• 9.375.867 stemmen

Releasedatum: 4 november 2010

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot The Last Exorcism

"Believe In Him."

Nadat hij jarenlang geld afhandig gemaakt heeft van gelovigen, besluit de evangelische priester Cotton Marcus zijn naam te zuiveren, door een documentaire te schieten. Hij ontvangt een brief van Louis, een arme boer, die Cotton vraagt hem te helpen de duivel weg te jagen van zijn land. Dit komt hem goed uit, hij kan dit immers gebruiken voor zijn documentaire. Maar dan ontmoet Cotton Nell, de dochter van Louis. En Nell is nogal ontspoord...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Nell Sweetzer

Satanic Worshiper

Shopkeeper

Cafe Manager

Best oké.

Inderdaad in dezelfde lijn als [Rec] en Blair Witch, het resultaat is echter net iets minder dan deze films. Over de gehele lijn mist er net wat spanning en sfeer.

Het begin duurt iets te lang. De aanloop naar de spannende gebeurtenissen neemt iets teveel tijd in beslag, dat wordt deel verhuld door de docu-aanpak, maar met zo'n korte speelduur valt het tweede deel daarmee wat kort uit.

Het middendeel is aardig maar weet zich buiten een paar leuke schrikmomenten (veel zijn het er niet) wel te onderscheiden, pas op het einde komt het echt op gang, maar dan is de film ook zo weer gedaan. Daar valt ook op dat het "warrige" camerawerk in films als [Rec] niet eens zo vanzelfsprekend is.

Toch weet The Last Exorcism een leuk sfeertje neer te zetten en is het een fijn filmpje om een keer in de bios te kijken. Hij blijft alleen wat achter bij z'n voorgangers, die een stuk spannender en vooral intenser waren.

Poster artwork is trouwens super, maar geeft nu niet meteen goed de sfeer in de film weer.

avatar van rep_robert

Tsjah, waar Buried me echt positief verraste, was the Last Exorcism toch een lichte teleurstelling.

Het begin is echter behoorlijk leuk, je leert op een heel rustige manier kennis maken met de hoofdrolspeler en vooral zijn droge en humoristische voorkomen is echt behoorlijk geniaal. Dit levert vaak een behoorlijke lach op, net als zijn 'nep' exorcism praktijken.
Erg fijn personage dat de trage intro flink doet vergeten.

Dan heb ik de meest positieve punten ook wel gehad, ondanks dat iedereen wel overtuigend overkomt(net zoals het bezeten meisje) miste ik toch een bepaald gevoel van spanning. Op de momenten dat je verwacht dat het lekker losgaat eindigt het met vooral met een sof. De momenten an sich zijn kort en hevig, alleen is vooral de korte duur erg teleurstellend en wordt de spanning te snel weer afgebouwd.

Ondanks de spanningsopbouw die de regisseur wel aardig weet op te bouwen eindigt de film erg abrubt. Waar wilt de film ook heen met het einde. De boel blijkt toch behoorlijk spiritueel te zijn en de dorpsbewoners zijn opeens ook allemaal lid van een sekte of zo en zitten ze opeens allemaal in een soort van duivels complot. Dit bederft toch redelijk de sfeer die tot dan wordt opgebouwd en de kant waarmee de film wilt opgaan. Toch jammer, want het levert toch een soort van Blair Witch achtig spannend momentje op het einde, wat veel te abrubt afloopt en me niet met een tevreden gevoel achter liet. Juist omdat het allemaal net wat minder is uitgewerkt.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Dit is echt zo'n film die je pakt of juist niet. Je moet hier niks van verwachten, gewoon met het verhaal meegaan. Net zoals bij District9 is het begin als een soort docu in elkaar gezet. Niet dat het daardoor geloofwaardig wordt ( stiekem weet je dat het nep is ) maar het helpt wel om je mee te slepen in het plot. Daarna wordt het meer een film, alhoewel je blijft kijken door het beeld van de 'cameraman'. Een beetje vreemd hierbij vond ik dat die cameraman zo wiebelde. Een gezond mens moet een camera wel stil kunnen houden... in het echt beweegt een cameraman toch ook niet zo? Ik had genoegen genomen met de acteurs die af en toe expres in de camera keken, en dat geluidsvrouwtje die af en toe in beeld kwam. Want daardoor raak je ook betrokken.
Ik zou het een mix van Blair Witch Project en Paranormal activity kunnen noemen. Soms is er first person actie, en over het geheel wordt de film vertoond als zijnde realiteit.
Pastor Menley vond ik erg overtuigend overkomen in dat 'real- life' gesprek.
Nell, tja, ze was van zichzelf al vrij stil enzo dus je merkte niet altijd of ze nou bezeten was of niet. Dat maakt het ook 'n stukje spannender, maar ik had ietsjes meer geweld en woede willen zien naast de scene van op de poster. Die was wel wreed.
Patrick Fabian als Cotton vond ik goed, weinig op aan te merken.
Heel af en toe zit er iets grappigs tussen, maar die kleine dingen vond ik meteen veel toevoegen.

