• 9.267.855 stemmen

The Four Musketeers (1974)

Avontuur / Actie | 108 minuten

Genre: Avontuur / Actie

Alternatieve titels: The Four Musketeers: The Revenge of Milady / The Four Musketeers: Milady's Revenge / The Return of the Three Musketeers

Oorsprong: Spanje / Panama / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Richard Lester

Met onder meer: Oliver Reed, Raquel Welch en Richard Chamberlain

Gesproken taal: Engels en Turks

Plot The Four Musketeers

"What could be better than The Three Musketeers?"

D'Artagnan is nu een volwaardig musketier, die al snel in actie moet komen als La Rochelle door rebellen wordt belegerd. Bijkomende problemen ontstaan als zijn geliefde Constance de Bonancieux ontvoerd wordt door Rochefort, in opdracht van Richelieu.

avatar van hugohei

hugohei

Gelijk opgenomen met z'n voorganger The Three Musketeers (waar meer nadruk lag op maffe klungelende bijrollen).

Best leuk, met veel schwung gedaan. De cast had er lol in.

avatar van neo

neo

Het grappig is dat regisseur Lester de opnames van deze en The Three Musketeers samen opnam. Dat wist de cast niet, die dacht te maken te hebben met 1 film. Later werd de regisseur daarvoor aangeklaagd door allemaal. The Return of the Musketeers, ja die is toch echt later gefilmd. En de hele cast was toen gewoon weer present, maar zullen vast wel wantrouwig tegenover de opnames hebben gestaan.

De film zelf dan. Ik mis wat dingen vermoed ik doordat ik The Three niet heb gezien. Maar echt noodzakelijk lijkt het mij nou ook weer niet helemaal. Degelijke actie en cast, maar niet altijd even vlot en leuk over het geheel. 2.5 sterren

avatar van Elementofone

Elementofone

De voorganger Three Musketeers (goh..) is misschien niet goed, maar wel erg vermakelijk, en waarschijnlijk de beste verfilming van het verhaal (mijn mening uiteraard). Die heb inmiddels op DVD, weet iemand waar ik the Four Musketeers kan kopen? Heb hem helaas nog nooit in de winkel zien liggen...

(ik zie net dat er een derde deel is (en niet al te best getuige de score) http://www.moviemeter.nl/film/11662) dat heb ik nooit geweten!)

avatar van Elementofone

Elementofone

Het is goed te zien dat de films, three en four, zoals neo al zei, bij elkaar horen. En daarom geef ik ze allebei drieenhalve ster.

Het is opmerkelijk als je bedenkt dat een feelgoodmovie als deze helemaal geen romantisch einde kent, integendeel, het einde is eigenlijk heel erg treurig.
Daar zouden feelgoodmovies deze dagen eigenlijk een voorbeel aan moeten nemen

3.5

avatar van thunderball

thunderball

Deze laatst weer eens gezien.

Weer veel degengevechten (in de trend van: ik doorklief u!) en wat meer spanning door dat de rol van de doortrapte MyLady groter wordt.

Ook het slotdegengevecht tussen Lee en York mag er zijn.

Deze en de eerste film volgen het boek van Alexander Dumas zeer getrouw, misschien wel iets te.., want soms lijkt de vaart wat afwezig en er zitten alles bijelkaar in beide films wel heel veel dezelfde soort van degengevechten in, een paar minder had ook wel gekund.

Reed steelt toch wel weer de show met zijn intense vertolking, zeker in de meer dramatische scene's.

Chamberlain komt wat minder uit de verf dan de andere drie Musketeers.

Een zeven, ofwel 3,5 ster.

avatar van Embie

Embie

Ik vond het een leuke film. Er zitten tal van komische momenten in. Deze Musketeers is wel iets grilleger dan de three musketeers.

Maar des al nietemin een vermakelijke film!!

avatar van hannes64

hannes64

• 1925 berichten

Een waardige opvolger van The Three Musketeers.

Zelfde soort humor, misschien ietsjes teveel.

En alweer mijn favoriete.........Raquel Welch!!!

Maar, alsnog een heerlijke avonturenfilm.

avatar van Movsin

Movsin

En dan waren ze officieel met vier...

Vlotte avonturenfilm met zowat dezelfde spetterende sterrencast als de even daarvoor uitgebrachte "The Three Musketeers" en even knap wat costumering, camerawerk en opbouw betreft.

