• 9.377.538 stemmen

Gesproken taal: Engels, Frans, Latijn, Pools, Portugees en Spaans

Releasedatum: 31 mei 2000

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot The Ninth Gate

"Every book has a life of its own."

Dean Corso, een boekendetective, gaat op zoek naar zeldzame boeken. Op een dag krijgt hij van een zekere Boris Balkan de opdracht om de echtheid van het 17e-eeuwse boek "De 9 Poorten" van het Rijk der Schimmen na te gaan. Er zijn over de hele wereld maar drie exemplaren van dit satanische boek overgeleverd, maar slechts één ervan heet authentiek te zijn. Wie het juist hanteert, zou in de mogelijkheid zijn de Duivel in hoogst eigen persoon op te roepen. Om de drie boeken - en in het bijzonder, de negen geheimzinnige gravures - met elkaar te vergelijken, reist Corso van New York naar Toledo, Parijs en Sintra in Portugal. Moord en dood blijken hem daarbij te achtervolgen, net als twee raadselachtige vrouwen. De ene, Mrs. Telfer, maakt ook jacht op het boek. De andere is een zeer vreemde vrouw, die hem steeds lijkt te beschermen.

Dean Corso

Pablo & Pedro Ceniza/1st & 2nd Workmen

Andrew Telfer

avatar van MJ671989

MJ671989

Deze film heeft me aangenaam verrast! Dit genre spreekt me ook erg aan, occult-mystery achtig. Heeft iemand nog tips voor films die hier ook over gaan?

4.0/5.0 *

avatar van L0sT_R3B3L

L0sT_R3B3L

Tardis schreef:

analyze

Zo heb ik het nog nooit bekeken.Knap dat je dat zo allemaal ziet,nu snap ik het einde ook veel beter.

avatar van Niveath

Niveath

Dankzij Tardis zijn berichten snap ik er ook een stuk meer van. Maar ondanks sommige onduidelijkheden vond ik dit een hele aardige mystery-film.

Depp doet het goed en het verhaal blijft boeiend en steekt erg goed in elkaar. De muziek is niet altijd even sterk en helaas wordt het einde wat afgeraffeld.

avatar van @quikfit

@quikfit

Zeer verrassende film,goed acteerwerk en verhaallijn

avatar van Erick1985

Erick1985

Net weer gekeken (inmiddels al 20 keer ofzo), deze film blijft gewoon TOP. Wat een geweldig meesterwerk. Dankzij Tardis zijn analyse zal iedereen de film ook beter snappen na afloop van het kijken.

avatar van Dimi999

Dimi999

Goeje film, johnny Depp op zijn best! Ook het onderwerp is zeer boeiend. Zeker het kijken waard.

avatar van domkey

domkey

- 0.5 voor het einde.

De rest was meer dan in orde, sfeer..,mystery!

avatar van Montorsi

Montorsi

Mwah.

Wel aardig te volgen, beetje sfeer, grappig verhaaltje maar Polanski werkt het nogal rommelig uit. Einde vond ik een beetje slap, multi-interpretabel, maar niet al te boeiend of opzienbarend. Tegenvallende climax waar de film zo'n beetje de hele tijd naar toe werkt.

Verder een redelijk vervelende soundtrack waar ik af en toe weinig van begreep, het deuntje was best mysterieus, maar ging na 5x wel op de zenuwen werken.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Net voor de 2e keer gezien, deze 'The Ninth Gate'. Fantastisch. Heb van het begin tot het einde genoten van het meeslepende, interessante en mysterieuze verhaal en het ''avontuur'' waarin Depp verstrikt raakt.

Er heerst constant een heerlijk dreigend sfeertje en op visueel vlak vind ik dit echt een pareltje. De film kent echt een paar magistrale shots, waarvan die van Depp in het café (wanneer die man buiten staat, het licht ineens aan gaat, hij zijn spiegelbeeld in het raam ziet en die mysterieuze vent in één keer verdwenen is) waarschijnlijk de favoriet is. Prachtig. Al kent de film op het laatst ook een paar fraaie beelden.

Ik vind het hele plot sowieso een interessant gegeven en de manier waarop hoofdpersonage Corso steeds weer boeiende ontdekkingen doet maakt dit voor mij een spannend, mysterieus en meeslepend geheel. Het einde - waneer Corso dankzij de missende pagina toegang krijgt tot de Negende Poort - is naast de scéne dat hij met Seiger (die kan vliegen!) de liefde bedrijft echt magistraal. Prachtig in beeld gebracht en dat ook nog eens ondersteund door de érg mooie muziek van componist Wojciech Kilar.

Ja, heb behoorlijk genoten van deze herziening, die er direct voor zorgt dat ik meer wil zien van Polanski. Daarnaast staat direct een herziening van 'Rosemary's Baby' op het programma. Deze film krijgt er voor nu eerst een halve ster bij op.

avatar van Erick1985

Erick1985

Ik kan iedereen ook sterk de soundtrack cd aanraden, deze is geweldig.

Erick1985 schreef:

Ik kan iedereen ook sterk de soundtrack cd aanraden, deze is geweldig.

Klopt, ik heb em pas ook gekocht, en het is een lust voor het oor. Geweldig.

avatar van Triple G

Triple G

Tja, als je de volledige uitleg van Tardis nodig hebt om de film geheel te snappen vraag ik me af hoeveel mensen dit ook werkelijk deden. Niet direct parate kennis en/of herkenning voor de meesten, lijkt me. Aangenomen dat dit allemaal klopt zit de film inderdaad sterk in elkaar. Zonder die volledige kennis is de film ook nog steeds aardig te volgen en is zeer onderhoudend maar is bijvoorbeeld de rol van Seigner behoorlijk irritant door overmatige vaagheid. Zelfs met de Tardis' uitleg had deze rol ook nog wel wat strakker uitgewerkt kunnen worden.

In ieder geval is het een bijzondere film. Blijf 't toch jammer vinden dat je schijnbaar eerst een bepaalde studie moet gaan doen om het verhaal volledig te kunnen bevatten.

avatar van Tardis

Tardis

@ Triple G

Hmm, nee dat zie ik toch anders. Om in het verhaal te blijven: is het jammer dat Corso eerst uitgebreid onderzoek moet doen om de betekenis van de drie gecombineerde boeken en de betekenis van hun verschillen volledig te kunnen bevatten?

De reis, daar gaat het om, niet zozeer om de bestemming. The Ninth Gate is als film precies hetzelfde als het boek c.q. de drie boeken: je kunt de plaatjes bekijken en ze mooi of lelijk vinden zonder de gecodeerde betekenis te snappen. Je kunt ook de DVD kopen, op onderzoek uitgaan en de ene na de andere ontdekking doen. Dat was voor mij het grote plezier dat ik aan The Ninth Gate beleefde. Ik heb er veel tijd aan onderzoek in gestoken, heb daar veel van opgestoken en daardoor heb ik waarschijnlijk meer lol aan The Ninth Gate beleefd dan ieder ander hier op het forum.

Ik ken geen andere film die volgens een hiermee vergelijkbaar concept is samengesteld. Misschien zijn ze er wel en liggen ze net als The Ninth Gate te wachten om ontdekt te worden.

p.s. Pulp Fiction bevat ook nogal wat religieuze symboliek, maar het gaat lang niet zo diep als The Ninth Gate.

wyatt earp

Ik heb de film pas weer gezien, en ik heb eens gelet op de verwijzingen gelet naar de duivel. Maar echt elke keer zie je weer nieuwe dingen. Heel veel dingen met het getal 6 (van 666, het getal van de duivel). Als Dean Corso bijvoorbeeld aan het bellen is in die telefooncel, zie je in het spiegelbeeld van het raam een trein met 6 wagons voor bij gaan.

In de trein als Dean Coros 'het meisje' allias lilith tegenkomt, staat ze bij het zesde raam.

In het begin als Dean Corso in de lift staat met Boris Balkan zie je is de muur aan de achterkant verdeeld in 6 stroken, net als aan de linker en rechterkant. Samen vormt dit 666. Dit is trouwens ook de pincode van Balkan naar zijn appartement.

Liana telfer rookt sigaretten van het merk Black Devil.

De telefoon bij Fargas gaat 6 keer over.

Ech, als je op die aanwijzingen gaat letten wordt je er haast mee doodgegooit.

avatar van Nomak

Nomak

Erg sfeervolle en mysterieuze thriller met een uitstekende Johnny Depp. Ik hou wel van dit soort verhalen en deze wordt echt wel op de juiste manier gebracht. Het avontuur van Dean Corso wordt steeds gevaarlijker, en op momenten is de film ook spannend.
Helaas zijn er toch wel een paar minpunten. Dat zweven van Emmanuelle Seigner kan echt niet, dat had de regisseur beter eruit kunnen laten. Ook het einde vind ik redelijk jammer. Het is geen slecht einde, maar desondanks vind ik het toch nogal onbevredigend.
Ik heb wel genoten van deze bijzonder sfeervolle film.

avatar van pumpking

pumpking

Gisteravond voor de eerste keer gezien, en ik vond hem opvallend goed.

