Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: Srđan Spasojević
Met onder meer: Sergej Trifunović en Ana Sakić
Gesproken taal: Duits, Servisch, Engels en Zweeds
Plot Srpski Film
"Not all films have a happy ending"
Ex-pornoster Milos leidt nu een normaal leven, samen met zijn vrouw en zoontje van vijf. Een onverwacht telefoontje van zijn ex-collega Layla, die nog steeds pornoster is, verandert alles. Milos heeft financiële problemen, dus stelt Layla hem voor aan Vukmir, een mysterieuze, machtige man binnen de pornowereld. Hij doet Milos een aanbod dat deze niet kan weigeren; de hoofdrol in zijn nieuwste film. Dit zou ervoor zorgen dat Milos zich voor de rest van zijn leven geen zorgen hoeft te maken over zijn financiën. Maar Milos maakt deel uit van een wel heel bizarre film...
Miloš
Doktorka
Stefan
Co Jackso
- 21924 berichten
Het is bedoeld als aanklacht tegen het huidige Servische regime en als je enigsinds op de hoogte bent van de Joegoslavische geschiedenis zijn bijna alle scènes goed te plaatsen qua symboliek en verwijzing.
Maar dat staat op de voorgaande pagina's al meerdere malen dus ga ik het niet weer allemaal opnieuw neerzetten.
Ook na het luisteren naar dit interview, is mijn mening met betrekking tot de inhoud niet veranderd. Hoe de schrijver in dit interview op de voorgrond treedt, is bijna net zo misselijkmakend als de film. Zie rond 2.15min in het eerste deel van het interview.
Een review van IMDB van een Joegoslaaf:
This film is sick on so many levels, it's absolutely beyond my comprehension. Though director is known for his appreciation of unconventional film making, I could never imagine that anyone with good mental health would ever direct, produce and star in such a film. The amount of sodomy, violence and deviance is unbelievable. Having sex with a woman while beating her and chopping her head off while still doing it; delivering a newborn baby and immediately forcing it to oral or any kind of sex (yes I do realize it was not an actual baby, but still); not to mention the scene including the "actor", his brother, his wife and his own son ... I don't get offended by lots of things I see or hear, but it's not enough to say that I am absolutely disgusted with this one. Simply shocked. Speechless.
Betekend dus dat je wel in de Servische versie alle details van "de" scene te zien krijgt.
Thorak
Dat lees ik hier niet terug hoor. Ik ben er zeker van dat ik de ongecensureerde versie heb gezien en het werd echt niet in detail getoond. Je ziet de baby en dan de acteur van achteren af. Dan draait de camera weg. Dit zelfde is ook door anderen hier bevestigd die ook de ongecensureerde versie hebben gezien.
Uit dat stukje haal ik ook al niet dat het in detail getoond word.
Jessen0wnt
Ik heb ook de ongecensureerde versie gezien, maar hoorde dat in de gecensureerde versie een aantal beelden weg zijn gelaten zoals wanneer Milos met een mes zijn penis dreigt af te snijden.
sinterklaas
Uit dat stukje haal ik ook al niet dat het in detail getoond word.
Nou hij vermeld dus dat die baby op alle manieren word genomen, maar in wat wij gezien hebben krijgen we idd alleen het geluid te horen. Misschien wel dat de ongecensureerde versie gewoon te downloaden is onder de naam Sprski Film en niet A Serbian film.
sinterklaas
Om die scene al? Om maar te bedenken dat de Engelse versie van Spetters alles gewoon duidelijk word vertoond aan piemels etc tov de NL-versie ervan.
Jessen0wnt
Denk dat het meer om het beeld gaat, de close-up, dan echt om de scène. Ik vond dat trouwens wel een van de smerigste beelden van de hele film.
wimnoot
Ik vraag me af of de film een metafoor is voor hoe Servie verscheurd is door die oorlog en tevens een aanklacht tegen de alom aanwezige pornoindustrie. Het feit dat ik er niet uit kom betekend dat de film makers niet helemaal geslaagd zijn in hun opzet, en dan blijft er inderdaad alleen maar een heleboel vunzigheid over die gelukkig ook af en toe erg grappig was.
Enkel dat eerste en dan ook voorla de (politieke) situatie van na de oorlog.
Inderdaad, jij schrijft in verschillende berichten dat het een aanklacht is. Nee, ik ben niet echt op de hoogte van die geschiedenis, maar metaforen en symboliek ontdek ik meestal redelijk snel. Blijkbaar zit dat heel erg verborgen in deze film. Misschien kun jij concrete voorbeelden opnoemen, want die heb ik niet gelezen in al je berichten. .
Is de baby verkrachting niet een duidelijk statement dat als je in Servie geboren wordt je verkracht (fucked) bent? In de zin dat je in een vreselijke samenleving geboren wordt en je de wonden van het verleden direct met je mee krijgt. Zo zag ik het althans
Jessen0wnt
Inderdaad, dat vond ik de enige duidelijke verwijzing. Echter is dat interview wat Reinbo hieronder heeft gepost wel heel interessant en geeft je een andere kijk naar de film. Ik ervoer de film zelf als gewoon een ''zieke'' film met waarschijnlijk wat symbolen, maar het is eigenlijk een hele maatschappelijke film met een... best wel goed hart.
Co Jackso
- 21924 berichten
Waarschijnlijk wel. Maar is een film geslaagd als je van de regisseur/schrijver moet horen wat de film betekent. Wanneer hij dat niet had gedaan, hadden wij alleen maar gesproken over die "zieke" film.
Zie ook de berichten van Thorak en sinterklaas op deze pagina, die het alleen maar hebben over wat wel en niet te zien is in de ongecensureerde versie. Als ik het interview mag geloven, heeft de schrijver een goed idee voor een film, maar wat mij betreft is hij niet geslaagd in zijn opzet. De metaforen werken niet, en de discussie over de situatie in Servië blijft uit.
wimnoot
Inderdaad Co Jackso, bij een goede metafoor kun je de lijn doortrekken, en behoeft eigenlijk geen uitleg achteraf. Dus als Milos de rol van Servische soldaat is, (die gehersenspoeld wandaden moet verrichten) en de slachtoffers het volk, wat is dan de rol van de regisseur in dit alles? Het geweten? Het kwaad achter alles wat slecht is?
Eigenlijk blijft er maar een dingetje over en dat is dat alles en iedereen "fucked" is, en dat wordt een keer of zeven herhaald, dat maakt het een middelmatige film.
Al moet ik wel zeggen dat die Skullfuck hilarisch was!
Bij dat laatste heb je wel een goed punt. Maar voor mijzelf gold dat ik de film an sich ook erg goed vond. Vooral op visueel vlak vond ik 'm erg sterk en vond het ook een mooi duister verhaal met de nodige foute humor. Dus mij zal je geen discussie over de gory details zien voeren, dat vond ik allemaal minder van belang. Het ging er veel meer om hoe hij de speelbal van de perverse machthebbers werd.
Dat staat allemaal los van de politieke lading. Al had ik die wel bij het kijken wel in mijn achterhoofd. Maar tot enig inzicht in de situatie of discussie komt het inderdaad niet.
Thorak
De regisseur zou je kunnen zien als de regering, de drugs die hij toegediend kreeg de misleidende motivaties om het volk een bepaalde richting op te voeren die ze uit zichzelf niet zouden gaan. De oorlog is begonnen als onafhankelijkheidsoorlog, maar ontaarde in genocide. In deze film zijn meer dan genoeg verwijzingen daar naar. Als je met die informatie deze film kijkt zou dat ongetwijfeld duidelijker over komen dan dat je dat achteraf pas weet.
Een discussie daarover voeren is ook niet bepaald te doen als de grote menigte geen flauw idee van de gebeurtenissen en sitatie aldaar heeft of er op voorhand al negatief in stapt. Het motiveert mij in ieder geval op geen manier om er zo een discussie over te beginnen (los van het feit dat dergelijke discussies gelijk worden verwijderd).
Volgens bedoelen ze het meer als kritiek op het Servie van na de oorlog. Maar ik heb eigenlijk geen flauw benul van de politieke situatie daar.
De regiseur over "de" scene:
It was never an intention to shock [with that moment], but only to express our deepest and most sincere feelings about how strongly we feel violated.
Eigenlijk zou je als "geshockeerde" kijker uitgeluld moeten zijn.
Leviwosc
Ik neem aan dat deze film alleen kan worden gedownload en nergens kan worden 'gekocht'. Zou vast wel niet in de koopjesbak bij de Free Record Shop liggen.
Thorak
In Engeland schijnt er een 4 minuten kortere versie te zijn uitgekomen, verder is de film inderdaad nog niet te krijgen. Onduidelijk is het nog steeds of dat ooit nog wel gaat gebeuren. Van alle stemmers hier hebben hoog uit de eersten 'm op een festival gezien, de rest een gedownloade versie (die overigens ook in HD te vinden is).
Dit is niet echt een film om met mijn ouders te kijken denk ik? Of toch wel.
Nee, niet echt (of je ouders moeten van extreem houden), ook trouwens niet om met kinderen te kijken.
Hakunamatafaka
Dan ga ik hem vanavond in me 1tje kijken, volume wel wat lager dan normaal. Anders kunnen ze vreemde dingen gaan denken.
Het geluid maakt eigenlijk niet zoveel uit want er wordt Servies gesproken, dus dat zullen ze waarschijnlijk niet verstaan
De eerst helft van de film is nog mild maar daarna begint het toch erg wreed te worden.
Tonypulp
Gekreun en geschreeuw is een universele taal dus een beetje zacht kan geen kwaad
Hakunamatafaka
Hmm, weet niet echt wat ik van de film moet denken. Ik heb niet de uncut versie gezien. Wat heb ik gemist?
_Se7en_
- 2041 berichten
Als verlate 1 april-grap? Zeker wel
@ Reinbo:
Dit is volgens mij de eerste keer dat we het over een film eens zijn. Erg bijzonder
Skylar_Malfoy
Een heftige film, maar ik vond het toch lang niet zo shockerend als sommige mensen beweren. Ik bedoel, mensen zijn gewond geraakt omdat ze niet snel genoeg de bioscoopzaal konden verlaten? Kom op zeg, oren dicht, door je vingers kijken, en ik kon de ergste scenes nog nét aanzien.
Ik vind dat er in de film een sfeer van onheil ontbreekt. Het hoofdpersonage kwam wat mij betreft té sympathiek over, waardoor ik eerder medelijden had met hem dan dat ik vol spanning zat te wachten tot hij zou 'toeslaan' en iets onverwacht gruwelijks zou doen. Ook al was Milos dan onder drugs en wilde hij het zelf niet, ik had graag nog even het idee gehad dat hij een verkrachtende moordenaar op oorlogspad was. Dat maakt een film spannend om naar te kijken, de twijfel over de 'goedheid' van een personage.
Verder had ik in veel stukken van de film het idee dat het een doodordinaire slasher porn (?) was, en pas tegen het einde werd het echt horror.
Toch begreep ik op het einde de boodschap van de regisseur wel. Voor mij was dat dus een geslaagde manier van overbrengen en daarom een *3 voor deze film die ik nu van mijn harde schijf ga verwijderen en nooit meer wil zien.
RickZ
Servische speelfilm (geen horror, ook geen thriller) over een gedrogeerde porno-acteur die meespeelt in een bizarre pornofilm. Het eerste deel van de film was niet veel aan, maar het 2e deel heeft een paar heftige en bizarre scenes. Acteerwerk is matig, het verhaal redelijk.
Een Servische film maakt internationaal niet veel kans, maar door die paar spraakmakende scenes is die dan toch wereldwijd bekend. De volgende film moet dus nog bizarrer worden. Het heeft weinig zin de gecensureerde versie te kijken, daar is deze film niet om bekend geworden.
Hakunamatafaka
Ik heb de 96 minuten versie gezien, maar wat heb ik gemist dan?

Gruwelijke horrorfilm 'A Serbian Film' verschijnt ongecensureerd op Blu-Ray

Qing Mei Zhu Ma