Genre: Drama / Komedie
Met onder meer: Hans Teeuwen, Jamie Grant en Ton Kas
6,6 (450)
Gesproken taal: Nederlands
Plot Gewoon Hans
De vader van de 17-jarige Katinka is fan van Hans Teeuwen. Het kleine huis van het gezin Vermeulen ademt hem: de tv schalt de hele dag shows van Hans Teeuwen, overal hangen posters en er slingeren tal van cd’s en dvd’s door de kamer. De Teeuwen-overdaad leidt tot angsten en waanbeelden bij Katinka. De psychiater adviseert haar Teeuwen in het echt te ontmoeten, omdat ze zodoende misschien het beeld dat ze zelf heeft gecreëerd kan bijstellen. Wanneer deze ontmoeting daadwerkelijk plaatsvindt, heeft dit precies het gewenste effect. Het gaat snel weer goed met Katinka en de nachtmerries, stemmen en verschijningen houden op. Dan nodigt Teeuwen het gezin uit voor een diner en een concert in de stad. In de loop van de avond wordt Katinka smoorverliefd op een volmaakte Hans Teeuwen. Maar is het de echte Hans Teeuwen?
Zichzelf
Katinka
Mother
Father
Jury
Carice van Houten
Psychiatrist
lykathea
Ik kan dat nummer echt niet meer los zien van de haardvuur scene in een andere film.
Foetsj_NL
Die titel doet trouwens een beetje afbreuk op de film, dat hadden ze wel wat leuker kunnen bedenken..
Verder echt een mooi filmpje, of althans.. bijzonder.. Was bij vlagen ook wel grappig, vooral het begin.
Eigenlijk verder weinig iets op aan te merken, leuk verhaal.. goed gespeeld (was aangenaam verast door Teeuwen).. mooi in beeld gebracht.
Bottleneck
lykathea
Eerst moet de vraag komen!
lykathea
Gheghe het antwoord stond al in mn eerdere post
Wauw, ik moet eens leren alle posts te lezen. Ik heb niks gezegd
Quido
"Nou, dat was me even schrikken he ..."
Prima film, die het in het begin moet hebben van komedie en later vooral slim speelt met diverse genres en hun clichés. Uitstekend debuut van Jamie Grant, die wordt bijgestaan door de altijd goed spelende Ton Kas en Renée Fokker. Dennis Wielaert bewijst andermaal zijn cinematografisch talent en lijkt klaar voor het echte werk. Na Succes wederom een geslaagde komische vertelling (met de nodige zelfspot) van Ebbinge. Ben benieuwd of het hem ook op bioscooplengte lukt.
Prachtige locaties overigens ook.
PS: stream is af te raden, erbarmelijke kwaiteit.
Grotendeels goedgekeurd. Bij vlagen zeer scherp en geestig. Het zou me niets verbazen dat er daadwerkelijk zulke Hans Teeuwen dagen gehouden worden. Grappig ook, dat dit schijnbaar één van de voornaamste redenen is geweest dat Teeuwen (voorlopig) gestopt is met cabaret.
Jammer dat de film het nodige in de opbouw mist. Waar komt die angst vandaan en wanneer wordt ze verliefd op Teeuwen. Twee dingen die wel in de film zitten, maar nog niet genoeg. Iets wat je bij een speelfilm allemaal wat genuanceerder had kunnen uitwerken.
Het wordt dan ook weer echt leuk en spannend zo gauw Katinka bij Teeuwen thuis is en hier wordt op een juiste manier gespeeld met de verwachtingen die je hebt als kijker.
Een groot talent trouwens, die Jamie Grant...
Arie333
Deze film heeft me zeker positief verrast, had iets totaal anders verwacht. Moet alleen wel zeggen dat ik het einde (+- laatste 3 min) beetje zwak vond neem aan dat het voor moest stellen dat hij gek werd van weer zo'n soort van fan die denkt dat ze hem doorheeft oid terwijl die gewoon met rust gelaten wil worden ?.
Overigens weet iemand of hij ook echt in dat huis woont, want dat is wel een prachtig huis zeg.
