Genre: Misdaad / Komedie
Met onder meer: Terence Stamp, John Hurt en Tim Roth
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 8 november 1984
Plot The Hit
"Even bad guys have bad days"
Als Willie Parker een aantal maffiakompanen verlinkt acht hij het raadzaam naar Spanje te verkassen, bang als hij is voor wraak. Tien jaar lang bereidt hij zich daar voor op z'n executie. Twee huurmoordenaars die het vonnis van Parker moeten voltrekken komen in de vreemde situatie dat zij een man moeten ombrengen die volledig op zijn dood is voorbereid. Parker is de vriendelijkheid zelve. Als vervolgens de politie lucht krijgt van de situatie en er ook nog een prachtige Spaanse dame zich in het spel mengt raken de huurmoordenaars totaal verward.
Braddock
Mr. Corrigan
Hopwood
Fellows
hugohei
Heel aangename film, met een sterke cast.
Geen meesterwerk, maar de moeite zeker waard.
FisherKing
Zeer vermakelijk met een hele mooie rol van John Hurt.
Jos2
Misschien niet helemaal geslaagd (met name op scenario niveau) maar wel sfeervol.
jackie
Leg eens uit !
hansbreda
Uitstekende Britse gangsterfilm met een glansrol voor John Hurt.
thunderball
Dit vind ik echt een fascinerende film, zeker wanneer je hem voor de eerste keer kijkt, je hebt geen idee hoe het verhaal zich zal ontwikkelen, zeer onvoorspelbaar en altijd verrassend!
Ik vind Stamp echt geweldig in deze film!
Vooral het feit dat hij de enige is die de hele tijd uiterst rustig blijft en als het ware zich in zijn lot heeft geschikt en daar door de andere twee steeds nerveuzer maakt is echt briljant.
Wat mij betreft 4 sterren!
Querelle
Leuk alternatief verhaal dat op een luchtige en vaak grappige manier verschillende visies op de angst voor de dood bestudeert.
Terence Stamp lijkt de enige die zijn angst voor de dood heeft overwonnen, maar op het einde blijkt hij toch een verwachting te hebben van de manier van dood gaan en is hij totaal verrast als de dood toch plotseling lijkt in te treden. (heerlijk wrang humoristisch moment trouwens)
Tim Roth staat totaal niet stil bij de dood en heeft er geen enkele angst voor, het moment dat hij dood gaat is dan ook zeer plotseling.
De spaanse dame lijdt aan gigantische doodsangst en reageert er zeer paniekerig op. Het is ironisch dat zij het hierdoor overleeft.
En dan komt John Hurt die met minimaal acteerwerk het bewustzijn macht over de dood te hebben overbrengt. Dat zie je al in het begin als hij de vrouw niet durft dood te schieten. In werkelijkheid word hij zich juist bewust van zijn 'gave'. Hij is dan ook de enige die met volle overgave en met volle bewustzijn dood durft te gaan.
De psychologie van dit verhaal overheerst hierdoor en spreekt me zeer aan, maar er word net iets te weinig omheen gebouwt en er gebeurt iets te weinig om het concept werkelijk de hoogte in te tillen. Voorlopig een 4
Mescaline
Had meer van de film verwacht.
Soms beetje langdradig.
Voor de rest wel aardig om een keer gezien te hebben.
3 sterren.
Had meer van de film verwacht.
Soms beetje langdradig.
Voor de rest wel aardig om een keer gezien te hebben.
3 sterren.
ja ik ook maar leuke film om gezien te hebben en er werd goed geacteerd.
3,5 ster
mikey
Psychologische roadmovie (2 genres die je lekker aan elkaar kan koppelen). Goed acteerwerk van de gehele cast en de film bevat genoeg spanning. 3.5
Krakonos
Erg sfeervol, Stamp is geweldig als gelouterde ex-gangster die niks meer te verliezen heeft en daarom maar de boel gaat stangen.
Het einde deed me zelfs nog wat aan 'Angels with dirty faces' denken.
Malick
Een mix van psychologische roadmovie en gangsterachtige figuren maken deze vroege film van Stephen Frears tot een middelaardige film. Tim Roth in één van zijn allereerste rollen. Geblondeerd haar, zonnebril op en speelt een ietwat cliché leerling. John hurt in een iets te geforceerd ingetogen rol, ook met zonnebril op, zorgt dat de film naar verloop van tijd toch nog enige diepgang krijgt. Vooral de dialoog met Terence Stamp is daar een goed voorbeeld van. Toch bekruipt me iets dat de film niet de volle lengte kon overtuigen van zijn kwaliteit. Daarvoor zijn er een aantal handelingen in de film die je van te voren ziet aankomen. Beetje voorspelbaar maar best genietbaar voor een keer.
The One Ring
Mooie visie op de film. Persoonlijk sprak mij vooral Terence Stamp in deze film aan. Een fascinerend en origineel personage speelt hij hier. Van Roth vond ik helaas dat hij zijn rol als opvliegerige leerlingmoordenaar wat te dik aanzette. Hurt is ook goed, met relatief weinig woorden, maar de film moet het van mij vooral van Stamp hebben. Zijn kalmte geeft de film een eigen karakter, en die onverwachte uitbarsting op het einde zorgt voor een krachtig dramatisch moment.
Frears is een regisseur bij wie ik moeilijk een lijn kan ontdekken in zijn werk, maar die bijna altijd wel wat leuks aflevert. The Hit is een vrij geslaagde karakterstudie, die ook werkt als entertainende misdaadthriller, met enkele spannende scènes en wat humor. De droge, verlaten landschappen, die misschien nog wat meer aandacht verdienden, doen denken aan westerns en dat past wel bij de thematiek van de film.
