
5 Days of War (2011)
Verenigde Staten
Drama / Oorlog
113 minuten
geregisseerd door Renny Harlin
met Rupert Friend, Emmanuelle Chriqui en Richard Coyle
De film vertelt het verhaal van een Amerikaanse journalist die in Irak een tip krijgt over de spanningen in de Kaukasus: een oorlog tussen Rusland en Georgië. Een Georgische soldaat wil hem helpen 'de waarheid' naar boven te brengen.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=b7SxdsoGJiA
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

Wat een waargebeurd verhaal...
Wat een drama dat onschuldige mensen doodschiet...
Wel een spannend verhaal...
Prima acteerwerk...
Bekende acteurs Andy Garciaen en Val Kilmer...
Uitstekend achtergrond muziek en geluid (Dolby Digital, perfect)...
Prachtig mooi HD kwaliteit...
Af en toe mooi landschap en perfect opname...
Vind het erg goed gelukt en geeft een schokkend beeld van de Russische oorlogsmisdaden tegen de Georgische bevolking tijdens de korte strijd van 8 aug-12 aug 2008 .
De opmaak van deze film zelf zal fictie zijn , de waarheid waarschijnlijk nog veel gruwelijker dan hier verfilmd.
De manier waarop de oorlog zelf werd neergezet vond ik ook heel indrukwekkend. Al met al een behoorlijk goede oorlogsfilm.
Meer valt er over 5 Days Of War niet te zeggen.
De kijker krijgt een duidelijk beeld hoe de oorlog tussen Rusland en Georgië verloopt.
Dat deze oorlog minder media-aandacht krijgt, maakt de film niet slechter.
Tijdens het kijken viel het me al snel op dat niet alles gebaseerd is op feiten.
De oorlog zelf is alles behalve fictie.
De ellende wat niemand wil meemaken.
Ik vond Andy Garcia sterk als president Mikheil Saakashvili.
Vooral oorlogsfilms blijven een diepe impact op me achterlaten.
3,5 *
Helaas moet er dan ook altijd weer een (is ie weer) overbodige lovestory inzitten, maar omdat het nog wel enige relevantie had met het verdere verloop van de film kon ik dit nog wel behappen. Alleen het zinnetje 'je bent voor me teruggekomen!' schoot me even in het verkeerde keelgat. Verder ook een wat gimmicke barbaar van een huurling maar voor de rest alles prima in orde.
Vooral de openingsscene was heftig, vloog me direct naar de keel.
4*
Ik vond de sfeer en de beelden prima, ik neem aan dat het Georgie was, maar het verhaal was niet best als je er licht kritisch naar keek. Ik herhaal, licht kritisch. Beperkte karakter uitdieping, op zich wel aardige acteurs...Maar goed, 2.5 voor de moeite..Er zaten wel wat aardige scene's in..
Maar sjezus, doet die Val Kilmer nog wel is ergens zijn best of komt ie gewoon knaken ophalen?
Plot is erg matig hoewel het mits anders ingevuld wel degelijk boeiend had kunnen zijn. Dat is het nu echter niet waardoor de film leunt op een aantal actiescene's en dat lijkt me nu juist niet het punt geweest waar de focus zou moeten liggen in 5 Days of War.
2,5*
Maar helaas is de film allesbehalve op waarheid gebasseerd, de film kiest duidelijk de kant van Georgie en toont een fictief, subjectief, verhaal over de oorlog. In werkelijkheid stoomden Georgische tanks Zuid-Ossetië binnen, een voormalige Georgische provincie die zich enkele jaren eerder tijdens een burgeroorlog had afgescheiden. Daar begon het mee als we wikipedia mogen geloven. Twee sterren er af voor het als waargebeurd tonen van de eenzijdige Georgische blik op een oorlog tussen Georgië en een afgescheiden voormalige provincie. Zonde om zo het publiek te misleiden.
Russia?Georgia war - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org
Hmmm snap de lage gemiddelden (zeker op IMDB) niet helemaal. Toch wel een kwaliteitsproduct. Zeer geweldadig en vooral de aanvallen zijn zeer vakkundig uitgevoerd.
...
4*
Dat komt dus waarschijnlijk doordat het de geschiedenis probeert te herschrijven. De oorlog was door Georgië begonnen, die vredestroepen in de bufferzone aanviel en Ossetië binnentrok, waarop vervolgens Rusland reageerde. De film vertekent de waarheid dus volledig.

Dat vind ik wel heel jammer. Filmtechnisch en het concept zit wel goed. Onder voorbehoud een 6/10, zou zeker meer geven als het verhaal niet zo verdraaid weergegeven werd.
Of dit nu waarheid is of niet. Dagelijks worden we overgoten met halve waarheden en leugens van wereldnieuws tot lokaal nieuws. Het is gewoon wat je zelf hiervan wil slikken en geloven.
Propaganda speelt hier helemaal geen rol. Oorlog is altijd slecht. Punt! Ook al houd ik van zulke aktieprenten. Het slot met getuigenisen van familie van slachtoffers accentueert duidelijk het vreselijke van zo'n gebeuren.
Deze prent. Of het nu Rusland of Georgië is laat je duidelijk merken hoe waanzinnig oorlog voeren en onwetend regeren, met een glas wijn in de hand, is. Van welke kant je het ook bekijkt.
De klemtoon ligt hoofdzakelijk op de verslaggever die afhankelijk is van de zijde die hij ontmoet en moet verslaan om zelf te overleven. Zelfs de vrouwelijke verslaggever(s) geven hier kleur aan deze film.
Zeer goede vertolking en weergave vanuit de burgerbevolking, de goede militair, de leiding en de reactie vanuit de wereld. Vergaderen en nog eens vergaderen, maar ondertussen vallen er tientallen doden.
Een aanrader voor wie tegen oorlog en voor informatie is.
Prachtig.
Vermits er toch duidelijke boodschappen liggen in deze prent mag een score van 4.0* niet misstaan.
4* [/quote]
Dat komt dus waarschijnlijk doordat het de geschiedenis probeert te herschrijven. De oorlog was door Georgië begonnen, die vredestroepen in de bufferzone aanviel en Ossetië binnentrok, waarop vervolgens Rusland reageerde. De film vertekent de waarheid dus volledig. [/quote]
Op verzoek van de Amerikanen wel te verstaan...........