Dk2008
Ik ben weinig op de hoogte van hedendaagse cabaratiers. Zo ook Hans Teeuwen, waarvan ik wel eens wat heb gezien maar toch meer ken van naam.
Toch erg grappige film, met als hoogtepunten bij de psychiater en als Hans op bezoek komt. Dat lekker extreme zoals kettingrokende moeder en pinda etende vader is ook hilarisch. Al vind ik 50 minuten wel voldoende omdat zodra Hans ze heeft uitnodigd de film wel achteruit gaat. Het einde is ook niet zo geslaagd, maar ja zie maar een passend einde te vinden.
Dk2008
Waar slaat het laatste zinnetje in de tekst hierboven op? 'Maar is het de echte Hans Teeuwen?'
Daar zat ik ook mee, ik dacht richting het einde komt aan het licht het is een dubbelganger
Herisson
Dat slaat op de zin ervoor waarin staat: "de volmaakte Hans Teeuwen" die in het echt dus toch niet zo volmaakt is.
Miezz
Het is ook een prachtig huis. Alleen niet van Hans
Hans woont in een 'normaal' appartementje, zie daarvoor zijn interview met Ruby Wax van 4 april 2009
Ik vond het een leuke film met veel subtiliteiten. Het is de mix van spanning en absurditeiten zoals je van Hans gewend bent die de film onderhoudend houden. Als je Hans een kwijl vindt, ga deze film dan niet kijken!
Het is ook een prachtig huis. Alleen niet van Hans
Denk je dat ze in deze film zouden liegen over Hans Teeuwen? De beste man heeft er zelf aan meegewerkt en de film wil juist een intiem beeld van hem schetsen.
Een intiem beeld? Eerder een beeld van een meglomane, zelfingenomen artiest. Hij helpt zielige kindjes in Afrika, ziet zich eigenlijk liever schilderen, omdat ie daar pas écht zijn ziel bloot kan leggen en steekt thuis kaarsen aan om rustig te worden, omdat 'het op het podium al druk genoeg is'.
Duidelijk enkele voorbeelden van de cliché bekende artiest die loopt te koketteren met zichzelf. Ik heb veel gezien van Hans en misschien ook wel een intiem beeld, maar de knipoog die daar boven hing was wel zo groot dat je waarschijnlijk je bril niet hebt opgehad als je die gemist hebt.
hawkins
De film wil geen intiem beeld schetsen van Hans Teeuwen. Integendeel, het is een aanklacht op de leefwijze van de hedendaagse celebrity, waarbij de nadruk ligt op het behoren te gedragen in plaats van het zijn. Voor meer informatie zie het interview bij DWDD met Ebbinge en Teeuwen.
En met het zinnetje: "maar is het wel de echte Hans Teeuwen?", wordt verwijst naar het spanningsveld tussen verwachting en werkelijkheid.
Quido
Aanklacht? Intiem beeld? Als er iets is wat deze film niet wil zijn, dan is het iets serieus.
hawkins
Dus enkel serieuze films kunnen een boodschap meegeven? Nee, aanklacht en serieus zijn geen synoniemen in mijn woordenboek.
knots
Misschien kans op de titel beste nederlandse film ooit , ik lag in drie deuken.
Drs. DAJA
@hawkins, Een aanklacht? Dan begrijp je heel duidelijk Teeuwen's stijl niet.
@gotti, dacht dat jij mij beter zou kennen.
Had overiges gehoopt dat de scene met de beer nog wat extremer was geweest.
Leno
Wie is Hans Teeuwen nou eigenlijk? De mafkees die wil shoqueren of iemand die betrokken is en vooral ook heel aardig gevonden wil worden. In de film komen veel scenes voor waarin Teeuwen duidelijk maakt dat zijn cabaretvoorstellingen niets zeggen over hem als persoon. Zijn onbegrip voor die pa die zijn huis vol heeft hangen met Teeuwen onzin, zijn bezorgheid over het meisje en de goede bedoelingen die hij heeft. Hij maakt duidelijk dat hij met schilderen tot rust komt en zich zodoende kan terugtrekken uit de hectiek van het theater. Hij wordt echter niet begrepen, hij is tenslotte Hans Teeuwen!
