topfilm, de beste Kubrick die ik ken.
dragje
Zonder twijfel één van de beste zwarte komedies ooit gemaakt. Kubrick is een briljante regisseur en dat wordt met deze film extra onderstreept.
Een quote die veelvuldig door derden op diverse filmsites wordt geciteerd: President Merkin Muffley: Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room.
Dit samen met de magnifieke camera shots waaronder de beroemde scène waarbij de piloot zittend op een atoombom zich uit de bommenwerper laat werpen en de memorabele optreden van Peter Sellers maakt deze film terecht tot een meesterwerk.
835 stemmen | gemiddelde 3,96 spreekt boekdelen.
Ik geef hem zelf een 5.0
jonagold77
(...) dr. Strangelove is saai en voegt niks toe aan het verhaal. Daarbij is zijn ge"mein fuhrer" tenenkrommend en zinloos. Nergens op gebaseerd en een heele goedkope poging om de mensen aan het lachen te maken.
dit moet toch genuanceerd worden: dr. strangelove ("merkwürdigliebe") is een sublieme knipoog naar Wernher von Braun, de nazi-ingenieur die het brein was achter de V1 en V2 raketten van de nazi's tijdens WOII. na WOII werd hij door de Amerikanen binnengehaald in het kader van de kernwapenwedloop met de Russen...
djelle
Knipoog of niet, het blijft idd erg tenenkrommend en zinloos. Laag niveau.
djelle
Bijzonder teleurstellende Kubrick film.
Zeer mooie review trouwens, Drs Daja. Bij deze doe ik ook maar weer wat van mijn waarderingscijfer af; veel te mild geweest met mijn 2* vind ik.
dragje
Knipoog of niet, het blijft idd erg tenenkrommend en zinloos. Laag niveau.
Aan welk niveau refereert u?
dragje
Ik reageerde op jonagold77.
Dat klopt, maar u verzaakt de onderbouwing erbij te vermelden, vandaar mijn vraag. Prima als u verder daar niet op wenst in te gaan, dan hou ik het op een persoonlijke statement en verder niets.
Ook prima.
djelle
Ik vond het vooral zo niveauloos omdat het erg direct en onsubtiel de links legt, en ook nog eens op een kinderachtige overacterende manier gespeeld. Een beetje te voordehandliggend ook (Ik had het er trouwens ook al eens over in mijn oorspronkelijke recensie hier). Het is het verschil tussen iemand die een hollander nabootst op overdreven theatrale wijze en met opzichtig accent om de haverklap 'asjemenou' zit te roepen, en een goed doordachte scene met realtief normaal spelende acteurs, dat op verfijnde wijze spot met een of ander stigma over de hollanders.
Maar dit soort dingen zijn moeilijk uit te leggen hoor. Wat voor de een erg slap is, is voor de ander weer erg hoogstaand (al verwonder ik me wel dat er nog redelijk weinig mensen hier over klagen).
@Djelle
Ik denk dat ik begrijp wat u bedoelt.
Echter omvat het "niveau" van deze film mijns inziens wel iets meer dan de wijze waarop de acteurs en actrices hun spel tonen. De humor, wijze van acteren staat u niet aan, wellicht geldt dit eveneens voor het verhaal, enz.
Echter wil dat nog niet stellen dat deze film geen niveau zou hebben. Sterker nog, de film heeft diverse niveaus waarmee het zich exponeert. Diverse lagen zijn namelijk terug te vinden in het verhaal. Zo ziet men de hiërarchie van het leger met de hieraan gekoppelde vraag "hoe ver strekt loyaliteit?". De confrontatie tussen wereldleiders en de conclusies die worden getrokken al dan niet aan de hand van de mening van de "wetenschap".
Al die aspecten worden elk vanuit verschillende invalshoeken benaderd aan de hand van verschillende personages waarbij de beroepen die deze personages vertolken met alle mogelijk denkbare stereotype clichés worden aangedikt. Dat kan men grappig vinden of niet, maar zelfs dat gegeven betreft mijns inziens niet de essentie van deze film. De essentie betreft dat hiermee, al dan niet op humoristische wijze, in ieder geval wordt aangetoond hoe krankzinnig een futiel verschil van mening c.q. opvattingen, hoe krankzinnig deze ook overkomen, rampzalige scenario's kan veroorzaken. Want de hiërarchische rolverdeling en de daarbij behorende verantwoordelijkheden die in deze film worden gehanteerd betreft geen fictie.
Dus, geen niveau? Nou nee, het tegendeel is juist eerder het geval. Maar de wijze waarop dit wordt gepresenteerd spreekt de één aan en de ander niet. En gelukkig maar.
djelle
Echter wil dat nog niet stellen dat deze film geen niveau zou hebben.
Dat heb ik dan ook niet gezegd. Ik reageerde op een specifieke 'grap' uit de film.
Ik erken de diepere lagen (voor een deel vind ik de humor daardoor wel goed) en op zich kan overacting nog steeds op subtiele wijze de achterliggende, gevatte clews aanbrengen, maar wanneer de overacting heel opzichtig in direct verband gebracht wordt met die clew (zoals in het voorbeeld; mein fuhrer roepen/ hitlergroet niet kunnen beheersen), dan spreek ik van momenten van laag niveau.
dragje
Met alle respect, u insinueert het anders wel. Door het volgende te schrijven, ik citeer: "Ik vond het vooral zo niveauloos omdat het erg direct en onsubtiel de links legt, en ook nog eens op een kinderachtige overacterende manier gespeeld."
Hier spreekt u duidelijk in meervoud en over filmische aspecten van de film in zijn geheel door te spreken over de subtiliteit en de acteer prestaties. Om laatstgenoemde te kwalificeren als "gebrek aan niveau" refereert u niet naar één "specifieke 'grap'.
Ik wil u erop wijze dat we hier spreken over een "komedie" en niet over een "drama". Wat had u in een komedie anders verwacht van de acteurs c.q actrices? Bij zowel film alsmede in het theater is het waar het draait om een komedie het extra dramatisch spelen van het karakter, of anders gezegd, het accentueren van de rol de normaalste zaak van de wereld namelijk.
U kunt de zaak ook anders benaderen en bedenken dat het best zwarte komedie betreft dat een wetenschapper, ex adviseur in dienst van Nazi's, hierdoor de Amerikaanse regering dient van tamelijk controversieel repliek.
Mijns inziens betreft dat aspect al zwarte humor optima forma.
Maar goed, ik hoef de inhoudelijke aspecten van de film verder niet te verklaren. Het ligt u niet, prima.

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

O.J.: Made in America
Documentaire / Biografie, 2016

12 Angry Men
Drama, 1957
president van de verenigde statengeneralkoude oorlogstrategic air command nuclear missilesatiredonkere komediezwart en witcultfilmwar room bomber pilotnuclear weaponsex-nazi anti wardoomsday device absurdismoscar nominatedblack comedy