• 9.375.090 stemmen

Met onder meer: Samira Maas, Coosje Smid en Dragan Bakema

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 8 april 2010

Plot Joy

Joy is een emotioneel beschadigde tiener, die door haar ouders is achtergelaten even na haar geboorte en sindsdien opgroeide in weeshuizen. Het enige doel waar Joy nog écht voor leeft is het vinden van haar biologische moeder. Deze zoektocht naar iets of iemand om aan vast te klampen, dreigt Joy fataal te worden.

avatar van Elineloves

Elineloves

Dat ervaarde ik niet zo. Ik ging juist helemaal in haar op, in haar blikken, haar grillen, de enkele keren dat er een klein glimlachje vanaf kon.. Ik vond het een erg beschadigd meisje die zichzelf was verloren in de zoektocht naar wie ze nu eigenlijk is. Vooral omdat zij voor mij een beetje de grote onbekende was, accepteerde en omarmde ik haar direct als Joy.

Mijn filmsmaak loopt behoorlijk uiteen. Van deze film had ik hoge verwachtingen, temeer omdat ik zelf in tehuizen heb gezeten. Ik heb zelden zo'n slechte film gezien. Daar waren mijn mede-kijkers het roerend mee eens.

avatar van twinkel*

twinkel*

Het was zeker geen joy om naar deze film te kijken. Wat een saaie film.

avatar van henkula

henkula

een Jean-Pierre en Luc Dardenne achtige film.

avatar van Miszmi

Miszmi

Die 0,5 is deze film eigenlijk nog niet eens waard.

Enige die nog vrij goed acteerde was die hoofdrolspeelster, de rest was behoorlijk belabberd. Die beste vriendin was al helemaal een zeikwijf, of het nou bij haar karakter hoorde of niet, acteren deed ze heel slecht. Die vriend van haar vond ik in eerste instantie nog redelijk tot die ruzie en daarna een keer zegt: Ach ja... Dat kan dan wel in zijn script staan maar met iets meer emotie mag het wel. Het einde vond ik ook zwaar teleurstellend. Eigenlijk wilde ik deze film binnen een half uur al uitzetten, toch maar afgekeken met hoop op een beter vervolg en een goed eind, dat kan bij mij vaak veel goed maken. Nee geen aanrader.

Daarbij begrijp ik de beschrijving ook niet wat haar fataal moet zijn geworden, niks van gemerkt!

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Voordeel van de twijfel.

Joy heeft me al een paar weken/maanden nieuwsgierig gemaakt. De prijzen die de film had gewonnen tegenover haar grote concurrent Tirza, die mij meer dan goed bevallen was, maakte het enorm spannend en leuk om naar deze film uit te kijken. Vandaag vond ik de kans, mentaal voorbereid. Geen idee wat ik kon verwachten, en de film maar gestart.

Hoewel Joy niet echt teleurstelt wordt het ook nergens waar gemaakt. Filmtechnisch zit alles picco bello in elkaar. Mooi op de huid gefilmd, camera beelden en erg veel stiltes zorgen voor mooie emoties. Ook het acteerwerk is verreweg van slecht, Joy is dan duidelijk wel de beste en ook haar vriendin en vriend doen het goed, de rest van de cast stelt zich een beetje amateuristisch op. Jammer, want het drietal doet enorm hun best. Figuranten en bijrolletjes zijn dan misschien wel minder belangrijk, een film maakt een film met alle factoren, en hier horen ook die rollen bij die naar mijn idee een beetje te snel en te onpersoonlijk werden neer gekauwd. Het verhaal doet er niet zoveel toe, we kennen de zoektocht-films maar Joy wilt een andere kant op, de stiltes en de emoties van Joy maken de film wel echt het kijken waard en ook de dialogen tussen Joy en haar vriendin en de gesprekken/gekibbel van haar en haar vriend waren erg sterk neergezet.

Voordeel van de twijfel. 3,5 ster, tipt niet aan mijn andere 7s maar ach, Nederlandse film is een film op zich. Aanrader!

Deed iemand anders, net zoals mij, Samira Maas ook aan Hanna Verboom denken?

avatar van nightbreed

nightbreed

Boeiend stukje cinema met een mooie regie. Jammer dat de film in het laatste kwartier langzaam doodbloedt en dat ze hebben gekozen voor een makkelijk einde.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Het eerste gedeelte wilde ik er maar niet inkomen. Ik vond de actrice te vlak overkomen en er vielen wat mij betreft teveel stiltes. Toch werd ik op een gegeven moment wel gegrepen door het verhaal en ook door het acteerwerk van Joy. In het begin had ik om eerder genoemde reden geen binding met haar personage. Maar vanaf het moment ze voor de tweede keer in het huis van haar moeder rondloopt en op de terugweg huilend in de bus zit, zie ik eindelijk haar emotie doorkomen. Vanaf dat punt vond ik haar spel ook veel indrukwekkender. Haar pijn kwam ook heel sterk over op mij waardoor ik het toch wel een indrukwekkende film vind.

avatar van Soulistic

Soulistic

Toch wel een aardig filmpje.

Niet heel hoogstaand, maar wel het kijken waard.

Deed me soms wat denken aan "Fish Tank" (en dan doel ik alleen puur op de rol van de hoofdpersonage). Jammer van het einde

3 sterren.

avatar van Davidus

Davidus

Filmtechnisch zat het wel goed in elkaar, vond het alleen jammer dat er niet iets meer "gewoon" verhaal in zat. Nu was het mij iets te veel een filmacademie film.

Was een soort karakterstudie van een vrouw opgegroeid in een tehuis. Letterlijk verweesd loopt ze rond en probeert een soort thuis te krijgen In deze wereld; geen vaste woonplek, wisselende vluchtige one-night stands en een potentiële vaste relatie met een vriend waarvan ze de cultuur niet snapt en zijn moedertaal niet spreekt, en uiteraard geen moeder.

Soms deed me haar denken aan Ilja (for ever), alleen was ze te afstandelijk en gesloten en wekt niet echt veel sympathie op. Uiteraard een gevolg van haar jeugd.

Een beetje een afstandelijke film die niet echt weet dor te dringen, maar desalniettemin toch wel goed

avatar van Pixel-blue

Pixel-blue

Joy het meisje dat je wilt omhelsen.

de hardheid die ze over zich heen heeft schrikt

soms af maar het maakt ook kwetsbaar

avatar van FullMoon

FullMoon

'Saaiheid' is het woord dat deze film het meest behelsd. Slecht verhaal met weinig passie gemaakt. Ook inhoudelijk heeft deze film mij niet kunnen raken. 2 sterren.

avatar van starbright boy

De derde film van Mijke de Jong waarin een jong meisje wordt gevolgd. In deze derde een wat ouder meisje. Haalt het niet bij de eerste van de drie (Blue Bird) laat staan bij Mijke De Jongs beste film (Tussenstand). Komt natuurlijker op me over dan Het Zusje van Katia maar mist een beetje emotionele impact, Misschien wordt het tijd voor een heel ander thema voor Mijke De Jong.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Weer een aardige comming on age/adolocentenfilm van Mijke de Jong na Blue Bird en Het zusje van Katia. Soms lijkt het wel alsof Joy een beetje op de automatische piloot gaat maar weet ook nog altijd wel te boeien. Het is weer zo'n thema over een meisje met problemen of downs. Dit keer over een desolate Joy die op zoek is naar zijn moeder die haar als kind op straat zette. en ondertussen zich ook bezighoud met de zwangerschap van zijn wispelturige vriendin. Het verhaal boeit zeker maar is wel erg aan de aaneenlopende lijn lijkt wel. Wel zitten er soms erg pijnlijke stukken in, vooral hoe Joy met mensen omgaat. Maar opzich kan ze der weinig aan doen. Door alles wat er op haar pad kwam. En dit keer is het ook geen puber (waar het vaak wel over gaat in dit soort films) maar een meid van inmiddels 18 jaar. Was ook wel een mooie verandering.

Maargoed, wel zeker een geslaagde film alweer. Gewoon weer een blik in het leven van iemand.

pff één van de slechtste films die ik ooit heb gezien.

Ik heb gewoon een stuk van mijn leven verspilt aan dit film

Het is echt slaapverwekkend. Geen enkel seconde was het spannend..

niet de moeite waard om te kijken.

Echt een aanrader voor mensen die slaaptekort hebben.

Een hele dunne 1*

avatar van scorsese

Aardige film over een tienermeisje die als baby ten vondeling is gelegd en hierdoor worstelt met haar identiteit. De film heeft niet echt een begin of eind, en je wordt bijna letterlijk in het leven van dit meisje gegooid. De camera verliest haar ook geen moment uit het oog. Hierdoor is het soms wel wat eentonig, ondanks de korte speelduur. Een dik verdiende 3.0 sterren.

avatar van The One Ring

The One Ring

Een kenner van de films van de Dardennes ben ik niet, maar Joy is het soort film dat ik met hen associeer. Maar het was toch vooral Fish Tank waar ik steeds aan moest denken. Dat is zware competitie voor Mijke de Jong en die kans ze helaas niet aan. Vooral omdat het een beetje een punt mist of dat het nooit uitstijgt buiten een kleine slice-of-life. Goed geacteerd, geloofwaardig en boeiend, dat wel, maar erg aangrijpend is het niet en het verhaal gaat nergens in het bijzonder naar toe. Gewoon een film over een meisje dat zich verlaten voelt en dan vooral omdat haar moeder haar in de steek heeft gelaten. Ook lagen de momenten waarop Joy haar moeders huis binnensloop en daar onder andere foto's van haar latere zwangerschap vond er wel erg dik bovenop. Het grootste probleem is echter gewoon dat binnen het genre van realistische films over woedende mensen die aan de onderkant van de samenleving leven deze zich niet bijzonder onderscheid. Misschien ook een film die baat had gehad bij een langere lengte, om het wat opener te maken.

Trouwens wel grappig hoe verkeerde informatie je kijkervaring kan beïnvloeden. Ik zou zweren dat rond de tijd dat deze film de Gouden Kalf won ergens een spoilerend artikel gelezen te hebben waarin stond dat de film eindigt met de zelfmoord van Joy. Lang heb ik dan ook twijfelachtig zitten kijken naar hoe ze dat einde gingen forceren. Gelukkig bleek het artikel het verkeerd te hebben of had ik het gewoon fout onthouden.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Niet zo best.

Leuke poging tot het maken van een NL arthousefilmpje, maar kies dan wel voor goede acteurs/actrices. Samira Maas doet het goed, maar dan houdt het meteen op. Het is ook het enige dat Joy te bieden heeft: haar blikken en reacties op heftige gebeurtenissen in haar leven. Niet dat Samira voor 100% in Joy kan kruipen, maar ze komt een eind. Coosje Smid speelt net zo goed als haar naam mooi is. Mocht de film ergens naar toe gegaan zijn, dan zou zij het met haar optreden volledig verpesten.

De naam Joy staat in schril contrast met haar leven, maar is ook wel weer erg obvious gekozen.

Zeer matige poging van Mijke de Jong dus en nodigt niet uit tot haar overige werk. Gevalletje "tamelijk zonde van de tijd".