Het einde is een lichte tegenvaller doordat het vrijwel op dezelfde manier eindigt als de Blair Witch.
De geluiden onder de aftiteling zijn lekker mysterieus.

Al bij al geen misse film.

avatar van Shinobi

Shinobi

Afgelopen donderdag in de bios gezien en het is op zich wel een redelijk vermakelijke film. Had er denk iets te veel verwachting van helaas, zoals ik die zo vaak heb bij horror films. Ik zal ze in het vervolg maar laag houden, dan kan het alleen nog maar meevallen.

Any way, het komt wat langzaam op gang. Het was wel lachen dat het in een soort van documentaire achtige vorm wordt gebracht en die dominee met zijn fake exorcisms. Was wel goed in beeld gebracht toen hij het bij dat meisje deed. Ik ging echt stuk toen. Wat dat betreft deed het me soms wel (onbedoeld) aan een comedy denken.

Gelukkig wordt het nog wel aardig spannend in het laatste stuk, als blijkt dat het meisje ook daadwerkelijk bezeten is. Knap gespeeld door die Bell trouwens, ik las dat ze die buiging in haar rug zelf kon maken zonder special effects of zo.

Einde deed me wel zwaar denken aan Blair Witch.

Goed voor 2, 5 sterren. Dit is makkelijk een film die je kunt skippen, maar leuk genoeg is als tussendoortje als je niks te doen hebt.

avatar van Q Jones

Q Jones

The Last Exorcism

Wat een film zeg, ik liep de zaal in met gemengde gevoelens, omdat drie vrienden van mij naar de vorige voorstelling waren geweest, en die zeiden dat deze film echt slecht was. Hoe kan je deze film nou slecht vinden dacht ik na afloop van de film en sindsdien ben ik er al in geslaagd twee mensen in twijfel te brengen.

Patrick Fabian wil laten zien dat alle exorcisten nep zijn, laat nou net het meisje wat ze willen genezen echt bezeten zijn. Dit gegeven klinkt zo simpel, maar het is o zo creatief uitgewerkt. De film is nergens standaard, en zit uitstekend in elkaar.

Fabian is echt een meesterlijke acteur ik ben door deze film echt een fan van hem geworden. Hij is een acteur die een acteur speelt die later gaat twijfelen en als hij de kans krijgt toch nog iemand wil redden. Meesterlijke scène is dat hij zijn kruis pakt, en het vuur in loopt om Nell redden. Het zag er stoer, spannend en tegelijk eng uit. In het begin is hij ook super sterk en je kan hard om hem lachen als hij zijn trukendoos showt. Nee Fabian is een veelzijdige acteur, dat staat vast, want ook de creepy scènes gaan hem goed af. Je gelooft dat het echt is.

Ashley Bell speelt ook geweldig en ook zij brengt deze film alleen maar goeds bij. Bell is eerst een lief klein onschuldig meisje die hoe veder de film vordert steeds meer demonen trekjes krijgt. Dat is zo goed geacteerd dat je het gewoon geloofd en het echt lijkt. Je hebt een scène dat Bell op een kast zit en het enige wat je ziet is een close-up van haar gezicht en dat ziet er werkelijk waar zo eng uit, die blik in haar ogen echt creepy.

Wat deze film zo goed maakt is het realistische beeld en de uitermate goed in beeld gebrachte spanning, ik zat op momenten echt op het puntje van mijn stoel. Z’n beklemde sfeer voel je bijna nooit in een film. De film is dan ook niet perse eng, natuurlijk zitten er wel van zulke momenten in maar spanning krijgt met deze film een heel andere dimensie voor mij. De film moet het ook niet hebben van goedkopen schrik effecten, nee ik vond heel de film spannend zo erg dat ik het gewoon niet kan verwoorden.

Ik heb verschillende negatieve reacties gehoord over het einde. Ik zelf vond het einde echt geniaal. Een einde wat ik niet zag aankomen en niet eens had durven dromen. Als je de film voor een tweede maal ziet vallen er ook meer dingen op en krijg je door hoe meesterlijk het einde wel niet is. Meer kan en wil ik er ook niet van zeggen, want je moet het zelf maar bewonderen. Wat ik wel kan zeggen is dat ik dit 1 van de beste plottwisten in de geschiedenis van de film vind.

The Last Exorcism is een adembenemende film die ik nu al twee keer heb gezien en de tweede keer was hij net zo spannend als de eerste. De film bevat voortreffelijke acteurs een goed verhaal, spanning van heb ik me niet gezien, en uitstekende creepy scènes die echt heel eng zijn. Een echte top 10 film voor mij, in 1 woord FANTASTISCH.

avatar van stinissen

Gisteren herzien, de eerste 30 min staan voor the Hoax van de priester daarna wordt langzaam maar zeker onheilspellender om zelfs eng te worden.

Het totaal mislukte einde doet eigenlijk de film de das om wat toch jammer is want er had meer ingezeten.

avatar van Zinema

Griezelen met de handy-cam.

Ondanks dat het wel duidelijk is dat dit geen documentaire is, draagt de handy-cam aanpak bij aan een realistische sfeer. Het gegeven van de priester en zijn missie ook. Wanneer de schrik toeslaat zit de kijker al ver in de film, maar het laatste half uur en het einde griezelt je toe en maakt qua spanning een hoop in orde.

Zeer goed.

avatar van Beloki

Beloki

Spannende, naargeestige horrorfilm. Het docu-achtige sfeertje maakt het allemaal net wat spannender en het einde was een prima afsluiting. Ik vond dit zeker geen slechte film. Binnen het horrorgenre durf ik zelf te zeggen dat het gros veel minder is dan deze film.

B.

avatar van Keane1983

Keane1983

Nee nee en nog eens nee.

Wat in het begin leek op een goede horror/thriller/docu. eindigd als een zeer slechte drame (in de ergste zin van het woord.
In het begin is het allemaal goed te volgen is en enigzinds overtuigend wordt gebracht, wordt allemaal op het einde te niet gedaan door een zeer on samenhangende scene.
Je blijft met heel erg veel vragen zitten die niet worden beantwoord. En afgedaan met een zeer slechte rip-off van The Blair witch project.
Wat me ook opviel is dat in de gehele film geen enkele muziek is verwerkt, behalve als het een beetje spannend begint te worden!!!!
Wat ik wel een pluspunt vindt is het acteerwerk dat toch goed wordt neer gezet. En de handy-cam zet een enigzinds realistisch beeld neer...met wat creepy beelden.
Toch kan dit de film niet redden.
De film kent nergens echt spannende momenten, gore of schrik effecten. Dit had ik toch wel een beetje verwacht.
Opzich hoeft een film deze elementen niet altijd te bevatten van mij, maar laat dan opzich het verhaal duidelijk gebracht worden.
Voorbeelden die ik niet begreep zijn: van wie was Nell zwanger?? Waar kwam die broer op het laatste vandaan?? Hij lag toch in het ziekenhuis? Wat had die hele eind scene te betekenen? Dit sloeg in mijn ogen echt helemaal nergens op.....waar kwam die seance vandaan? waarom werd ineens iedereen vermoord??. Of is dit juist bedoeld om de kijker verward en onbevredigd achter te laten??
Misschien dat iemand een antwoord hierop heeft.
Tot die tijd is dit een van de slechtste films die ik dit jaar gezien heb.
Van mij 1.0*
Alleen voor de moeite en het toch wel sterke acteerwerk.

avatar van james_cameron

Slim in elkaar gezette, doeltreffend opgebouwde horrorfilm die de vorm heeft van een documentaire. In dit opzicht lijkt de film inderdaad op voorgangers als The Blair Witch Project en Paranormal Activity. De originaliteitsprijs wordt dus niet gewonnen, maar dit neemt niet weg dat de film bij vlagen best intens en creepy is. Tot een paar minuten voor het einde althans, wanneer geloofwaardigheid overboord gaat en het geheel met de finish in zicht alsnog behoorlijk de mist ingaat.

avatar van El ralpho

El ralpho

Niets is wat het lijkt

Een film waarbij Eli Roth een bijdrage heeft geleverd. Dan kun je op zijn minst een hoop terreur en het nodige bloedvergieten verwachten. Opvallend is dat dit bij The last exorcism slechts zeer minimaal aanwezig is. De gore is zelfs praktisch volledig weggelaten waardoor de film op dat gebied zelfs gewoonweg braafjes te noemen valt. De terreur zet op een later moment in de film wel in maar weet nooit echt goed door te zetten. Zo waren er wel bepaalde momenten dat de spanning goed opliep maar omdat alles steeds met een sisser afliep kwam het geheel nogal tegenvallend over.

De beruchte eind scene komt echter wel compleet onverwacht uit de lucht vallen en wist me dan ook op een goede manier te verassen. De onheilspellende tekeningen van Nell bleken uit te komen maar wel op een volledig andere manier dan ik aanvankelijk in gedachten genomen had. Ook al speelt de film flink leentjebuur bij andere films voor zijn schokkende finale; toch was deze verrassend goed in elkaar gezet. De film opnieuw bekijken zou dan geen overbodige luxe zijn omdat je dan veel meer kleine verwijzingen die hinten naar de ontknoping op zullen vallen.

Op het gebied van de horror en de gore is de film echter minder geslaagd. De opzet van een bedriegende priester is goed gevonden maar tot we bij de climax aanbeland zijn gebeurt er té weinig.

De acties van de daadwerkelijk bezeten Nell, vallen tegen. Er zitten wel enkele sterke scene's in zoals de scene waarbij de bezeten Nell de camera zelf ter hand neemt maar echter verwacht je bij die scene's méér. Dit bleef ik voortdurend denken en ook verwachten. Helaas werd bij deze scene's nooit het niveau bereikt wat ik in gedachten had.

De film wist me verhaal technisch te verbazen en gaat me ook zeker langere tijd bijblijven. De horror en de gore blijft echter grotendeels achterwege waardoor de film op dat gebied grotendeels een teleurstelling vormt. Toch vond ik het verhaal goed verzonnen en gebracht aan de kijker waardoor de film er met een gemiddelde score vandoor gaat.

Bekijk deze film echter niet voor de horror elementen en de gore die opgewekt worden door de misleidende poster. Op enkele scene's na blijft deze namelijk volledig uit.

avatar van Theunissen

Tja de eerste 80 minuten stellen weinig voor maar de laatste 7 minuten zijn eigenlijk wel aardig. Leuk om eens gezien te hebben maar meer ook niet. Het is een film is de stijl van "blair witch" en "Paranormal Activity".

avatar van patrick17

patrick17

If You Believe in GOD, You Must Believe In The Devil

Ik vond het echt een mindere film. Sowieso ben ik niet echt een fan

van dit gerne films, in de zin van exorcismes maar had The Exorcism

of Emily Rose gezien en die beviel me daarin tegen wel.

Ik heb me geirriteerd aan het camera werk al snap ik ook dat mensen

het fantastisch bij de film vind passen, dat kan ik wel begrijpen.

Daarbij de film pakte me op geen enkel vlak. Ik heb bijvoorbeeld niet een

keer met het moment gezeten van nu ga ik schrikken.

Het einde was ook zo abrupt dat ik het maar allemaal vaag vind

wat er gebeurde mede door het camerawerk wat als documentaire

moest lijken. Nee dit is niet mijn film.

2.0 * (voorlopig want het kan nog naar beneden geschroefd worden)...

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Allereerst wil ik weer is iedereen bedanken die deze film heeft zitten afzeiken, want mijn verwachtingen zijn daardoor ver onder de zeespiegel beland. Meestal lees ik liever geen meningen van te voren als ik een film op voorhand al wil zien, maar er zijn uitzonderingen.

Ik vind dit eigenlijk een goede film. Het bouwt zich lekker op. Er zitten hier en daar ook zeker wel wat geslaagde psychologische horrormomenten in. En daarbij ben ik sowieso altijd wel geïnteresseerd in dit soort films. The Exorcism of Emily Rose vind ik alleen wel erg tegenvallen. Het stomme, rare en oneerlijke is dat het waarschijnlijk de schuld is van de film White Chicks. Ashley Bell ken ik nu alleen van The Last Exorcism, maar Jennifer Carpenter in White Chicks was nog te vers voor mij. Het heeft blijkbaar toch invloed gehad. Ik zie liever (in dit geval) een onbekende meid of kerel dan iemand die ik meteen al kan linken aan een komische rol. Al weet ik nu ook weer niet precies waarom ik mij nou specifiek hier aan stoor, want dit is eigenlijk een vrij zeldzaam iets voor mij. Maar goed, het einde van deze film? What the kak! Wat gebeurt er nou allemaal in de laatste 5 min? Tijdens een duivels ritueel met alle dorpelingen incl. de pastoor wordt duidelijk een niet echt menselijke baby geboren, vervolgens wordt hij of zij in het vuur gesmeten en er ontstaat een indrukwekkend demonisch vuurtje. De dorpelingen vermoorden vervolgens Cotton's cameraman en vrouw die het stiekem aan het filmen waren, maar ze vluchten weg als ze worden gesnapt, hij zelf rent op het vuur af en gooit er de ene na de andere bijbelse tekst uit. Ok, Nell was dus zwanger door een demon ofzo, want ze zag er vooral niet zwanger uit, het hele dorpje aanbid Satan en dat was het!

The Last Exorcism is gemaakt voor ongeveer 1.506.036,70 euro en heeft in Amerika (sinds oktober 2010) al meer dan 40 miljoen euro opgeleverd. Dit duivelse gedoe is dankzij het lage budget dus toch nog een succesje geworden.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Verrassend aardige film die door de cameravoering toch behoorlijk weet te boeien. Ondanks dat het verhaal voorspelbaar is en de er eigenlijk niet zo heel veel gebeurd, wordt er een toch bepaalde spanning gecreëerd die mij in ieder geval wel aansprak.

Groot minpunt is het teleurstellende eind dat voor mij een behoorlijke anti-climax was en de film onwaardig. Hier had zeker wel wat meer ingezeten en voelt een beetje gemakkelijk aan alsof er nog snel even een eind bedacht moest worden.

Desalniettemin een aardige film die lang spannend weet te blijven maar vervolgens met een sisser eindigt.

avatar van Apollinisch

Apollinisch

De in het begin van de film geuite fascinatie voor Louisiana deel ik en het eerste halfuur van de film was voor mij dan ook goed toeven. De documentair gedraaide beelden werken bovendien sfeerverhogend en Cotton is een leuk personage.

Als het spektakel eenmaal losbarst is het evenzeer genieten. Eng is The last exorcism niet, (maar goed, dat waren Paranormal activity en bij herziening The blair witch project ook niet), maar er hangt wel constant een lichte spanning in de lucht. En dat voelt fijn. De documentairemakers handelen relatief menselijk en de film is ook zo weer afgelopen.

Ja, zelfs met inachtneming van de wat mindere eindscène en het gebrek aan mooie plaatjes ben ik positief verrast.

avatar van 606

Leuke en redelijk sfeervolle film met aantal goede scenes.
Verders bied de film niet overdreven veel, maar heeft een leuke twist op het eind.
Acteurs zijn ook best goed.

avatar van Kiros

Kiros

Altijd leuk om een film te kijken waar je op voorhand vrijwel niets van weet, en die dan ook nog eens blijkt te boeien.

Gelukkig had ik de lage score niet gezien, wellicht had ik `m dan even laten liggen.

Ik hou wel van thriller/horror waar je niet de hele tijd van op het puntje van je stoel zit en waarbij je jezelf afvraagt welke kant dit opgaat. Wat mij betreft had het genre 'drama' niet misstaan achter eerdergenoemde genres.

Waarschijnlijk had deze film me eerder gaan vervelen als hij niet in de 'docu stijl' was geschoten. Dit maakte het sfeertje enigzins benauwder en 'closer'.

In tegenstelling tot veel meningen hier, kon ik me prima vinden in het einde.

Al met al heb ik mijn tijd niet weggegooid door deze eens op te zetten.

avatar van aspers

aspers

Ik snap hier eerlijk gezegd de lage score niet! Nee, het is geen oscar film, maar voor een avondje griezelen doet het toch aardig zijn ding! En snap ook niet waarom deze onder thriller valt... maar goed.

Na het lezen van de reacties hier had ik er vrij weinig vertrouwen in. Maar goed... toch maar ns een kans gegeven. In het begin wist het mij al meteen aardig te pakken. Niet dat er al iets aan de hand is, maar het verhaal van de priester en de reden waarom hij zich laat filmen, wist mij te boeien.

De docu stijl werkt in deze film echt verdomd goed! Vind het hier beter werken dan in Paranormal Activity. En dan eenmaal aangekomen op de boerderij, weet je niet wat je moet denken... is de jongen gestoord, is vader zwaar aan de drank, is de docht zo gek als een deur? Het kan allemaal... En dan volgen er toch wel een aantal scenes die me flink kippenvel bezorgden. Nee, de ingewanden vliegen je niet om de oren.. Maar het meisje speelt wel zo ontzettend goed. Bij elke blik in de camera kreeg ik weer de rillingen.

Ja, dit is echt een van de beter exorcism films. Komt aardig in de buurt van The exorcism of Emily Rose!

avatar van Combustibility

Combustibility

Na veel slechte reacties en een aantal positieve reacties wist ik niet zo goed wat ik van The Last Exorcism moest verwachten. Uiteindelijk hebben mijn vriend en ik de film gister toch bekeken. Mede doordat ik een enorme horror fan ben, kon ik het gewoonweg niet laten.

De film in het geheel geeft mij een gemend gevoel. De film begint aardig, het is even wennen de docu style, maar dat pakt uiteindelijk goed uit. Het begint allemaal redelijk lachwekkend, je ziet hoe Patrick Fabian een rol speelt van een priester die eigenlijk zijn geloof is verloren. Dat hij verteld dat men vaak een IDEE heeft van dat men bezeten is en dat zijn spel daarbij hun helpt te DENKEN dat de demon verdreven is. Je ziet namelijk hoe hij alles in scene zet. Wat ik overigens een erg leuke touch vond aan het geheel.