Of de makers er zulke bedoelingen bij hebben gehad betwijfel ik. Ze maken eerder dankbaar gebruik van het imago van Teeuwen en weten hiermee de kijker verschillende malen op het verkeerde been te zetten. Humor, drama en spanning wisselen elkaar af en uiteindelijk vliegt de film lekker uit de bocht. Eén ding is zeker: het is erg vermakelijk. Bovendien zit de film cinematografisch erg sterk in elkaar en zitten er enkele prachtige scenes in, met name richting het einde.
De humor zit 'm met name in het schrille contrast tussen de stereotype ouders en de intellectuele Teeuwen, maar de film heeft meer te bieden en Teeuwen bewijst hiermee een veelzijdig man te zijn.
hawkins
@hawkins, Een aanklacht? Dan begrijp je heel duidelijk Teeuwen's stijl niet.
- ik heb al z'n voorstellingen gezien hoor, maar als jij het zo goed weet, leg mij maar even uit wat zijn stijl is.
- wat was de speech tijdens de onthulling van het beeld van Van Gogh dan?
- verklaar mij dan het laatste shot als de film niet enigszins een vorm van een moraal bevat?
- bovendien is de film niet van Teeuwen, maar van Ebbinge.
- =13888&tx_ttnews[backPid]=615&tx_ttnews[cat]=149&kalender=1260808500&cHash=ba73c75ccb]klik
Quido
Dus enkel serieuze films kunnen een boodschap meegeven?
lottetje
leuke film.
Volgens mij had hans teeuwen zoveel lol bij het bedenken en maken van deze film.:P
timbo_
278.000 mensen gekeken gisteren. Had meer verwacht op basis van de 116 stemmen hier.
DwarreI
Hans Teeuwen, wat die gast ook zegt in welke rol dan ook, je kan hem gewoon niet serieus nemen
Drs. DAJA
Als ik naar het werk van Hans Teeuwen kijk heb ik het idee dat hij een hekel heeft aan (verhaal)structuur, logica en het beantwoorden van verwachtingen. Wél houdt hij enorm van opbouw, en ik denk zelfs dat hij dat veel belangrijker vind dan waar uiteindelijk naar wordt opgebouwd. Verder ziet hij in allerhande zaken cliché's (vooral in taalgebruik) en deze gebruikt hij om vorm te geven aan personages en als humor. Hij zal absoluut tegen cliché's ingaan maar een aanklacht is hem veel te pretentieus. Bovendien bevat deze vaak ook nog moraal en daar heeft ie al helemaal niks mee. Hans Teeuwen haalt z´n plezier uit het secuur opbouwen, fijne schetsten maken en vooral het doorbreken van tradities en regels, hierbij staat zijn eigen plezier centraal.
Dit is vooral in z´n latere werk erg belangrijk. Kijk maar eens naar www.hansteeuwen.tv, een site vol filmpjes waar ik Gewoon Hans als een verlenging van zie.
Is dit een quiz?
Het is juist een reactie op het eeuwige gezeur over "de ware mens" en het cliche dat een artiest vind dat deze nooit begrepen wordt (ook vaak gewoon iets om je achter te verschuilen). Teeuwen is erg sarcastisch en in het laatste shot wordt de afkeer voor cliche's alleen maar versterkt, hij rent notabene huilend een kasteel uit om midden in de nacht in z'n pyjama bij de bakker aan te kloppen ("want die staat al vroeg op om voor de mensen broodjes te bakken"), om in een eenvoudige huiltirade waarin met etenswaren wordt gegooid zijn pijn duidelijk te maken. Vervolgens gaat hij eenzaam voor het raam zitten huilen, midden in de nacht..
Ebbinge deelt Teeuwen's humor. Kijk maar eens op die link die ik gaf, voldoende filmpjes waar Ebbinge aan heeft meegewerkt.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen