• 9.369.514 stemmen

Gesproken taal: Duits, Spaans, Engels en Frans

Releasedatum: 7 oktober 2010

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot The Tree

"Life is a force of nature"

Na de plotse dood van haar vader vertrouwt de 8-jarige Simone haar moeder Dawn een geheim toe. Ze is ervan overtuigd dat haar vader haar via de bladeren van haar favoriete boom toefluistert en dat hij teruggekomen is om over hen te waken. Maar de nieuwe band tussen moeder en dochter wordt bedreigd wanneer Dawn een relatie begint met George, de loodgieter die wordt ingeschakeld om de wortels van de boom te verwijderen. Omdat de takken van de boom tot in het huis komen en de wortels de funderingen dreigen te vernielen, moet de familie een afschuwelijke maar finaal bevrijdende keuze maken.

avatar van K.A.N. de Laar

K.A.N. de Laar

Morgana Davies vond ik goed acteren, en daar hield een beetje op. Niets bijzonders deze film, maar ook niet onaardig om naar te kijken. Een kleine voldoende, 2,5*

avatar van janjansen

janjansen

Reacties van onze klanten welke graag deze film wilden(moesten) zien.

Wat een zeur film

Zo traag als stront

Mooi verhaal kon erg goed op slapen.

Zegt mij genoeg:-)

avatar van The Goss

The Goss

mooie, ingetogen film waarvan ik genoten heb. Morgana en Charlotte spelen hun rollen prima zodat je in het verhaal blijft.

avatar van LaNadine

LaNadine

RickZ schreef:

Wat een draak zeg.

Dit Australische romantische drama gaat eigenlijk nergens over, beetje fantasie van een meisje waar een saai en oninteressant verhaal omheen gebouwd is.

+ dat het verhaal gewoon slecht uitgewerkt is, heel erg oppervlakkig blijft. Ik zat me voornamelijk te ergeren aan het meisje (en de moeder ook wel). Nee, ik kon me niet inleven in dit verhaal.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Prachtig gefilmd drama over een gezin waarvan de vader plotseling overleden is.

Volgens de 8-jarige hoofdpersoon leeft vader door in de grote boom in de tuin, maar de wortels van de boom woekeren genadeloos door en de rest van de familie gaat verder met het dagelijks leven.

Prachtig camerawerk, een schitterende boom en Charlotte Gainsbourg als jonge weduwe.

Ik raakte er door ontroerd.

avatar van Theunissen

Aardig drama met een eveneens best aardig verzonnen sentimenteel verhaal. De film is wel niet echt hoogstaand en moet het vooral hebben van de fraaie beelden en ook van de cast. Hierin spelen Charlotte Gainsbourg (dochter van de bekende Franse en roemruchte zanger Serge Gainsbourg) en vooral Morgana Davies een belangrijke rol en ze spelen goed, vooral de laatste. Ook het rolletje van Zoe Boe was wel aardig. Het einde was overigens best mooi en ook wel goed.

avatar van scorsese

Redelijk drama waarin de vader van een jong gezin plots overlijdt. Emotioneel gezien valt de film wat tegen. Ook is het geheel bijzonder traag, maar dit wordt gecompenseerd door de mooie beelden van het Australisch landschap en de rustige soundtrack. En mede door de ontwapenende rol van de jonge Morgana Davies als het dochtertje nog net 3.0 sterren.

avatar van Phantasm

Phantasm

Niet echt geweldig allemaal, geen echte topper, je moet er van houden.

avatar van arno74

arno74

Een veelbelovend verhaal met veel potentieel dat hier jammer genoeg tot een wat mat resultaat leidt. Oversentimenteel hoeft het zeker niet te zijn, maar iets meer sfeer, emotie en (onderhuids) sentiment had best wel opgewekt mogen worden.

De link tussen de vader en de boom werd heel snel verteld en even snel ging de film weer verder, waardoor zo'n cruciaal moment toch aan overtuigingskracht mist.

Verder vond ik de verhoudingen binnen het gezin een beetje vreemd, het kleine meisje was gewoon de baas en mocht alles zeggen en doen zonder ook maar een waarschuwende vinger te zien van haar moeder, zoals rijdend uitstappen uit de auto, recht voor een aanstormende vrachtwagen, en dan mamma even dwingen een telefoontje te plegen en een voicemail in te spreken, want anders gaat kindlief niet terug de auto in... en mamma gehoorzaamt. Dat het meisje stoom moest uitblazen geloof ik best, maar ze kreeg daar wel heel veel ruimte voor van de eeuwig geduldige moeder. Aan de andere kant kan zoiets ook zich zo in het echt voordoen, maar ik blijf het vreemd vinden. In de relatie tussen de moeder en de loodgieter wordt de moeder ook niet zo zwak en passief weergegeven als dat ze zich met haar kinderen gedraagt. Ook het einde overtuigt niet, ze rijden vrolijk weg zonder bestemming of onderkomen? Uhh...

Goed idee, erg matig uitgewerkt. Hoger dan 3 flinterdunne sterretjes kom ik niet.

avatar van Boenga

Boenga

Het idee achter The Tree kan een basis zijn voor een sterk verhaal en een mooi drama. Meisje van acht verliest haar vader, en zoekt een houvast, een beeld, een materiële herinnering - hier in de vorm van een boom.

Dat leidt zeker tot een aantal positieve herinneringen: de Australische weiden en heuvels worden veel en mooi in beeld gebracht, en het huis en de tuin... Het ziet er zo mooi en warm uit dat het een zekere magie uitstraalt. De liefde van Simone voor de boom vloeit daar dan ook mooi uit voort.
De sfeer omkadert wat misschien wel het allersterkste punt is van de film: de jonge (bij de opnames ook effectief acht jaar oude) Morgana Davies speelt de pannen van het dak.

Helaas zitten we dan meteen ook bij het allicht zwakste punt van de film: de jongedame is te wijs en te volwassen, praat iedereen onder tafel, spelt haar eigen moeder de les. En dat irriteert dus enorm - net zoals de meeste personages trouwens: niemand komt hier echt sympathiek over.
Komen daarbij nog een aantal onwaarschijnlijkheden - Dawn die haar nieuwe liefde net iets te makkelijk laat vallen omwille van de boom; de onrealistische manier waarop Dawn als een heel zwakke, bijna slechte moeder wordt uitgebeeld - zelfs in de outdoors was ze haar kinderen wel afgenomen geweest; de zagende buren die geen enkele meerwaarde hebben in het verhaal en die ook gewoon hun droogmolen hadden kunnen verplaatsen; het goedkope, bijna absurde einde (Huis ingestort ? Geen probleem dan zijn we weg en rijden wel ergens naar toe , dààg);...

Veel potentieel, maar... het komt er nauwelijks of niet uit. Too bad.

avatar van BBarbie

BBarbie

Een sober en tegelijkertijd teder familiedrama met een centrale rol voor een octopusachtige boom, die met zijn tentakels een gezin in zijn greep houdt na het voortijdig overlijden van de nog jonge vader.

Charlotte Gainsbourg speelt een van haar betere rollen, al moet ze het onderspit delven ten opzichte van de kleine Morgana Davies die de show steelt. In weerwil van het tragische verhaal een goedgevoel film pur sang.

avatar van Metalfist

Metalfist

Happy families are boring anyway

Een tijd geleden was ik eens op een verkoop die door de plaatselijke bibliotheek werd georganiseerd en tussen het stapeltje DVDs vond ik opeens een Franse film. Die had als naam L'Arbre en was met Charlotte Gainsbourg en aangezien ik altijd wel geïnteresseerd ben in de Franse cinema, had ik dit uiteraard meegenomen. Vreemd genoeg bleek het uiteindelijk om The Tree te gaan, een volstrekt Engelstalige die zich in Australië afspeelt. Een erg vreemde DVD-release (sowieso staat aangegeven dat de DVD enkel Franse audio zou bevatten maar dat is dus niet waar) maar wat boeit dat allemaal als het zo'n indrukwekkende film is.

The Tree is een film over rouwverwerking en dat is nu niet noodzakelijk het meest lichte thema in de wondere wereld van de cinema maar wat Julie Bertuccelli hier op het scherm tovert.. Visueel echt overdonderend - Australië blijft ook een enorm prachtig land natuurlijk met die kilometers aan ongerepte natuur - maar Bertuccelli maakt er eigenlijk ook een lichtvoetig geheel van. Het is een leuke mix van toffe scènes en momentjes die door merg en been snijden. Die conversatie tussen Tim en Simone die eindigt met Tim die zegt dat het niet enkel haar vader is die gestorven is hakte er redelijk hard in bij mij maar ook de manier waarop Dawn met haar verdriet omgaat is sterk gebracht. Ontzettend knap hoe dit langs de ene kant zo herkenbaar is en langs de andere kant worden toch de clichés netjes ontweken. Ik lijk blijkbaar wel één van de weinigen te zijn die dit echt kan waarderen maar wat baat het, er zijn genoeg andere films waar ik absoluut niet van begrijp wat anderen er aan vinden.

Hoofdrol voor Charlotte Gainsbourg en hoewel dat in de eerste plaats geen actrice is, doet ze dit toch wel erg fijn. Misschien niet altijd de meest naturelle in het gezin (dat Australisch accent is ze toch niet echt machtig) maar dat komt ook wel omdat ze hier moet opboksen tegen een aantal indrukwekkende performances. Morgan Davies gaat met het meeste krediet lopen maar die speelt als 8-jarige dan ook wel echt de pannen van het dak. Toegegeven, ze is net iets te intelligent voor haar leeftijd maar storen doet dat niet. Wel een beetje jammer dat de andere kinderen daardoor iets te weinig aan het licht komen. Christian Byers kan als Tim nog wel zijn mannetje staan maar het had misschien wel beter geweest mochten de personages van Charlie en Tom Russell (gespeeld door respectievelijk Gabriel Gotting en Tom Russell) samengevoegd zijn tot één personage.

Erg aangenaam verrast in ieder geval! En dan lijkt The Tree nog de tweede slechts beoordeelde film te zijn in het oeuvre van Bertuccelli, dan vraag je je af wat voor andere pareltjes daar nog zijn verborgen. Toch maar eens actief op naar zoek gaan, afgaande op het stemmenaantal lijkt de rest van het oeuvre echter wel wat lastiger te vinden zijn dan deze The Tree... In ieder geval: een zwaar thema maar de manier waarop Bertuccelli het allemaal brengt is bewonderenswaardig.