Nadat je dat allemaal gezien hebt, merk je eigenlijk dat er toch iets niet goed is met het meisje. Je begint je af te vragen, of zij misschien geestelijk niet helemaal in orde is. Haar broer komt over als iemand die niet helemaal 100% is, en later blijkt haar vader ook een zuiplap te zijn. Hun moeder is aan kanker overleden, dus het was een zware periode voor d'r geweest.

Ashley Bell, halverwege de film zei ik nog tegen mijn vriend "Wat kan dat meisje haar rol goed neer zetten". Die blikken in haar ogen, de manier waarop ze het overbrengt. Van schattig meisje tot demonisch bezeten figuur. Dat schattige vond ik alleen in het begin een beetje vervelend. Haar vader vond ik ook goed neer gezet.

Tegen het eind aan had ik me al allerlei diverse soorten eindes in mijn hoofd afgespeeld. Echter, dit einde was er eentje die ik dan toch net niet verwacht had. Dit gaf mij juist het gemengde gevoel. Ik wist niet zo goed wat ik er nou van moest maken. Ergens vond ik het een goed einde, maar aan de andere kant gaf het mij geen bevredigend gevoel. Is de priester van de plaatselijke kerk nog ergens voor aangekeken? Heeft hij haar zwanger gemaakt, of komt het tocht door de demon? Hoe verloopt het gevecht van de priester tegenover de demon? Is het wel een demon? etc etc. De tekeningen van 'Nell' waren uiteindelijk wel uitgekomen.

Al met al vond ik het geen slechte film, ik zal hem zeker nog eens een tweede keer kijken. Je moet niet verwachten dat dit een full time exorcist achtige film is, want dat is het zeker niet. Dit is het type film daar moet je van houden, en is zeker niet voor iedereen weg gelegd.

Mede door de goede rol van 'Nell' geef ik de film 4*.

avatar van Cenkchief

Cenkchief

Na een minuut of 10 wilde ik hem eigenlijk afzetten want van dit genre houdt ik eigenlijk helemaal niet, documantaire format.

MAAARR !!! op een gegeven ogenblijk heb je het totaal niet meer in de gaten en wordt je meegesleept alsof het gewoon waargebeurd. Het slachtoffertjes Nell, zet een goede rol neer en maakte de film voor mij toch zeker de moeite waard .

Waar ik wel een bloedhekel aan heb en had is einde. De 1 zal zeggen duidelijk eind de ander , ik dus, ziet er wel een vervolg in.

Al met al 3 sterretjes van mij.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

En zo lijkt het erop dat de recensies steeds beter worden.

Ik had hem ook gezien en zag er toch evengoed wel hoop in ondanks de slechte reviews. En ik moet zeggen The Last Exorcism is zeker niet slecht. Het is weer een film in het rijtje van de cam-horror en de same old story over de duivel word hierin weer intens vertoond. Het eerste helft van de film oogt ook heel erg als een echte tv-docu en de remmen gaan ook los waneer Marcus en de crew lucht krijgt van een boerderij in Louisiana waar een dochter behekst is. Alles begint onschuldig, maar de film word steeds onheilspellender en enger en we komen ook steeds weer voor nare verrassingen te staan. Die dochter Nell vond ik ook goed neergezet en die boer en der broer ook. Het duiveluitdrijven is weer een beetje zoals The Exorcist, net zoals de duivelse teksten die Nell uitspreekt, alleen dat stukje vond ik wel een beetje tegenvallen toen in die hooischuur. Het komt meer komisch over waardoor de engheid in een klap weg is.

Maar niet getreurd want er staan ons nog veel meer verrassingen te wachten. De film is op vele momenten ook gewoon doodeng en spannend. Vooral waneer we door de donkere gangen lopen met de camera. Het einde is erg schokkend en naar en slaat wel de spijker op de kop: Nell was natuurlijk al een tijd zwanger en uiteindelijk blijkt dus dat het hele gezin gewoon behekst is. Ook die bevalling van dat duivelskindje en dan in de vuur gegooit worden was vreselijk om te zien. En alles gaat ook volgens de tekeningen die Nell gemaakt heeft. (geen goed nieuws dus) Zelden zo'n ziek en misselijk einde gezien.

