menu

The Bone Collector (1999)

mijn stem
3,24 (2378)
2378 stemmen

Verenigde Staten
Thriller
118 minuten

geregisseerd door Phillip Noyce
met Denzel Washington, Angelina Jolie en Michael Rooker

Een forensisch expert is na een ongeluk verlamd en aan bed gekluisterd. Als er een reeks moorden gepleegd wordt, roept hij de hulp in van een jonge agente, die via camera- en radiocontact zijn ogen en oren zal zijn. Samen gaan ze op zoek naar de moordenaar.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=w4z4Xsp-bos

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van IH88
3,5
“There are five basic contaminants in a crime scene. I'll skip to the worse one. Other cops.”

Prima thriller met lekker veel suspense en een duistere sfeer. Dat laatste is altijd belangrijk in dit soort films en ook hier zit het weer vol met donkere steegjes, lege industrieterreinen en heel veel regen. Naargeestiger kan bijna niet maar het past wel. The Bone Collector heeft eigenlijk best veel potentiële inkakmomenten maar door de geweldige regie, veel spanning, lugubere moorden, leuk samenspel tussen de acteurs en zelfs wat romantiek en humor verveelt het geen moment.

Washington en Jolie hebben een goede chemie en samen weten ze de aandacht moeiteloos vast te houden in hun zoektocht naar een seriemoordenaar die steeds een nieuwe hint bij zijn slachtoffer achterlaat. Washington is gekluisterd aan zijn bed en zelfs dan is hij nog één van de meest charismatische acteurs die er rondloopt. De motieven van de dader waren wat vergezocht maar het einde is wel spannend en goed gedaan. Prima film voor een avondje huiveren.

Zwolle84
Doodeng vond ik het, toen ik als tiener The Bone Collector in de bios zag. M'n onbevlekte zieltje had nog nooit zulke gruwelijke moorden op het grote scherm gezien. Ik kwam de zaal uit met het idee dat ik zojuist de beste film aller tijden gezien had. Wat nou Se7en? The Bone Collector!

Vele jaren later zag ik hem opnieuw. Thuis, op een klein scherm. Ontnuchterende ervaring. Se7en? Dan hooguit een Se7en-light. Simpel plotje, wendingen die ik in de tussentijd al vele malen had gezien en van die 'horror' bleef ook maar weinig over.

Toch heb ik uit nostalgische overwegingen de blu-ray gekocht. En wat blijkt, nu ik hem jaren later nogmaals zie maar dan in uitstekende kwaliteit op een goede tv: ik zat er die eerste keer in 1999 helemaal niet zo ver vandaan met m'n mening. Op groter scherm valt namelijk pas echt op hoe kwalitatief goed The Bone Collector in elkaar steekt.

Vooral qua camerawerk is het genieten. Zelfs de qua verhaal en omgeving simpelste scènes - die in Rhymes kamer - hebben een heerlijk ritme. De verschillende soorten shots wisselen elkaar constant af; alles is de hele tijd in beweging, zonder dat het overdreven of vervelend wordt. Bovendien zijn die shots zelf vaak erg mooi, de ene keer met fraai schaduwwerk, dan weer gave nachtbeelden van New York, dan weer ingezoomd op Rhymes ogen die stilletjes hele verhalen vertellen.

Want wat speelt hij goed, Denzel Washington. Verlamd en aan bed gekluisterd heeft hij alleen zijn gezicht om zich uit te drukken, maar hij houdt zijn personage springlevend. Hij is daarmee niet de enige, want The Bone Collector bulkt van het acteertalent. Angelina Jolie bijvoorbeeld was hier niet alleen op haar aller-állermooist, maar speelt de onervaren agent met emotionele bagage erg verzorgd. En fijne rol ook van Queen Latifah.

Wel moet ik toegeven dat het niveau van Se7en niet wordt gehaald, maar ja, welke thriller haalt dat nu wél? Zo heel af en toe vergaloppeert Phillip Noyce zich ook een beetje. Is zo'n shot vanaf de rug van een rat die in killer mode op zijn slachtoffer springt bijvoorbeeld de beste keuze? Waarschijnlijk niet, ook al heeft dat speelse, niet té serieuze ook wel weer z'n charme.

Erg blij met m'n blu-ray, kortom, want The Bone Collector blijkt veel meer te zijn dan nostalgie. En ik zal de komende tijd ook eens meer films van Angelina Jolie opzoeken, want ze verbaast me steeds vaker met haar acteerskills.

