• 9.374.963 stemmen

Honogurai Mizu no Soko Kara (2002)

Horror / Mystery | 101 minuten

Met onder meer: Hitomi Kuroki, Rio Kanno en Mirei Oguchi

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 26 februari 2004

Plot Honogurai Mizu no Soko Kara

Yoshimi Matsubara is met haar ex-echtgenoot verwikkeld in een zware strijd over de voogdij van haar vijfjarige dochter Ikuko. Ondanks haar psychiatrisch verleden, hoopt ze sterker te staan door werk te vinden en een eigen appartement te huren. Door haar werk zal ze echter zo nu en dan haar dochter moeten verwaarlozen en bovendien blijkt er een grote vochtige plek te zijn op het plafond van het appartement en is de conciërge een oude, luie man. Naarmate haar verblijf vordert, begint de plek steeds groter te worden en Yoshimi vindt op het dak van het gebouw ook een rode kindertas die ze maar niet kwijt schijnt te geraken. Tevens begint Ikuko zich steeds vreemder te gedragen en krijgt ze een "denkbeeldig" vriendinnetje, dat misschien niet zo imaginair is als eerst lijkt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Yoshimi Matsubara

Young Ikuko Matsubara

Mitsuko Kawai

Ikuko Hamada

Kunio Hamada

Young Yoshimi

Young Yoshimi's Teacher

flicks

hmm, vind ik wel toevallig.... een hele flat krijgt water van die ton, maar de haardos komt bij het meisje uit

Ok dan zou het inderdaad heel misschien kunnen gebeuren

Denk je even aan spoilers ?!

oh ja klopt... sorry

avatar van Goodfella

Goodfella

flicks schreef:

Ok dan zou het inderdaad heel misschien kunnen gebeuren

Helemaal niet toevallig. Het spookmeisje wilde een moeder en probeerde te 'infiltreren' in het gezin van Yoshimi en Ikuko. Dat haar is gewoon een van de 'voortekenen' van die infiltratie.

flicks

Zo heb ik het inderdaad nog niet bekeken, door dit soort dingen wordt de film alleen nog maar beter...Ik ben benieuwd naar The Eye...en bedankt

puck

Misschien dan toch je stem nog een beetje verhogen?

The Eye moet ik trouwens ook nog zien...

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ontzettend traag opgebouwde horrorfilm. In het begin ook nauwelijks eng of spannend, maar dat veranderd tegen het eind waar er toch nog wat aardige schrikmomenten inzitten en waar de spanning te snijden is. En nu de vergelijking toch al meerdere malen gemaakt is: ik vond The Eye beter. Vooral omdat het verhaal me iets meer aanspraak en de schrikmomenten er veel beter zijn. Voor Dark Water 3,5*.

avatar van Sjan

Sjan

Japanners en horror: goede combinatie. Na the Eye en Ringu (beide prachtige films) heb ik dan eindelijk Dark Water gezien. Dark Water kent een perfecte spanningsopbouw naar mijn mening. De enge scenes zijn ook echt griezelig eng terwijl er vaak niet eens iets te zien is. Alleen al het geluid is perfect...en de timing trouwens ook.
Echt schrikken is het niet maar de opbouw in de scenes is echt uitstekend gedaan, ik zat in ieder geval af en toe met klamme handjes de stoelleuning aan gort te knijpen. Na het lezen van de discussies bij deze film besef ik pas echt hoe goed deze film is. die eindscene is inderdaad prachtig: die ene druppel die je hoort vallen...het kind dat achter Ikuko staat: brrr. Ik zou in ieder geval zeggen: als je Dark Water wilt gaan kijken, kijk 'm dan goed; in het donker, met het geluid lekker hard . 4*

avatar van BS

BS

ik ben niet echt onder de indruk van deze film.

VInd hem nogal traag en alhoewel het naar het eind toe een echt zeer goede film is, duurt de opbouw en de kleine aparte dingen me iets te lang.

Meestal kan ik het goed hebben,maar deze film kon mij maar lastig vasthouden.

2,5 ster voor de erg goede 2de helft.

pjotr

En Jennifer Connelly zal de hoofdrol gaan spelen in de Amerikaanse remake.....dus hij komt er echt...:(

puck

Kunnen die Amerikanen dan nooit iets zelf verzinnen?

Webby

Vanaf 18 november te zien in de bioscoop.??

Ik hoor van andere die de DFW nieuwsbrief ontvangen, feb. 2004.

avatar van Goodfella

Goodfella

Zou goed kunnen, hij wordt in ieder geval nergens aangekondigd. Hij stond een tijdje geleden wel voor 18 november, maar da's uiteraard weer 's verschoven.. IMDb geeft ook geen extra info.

pjotr

Volgens mij is het het zo dat Nederland weer eens wordt ge-skipped. In België gaat 'ie wel gewoon draaien dacht ik....:(

Webby

Dat denk ik niet, ik heb hier het stukje uit de DFW nieuwsbrief:

Dark Water, de nieuwste thriller van Ringu regisseur Hideo Nakata, gaat in februari in première in de Nederlandse bioscopen. De film wordt uitgebracht door Artifilm in samenwerking met Dutch FilmWorks. Eind november organiseert Artifilm een persscreening voor de Japanse thriller. Later in 2004 zal Dutch FilmWorks de mysterieuze film uitbrengen op DVD. Eerder dit jaar bracht Artifilm twee andere films uit van Dutch FilmWorks, David Cronenberg’s Spider en de winnaar van de gouden Leeuw 2001, Monsoon Wedding.

(Uit de DFW Nieuwsbrief)

De film komt inderdaad in februari in de Nederlandse bioscopen, en wel de 26e.

Webby

Vanavond in Lux Nijmegen in de Sneak!

puck

En, jawel, zaterdag 21 en maandag 23 februari als Nederlandse voorpremière te zien in de RKZbios in Groningen!

avatar van pascal83

pascal83

Webby schreef:

Vanavond in Lux Nijmegen in de Sneak!

had ik dit maar eerder geweten

avatar van Victorio

Victorio

Klink goed allemaal, zeker zien!

Weet iemand hoe het trouwens komt dat deze film van 2002 pas eind. feb 2004 (!) in NL gaat draaien?

Suffe, herkauwde troep :

pjotr

Volgens mij heb jij niet uit je dopkes gekeken...

avatar van bennie jolink

bennie jolink

ik heb de DVD al bijna 12 jaar in huis, de lagen stof zijn er al bijna niet meer af te krijgen, en nu komt ie ineens in de bioscoop.....raar toch?

wel een superspannende film, bijna beter nog dan 'ringu'. het is iets minder rommelig opgebouwd, de spanning wordt echt met de minuut opgevoerd, aanradertje dus.

Dopke

Misschien leuk voor de mensen die films als the Others, Stir of Echoes, What lies beneath of zelfs Sixth sense niet gezien hebben, maar voor alle anderen is dit herkauwde troep

avatar van Zombie McGruder

Zombie McGruder

Dopke schreef:

O ja... en The Others, Stir of Echoes, What Lies Beneath en The Sixth Sense zijn zooooooooooooooooooooo origineel.

Zombie McGruder schreef:

Je mist mijn punt. Het concept is misschien niet bijster origineel, maar de films waren nog wel vermakelijk, omdat ik simpelweg nog niet zoveel van dit genre gezien had. Veel schrikmomenten en plotwendingen waren daardoor nog best amusant en intrigerend.

Wellicht dat mijn lage waardering (en verbijstering over het feit dat deze film zo goed gewaardeerd wordt) ook voorkomt uit het feit dat ik net ervoor Gothika gezien had.

Was Dark Water de eerste in het rijtje dan had ik meegezongen met de lofliederen, nu vind ik het slechts een dertiende in de dozijn film.

avatar van Zombie McGruder

Zombie McGruder

Ehhh... tja, je moet wel érg weinig horrorfilms hebben gezien als je Sixth Sense of The Others enigszins origineel vindt, maar goed.

Wacht even... dus wat je wilt zeggen is dat je Dark Water niet zo origineel vindt, omdat je daarvóór Gothika had gezien? Of begrijp ik je nu verkeerd? In het geval dat ik je wél goed heb begrepen: gaat het wel goed met je? Gothika is één van de meest onnozele, domme, onoriginele, voorspelbare en slaapverwekkend saaie horrorfilms die ik ooit heb gezien. Getver. Over jatwerk gesproken.

Het concept van Honogurai mag dan misschien niet zo bijster origineel zijn, de uitwerking van die film is behoorlijk geslaagd als je het mij vraagt. Horrorwannabees als Kassovitz, Balaguero, Gordon en met name Uwe Boll kunnen nog héél wat leren van Aziatische horrorcineasten als Kurosawa, Nakata en de Pangs.

Dopke

Volgens mij zitten we grotendeels op 1 lijn.

Gothika was een rukfilm (wat echter ook een redelijk cijfer heeft op deze site) en Dark Water is stillistisch heel wat sterker, wat natuurlijk in de uitwerking en vakmanschap van de regisseur ligt.

Het concept is echter niet origineel, omdat het al in tig films terug gekomen is.

Wat ik zodoende niet begrijp is waarop deze film zo gewaardeerd wordt. Puur zijn uitwerking? Maar dan maakt het niets uit wat de regisseur doet en waar de film over gaat, omdat uitwerking een zeer sterk punt is en de film dus bij voorbaat een pareltje is?

Wat ik met het Gothika voorbeeld wilde aantonen was slechts dat ik waarschijnlijk even genoeg heb van 'geesten'-films, al ware ze door Kubrick gemaakt. (Bij nader inzien, dat lieg ik ;P)

Is de regisseur nu net niet verantwoordelijk voor de uitwerking ? Waar de film over gaat is inderdaad niet zo belangrijk, zolang hij maar goed 'gemaakt' is (ieder vult dat in op z'n eigen manier).

puck

Dark Water is juist zo goed omdat niet alleen de uitwerking, maar ook het verhaal ijzersterk is. Daarom vind ik dit niet zomaar een 'geestenfilm', je komt namelijk weinig van dit soort films tegen die ook qua verhaallijn zo waterdicht zijn, en dan ook nog op zo'n manier dat je uiteindelijk zelfs sympathie krijgt voor het geestmeisje, en dat terwijl zij juist de enge factor in de film is. Origineel concept of niet, noem maar eens een andere film die dat zo overtuigend voor elkaar krijgt.
Meer over het verhaal is te lezen op de vorige pagina's.