Gewoon een erg ongewardeerde film helaas. Want The Last Exorcism zit goed in elkaar en is dit keer geen popcorn, effect horrortje. Ook zeker niet voor tere zieltjes.

avatar van Zeriel

Zeriel

Best aardig. Maar ik had de hele tijd het gevoel naar een knutsel-horror-film te kijken, waar eigenlijk niks origineels aan te ontdekken valt. Ook het einde niet. Een variant op Rosemary's baby, maar dan zonder diepgang.

avatar van Halcyon

Halcyon

Intrigerende film die een combinatie is van The Exorcist en House of the Devil, geschoten met een handycam om het realiteitsgehalte te verhogen.

De film gaat over een typisch Amerikaanse predikant die verzocht wordt om een duiveluitdrijving te doen bij een boerendochter. Uiteraard is het allemaal bedrog, maar gaandeweg blijkt er meer aan de hand. Naar het einde toe volgen de wendingen elkaar in sneltempo op en wordt de toon grimmiger, mede door een sterk sound design. Het slot is ronduit angstaanjagend. Als geheel biedt de film een goed inzicht in religieus fanatisme en kleinburgerlijkheid in de VS.

avatar van Lange Darm

Lange Darm

Vond het verrekt lastig dat er diverse reclames waren gemaakt in o.a. de preview en dat vrij veel Free Record Shop filialen hem niet hadden ingekocht moest dan ook uitwijken naar internet

s'corepion schreef:

Zie het als een combo van Blair Witch en The exorcism of emily rose.

+0,5 Blair Witch ja maar Emily Rose vond ik een behoorlijke tik heftiger.

Steekt vrij goed in elkaar, loopt van plezierige komedie naar duistere thriller. Grappig is ook de making of, waarin Ashley Bell (Nell) verteld dat de houding die je op de cover ziet haar eigen inbreng is.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Geweldig script!

Voor mij de eerste exorcisme-horror die van begin tot eind de ruimte biedt aan meerdere interpretaties: het meisje is gek, of het meisje is bezeten. Veel mensen gaan uit van dat laatste maar haast overal is een rationele verklaring voor te bedenken. Goed van de makers dat ze het uiteindelijk aan de kijker overlaten. En dat in een Amerikaanse film over exorcisme de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Die verbeeldingskracht lijkt sterk op The Blair Witch Project, net als de docu-stijl en het sfeertje van een geïsoleerde omgeving en vervallen houten huizen. De opbouw is prima door eerst de mening van Cotton over exorcismen uiteen te zetten. Of beter gezegd: het voor de gek houden van patienten met een goede bedoeling (genezing van iets waar ze zelf in geloven). Erg realistisch. Dat zou vervolgens als een kaartenhuis in elkaar storten als de boel dan alsnog zou eindigen met een te duidelijke demoon. Gelukkig gebeurt dat niet!

Jammergenoeg kent de film een paar minpunten. Hoewel de spanning halverwege in de lucht hangt, is die nooit echt zinderend, alleen het einde komt daarbij in de buurt maar dat duurt te kort. De meid is weliswaar lekker onvoorspelbaar en onpeilbaar, maar wanneer ze de crew aanvalt is dat toch niet zo eng als bedoeld. Wel geslaagd is wanneer ze enkele keren vanuit het niets opduikt en je geen idee hebt wat haar volgende actie zal zijn.

De ontknoping vind ik op het eerste gezicht teleurstellend. Het sekte-gedoe maakt het te afstandelijk en druk, bovendien is het te rommelig geschoten. Aan de andere kant is het einde erg doordacht. Knap zelfs...

Het is namelijk maar de vraag of het een 'echte' baby is met die onduidelijke beelden bij het vuur. De helft van de film gaat over misleiding van gelovigen door Cotton, dus waarom zou de sekteleider niet aan eenzelfde soort misleiding van volgelingen doen door een nepbaby met een brandbaar goedje in de vlammen te smijten?

Dat geeft de film een lading mee: mensen laten zich wijsmaken wat ze zelf willen geloven, zowel het geloof in een sekteleider als het geloof in exorcismen. En dat laatste geldt ook voor het publiek. Weliswaar is het aannemelijk dat ze bezeten is, maar minstens zo aannemelijk is dat ze psychisch ziek is.

De ingrediënten voor een trauma zijn namelijk aanwezig (moeder dood, mogelijk incest, sociaal isolement) en in de film notabene wordt uitgelegd dat mensen zich vastklampen aan God en de Duivel en vaak niet eens denken aan een geestesziekte. Ironisch dat dan alsnog veel kijkers daar ook niet van uitgaan, alsof de makers dat wilden bewijzen.. Subtiel gedaan.

Opvallend ook dat Cotton in de film gevaarlijke uitdrijvingen expliciet afkeurt en zichzelf beperkt tot onschuldige fake uitdrijvingen. Maar het zou kunnen dat juist zijn ritueel heeft geleid tot nog meer waanzin bij Nell. Dat maakt hem dan in feite net zo slecht als de exorcisten die hij veroordeelt.