Ik verhoog van een 7 naar een 8.

avatar van IH88
3,5
Mooie recensie Zwolle84. Ik ben toevallig met een Washington revival bezig. Man, wat een indrukwekkend aantal goede actiefilms/thrillers heeft die man achter zijn naam staan. En dan moet ik Malcolm X en The Hurricane nog zien.

Wat Jolie betreft. Jammer genoeg heeft ze niet veel echt goede films gemaakt. Wel heel veel vermakelijke films en ze is zelf vaak wel erg sterk. Girl, Interrupted zul je wel kennen (won ze een Oscar voor volgens mij). Voor de rest, Gia, Taking Lives, Gone in Sixty Seconds, Salt, A Mighty Heart en natuurlijk Wanted (waanzinnige actie) en Lara Croft. Geen meesterwerken maar wel degelijke films.

Zwolle84
Dank je, IH88. Die gaan op de lijst, de Lara Crofts staan alvast op Netflix. In Girl, Interrupted is ze inderdaad erg goed.

Changeling en Maleficent zijn trouwens ook aanraders.

avatar van Majestics
3,5
Ik ben een liefhebber van dit soort films, kan er zelfs meer van genieten dan grote blockbusters.

Zwolle84
Majestics schreef:
Ik ben een liefhebber van dit soort films, kan er zelfs meer van genieten dan grote blockbusters.


Dit was destijds wel een flinke blockbuster, als ik het me goed herinner.

avatar van Majestics
3,5
Zwolle84 schreef:
(quote)


Dit was destijds wel een flinke blockbuster, als ik het me goed herinner.

Ah dat wist ik niet. Maargoed, ik bedoelde meer moderne blockbusters als Inception, de superhelden-films etc.

Zwolle84
Majestics schreef:
(quote)

Ah dat wist ik niet. Maargoed, ik bedoelde meer moderne blockbusters als Inception, de superhelden-films etc.


Ik begrijp hem.

The Bone Collector werd toen een beetje gehypet als de nieuwe Se7en.

1,5
TMP
Schaarse momenten van enige spanning zijn er wel in deze thriller, maar als geheel stelt het niet veel voor. Je hebt geen moment echt het idee dat je meegenomen wordt in de jacht op de moordenaar. Daarvoor ontbreken ook concrete aanwijzingen of achtergronden. Dat leidt tot een niet al te spannende film en eindigt met een bijzonder slappe ontknoping. Die ontknoping komt eigenlijk uit de hoge hoed en is ook bijzonder zwak. Het maakt geen enkele indruk. Denzel Washington doet het redelijk, maar heeft al eens leukere rollen gehad. Overigens weet de cast niet echt te overtuigen.

4,0
dat ik hier nog niet op had gereageerd.dit is een van mijn favoriete thrillers.ik heb de film heel vaak gezien.echt een spannende film.met een hele goeie cast.vooral denzel washington en angelina jolie.het verhaal spreekt me ook erg aan.zeker niet zo goed als seven maar zeker goed te pruimen.en heb de film ook zeker in mijn verzameling.want zo nu en dan heb ik weer zin om de film te zien.want ik vind nog steeds dat het een erg goeie film is.en nog steeds vermaak ik me prima.

avatar van Fisico
2,5
Fisico (moderator)
Het is al lang geleden dat ik The bone collector nog eens zag. Veel herinnerde ik er mij alvast niet meer van. Dat zal na deze kijkbeurt ook niet meteen veranderen. Bij momenten een goed wegkijkende thriller, maar inhoudelijk en qua plot nogal magertjes. Ongelooflijk om deze film te vergelijken met Se7en. Los van de seriemoordenaar en diens lugubere gedachten zie ik weinig gelijkenissen.

Wat me het meest stoort aan de film zijn de onvermijdelijke Hollywoodclichés die de kop opsteken. Een rookie wordt door een externe ex-flik opgehemeld en gepromoveerd tot meester spoorzoeker.Alles lijkt ook vanzelf te gaan. Robert Langdon-gewijs worden alle puzzelstukjes naast elkaar gelegd en worden er onmiddellijk verbanden en oplossingen aangereikt. Dat terwijl er blijkbaar al veel langer dergelijke moorden plaatsvonden waarbij de seriedoder al contacten trachtte te leggen met de politie. Daarbij komt ook nog dat ons Angelina steeds op de juiste plaats is om dingen te vinden of te verijdelen. Denk maar aan de rivierscène en de daaropvolgende loodsscène waarop ze een nummer linkt aan Rhyme. Allemaal nogal simplistisch en vlotjes voorgesteld.
En op de koop toe moet er natuurlijk een kwal van een overste zijn die zowel dwars ligt én oerdom/incompetent is tegelijk. Neen, dan gaat ook het humeur bij mij pijlsnel naar beneden.

De twist op het einde verandert daar niet veel aan, integendeel. Beetje vergezocht en op zich niet relevant. Waarom zoveel moeite doen, vraag ik me dan af? Eens mooi als tijdverdrijf, maar dat is het dan ook.

3,5
Een film waarvan het genre persoonlijk hard binnenkomt. Als je fan bent van een thriller, is deze film zeker aan te raden. Toen ik de film voor het eerst zag was ik enorme fan van het duo Washington- Jolie. Van een koppige rechercheur die bevelen uitdeelt, kan hij gezien worden als een mentor die de nog opgeleide Jolie als pupil onder de armen neemt en met succes. Bij elke moord zie je het duo dichter bij elkaar komen wat de chemie tussen de 2 doorheen de film mooi illustreert.

Ook bevat deze film een mooie verhaallijn, ten eerste vanwege de hints die worden achtergelaten bij de moorden waarop pupil Jolie haar gegevens doorgeeft aan Washington die met zijn parate kennis de seriemoordenaar kan achterhalen. Ten tweede de hints die als eindresultaat leiden tot een boek waar de moordenaar zijn inspiratie uit haalt. Zonder de hints komen Washington-Julie niet tot het boek.

Inclusief de mystieke sfeer bij het oplossen van deze moorden zoals een ondergronds metrostation, afgelegen wegen vinden maakt deze film tot een ware thriller. Ondanks deze loftrompet bevat deze film een toch wat teleurstellend einde. Onverwacht en misschien wat vergezocht. Maar doordat op het einde de interactie tussen beide hoofdpersonages nog extra in de kijker wordt gezet vanwege het feit dat je doorheen de film ziet dat Jolie haar kennis als forensisch expert evolueert dankzij Washington, is dit einde zeker nog gecompenseerd.

avatar van Shadowed
2,0
Saai.

Een film met een seriemoordenaar als concept. Rondom het jaar 1999 dat deze film uitkwam waren deze concepten best populair, alleen waren er weinig die me echt goed weten te vermaken. Vaak blijven ze wat saai, en deze ook. Ook niet de eerste saaie Noyce-thriller na Dead Calm trouwens.

Het blijft wel leuk om Washington te zien acteren, ook al beweegt hij zich helemaal niet in deze film (letterlijk). Toch, ondanks dat hij enkel in zijn bed ligt, doet hij het nog steeds erg goed en weet de film bijna te dragen. Hij speelt alleen de hoofdrol niet, die is weggelegd voor Jolie, die dan weer ondermaats acteert.

Films zoals The Bone Collector moeten het van de sfeer hebben, maar die breekt hier nauwelijks door. Er zijn heel weinig momenten die deze film doen opleven. De moordscenes zijn niet eng genoeg, de sfeer is niet kil genoeg en het verloop niet spannend genoeg. Het is op een hoop gebieden gewoon niet genoeg.

De moordenaar blijft mysterieus maar het is geen intrigerend mysterie om op te lossen. Zijn hints zijn wat duf, zijn moorden zijn ook wat saai en vooral braaf. De uiteindelijke onthulling is ook maar flauw. Ik lees verschillende reviews dat de moorden gruwelijk moeten zijn, ik vind Se7en in bijna alle opzichten gruwelijker.

Visueel zitten er af en toe leuke shots bij maar voor de rest blijft het wat saai. De sfeer wil niet echt opleven wat een hoop spanning teniet doet gaan. En zelfs met de donkere grotten en de grimmige spoorwegen wil het gewoon niet lukken om er een spannend geheel van te maken.

Het helpt ook niet dat de film niet beschikt over een goed lopend en/of verrassend verhaal, het is meer Hollywood-seriemoordenaar gebeuren. Jolie kan de film geen enkel moment dragen en ondanks dat de film een aantal leuke bijrollen kent (Rooker) loopt het gewoon te vaak tegen een dode muur aan. Jammer, want ik had gehoopt op een spannende moordenfilm.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:36 uur

geplaatst: vandaag om 19:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.