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Lang geleden dat ik zo’n saaie langdradige zaadfilm heb gezien. Typisch Nederlandse arthouseproduct dit. Een documentairestijl die nooit helemaal lukt of overtuigd (de camera zit te vaak te dicht op de huid daarvoor en er is te vaak voor een ‘mooi’ shot gekozen), weinig muziek, veel stiltes, vol clichés en een zwaar thema. Daarnaast een hoofdrolspeler die gespeend is van elke emotie. Dat kan interessant zijn (Al Pacino in The Godfather part II lijkt daar nog op), maar een betere acteur in een beter script had dat iets spannender gehouden. Wat Joy ook doet, het kan je geen ene moer schelen, hoogstens ergeren. Overige spelers zijn helemaal slecht en werkelijk niemand lijkt normaal te zijn. Dat ene meisje, met uiteraard een buitenlands vriendje, zij zelf het een iemand van de Balkan, de andere meisjes in dat tehuis die constant schreeuwen en ruziemaken. Dit heeft niets meer met kunst te maken maar is kitsch in alles. Te ver over-the-top.

Jammer, want Bluebird was een prachtige film (mede door de rol van Rotteveel), dus de regisseur kan het wel. Hier duidelijk niet. 0,5*.

avatar van Phantasm

Phantasm

Wat een waardeloze prul, erg saai allemaal, dan heeft deze film ook nog 3 gouden kalveren gewonnen??? Dat kan ik me bijna niet voorstellen.

avatar van gauke

gauke

Documentairachtig, intens, rauw, grauw, sober, integer, subtiel, ontroerend en oprecht gemaakt drama, waarin een jonge stoere meid, die in de problemen zit, op zoek gaat naar haar biologische moeder. De regisseuse heeft oog voor detail, is vooral sterk in de non verbale beelden en weet de aandacht vast te houden. Wel roept de film te veel vragen op waar geen direct antwoord op wordt gegeven. Samira Maas speelt als debutante verrassend sterk.

avatar van A.Tiersma

A.Tiersma

wat een slechte film zeg. Ik had echt de grootste moeite om niet hem niet voortijdig uit te zetten. Het verhaal kwam maar niet op gang en het acteren was ook niet best afgezien van een paar. Het verhaal was ook erg mager. Op zijn hoogst 1 ster.

avatar van adso

adso

Drie Gouden Kalveren waaronder die voor beste film...

"t Kan verkeerd verkeren" sprak Gerbrand Adriaensz. Bredero...

avatar van gauke

gauke

adso schreef:

Drie Gouden Kalveren waaronder die voor beste film...

"t Kan verkeerd verkeren" sprak Gerbrand Adriaensz. Bredero...

Verkeerde film.

Waarschijnlijk bedoel je 'Het Meisje en de Dood'.

avatar van Tarkus

Tarkus

Hier kan ik heel kort over zijn, en kan een term te gebruiken die in de film veelvuldig voorkomt.

Kutfilm !!

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

gauke schreef:

Verkeerde film.

Waarschijnlijk bedoel je 'Het Meisje en de Dood'.

In 2010 won deze wel die drie prijzen. Ook mij nog steeds een raadsel. Mensen willen denk ik moeilijk, zwaar en traag nogal eens verwarren met kwaliteit.

avatar van adso

adso

Joy is een Nederlandse dramafilm onder regie van Mijke de Jong. Deze ging op 14 februari 2010 in wereldpremière op het Internationaal filmfestival van Berlijn. Joy werd genomineerd voor zeven Gouden Kalveren, waarvan het die voor beste speelfilm, beste scenario (Helena van der Meulen) en beste bijrolspeelster (Coosje Smid) daadwerkelijk won.

avatar van m1701

m1701

Was niet heel veel aan.

Vooral het einde vond ik jammer.....

Al acteerde ze best wel aardig!

avatar van Hannibal

Hannibal

mjk87 schreef:

zaadfilm

Tarkus schreef:

Kutfilm !!

Uit zoiets kan toch iets héél moois ontstaan

avatar van Decec

Decec

Een matige dramafilm...

Matig verhaal...

Niet netjes voor vloeken allemaal, het is altijd Nederlandse type...

Redelijk acteerwerk...

Redelijk kwaliteit HD breedbeeld, soms geruis....

Prima achtergrond muziek/geluid (Dolby Digital)...

Geen aanrader...