• 9.378.920 stemmen

Gesproken taal: Engels, Frans, Latijn, Pools, Portugees en Spaans

Releasedatum: 31 mei 2000

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot The Ninth Gate

"Every book has a life of its own."

Dean Corso, een boekendetective, gaat op zoek naar zeldzame boeken. Op een dag krijgt hij van een zekere Boris Balkan de opdracht om de echtheid van het 17e-eeuwse boek "De 9 Poorten" van het Rijk der Schimmen na te gaan. Er zijn over de hele wereld maar drie exemplaren van dit satanische boek overgeleverd, maar slechts één ervan heet authentiek te zijn. Wie het juist hanteert, zou in de mogelijkheid zijn de Duivel in hoogst eigen persoon op te roepen. Om de drie boeken - en in het bijzonder, de negen geheimzinnige gravures - met elkaar te vergelijken, reist Corso van New York naar Toledo, Parijs en Sintra in Portugal. Moord en dood blijken hem daarbij te achtervolgen, net als twee raadselachtige vrouwen. De ene, Mrs. Telfer, maakt ook jacht op het boek. De andere is een zeer vreemde vrouw, die hem steeds lijkt te beschermen.

Dean Corso

Pablo & Pedro Ceniza/1st & 2nd Workmen

Andrew Telfer

avatar van thunderball

thunderball

Eerst de uitleg lezen van Tardis op pag.4 dan zul je de film veel beter begrijpen en dus meer kunnen waarderen.

avatar van Dirtyone

Dirtyone

[quote]The Last schreef:

Ben erg verbaasd dat veel mensen deze zo goed vinden.

@The Last: Dat heet smaakverschil.

avatar van SanderSander88

SanderSander88

Shit! Ik heb hem gemist!

avatar van fieko

fieko

goede film, zeker waard om nog een keer te kijken

avatar van ehs21

ehs21

hmm tja ik had dus beter eerst even de uitleg van Tardis kunnen lezen idd dan had ik het wat beter gesnapt. Naja zal nog wel weer eens op tv komen. Ik geef eerst maar eens 3,5* voor het goede acteerwerk, de sfeer, mooie beelden, muziek etc.

Trouwens als Balkan achter al die moorden zit waarom verbrand ie dan de bieb van de barones en het boek van Fargas??

avatar van OlafK

OlafK

ehs21 schreef:

volgens mij omdat hij toch al de bladzijdes die hij nodig had eruit had gescheurd.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Echt een goeie film met een goeie Cast!

Zeker Depp! Het blijft een goeie acteur, de scenes waren allemaal goed en het verhaal liep lekker....Orgineel wat mij betreft. Echt een goeie film!

avatar van wibro

wibro

Verrassend goede film van Polanski. De spanning werd in deze occulte thriller tot het einde toe er goed ingehouden. Uitstekend plot en de cast was zonder meer zeer goed. Toch zeker een van de betere rollen van Johnny Depp en ook van Emmanuelle Seigner. Het zag er eerst naar uit dat deze film zou eindigen met een soort cliché einde, maar dat werd het gelukkig niet. Integendeel, het einde was zelfs zeer verrassend. Ook de score en de kleurenfotografie werkte goed. Het gaf deze film een bijzondere occulte sfeer. Dit soort films mogen van mij meer gemaakt worden.

avatar van charretje

charretje

ik vond dit echt een intrigerende film

ik heb zojuist de text gelezen over de symbologie van de film en dat verklaard inderdaad en hoop.

ik heb persoonlijk veel boeken gelezen over dit soort thema's, dus ik had de kaarten al wel herkend, en sommige verwijzingen, maar zonder de uitgebreide uitleg zou ik me veel dingen nog steeds niet gerealiseerd hebben.

ik vond de seksscene aan het einde wel een beetje uit de film vallen. net alsof de hele film goed aan elkaar geplakt was, maar deze scene net een beetje scheef erin hangt...waarom precies kan ik niet zeggen.

het einde vond ik erg mooi, die verlichting,

verder zaten er veel momenten in waarom je inderdaad kan lachen na wat serieuzere momenten, zoals bijvoorbeeld als wanneer Corso met zijn auto in die rivier staat of in dat gevecht als 'de goeie' aan komt glijden door de lucht om hem te verdedigen...of wanneer hij bij haar op die motor zit en zij door het landschap scheurt.

de film krijgt van mij een 3,5 of een 4...

avatar van aerts007

aerts007

-1.5 points voor het einde..

En het begon veelbelovend !

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

De score is overigens wel heel passend .

avatar van White Trash

White Trash

Aparte film snap dr meer van nu ik de uitleg heb gelezen maar das voor de ''normale kijker'' niet zo snel te bevatten allemaal.

avatar van Sjaako

Sjaako

Mooie occulte thriller.

Depp is zoals altijd weer top!

Ik heb wel het gevoel dat er net iets meer in gezeten had, maar hij is dan ook al een paar jaartjes oud.

avatar van rinusman

rinusman

Beetje Da Vinci Code-achtig. Heb me wel vermaakt. Wat meer vaart had wel gemogen. Het eindsprintje was daarentegen wel heel erg plotseling.

avatar van mister blonde

mister blonde

Viel me vies tegen. Niet afgekeken. Geen sfeer en een weinig boeiend verhaal. Omdat het Polanski is, zal ik hem ooit nog eens een kans geven en hem in zijn geheel kijken.

avatar van maerk

maerk

Een samenwerking tussen Roman Polanski en Johnny Depp...dat kan toch bijna niet misgaan? Nee, dat kan niet, The Ninth Gate is een bijzonder boeiende film.

De eerste helft van de film is nagenoeg perfect. Het verhaal is erg boeiend en je begint als het ware mee te denken met Corso hoe alles in elkaar zit. Je leeft echt met hem mee. Wat meteen opvalt is het zeer mooie camerawerk en de eveneens zeer mooie muziek. Ik vind het heerlijk kijken naar een camera die overal rustig langszweeft. Het acteerwerk van Johnny Depp is uitmuntend en hij steekt dan ook met kop en schouders boven de rest uit. Frank Langella doet het trouwens ook niet verkeerd maar Emanuelle Seigner valt een beetje tegen. Polanski brengt deze eerste helft zo boeiend, dat ik op dat moment nog op 5* en een Top 10 notering zat. Maar op het moment dat Corso in gevecht raakt met die geblondeerde man, zakt de film een beetje in. Vooral de manier waarop Emanuelle Seigner vecht is nogal duf. De tweede helft is niet zo spannend als de eerste maar eigenlijk nog steeds geweldig. Het enige dat me dwars zit is het einde. Vanaf het ritueel van Langella gaat het mis. Erg jammer dat er zo'n plotwending inzit. En opent Depp uiteindelijk nog The Ninth Gate of niet?

Toch nog een kleine 4,5* ondanks het einde (4,30*). De film is trouwens behoorlijk ondergewaarderd hier op MovieMeter!

avatar van Tardis

Tardis

Wat fijn om te lezen dat mijn Ninth Gate promotie nog steeds helpt om de film beter te snappen en er echt van te kunnen genieten. Dat was mijn bedoeling ook.

Maerk omschrijft precies wat ik zelf ook als aanmerking op de film heb: ongeveer vanaf het achtervolgen van de Silver Shadow in de Viper maakt het een ietwat afgeraffelde indruk. Ik weet niet of dat komt door geldgebrek of tijdgebrek (een film moet niet veel langer dan twee uur duren om hem twee keer op een avond in de bioscoop te kunnen vertonen). Maar als de zwarte mis in het kasteel ongeveer zo beklemmend was geweest als in Eyes Wide Shut (scène met de maskers in de hal) en het ritueel dat Balkan uitvoert nog net iets filmischer was geweest had het al een heel stuk gescheeld.

Ook de overgang vanuit de auto naar de sexscène is naar mijn idee te abrubt, die scène moet er vanwege meerdere symbolische betekenissen per sé in, maar mensen snappen de betekenis niet en vinden hem er zo geforceerd in gestopt dat hij wat hun betreft net zo goed geschrapt had kunnen worden. Niet dus.

quote van Wikipedia: In modern Luciferianism, Lilith is considered a consort and/or an aspect of Lucifer and is identified with the figure of Babalon. She is said to come from the mud and dust, and is known as the Queen of the Succubi. When she and Lucifer mate, they form an androgynous being called "Baphomet" or the "Goat of Mendes," also known in Luciferianism as the "God of Witches."

En na dit hoogtepunt valt het tempo van de film stil, dat is misschien de grote fout in het editten. Vergelijk het met sex: als je een orgasme hebt bereikt is een goed naspel wel zo prettig om het goed af te ronden. De essentie van dit allerlaatste stuk van de film is goed, maar het had net even wat beter uitgewerkt moeten worden. Het allerlaatste shot met de 'white out' is echter weer helemaal goed. Vandaar dat ik The Ninth Gate geen 5 maar 4,5 punten heb gegeven.

Voor wie het interesseert, zoek ook eens op het web naar Katharen. De negende poort is opgenomen in Château Puivert, een Katharen kasteel aan de rand van de Pyreneeën. Google met 'Cathars' en je krijgt een flinke hoeveelheid sites met interessante informatie over b.v. kruistochten tegen de Katharen. Château Puivert is goed gekozen als plek voor de negende poort, de Kathaarse geloofsovertuiging heeft veel te maken met de strekking van het verhaal in The Ninth Gate.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Ik heb net even het stukje gelezen op Wikipedia over The Club Dumas (waar deze film op is gebaseerd), en het einde van de film vind ik toch wat beter als ik het zo lees. Ik ga het boek maar eens opsporen, wellicht dat het einde meer hout snijdt als je het hele verhaal hebt gelezen.

avatar van TerryA

TerryA

voor mij Polanski`s slechste film ... Depp en de rest van de cast doen hun best maar de hele verhaal is gewoon slecht in elkaar gezet.

avatar van Cassius

Cassius

Ik vind een film met Johnny Depp altijd wel goed en moet zeggen dat de film me ook erg boeide, maar zoals velen zeggen was het einde ietwat matig. Ook de hele sekte van Mrs. Telfer was raar en in mijn idee onnodig. Ik denk dat dit toch wat beter afgesloten had kunnen worden, hoewel ik het verder een spannende film vond. 3,5* dus.

avatar van starwars321

starwars321

vermakelijke film

avatar van vlugge japie

vlugge japie

1 keer gezien en met de uitleg van Tardis erbij is de film echt een stuk duidelijker (en beter!).
Nog wel een vraagje aan hem:

Tardis schreef:
Tijdens de film betreedt hij acht dubbele deuren: de poorten die hij door moet, en telkens als hij een poort betreedt komt hij een stap verder in zijn zoektocht naar de oplossing van het raadsel. Op het laatst is hij klaar om de negende poort door te gaan, terug naar het engelenrijk. Einde.

Hier een site met de negen poorten:

Je zegt dat Dean Corso in de film door acht dubbele deuren (poorten) gaat. Zijn de aanwezige deuren op de plaatjes in de bovenstaande website de acht poorten en staan deze plaatjes symbool voor situaties in de film? De negende met het beest heb je al uitgelegd en die vent op plaatje VI heb ik ook zien hangen maar de rest kan ik me niet herinneren... Kun jij de rest van de poorten uitleggen?

avatar van Tardis

Tardis

Nee, die bedoel ik niet. Het gaat om de hoofdtoegang, de dubbele deuren of hekken waar Corso zich doorheen werkt.

Zijn zoektocht begint met het bezoek aan het kantoor van Balkan Press. Draaideur in het midden, aan weerszijden zijn andere deuren.

De tweede gate (begin van het onderzoek) zie je bij de weduwe telfer als Corso met de taxi terug naar New York gaat.

De derde gate is bij Corso's appartementengebouw, de dubbele deur staat tot Corso's verbazing open (tegenwerking, iemand probeert het boek te stelen)

De vierde gate is in de trein (hulp biedt zich aan).

De vijfde (de grote ontdekking) is de gate bij Fargas in Portugal.

De zesde gate is de gate op het vliegveld (meisje verandert in kind - dit is Morgane Polanski, de werkelijke dochter van Emanuelle Seigner, zie dit in het licht van haar personage Lilith)

De zevende gate is van het appartementen gebouw waar Barones Kessler woont. (verbod op verder onderzoek overwonnen)

De achtste gate is voor het kasteel (anderen gaan met het boek en de verworven kennis aan de haal)

De negende gate hoef ik niet te verduidelijken.

avatar van Materny

Materny

2 Weken geleden kwam ik deze film tegen hier in het topic voor verkoop. En wat me nog bijstond over The Ninth Gate toen ik hem 2 jaar geleden zag was dat hij zo intrigerend was op een bepaalde manier dat de overweging werd gemaakt destijds of hij niet een plek in m'n top 10 verdiende.

Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat de film behalve letterlijk ook figuurlijk gehuld was in mysterie. Teveel mysterie, afgaande op de figuurlijke interpretatie van The Ninth Gate. Het zou me verbazen en verwonderen als je deze film zou snappen tot in de details als je geen research over het onderwerp hebt gedaan. Zoveel verborgen elementen doen zich voor die door onwetende kijkers alleen maar kunnen geworden geïnterpreteerd als iets simpels.

Klein voorbeeld : De sportwagen waarin Green eyes en Dean rijden is een Dodge Viper. De Viper is een slangensoort, en de slang staat symbool voor de duivel volgens het Christendom. En zo heb je nog tientallen van die kleine verwijzingen waar 99 % van de kijkers totaal geen idee hebben. Uiteraard leuke details als je het achteraf hoort, maar wellicht fantastisch te noemen voor kijkers die het al meteen in de film opmerken.

Maar zoals al eerder aangegeven, deze film stond in het verkooptopic. En aangezien The Ninth Gate in Nederland niet meer te krijgen is was het een reden extra om deze te bemachtingen. Desondanks de 2 jaar die verstreken zijn intussen wist ik wel nog precies dat ene gevoel dat ik had nadat Dean Corso door de laatste poort liep : enigzins telleurgesteld maar aan de andere kant ongelooflijk nieuwschierig . Ik wist hoe het plot in elkaar stak in de grote lijnen, maar was zo ongelooflijk benieuwd naar de precieze details dat ik in staat zou zijn geweest om hem meteen nogmaals te bekijken. Helaas kwam hij die avond op tv, dus kon ik alleen s'nachts de film nog verder ontrafelen in m'n eigen dromen. Ver kwam ik trouwens niet.

06-10-08 : De mysteries zijn onthuld.

Van begin tot einde zijn alle vragen die ik 2 jaar geleden had nu omgezet in antwoorden. Alles puzzelstukjes liggen op hun plaats, en het enige wat nu nog resteert is een magnifieke productie. Deze persoonlijke klassieker kan het beste worden beschouwd als een foutloos spelend orkest. Figuurlijk gesproken nu worden de viool , trommel en saxophone bespeeld door de cast ,de scriptschrijvers en Roman Polanski. Allemaal spelen ze de sterren van de hemel, en vrijwel zonder valse noten.

En nu we toch op dit onderwerp zijn aangekomen ,de Pool Wojciech Kilar levert een fantastische score af. De sfeer van mysterie en angst die als een aorta door de gehele film loopt dankzij het talent van Polanski word alleen maar versterkt door het werk van deze vrijwel onbekende componist. Hulde !

Het grootste mysterie blijft misschien wel waarom The Ninth Gate nooit de 250 van Imdb heeft gehaald, laat staan uberhaupt in de buurt te zijn gekomen ervan. Iedereen die een interesse of hobby heeft over het occulte zal deze film gezien moeten hebben. Idem dito voor alles en iedereen die de ware betekenis van cinematografie wil ondergaan.

En een voorlopige plek in m'n top 10.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

De film zonder enige voorbereiding gezien. Ooit eens opgenomen en nu bekeken. Ik vond het een zeer bizarre en eigenlijk ook wat saaie film met een onduidelijk einde en ik had wat meer uitleg nodig. Die uitleg dan gevonden hier op moviemeter adhv tardis posts. Deze film is inderdaad énorm diep en is eigenlijk zonder voorkennis niet te begrijken. Ik denk dat je inderdaad jaren kan bezig zijn met het ten volle begrijpen van deze prent. Kwa cinegrafie was dit gewoon topie. Belichtingen, geluid, acteerprestaties... alles klopte gewoon.

avatar van hawkins

hawkins

Ik vond de sfeer van de film bijzonder boeiend, het camerawerk en het decor zelfs buitengewoon, maar het verhaal lijkt voor mij nooit echt goed op gang te komen, bovendien nogal voorspelbaar en het einde gaf mij ook niet de bevrediging die ik wenste te krijgen.

even offtopic: waar is de "recensieknop"? (niet dat ik die knop voor dit bericht wil gebruiken)

avatar van maerk

maerk

hawkins schreef:

Als je op dat sterretje boven je bericht klikt dan wordt je bericht als recensie genoteerd.

avatar van DiStefanO

DiStefanO

Depp levert hier toch weer een bijzonder staaltje acteerwerk af.

Een zeer goede film mag ik wel zeggen. Zeker eentje om een keer terug te kijken. De criticaster klagen nogal over de voorspelbaar, echter heb ik me daar totaal niet aan gestoord.

Dikke 4,5

avatar van The Oceanic Six

Lang geleden dat ik deze heb gezien. Het was toch een behoorlijk spannende film die ik eigenlijk nog eens moet gaan herzien. Depp zette een mooie rol neer en het thema van de film sprak me zeker aan.

avatar van mr. white

mr. white

Heb niet genoten van deze film. Matig verhaal en matig acteren van Depp. Tegenvaller van geweldenaar Polanski.