• 9.373.140 stemmen

Met onder meer: Eric Stoltz, Julie Delpy en Jean-Hugues Anglade

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 11 mei 1995

Plot Killing Zoe

"We go in. We get what we want. We come out."

Zed (Stoltz) komt vanuit Amerika aan in Parijs, de stad waar hij ooit woonde. De taxichauffeur regelt een callgirl voor hem, en even later komt de mooie Zoe (Delpy) naar zijn hotel. Hun bed is nog warm wanneer zijn opgefokte jeugdvriend Eric (Anglade) binnenstormt en Zoe halsoverkop de kamer uit schopt. Eric neemt Zed mee het nachtleven in, stelt hem voor aan een paar criminele vrienden en en onthult dan zijn doel: Zeds kennis van kluizen is de volgende dag gewenst bij een bankoverval. Uiteindelijk stemt Zed toe, maar in de bank wacht hen een verrassing...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van gotti

Laatst op dvd gekocht, omdat hij in m'n herinnering wel goed was. Had ik beter niet kunnen doen. Totaan de roof gebeurd er geen fuck. Niets interessants tenminste (behalve de borsten van Julie Delpy natuurlijk ). Dan begint de roof, wat ook niet al te spectaculair is en verloopt. 2,5*

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Vond dit toch een behoorlijke tegenvaller. Een film die eigenlijk nergens echt in uitblinkt vond ik het. Er zijn films gemaakt met betere dialogen, betere sexscenes, betere drugssecenes, betere bankovervallen en beter bruut geweld. Bovendien lijkt de film echt werkelijk helemaal nergens over te gaan. De 3 hoofdpersonages zijn aardig maar missen ook de diepgang om Killing Zoe enigzins de moeite waard te maken, de rest van de personages zijn al helemaal nietszeggend.

Audiovisueel doet deze film het nog niet eens zo onaardig enkele leuke scenes wel op dit gebied (de kroeg met dixielandmuziek bijvoorbeeld) ook de agressief pompende technotrack tijdens de overval is goed gekozen. 2* toch nog hiervoor.

Enne zag ik nou pornokoning Ron Jeremy in een ontzettende glansrol???

avatar van FillumGek

FillumGek

Jeremy niet gezien hoor...

Maar ik heb de 2e Quentin Tarantino box gekocht en daar zat deze in. Vol verwachting ging ik hem dus kijken, maar eerst ff de achterkant gelezen waar die een beetje overgaat. Maar ik vond het niet allemaal kloppen...

Op de achterkant staat:

"Zodra levensgevaarlijke crimineel Zed uit de gevangenis komt, breekt de hel los"

- Ik kon uit helemaal niets opmaken dat hij levensgevaarlijk is. Hij is aardig, beleefd, moeite met killen enz.

"Drugs, overvallen, prostitutie en ongelooflijke hoeveelheden drank staan bovenaan zijn verlanglijst"

- Overvallen ok, dat kwam uitgebreid aan bod. Prostitutie ging nog wel maar heb hem vrijwel de hele film niet over drugs horen zeiken. En drank?! Volgens mij heeft Zed in de hele film geen fles aangeraakt! Of het moet aan mij liggen.

"Zwaar bloedblad blabla"

Wtf veel bloed?! Toch echt niet meer dan in de gemiddelde actiefilm hoor.

De film maakte m'n verwachtingen dus niet waar, maar ondanks alles vond ik hem toch zeker vermakelijk. Alleen het hoesje doet de film anders vermoeden.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Zeker weten Fillumgek die tekst achter op de hoes slaat echt nergens op. Je vergeet er nog bij te zetten "samen met zijn geweldadige vrienden maken ze van Parijs de onveiligste stad die je maar kunt bedenken" Dat slaat nou echt ook helemaal nergens op, ze scheuren alleen maar een beetje door de straten en schelden een beetje naar de parijzenaren en echte vrienden kun je het niet noemen en ze overvallen alleen een bank en dat is toch niet heel Parijs onveilig maken.

en voor op de hoes staat nog geschreven: Extreem keihard en very bloody.

Nou er zit net zoveel bloed in als een beker tomatensap

Het is trouwens ook misbruik van de film vind ik die tekst.

Maar nu een mening over de film: 5 keer gezien de laatste keer in de zomer en hij is wel heel mooi gemaakt.

Toen ik hem voor de eerste keer zag(oktober 2004 om precies te zijn) Vond ik er niks aan dat kwam door die tekst op de achterkant, toen verwachte ik ook liters bloed in de film. Maar later heb ik hem maar eens nog een keer gezien en hij was beest leuk geen moment verveelt.

Gewoon niks van aantrekken aan die domme onserieuze achterkant teksten.

KILLING ZOE: 4,5

avatar van rep_robert

Ben het trouwens wel eens met anderen, op de achterkant van de hoes wordt alles zwaar overdreven.

Alleen laatste half uur red de film wat mij betreft!(en de 1e tien minuten hehehe)

avatar van Theunissen

Aardige film om eens te zien. Het begin is een beetje saai (wordt wel wat opgevrolijkt door Julie Delpy) maar zodra de bankoverval begint (leuke zeer korte rol van porno-ster Ron Jeremy) komt de vaart er goed in en is er veel actie en geweld te zien.

De mop die 1 van de bank-overvallers verteld is ook best wel goed.

avatar van Metalfist

Metalfist

Let me properly introduce you. That is Henri. He likes to be called Chim-chim but we don't always get what we like.

Die zin was het enige goede aan heel de film, samen met de beginscène. Voor de rest is het een inspiratieloze, zielloze, saaie rip off van soortgelijke bank overval films à la Reservoir Dogs. Grappige is dan ook dat op de achterkant van mijn hoes staat dat het de nieuwe film is van actie specialist Quentin Tarantino . Als ik erover nadenk klopt er eigenlijk niets van wat er vanachter op de hoes staat...

De film begint, zoals hierboven gezegd, hilarisch met een vrijscène tussen Eric en Zoe. Nu dit is niet zo grappig maar wanneer er beelden van Nosferatu worden tussengemonteerd kon ik men lach toch niet meer inhouden. De roof is op zich niet al te spectaculair, het is al zovele keren beter in beeld gebracht en ook het einde is zo voorspelbaar als iets. De flikken komen, iedereen wordt wat afgeknald, Zed wordt gered door de hoer terwijl iedereen het ziet en ze hebben er geen commentaar op dat één van de overvallers zomaar ontsnapt! Komaan, iedereen van die bank wist toch dat Zed geen bediende was. Ook het hele Zed Eric gedeelte vond ik slecht uitgewerkt.

Heb maar 3€voor de film betaalt maar zelfs dat was nog teveel.

avatar van Elineloves

Elineloves

God, het is wel de dag van de amateuristische DVDmenu's zeg. Eerst Carny, nu deze. Maargoed, daar reken je een film natuurlijk niet direct op af, maar het is wel een soort 'inleidende verwachting' van hoe de film zelf zou kunnen zijn.

Ik heb er gemengde gevoelens bij. Qua sfeer zit het allemaal prima. Veel gevloek, geweld, drugs en alcohol. Hoewel het begin van de film een tikkeltje traag is, is dit niet storend. Het kabbelt een beetje voort en er is genoeg tijd genomen voor de ontmoeting tussen Zed en Zoe.

En dan na dik 3 kwartier of what so ever, komt de overval eens aan bod. Tegen die tijd was ik wel al stukken minder geïnteresseerd. Het is het allemaal nét niet. Waarschijnlijk zijn er teveel betere films van dit kaliber, en weet het daarom niet te blijven boeien. Je ontkomt nu eenmaal niet aan vergelijkingen met de 'grotere namen', daardoor valt Killing Zoe in het niet.

Oh, en ik wou telkens roepen; ; '' Dudes, was jullie haar eens een keer, ransbakken! '' Maarja, dat heeft niet zoveel zin natuurlijk.

avatar van Spetie

Erg zwakke film, die probeerde mee te liften op het succes van Reservoir Dogs, maar op bijna elk gebied zwaar faalt.

De openingsscène is nog wel leuk, maar daarna volgt er een drie kwartier, waarin maar weinig interessants gebeurt. Verder is het op momenten vooral ook een erg rommelig verhaal, waarin de samenhang soms duidelijk lijkt te ontbreken. Het is ook allemaal verre van origineel. Alles is al eens eerder en vooral ook beter gedaan.

In het tweede gedeelte wordt alles een klein beetje beter en werkt de humor zowaar ook een keer. Toch wordt het niveau nooit heel erg hoog, en blijft het vaak matig. Er zitten ook net wat teveel toevalligheden in. Het einde is dan juist weer zo enorm voorspelbaar. Nee op een paar geslaagde scènes na, heeft Killing Zoe verder niet zo heel veel te bieden. Ook in het genre zelf is het duidelijk een laagvlieger.

avatar van blurp194

blurp194

Deze film indertijd in de bios gezien, en toen diep van onder de indruk. Dat was overigens behoorlijk ver voordat er iemand van Tarantino gehoord had - Reservoir Dogs was wel eerder uit, maar werd niet zo heel snel bekend, en de associatie van deze film met Tarantino kwam voor zover ik me herinner pas met de dvd-versie - op de doos van de vhs band die ik indertijd had was de naam van Tarantino niet te bekennen - en of dat uiteindelijk deze film nou zo'n goed gedaan heeft betwijfel ik nogal, en dat het iets anders dan een marketingtrucje is eigenlijk ook.

Deze film dan. Lekker vlot vanaf het begin, met een heleboel tamelijk subtiele humor - de heerlijk Frans onhulpvaardige manier waarmee Zed in het hotel wordt behandeld, bijvoorbeeld, of de manier waarop elke vertaling het tarief van Zoe hoger maakt. Maar ook Nosferatu, de mooi botte manier waarop Eric zijn intrede doet, en de manier waarop daarna doorheen de nacht de voorbereiding van de overval met militaire precisie op een professionele manier tot in details wordt uitgewerkt - of zoiets. Qua timing allemaal best goed, qua cinematografie behoorlijk wat goeie en toen nog best nieuwe trucjes, goeie bijpassende soundtrack, en goeie rollen vooral van Stolz, Anglade en Delpy - van alledrie misschien wel hun beste rollen zelfs.

Niet zoveel mis mee, dus, wat mij betreft - de paar kleine foutjes, zoals de overdreven schietpartij aan het einde zijn op zich wel te vergeven - net als dat Avary zich misschien net een tikje vertilt aan het verhaal - dat compenseert wel wat doordat indertijd een zo bot gewelddadige film nog wel ietwat nieuw was, en deze daarin bovengemiddeld veel inhoud en verhaal te bieden had. Nou ben ik daarin wellicht nog steeds wel wat bevooroordeeld, er zit wel ergens een stukje jeugdsentiment aan - en ik had indertijd ook behoorlijk wat moeite gedaan om die vhs band te vinden. Besteld bij een speciaalzaak in de stad, als ik het me goed herinner.

avatar van K. V.

K. V.

De hoes is me altijd bijgebleven en me er nu eindelijk eens aan gewaagd. 'k wist eigenlijk niet wat te verwachten, maar vond het nog een goeie film. 'k was wel wat verrast dat de film grotendeels in het Frans was, maar storend was het niet.

De cast deed het ook prima en verder zag de film er prima uit.

Misschien geen zo'n bekende film, maar vond dit wel onterecht, 'k heb het me zeker niet beklaagd.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Behoorlijk matig allemaal. Gebeurt geen fluit de eerste veertig minuten, als dan eindelijk de bankoverval plaats vind, met op zich nog wel wat aardige actie, moet ik zeggen dat ik bepaalde dingen zoals het acteren en bepaalde wreedheden ordinair en vrij geforceerd vind overkomen. Ongebalanceerd geheel wat mij betreft nergens over gaat. Matige film.

avatar van kissyfur

kissyfur

Was vast cutting edge begin jaren 90, maar komt nu toch wat gedateerd over.

Ook deze film ontkomt niet aan de lange sluitertijden shots, maar ook iemand die doorzeeft wordt en dan een hele poos aan het dansen is door de kogelinslagen, dat is toch wel behoorlijk corny en Schwarzenegger 80’s. En dan die verschrikkelijk lange drugstrip, dat was destijds blijkbaar nog interessant en vernieuwend, maar is nu vooral gewoon lang.

Toch is het niet een en al droefenis. Nosferatu, the Viking Queen verwijzingen, Franse scheldwoorden, zinloos geweld... dat maakt het amusant genoeg om de rit uit te zitten. Maar herziening is niet nodig.

avatar van yeyo

yeyo

Blijkbaar wou Roger Avary een scene van Killing Zoe in een Parijse McDonalds filmen, maar kreeg hij niet de toestemming. Ik vind deze triviale anekdote zeer exemplarisch voor de wat … euh.. ongewone poëzie van dit werkje. Waar Tarantino toch altijd meer hoogwaardige ambities heeft, is Avary zijn aanstellerig, overenthousiast etterig neefje. Ik heb principieel geen bezwaar tegen de mensen die Killing Zoe een flop noemen: het is bij wijlen gênant hoe de film poogt om ‘edgy’ te doen met nihilistische ultraviolence en veel ‘leuke vondsten’ komen nogal geforceerd over. Maar ergens heb ik toch wel bewondering voor Avary die zich, ondanks deze wat puberale aanstellerij, nooit echt vergaloppeert in louter stilisme en een soort vreemde betrokkenheid bij zijn personages behoudt. De bovenmatige aandacht die de ‘ontwikkeling’ van het personage van Stoltz (Avary's eigen 'evil twin', zoals hij hem zelf betitelt) krijgt, geef mij de indruk dat hij ook ergens onder de dikke laag van generation X cynisme een wat meer existentialistisch verhaaltje schuilgaat over de inherente vernedering van het volwassen worden. De kloof die er tussen ‘jeugdvrienden’ Eric en Zed ontstaan lijkt, is niet louter een plotelement, maar duidt een reële en menselijke teleurstelling aan. Het wat picareske verhaaltje heeft ook veel weg van een soort indie / mumblecore filmpje waar een onzeker hoofdpersoon een banaal reisje verknalt: flauw hotelkamertje, gevolgd door nutteloze geslachtsgemeenschap, gevolgd door een teleurstellende braspartij en een kater die maakt dat wanneer het tijd is om 'the real Paris' te gaan ontdekken, je eigenlijk gewoon je biezen wilt pakken om weer naar huis te gaan