Actie met veel gevechtscènes, met heel dikwijls een grappig allure, wat best kon. Merkwaardig geslaagd spectaculair duel in het slot.

Alleen de cast is de moeite om de film nog eens te zien.

avatar van Tarkus

Tarkus

Veel grote namen in deze film.

Maar het had toch wat beter gekund. Vond het verhaal tamelijk zwak.

Leuk om eens te bekijken dat wel.

avatar van Metalfist

Metalfist

Barbarians! Have they no manners?

Aha, het fameuze 'vervolg' op The Three Musketeers uit 1973. Het woord vervolg staat tussen quotes omdat dit oorspronkelijk gewoon deel uitmaakte van The Three Musketeers maar dat de producers besloten om de film in 2 te knippen zonder dat aan de acteurs te melden. Dat had een rechtszaak en een speciale clausule voor toekomstige films ten gevolge, maar het was vooral de vraag of na al die vijven en zessen dit nog een goede film ging worden.

Want tel de speelduur van beide films bij elkaar op en je zit toch aan een film van 3.5 uur. Kort antwoord: ja. Het lange antwoord moet echter wat uitvoeriger besproken worden, zoals het een lang antwoord betaamt, want The Four Musketeers is vreemd genoeg een iets andere film geworden dan zijn voorganger. Vooral omdat dit meer aanvoelt als een klassieke avonturenfilm en niet dezelfde slapstick hanteert als de andere film. Regisseur Richard Lester lijkt hier meer zijn richting te hebben gevonden en de uitbreiding in de relatie tussen Milady en Athos doet de film veel goeds. Het wordt ook allemaal wat bruter (die onthoofding van Milady! Het vermoorden van Constance!) en de kolderieke personages zoals de vroegere man van Constance zijn eruit gehaald. Goede zet in ieder geval, maar toch geraakt de film wel wat zijn vaart kwijt. Heb in een ver verleden wel eens het bronmateriaal van Alexandre Dumas gelezen - dit voelt wel aan als een getrouwe verfilming - maar misschien had niet elke plotlijn gevolgd moeten worden.

Wat kun je nog zeggen over de cast aangezien die bijna volledig uit dezelfde groep bestaat? De performance van onder andere Michael York, Oliver Reed, Richard Chamberlain en Frank Finlay (de musketiers) is en blijft degelijk en hoewel Raquel Welch wat meer op de achtergrond wordt geschoven, heeft ze nog wel een aantal fijne momentjes. Het interessante is echter dat kleine rollen uit de vorige film opeens heel wat belangrijker worden. Faye Dunaway zet haar tanden in de rol van Milady en Charlton Heston blijft erg tof als Cardinal Richelieu. Tel daar dan nog eens Christopher Lee bij die wat meer met zijn degen mag rondzwieren (het gevecht op het ijs is misschien iets te kolderig op den duur naar mijn gevoel, maar het is wel een toffe scène) en dan kan ik me niet voorstellen dat je hier iets op aan te merken hebt. Zou in ieder geval niet weten waarom je überhaupt aan dit deel zou beginnen indien je de vorige film slecht vond.

Jammer dat ze The Return of the Musketeers niet uitzenden als finaal deel in de Musketeers reeks. Ook van de hand van Richard Lester en ook met een groot deel van dezelfde cast. Die lijkt algemeen wel wat slechter beoordeeld te worden, maar dat zien we dan wel weer. Hopelijk kan ik hem binnenkort zelf eens bezien, lijkt me echter niet meteen de meest makkelijk te vinden film te zijn..

avatar van stefan dias

stefan dias

Lekker ouderwetse kwaliteit, met nog alle effecten en massataferelen gewoon op de set en niet uit de machine. Dat ziet er toch allemaal stukken echter uit. Gelukkig giet de regisseur daar samen met de acteurs een forse geut flair en humor over, waardoor het niet te zwaar en te saai wordt. Dat kan niet verhinderen dat de film op de duur toch een beetje spankracht verliest en perfect is het zeker niet. Daarom een (strenge) 3.

avatar van joolstein

joolstein

Aangezien de films drie en vier musketiers bij elkaar horen, één recensie die hier is te vinden: The Three Musketeers (1973)

avatar van Boneka

Boneka