Om te beginnen heb ik buiten Shutter Island, nog niet zo veel van dit soort gezien, namelijk mystery. Wat deze film zo mystery maakt is de soundtrack en het voortdurende gevoel dat Dean Corso (goed gespeeld door Depp!) echt niet weet waar hij mee bezig is...Leuk rolletje voor hem trouwens.

De hele film werkt een beetje toe naar het einde, ook zat ik constant te piekeren hoe het nu ging aflopen. Het einde is overigens zeer open.

Leuke scènes als Depp ontdekkingen doet en de verschillen in de zeldzame boeken ziet.

Echt prachtige beelden en sfeer, de meest saaie kamers, die wel erg sfeervol in beeld gebracht worden door Polanski, wat me meteen aanvuurt om The Pianist voor het eerst te zien.

Heb zo het gevoel dat als ik deze koop ik hem geregeld zou kijken en altijd leuk zou vinden.

4 sterren.

avatar van huVILEub

huVILEub

Erg mooie film. Goed geacteerd. Mooi en mysterieus verhaal, goede sfeer, mooi camerawerk. Bleef boeiend van het begin tot het einde. Het einde sloot de film nog prachtig af. Een aanrader voor de mysterie liefhebber.

avatar van Esteban

Esteban

Alvorens de beslissing te nemen 'The Ninth Gate' slechts met 2,5 sterren te belonen, heb ik met veel belangstelling de neergeschreven woorden van Tardis gelezen. Die blijken verrassend genoeg helemaal overeen te komen met mijn persoonlijke filmbeleving en dat zonder relevante voorkennis.

Groot is dus ook mijn verbazing dat mensen blijkbaar niet in staat zijn dat daar -buiten enkele symbolieke details- zélf uit te halen. Mijn grootste probleem met deze Polanski is namelijk het wel zéér voor de hand liggende verloop, het duurt niet tot de helft van de film of je ziet de puzzel volledig in elkaar vallen. Ondanks de bijzonder sterke sfeerschepping en de drang om als kijker deel te nemen aan het ontrafelen van het (alles behalve verrassende) mysterie, mist deze prent karakter. Een weinig intense beleving die te dikwijls binnen de lijntjes blijft.

avatar van Metalfist

Metalfist

The only thing more terrifying than searching for the Devil... is finding him

Mijn relatie met Polanski blijft een vreemde relatie. Ik had er tot kort geleden niets van gezien maar toen ik dan twee van zijn films keek bleken het teleurstellingen te zijn. Toch slaagt hij er in om me nieuwsgierig naar zijn andere films te laten zien want zowel deze The Ninth Gate als Death and the Maiden staan op de decoder en The Pianist heb ik zelfs gekocht op DVD. Gelukkig is dit eindelijk eens een meevaller waardoor ik me eens ga zetten voor die twee andere films.

Eerlijk is eerlijk, ik wist eerst niet dat deze film van Polanski was. Toen hij op televisie kwam zag ik de naam van Johnny Depp staan en het plot leek me wel interessant. De verrassing was dan ook groot toen in de, erg saaie openingscredits trouwens, de naam van Polanski tevoorschijn kwam. Toch moet ik toegeven dat hij met The Ninth Gate me eindelijk te pakken heeft. Polanski weet de spanning er goed in te houden en hoewel het allemaal naar het einde toe voorspelbaar leek, is de uiteindelijke climax toch een anti-climax van formaat. Beetje tegenstrijdige woorden maar de reden waarom het op mij als een anti-climax overkwam is dat de film wel heel abrupt eindigt. Ik ben blij dat ik hier op het bericht van Tardis stuitte want die heeft wel veel duidelijk gemaakt. Polanski slaat hier in ieder geval de bal mis want ik kan me moeilijk voorstellen dat het zijn bedoeling was dat één of ander anoniem persoon op het internet de film moet gaan uitleggen. Of het ligt aan mij en mijn gebrek aan de kennis van de symboliek natuurlijk. Gelukkig is heel de opbouw van de film wel de moeite waard. Het plot geeft netjes op tijd de noodzakelijke details weer, al kun je als kijker na anderhalf uur al wel een gok wagen hoe het verder verloopt en er niet al te ver naast zitten. Visueel ziet het er wel allemaal erg netjes uit, iets waar Polanski meestal zijn punten mee haalt. Alleen sommige stukken zoals het meisje dat van de trap 'afvliegt' hadden van mij niet gehoeven. Daar staan dan gelukkig wel een aantal ontzettend sfeervolle momenten tegenover.

Ik zei het daarjuist al, Johnny Depp was naast het plot de reden om de film op te zetten. Ik zal niet echt perse alles gaan verzamelen omdat hij er in meespeelt maar meestal is hij toch wel een meerwaarde in een film. In The Ninth Gate is hij meer dan dat want hier speelt hij echt de pannen van het dak. De evolutie die hij in zijn spel legt is gewoonweg fantastisch. In het begin van de film leef je echt met hem mee doordat hij onwillig in een mysterieuze zaak is terecht gekomen die hem al bijna het leven heeft gekocht maar wanneer blijkt dat hij Lucifer in eigen persoon is, krijg je het gevoel dat hij een gigantische tweezak is. Heerlijk spel dus. Frank Langella is ook geweldig in een nogal psychotisch rolletje (de liefhebbers moeten dan maar eens achter The Box gaan waar hij een soortgelijk rolletje speelt). Emmanuelle Seigner daarentegen vond ik wat teleurstellend. Ze moet al niet al te veel doen maar de manier waarop ze de mysterieuze vrouw speelt is nogal houterig. Vooral in de vechtscènes komt ze echt niet over (in de hierboven genoemde 'vliegscène' ook niet trouwens). De rest van de cast past ook goed in de film met als hoogtepunt natuurlijk wel José López Rodero die elke keer 2 rollen tegelijkertijd speelden. Tuurlijk, met de hedendaagse technologie is dat nu niet echt moeilijk maar toch is het het vermelden waard, net als de uitstekende muziek trouwens.

Ontzettend veel symboliek en meerdere lagen maar dat nodigt alleen maar uit om de film nog eens te zien. Depp acteert geweldig en over het algemeen weet Polanski me eindelijk eens vast te grijpen met een film. Normaal gezien 4* maar door het abrupte einde toch een halfje eraf.

avatar van starbright boy

Onzinnige berichten en reacties verwijderd.

avatar van Frenetic

Frenetic

Ik had meer van deze film verwacht, maar slecht was die zeker niet. Depp speelde goed in deze film

Een goede mysterie film.

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Na zeer hoge verwachtingen, toch ietwat teleurstellend.

Ondanks het verhaal wat me niet echt aansprak, heb ik me gaandeweg de film toch nog redelijk vermaakt. Het begint allemaal wat traag, maar weet je halverwege de film toch enigszins geboeid te houden. Toch voelt het allemaal wat oppervlakkig aan: wat speurwerk, er naar toe gaan, weer wat speurwerk. Het flinterdunne verhaal helpt daar dan ook niet bij en voelt het einde toch als een soort anticlimax aan. Ook die ongeloofelijk misplaatste score begreep ik niet helemaal.

Q Jones

Hoge verwachtingen, ik bedoel we hebben Roman Polanski aan het roer en Depp in de hoofdrol.

Toch is deze film voor mij gekomen als een teleurstelling. De film begint sterk en het mysterieuze sfeertje trok me wel. Maar naar verloop van tijd begint de speelduur toch echt meer te werken als ergenis. 90 min was een mooie duur geweest, want dat laatste half uurtje sloeg nergens meer op. De spanning en het verhaal was op. Het einde vond ik ook echt dom en ik had graag wat meer diepgang in het personage van Emmanuelle Seigner. Maar het mocht allemaal niet baten.

Kortom een film die me het eerste uur heel erg geboeid heeft, maar na verloop van tijd zwakte het steeds meer af, om nog maar niet te spreken over de belachelijke climax. 2,5 ster voor het eerste uur en voor Depp

wyatt earp

Is het niet mogelijk dat je alleen op deze film kunt stemmen, als je tardis' review gelezen hebt .

Q Jones

tardis Schrijft een prachtige review en hij heeft er duidelijk heel veel werk mee gehad, maar ik persoonlijk vind het wat ver gaan. Maar ik heb dikke respect voor tardis

avatar van startkabels

startkabels

Interessante film.

Vind Johnny Depp erg veelzijdig, ook in deze film is hij super.

Het verhaal in deze film spreek met ook erg aan en de duistere sfeer past er goed bij.

Uit het eind had nog meer gehaald kunnen worden.

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

startkabels schreef:
Uit het eind had nog meer gehaald kunnen worden.

Dat is meestal met een open einde.

avatar van startkabels

startkabels

TrickySmalls schreef:
Dat is meestal met een open einde.

Ik bedoel er had meer uit gehaald kunnen worden dan dit open eind. Dit zag je al de hele film lang aankomen.

had liever een flinke twist op het eind gezien (bijvoorbeeld een goeie mindfuck met de hoofdpersoon. Had prima in deze film gepast, open eind kon altijd nog.

Q Jones

Ja het einde was ook wel heel simpel bedacht. Gewoon en nu laten we hem eens aflopen.

avatar van Metalfist

Metalfist

Simpel bedacht? Als je het bericht van Tarkus er op naleest zul je zien dat er erg veel symboliek in zit. Mij ga je niet wijsmaken dat je dat van de eerste keer hebt gezien.