Genre: Horror / Mystery
Met onder meer: Hitomi Kuroki, Rio Kanno en Mirei Oguchi
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 26 februari 2004
Plot Honogurai Mizu no Soko Kara
Yoshimi Matsubara is met haar ex-echtgenoot verwikkeld in een zware strijd over de voogdij van haar vijfjarige dochter Ikuko. Ondanks haar psychiatrisch verleden, hoopt ze sterker te staan door werk te vinden en een eigen appartement te huren. Door haar werk zal ze echter zo nu en dan haar dochter moeten verwaarlozen en bovendien blijkt er een grote vochtige plek te zijn op het plafond van het appartement en is de conciërge een oude, luie man. Naarmate haar verblijf vordert, begint de plek steeds groter te worden en Yoshimi vindt op het dak van het gebouw ook een rode kindertas die ze maar niet kwijt schijnt te geraken. Tevens begint Ikuko zich steeds vreemder te gedragen en krijgt ze een "denkbeeldig" vriendinnetje, dat misschien niet zo imaginair is als eerst lijkt.
Yoshimi Matsubara
Kamiya
Kunio Hamada
Young Yoshimi
Young Yoshimi's Teacher
Haha, ik heb de film dan wel niet gezien, maar ik geniet van je commentaar.
pjotr
Zal ik dan maar weer?...Ik hoop niet dat ik op Moviemeter altijd in verband gebracht zal worden met Dark Water (gekeken naar het aantal posts geplaatst door ondergetekende bij deze film)...Ik zal dan eerst mijn naam omdopen tot DWTR of Ikuko.
Ik snap het echt niet hoor, wat die Japanse horrorfilms nou zo aantrekkelijk zou moeten maken. Als precies deze film uit Hollywood zou komen zou iedereen (terecht) klagen dat het allemaal zo standaard en cliché was. Maar nee, er wordt een ander taaltje gesproken en de mensen hebben allemaal een kleurtje en het is ineens sfeervol, en spannend, en mysterieus.
Ik geef toe dat het uitgangspunt bij Dark Water niet hoogst origineel is maar de uitwerking vindt ik werkelijk briljant.
Ik vind het wel raar dat je nauwelijks onderscheid ziet tussen de Aziatische en de Westerse ( : lees Hollywood ) horror.
Het "andere taaltje en kleurtje"argument is natuurlijk behoorlijk kort door de bocht.
Volgens mij ziet elke leek dat de doorsnee Hollywood horror het van de bloederige effecten moeten hebben en de Aziatische variant meer de nadruk op de sfeer legt (en bovendien meer aan de suggestie overlaat in plaats van je te overladen met tonnen aan pixels).
Ook draait het bij de aziatische films niet standaard om enge maniakken en wraakzuchtige monsters maar wordt er veel creatiever met het griezelfenomeen omgegaan.
In het geval van Dark Water gaat het om een verdronken meisje wat op zoek is naar moederliefde en verder eigenlijk niks kwaads in de zin heeft .
En zo staat in Pulse eenzaamheid als oerangst centraal en Suicide Circle is weer een aanklacht tegen de minieme eigenwaarde van de Japanners....zo kan ik nog wel effe doorgaan....
Jordy
Je bedoelt zoals What Lies Beneath? Nog zo'n kneiter...
Da's een horror/thriller cliché. Waar op zich niets mis mee is, maar ik vind dat geen argument om duidelijk te maken waarom dit nou zo anders is.
Hollywood: VEEL LAWAAI. Azië: ingetogen, kalm. 't Zit hem allemaal in de sfeer en uitwerking.
Goodfella
Je hebt gelijk, maar de uitwerking is hier toch wel anders. Zoals Pjotr al zei heeft het meisje eigenlijk weinig kwaads in haar zin en wordt zo de tegenstelling tussen goed en slecht een stuk minder zwart/wit. Dat er dan toch veel spanning wordt gecreeërd kan alleen maar ontzettend knap worden genoemd.
Verder vind ik over het algemeen de Aziatische horror ondanks de wat vergezochte verhalen oneindig veel subtieler dan hun Amerikaanse variant. Bovendien hebben ze niet de neiging om alles uit te leggen waardoor die films langer blijven hangen, bij mij tenminste.. Je maakt in ieder geval een nogal flauwe karikatuur van de mensen die deze werkjes wél kunnen appricieren!
Jordy
Daar verschillen we dan van mening. Ik vind het ergerlijk wanneer via muziek de illusie wordt gewekt dat het allemaal verschrikkelijk spannend is, terwijl dat in feite niet zo is.
Ach ja mag ik ook 's ongenuanceerd uit de hoek komen?
pjotr
Aan deze posts van Onderhond en Goodfella heb ik eigenlijk niks meer toe te voegen...:)
Jordy
Ik kan zo een lijst bedenken van Hollywood films die net zo "kalm" en "ingetogen" zijn als deze. What Lies Beneath is een goed voorbeeld. Die film wordt (terecht) als matig bestempeld, maar deze niet. Daar kan ik niet bij...
pjotr
Maar zo werkt het natuurlijk ook niet, de muziek draagt bij aan de sfeer maar bepaalt 'm niet.
Juist in die Hollywood-horrors krijg je van die stampmuziek met de mededeling dat er wat gevaarlijks staat de gebeuren....
Goodfella
The power of suggestion...

Graag zelfs! Als ik dan maar weer lekker quasi-beledigd mag reageren
pjotr
Da's mijn punt geloof ik ook
Ja hé, wel hele zinnetjes quoten!
BoordAppel
Zou het niet zo kunnen zijn dat hier alleen de goede Aziatische horrors uitkomen en dat we van de bagger niets te zien krijgen zodat het alleen maar lijkt dat Aziaten betere horrors maken? In Amerika worden ook ingetogen sfeervolle horrors gemaakt, Stir of Echoes bijvoorbeeld. Maar ook de bagger en standaard horror komt hier uit.
pjotr
Nee hoor, er wordt hier namelijk niks uitgebracht op aziatisch horrorgebied tenzij.....de fantasielozen een remake gaan maken van zo'n film....misschien valt er uit het origineel dan ook nog wat geld te slepen en daarom brengen ze die ook nog even uit (nog een paar jaar te laat ook trouwens)....:N
Zo ging het in ieder geval met Ringu,The Eye en Dark Water....en er staan er nog een paar op stapel.....
Anatolia
Ik denk toch echt dat deze film flink overgewaardeerd wordt. Naar mijn gevoel was het niet enger dan een willekeurige griezelroman voor de jeugd. Steeds als ik dacht dat het eindelijk 'eng' ging worden, was de betreffende scène alweer afgelopen.
Bovendien: je kunt een aantal dingen misschien wel aan de fantasie van de kijker overlaten, maar hier werd er toch overdreven. Er rezen vragen bij mij op, waarop ik geen antwoord kreeg.
En het volgende horrorcliché irriteerde mij (scène waarin de moeder die rode tas ziet in Ikuko's tas): moeder weet dat het niet pluis in het gebouw. Toch gaat ze op onderzoek uit en laat haar dochter alleen achter. Uit ervaring met eerdere horrors, is het voor de kijker dan niet moeilijk te raden wat er gaat gebeuren met het meisje.
Al met al wil ik niet onder de 2,5* gaan.
pjotr
Alles wat noodzakelijk is om te weten wordt je genoeg duidelijk gemaakt hoor.
En ik heb een hekel aan voorkauwen.
Anatolia
Alles wat noodzakelijk is om te weten wordt je genoeg duidelijk gemaakt hoor.
En ik heb een hekel aan voorkauwen.

Ik ook hoor, maar ik vond het heel raar toen Yoshimi bijvoorbeeld opeens zei (tegen het verdronken meisje, in de lift): "Ik ben... je moeder." Voor mij kwam dat zomaar uit de lucht vallen, want eerder in de film was gebleken dat het verdronken meisje gewoon een eigen moeder had. Dus zei ze dat nou alleen uit medelijden, of heb ik iets gemist?Die 2,5* gaf ik trouwens vooral aan de kleine Ikuko. Zij acteerde heel goed, itt de anderen. O.a. de moeder en de 16-jarige Ikuko vond ik echt beroerd.
pjotr
Dat kwam niet bepaald uit de lucht vallen hoor...
Het is al vrij snel duidelijk dat het verdronken meisje op zoek is naar moederliefde.
Yoshimi bouwt zonder dat ze het in de gaten heeft een band op met het meisje (door bijvoorbeeld haar hand vast te houden in de lift).
Hierdoor wordt het verdronken meisje jaloers op Ikuko.
Bij de uiteindelijke confrontatie ziet Yoshimi maar één uitweg om haar dochter te beschermen door zich op te werpen als moeder van het verdronken meisje.
Erg goede, spannende film.
Ben me echt een paar keer de pleuris geschrokken
Alleen jammer dat ik een kwartier voor het einde het spoor volledig bijster raakte.
3,5 for now.
Trouwens ook toevallig dat 5 minuten nadat ik de film afzet er hier opeens problemen met de waterleiding zijn
Anatolia
Dat kwam niet bepaald uit de lucht vallen hoor...
Hierdoor wordt het verdronken meisje jaloers op Ikuko.
Ok, misschien heb je daar wel gelijk in. Maar feit blijft wel: ik vond de film niet eng + de acteurs waren beroerd.
Vóór de hoofdfilm kregen we trouwens nog een korte film voorgeschoteld: Jigsaw van Chris W. Mitchell (Hierte bekijken). Moet zeggen dat ik die beter (en misschien zelfs 'spannender') vond. Nee, vond hem zelfs fantastisch!
Linda
Jigsaw vond ik wel aardig maar wat daarna zou komen vond ik toch veel spannender. Wat is eigenlijk het nut van die korte filmpjes? Allemaal leuk en aardig hoor maar ik kan het ook wel missen.
puck
Maar feit blijft wel: ik vond de film niet eng + de acteurs waren beroerd.
puck

Snel verhuizen, nu het nog kan...
BoordAppel
Beetje off topic vraagje, maar hoe interpreteer jij die smiley?
Anatolia
Dat is geen feit... dat is jouw mening.
Maar feit blijft wel: ik vond de film niet eng + de acteurs waren beroerd.
Anatolia
Neeheej, jij vond de acteurs beroerd...
Week van de muggenzifterij?
Ok, ik vond de acteurs beroerd.
pjotr
Niks muggenzifterij hoor, ik kan me alleen absoluut niet in je mening vinden...:)

Hotel Mumbai

Den Skyldige
Thriller, 2018

Rimitto obu Suripingu Byuti
Drama, 2017
gebaseerd op boekouder-kindrelatienachtmerriewaterfamiliegeestchild custodynew apartment japanese horrorjapanese film