En als het een echte baby is, wie is de vader? Hoe zit het precies met Caleb? Vreemde gozer en hij lijkt me de veroorzaker van alle ellende. Heeft hij de tekening gemaakt omdat hij bijvoorbeeld wraak wilde toen hij doorhad dat de exorcisme nep was?

Kortom veel onbeantwoorde vragen die in het voordeel van het thema werken. The Last Exorcism is geen rechttoe-rechtaan-horror maar heeft veel meer in huis. Zwaar ondergewaardeerd hier. Jammer dat de uitwerking soms te wensen overlaat en spanning niet in overvloed aanwezig is, want het script is ijzersterk door de verbeeldingskracht. Up yours, The Exorcism of Emily Rose!

avatar van liezie18

liezie18

Ik wist niet dat een een mocumentaire was.

Ik vond het wel geslaagd. Enkele schrikmomenten gehad. Heel goed geacteerd, komt geloofwaardig over. Alleen jammer dat het zo bruusk eindigt, dat mocht wel meer uitlopen.

Al bij al, het is een leuke spannende film.

avatar van xxc

xxc

Hier had ik niet zoveel van verwacht.. Zo verschrikkelijk veel films over hetzelfde onderwerp dat mijn interesse in zulke films al gauw daalt. Maar toch blijf ik (bijna) elke film goed, eng en vooral sterk vinden.

Leuk! Het idee om het op de 'Paranormal activity' tour te filmen. Dat maakt het voor mij allemaal iets enger en realistischer.
Wel erg jammer natuurlijk dat ik nu nu echt weet hoe het met Cotton afloopt (al heb ik wel een vermoeden), maar aan de andere kant.. Het had heel de film verpest als we dat zouden weten door middel van een 'echte' camera.

Het einde vond ik erg apart. Zoiets kwam absoluut niet in mijn gedachte dat dat het zou geweest kunnen zijn.
En terecht.. het verziekte de film. Als ze er gewoon bij waren gebleven dat Nell een bezetene was (en niet dmv een kind) en die sekte niet bestaat, had ik er ongetwijfeld een 4,5/5 voor gegeven.
Sommige momenten waren erg eng en ik betrapte me er soms op om weg te kijken (bang voor het schrikken), wat ik absoluut niet vaak heb met films. Dus ook dat is weer een pluspuntje.

De acteerprestaties zijn prima in orde.. als ik me echt kan gaan ergeren aan een bepaald karakter werkt het goed.

Jammer van het einde, maar de rest van de film is oké.

avatar van david bohm

david bohm

Horrorfilm met een minimum aan schrikmomenten en weinig spanning. Ook het acteerwerk is niet al te best. De personages zijn eendimensionaal. Matig tussendoortje.

avatar van Nitrouz

Nitrouz

Niet precies wat ik verwachtte, aan de ene kant saaier dan ik dacht, aan de andere kant spannender/enger dan ik dacht. Want The Last Exorcism is op zijn minst gezegd best een aardig filmpje te noemen.

Beginnend bij het begin is de film gemaakt in documentaire stijl, net zoiets als Cloverfield, [REC] of The Blair Witch Project. En dit kon op zich best aardig uitpakken, ware het niet dat er totaal geen gebruik van wordt gemaakt. Het camerawerk is op geen enkel moment van toegevoegde waarde, en zelfs bij de 'enge' finale slaagt het er niet in wat toe te voegen, jammer want hier had meer in gezeten. Waar het wel voor zorgt is een érg saai en slaapverwekkend eerste halfuur, onze Marcus verteld verschillende verhalen die mij niet interesseren, en zelfs even doet doorspoelen, hiervoor kijk je geen film, nee zo kan ik zelf ook wel wat schieten wat misschien nog wel interessanter is dan dit. Daarbij is Marcus best een irritante vent met zijn constante gelul.

Maar vergeet de eerste helft van de film even, want Cotton ontmoet Nell in de 2e helft, en het blijkt al snel goed mis te zijn, en daar maakt de film goed gebruik van. Er worden twee 'exorcismes' uitgevoerd, waarvan geen enkel succesvol. Maar wel zijn ze succesvol in het creeëren van een sfeer, want vooral het tweede exorcisme is geweldig neergezet, zeker als Nell haar nek dan ook meerdere malen omgedraaid wordt, heerlijk hoor!

Al met al was het dus allemaal na zo'n 3 kwartier best te pruimen, maar je kan de eerste helft gewoon overslaan. En bij een remake over een stuk of 30 jaar mag dat documentaire gedoe achterwege gelaten worden. 2,5*