De film stevende bij mij lang op 4 dikke sterren af, maar het einde laat het toch wat afweten. Ik had er de gehele speeltijd al moeite mee om te geloven dat Hurt die vrouw niet vermoorde. Ik kon geen motivatie vinden. Liefde? Nah, dat kwam er totaal niet uit. Dat hij haar in de climax laat leven kwam op mij dan ook te geschreven over en dat leidde helaas tot zijn nogal clichématige ondergang, al had het nog wel wat dat hij lachend sterfde. Toch kost dit einde een halve punt aftrek. Ik had graag iets pakkenders gezien.
Vreemd ook om een acteur met status zoals Fernando Rey een zo vervangbare rol te laten spelen en zelfs maar 1 zin tekst te geven.
Querelle
Ja jammer is dat inderdaad, ik heb hem wel vaker in vervangbare rolletjes gezien in Engels gesproken films. Het zelfde geldt voor Michel Piccoli. Geen idee, waarom ze dat af en toe deden. Zonde van het talent zou je denken. Maar ja, toch leuk om ze even voorbij te zien lopen.
timbo_
Aardig Brits gangsterfilmpje maar ook niet meer dan dat. The Hit moet het namelijk vooral van zijn sfeer en de komische intermezzo's hebben maar heeft ook flinke passages die minder imponeren. Terence Stamp is gelukkig wel uiterst grappig als de ex-gangster die nadat hij zijn vrienden verraden heeft enkel nog wacht op de naderende executie en deze dan ook alles behalve met angst en beven tegemoet gaat. Helaas is het niet genoeg om echt te beklijven.
Leo1954
- 2073 berichten
Geweldige typische Britse gangsterfilm met een cast om van te dromen. De sfeer is geweldig, de film staat nog steeds recht overeind!
badfans69
Juist dat is wat de film tot een topper maakt. Er zit een relaxte sfeer in, maar als kijker krijg je ook het idee dat het geen 'no feel good' film is
wat in Hollywood normaal is. En de film zit in mijn top 10
omdat het ook een criterion release is.
Ik heb 4 films in mijn top 10 staan, uitgebracht via het criterion label...
thunderball
" En de film zit in mijn top 10
omdat het ook een criterion release is."
Ik zie het verband niet, dus: omdat het een door Criterion op dvd uitgebrachte film is, is 't voor jou een top tien film? Vreemd!
badfans69
" En de film zit in mijn top 10
omdat het ook een criterion release is."
Correctie: Toevallig omdat het een criterion release is dit ook 1 van mijn favoriete films.
Bovendien speelt Terence Stamp een overtuigende rol om 'the hit' tot stand te brengen.
RaoulDuke
Voor de derde keer gezien, blijft indrukwekkend, niet in het laatst door de uitstekende acteerprestaties van Terence Stamp, Tim Roth en vooral John Hurt, ondanks dat deze de minste tekst heeft. Ook hier geld weer: "less is more"
Dreiecke
Een roadmovie waarin een constante (lichte of zwaardere) dreiging wordt vastgehouden op een luchtige Coen-achtige manier en je benieuwd bent wat er steeds verder gaat gebeuren. Niet meteen voorspelbaar dus. De kleuren (technicolor) vond ik mooi, de landschappen en Spaanse locaties ook. Goede acteurs en een mooie mix van verschillende types, die ook een karakterontwikkeling doormaken.
Niet te vergeten de fantastische en sfeervolle muziek van flamenco gitaarvirtuoos Paco de Lucia (die ik eens live heb mogen zien optreden tijdens een flamenco show in een club in Barcelona).
Een aparte film, met een goede sfeer en het waard om nogmaals te zien.
Movsin
Aanvaardbare, zij het wat ongewone, maar toch ook langdradige misdaadfilm.
We had ooit gedacht dat Vera Lynn's hit uit de oorlogsjaren "We'll meet again" zou dienen voor een afrekening uit het milieu ?
Matige misdaadfilm waarin een verrader uit het criminele circuit wordt meegenomen door twee huurmoordenaars. Het zijn vooral de onderlinge verhoudingen die voor de spanning zouden moeten zorgen, maar voor mij was het geheel toch wat te traag en saai. Goed acteerwerk en ook redelijk sfeervol camerawerk.
Mr_White
- 2067 berichten
Geweldige gangsterfilm zoals alleen de Britten die kunnen maken. In dit geval is het de psychologische spanning van de personages die voorop staat. Braddock als een kille professional is die zich door alles en iedereen tegengewerkt ziet worden maar het te lang toe laat omdat hij de klus zo goed mogelijk wil afhandelen, Willie die de kalmheid zelf lijkt te zijn met betrekking tot zijn lot maar instort als hij beseft dat zijn koele spel en plan om de moordenaars tegen elkaar op te zetten mislukt, Myron die constant benadrukt de klus goed te willen doen maar zo'n amateur is dat hij de klus constant in gevaar brengt en Maggie die als toevallige omstander de meeste doodsangst zou moeten uitstaan maar juist het hardste terug vecht tegen haar lot en zo de eer verdient van Braddock om te leven. Deze rollen worden geweldig tegen elkaar uitgespeeld en daarom werkt de film, ondanks het best simpele verhaal, zo ongelooflijk goed.
ILDIB
Tsja., wat is nu het doel van deze film? Niet leuk, niet echt spannend, de sfeer is ook maar lala, intrigerend wel een beetje. Stamp was heel goed, hurt vond ik te vermoeid..

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod