• 9.184.438 stemmen

Geregisseerd door: F. Gary Gray

Met onder meer: Ice Cube, Chris Tucker en Nia Long

Gesproken taal: Engels en Spaans

Plot Friday

"A lot can go down between thursday and saturday..."

Craig en Smokey zijn twee vrienden uit Los Angeles, die op een vrijdagmiddag op hun veranda hangen, rokend en drinkend, op zoek naar iets te doen. Als ze de dope van een drugsdealer op roken, moeten ze snel op zoek naar 200 dollar. In die tijd roken ze veel wiet, worden ze overvallen en beschoten.

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

OKE

avatar van erik1677

erik1677

Probeer hem jaren al op dvd of vhs ergens te scoren maar ben hem nog niet tegen gekomen.

jaren terug dus een keer gehuurd en was meteen verkocht door de personages in deze film.

net zoals in barbershop eigenlijk.

De vervolgdelen vind ik ook top, maar nog niet zo goed als deze.

avatar van Bruens

Bruens

Kijkt lekker weg!

avatar van lordmars

lordmars

echt een leuke film, heb me echt kapot gelachen. jammer dat het zo ongeveer onmogelijk is om hem op dvd te krijgen, alleen maar inport (en mijn vrouw d'r engels is slecht)

avatar van dbgin

dbgin

Geweldige zondagmiddag film

avatar van bro

bro

Stoner film zonder een over the top verhaal. Gewoon lekker degelijk. Gewoon al omdat het gaat over het vinden van ...200dollar maakt het allemaal veel menselijker.

avatar van Zinema

Sterke soundtrack.

De volledige anderhalf uur is wel wat veel, maar de dagelijkse beslommeringen van Ice Cube en Tucker leveren genoeg platte en grappige momenten op. Als geheel is deze stoner-komedie in the hood wat onevenwichtig. De sterke soundtrack valt niet te versmaden en is een regelrechte aanrader voor in de cd-kast.

Redelijk.

avatar van eka81

eka81

its friday, im high and got no shit to do...

egt leuk .... chris zn doorbraak....niet te veel films gemaakt, maar je lacht je rot....

3.5 ster

p.s. sound track vind ik helemaal de bom...dr. dre met keep their heads Ringin

Mescaline

Blijft een vermakelijke film die het grotendeels van Chris Tucker moet hebben. Wat je duidelijk merkt in de 2 gevolgen dat Ice Cube zonder Chris Tucker niet echt grappig meer is, je mist een bepaalde chemie.

Friday is vrij simpel maar toch op een leuke en droge manier uitgewerkt.

Stem blijft staan op een 3,5

avatar van DragQueen

DragQueen

Leuke Film, met toffe rollen van Ice Cube en Chris Tucker. Beiden hebben een aardige chemie. Verder is het verhaal simpel, maar leuk bedacht. En levert een hoop vermakelijke momenten op. 3,5 Ster.

avatar van XanderJ

XanderJ

Leuke film, geen hoogvlieger, maar gewoon leuk.

avatar van Jaarme

Jaarme

haha vind hem nu al goed

dit is n vijf

avatar van eka81

eka81

Later werk van Chris vind ik leuker, maar deze getho komedie is erg leuk

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Genietbare komedie waarin we het alledaagse leven kunnen observeren van twee vrienden die op vrijdag niets te doen hebben. Ze zitten voornamelijk voor hun huis en soms gaan ze ook naar binnen. Er komen allerlei personen langs die elk zo hun belangen hebben. Het betreft niet altijd gieren en brullen maar je kunt hier gewoon ontspannen zonder ingewikkelde vraagstukken. Chris Tucker was fenomenaal met zijn energieke vertoning en eigenlijk zijn de bijrollen ook best degelijk gecast. Daarbij wordt er een fijne soundtrack geleverd en schijnt de zon lekker door. Perfect dus voor een winterse woensdagavond.

avatar van ramonbrenda

ramonbrenda

hele leuke film met veel grappige momenten 3,5 * zeker waard

Mescaline

Deze film is toch wel een beetje een guilty pleasure aan het worden, het is namelijk niet een hele goede film maar onlangs dat is dit toch al de derde keer dat ik deze film heb bekeken.

Het heeft gewoon een fijne sfeer, lekker luchtig en perfect om in de late avond uurtjes nog even op te zetten.

Eerlijk is eerlijk, het nuttigen van een alcoholhoudend drankje past wel perfect bij films zoals deze.

Stem blijft op een 3,5 vanzelfsprekend!

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Grappige film over niks. Beetje chillen in de hood toch.

Ik stond er alleen van te kijken hoe ze de effecten van wiet in beeld brachten. Ice Cube begint hem te trippen alsof het LSD was en Smokey zit de hele dag door te blazen maar is zo hyperactief als Tony Montana. Als ik een film ga kijken die geschreven is door Ice Cube dan verwacht ik iets anders maar goed. Het kijkt wel lekker weg.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

had een soort grappige versie van boys in the hood verwacht.

das een wreed goede film.

de humor hier zit er in door 2 vrienden die niet zo veel doen en wat blowen in the hood en veel daaamn

roepen.

had er wat meer van verwacht.niet mijn ding.vond het ook nergens grappig.

licht vermakelijk.net aan 2.5 ster

avatar van Kondoro

Kondoro

Friday

Vreemd. Ik zou toch zweren wat ik hierop gestemd had en iets over getypt had. Gelukkig keek ik het na anders was ik er nooit achter gekomen... Dom, dom, dom haha!! Maar wat heb ik toch kunnen lachen om deze film. Lolll!! Ik vond het oprecht een hele leuke film waar Ice Cube een leuke rol in speelde. Soms te overdreven geacteerd door Chris Tucker maar het blijft leuk. Gezien op Netflix leuk om eens mee te nemen!

avatar van Antonev

Antonev

Mijns inziens een van de betere 'stoner' comedies! Het verhaal is niet bijzonder, maar het geheel is luchtig en de zwarte humor komt goed aan.

avatar van tommydruut

tommydruut

Grappig en vermakelijk

avatar van Perfect_Cell

Perfect_Cell

It's friday

Heerlijke klassieke komediefilm die zich in de "hood" afspeelt. Wat deze film zo speciaal maakt is de setting en acteurs, alles lijkt net echt. Herkenbare situaties die zich afspeelden.

Het ijzersterke duo Cube en Tucker is ook een pluspunt, net als de sarcastische vader.

Blijft grappig na herziening en het is misschien wel een van de beste comedies die ik heb gezien.

avatar van DrChesterStock

DrChesterStock

Mijn eerste conclusie was dat deze film toch wel erg dun is. De personages en de muziek zijn leuk en het is best komisch, maar er zit weinig tempo in en wat er gebeurt is wel erg kleinschalig. (Het gaat nota bene om 200 dollar.) Het grootste deel van de film speelt zich ook in dezelfde straat af.

Maar nu ben ik geneigd hem toch meer te zien als een soort zedenschets en schets van dit milieu. Zo bekeken is hij niet geweldig, maar best aardig. De meeste acteurs hebben een hoop charisma.

Of je moet inderdaad per se iets gebruikt hebben om hem goed te vinden. Dan heb ik niks gezegd.

Mescaline

Wat ik eerder al aangaf is dat deze film duidelijk een guilty pleasure voor mij is geworden, zelfs na 4x gekeken te hebben kan ik nog steeds lachen om deze film en blijft het uiterst vermakelijk!

Dat zomerse sfeertje in de film maakt het een ultieme zomerfilm voor mij, lekker relaxed met op het einde toch nog een beetje spanning.

De combinatie Ice Cube & Chris Tucker werkt gewoon erg goed, jammer dat Tucker niet voor de andere delen terug wou komen.

Stem blijft dus gewoon weer staan op een 3,5, die wel steeds dichter in de buurt begint te komen van een 4.

avatar van scorsese

Matige film over twee vrienden die een vrijdag doorbrengen in de voortuin. De film speelt zich af tijdens één dag en de buurt waarin het zich afspeelt wordt leuk neergezet. De film mist wel een beetje een verhaal en het is nogal fragmentarisch en niet alle scenes zijn even leuk. Wel redelijk vermakelijke personages en Ice Cube en Chris Tucker weten het leuk te brengen. Net geen 3.0 sterren voor dit regiedebuut van F. Gary Gray.

Black stoner comedy.

De blanke variant vind ik doorgaans ook helemaal niks, dus zo verrassend was het niet dat ik hier ook maar weinig mee kon. Toch was ik een beetje verrast door de luiheid van de humor. Blijkbaar is het idee van weed zelf al grappig genoeg, want zo héél veel wordt er niet bovenop gegooid. Gewoon twee slackers die een beetje rondhangen op een vrijdag.

Het is dat Ice Cube en Chris Tucker toch nog iets van hun personages willen maken, al slagen ze daar maar half in. Zo heel leuk of verrassend zijn hun typetjes nu ook weer niet, geldt ook voor de rest van de cast. Wat oude bekende uit TV serietjes, maar weinig echt positiefs te melden.

Het beetje drama dat er inzit komt ook niet echt over, maar dat is moeilijk wanneer de humor voor een groot deel in het water valt. En dan rest er vooral een beetje luchtigheid en een niet al te lange speelduur. Geen al te best begin voor Gray, sowieso geen regisseur die ik erg hoog heb zitten, maar zie hem toch liever actiefilmpjes maken.

avatar van rep_robert

Friday is een geinige film, die het begin van een cult trilogie heeft gestart. Deze slice of a day film is nergens bijzonder hilarisch en heeft ook geen bijzonder plot. Wat natuurlijk inherent is wanneer de gebeurtenissen zich allemaal op één dag afspelen. Belangrijk bij dit soort films is dat het niet te lang voort moet slepen, wat Gray dus begrijpt. De film duurt nog geen anderhalf uur en dat zorgt ervoor dat het luchtige sfeertje goed te pruimen valt.

Ik snap best dat dit soort films niet voor iedereen is weggelegd. De film bestaat vooral uit donkere mensen die de boel aan elkaar vloeken en personages die echt de uitersten van het spectrum opzoeken. De één is een ontzettende angsthaas, maar de ander is ontzettend macho en bazig.

Vooral leuk voor de mensen die graag naar dat getto sfeertje kijken en lui die een beetje chillen op een dag en wat kattenkwaad uitvreten.

avatar van joachimt

joachimt (crew films)

Werkelijk geen flauw idee waarom deze film zo'n redelijke score krijgt. Het gaat nergens over. Het is niet grappig. De personages zijn vreselijk irritante stereotypes. Compleet zinloze film wat mij betreft.

avatar van Shadowed

Shadowed

De vroege Gray.

Grappig dat Friday nogal afwijkt van zijn andere films. Gray is ondertussen meer een regisseur geworden die of een serieus verhaal wil vertellen of zich op op-en-top actie concentreert. Friday is op MovieMeter zijn filmdebuut, en is ook een compleet andere film dan Gray's andere films, en geen van de eerdere voorbeelden.

Deze film is een volbloed komedie en moet het niet hebben van slimme of complexe humor. Gray zet volledig in op flauwe en lompe humor zoals harde scheetgeluiden en vreemde personages. Het soort humor waar ik doorgaans wel van kan genieten, maar dat was hier minder het geval. Ik denk dat dit zo is omdat Gray te veel zijn best doet.

Normaal zou ik daar geen problemen mee hebben. Regisseurs mogen juist hun best doen, maar Gray schiet op meerdere vlakken te ver door. Zowel de soundtrack als de humor gaan de grenzen weleens over qua drukte, waardoor je als kijker niet eens de ruimte krijgt om ergens echt om te lachen. Gray laat in dusdanige mate zien wanneer een scene grappig moet zijn dat de humor er in principe uit wordt gezogen.

Visueel ziet het er verder goedkoop uit, maar aangezien Gray zoals ik in de vorige alinea al benadrukte veel inzet qua stijl is de goedkope look nog wel te vergeven. Enthousiast zijn de makers in ieder geval wel geweest tijdens het schrijven en de uitvoering. De delivery laat het echter afweten, en dat is jammer, want deze film had zeker potentie.

Het acteerwerk trekt de film als geheel nog naar een 2,5*, al was zeker niet iedereen goed op dreef. Het meeste getalenteerde acteerwerk komt vanuit de twee heren, die samen best leuke personages neerzetten. Verder doet de film een hoop pogingen om een soort parodie te zijn zonder expliciete verwijzingen naar andere films (tenminste, ik heb ze niet gezien) maar echt leuk wil het allemaal niet worden. Gelukkig duurt het niet te lang en kent een vrolijke finale na een redelijk vermoeiende eerste helft.