• 9.379.100 stemmen

Releasedatum: 20 mei 2010

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot The Ghost Writer

"Read between the lies."

Wanneer de succesvolle Britse ghostwriter (Ewan McGregor) ingehuurd wordt om de memoires te schrijven van de voormalige premier van Groot-Brittannië Adam Lang (Pierce Brosnan), is dat de kans van z'n leven. Althans, dat zegt de agent van de schrijver. Tijdens de opdracht stuit hij echter op heel wat geheimen, waardoor de ghostwriter verstrikt raakt in een web van politieke intriges.

avatar van rtt

rtt

Goede en spannende film. Prima verhaal met een sterke rolbezetting.

Meningen zijn hier verdeeld en dat kan ik me wel voorstellen.

Ik heb zeer genoten van deze spannende en onderhoudende film.

avatar van hansbreda

hansbreda

Een hele goeie Polanski met af en toe wat Hitcockiaanse trekjes. In één keer uitgekeken en dat wil heel wat zeggen de laatste tijd. Ewan McGregor is prima, Brosnan vindt ik wat minder.

avatar van Hemelbewoner

Hemelbewoner

je hebt het gevoel dat de spanning steeds verder opgebouwd wordt, maar die wordt uiteindelijk opgebouwd naar een anti-climax.

zeker geen voldoende.

demcon schreef:

ten eerste een gigantische fout in de film, als hij ff stopt voor zijn hotel in de auto, om na te denken zeg maar, moeten je letten op de auto die ernaast staat, want die verdwijnt plots en dan staat ie er weer, wow zeg dit valt iedereen echt op hoor, zo slecht

Gisteren voor de tweede keer de film gezien en weer is het me niet opgevallen.

dutchtuga

Een enorme meevaller, maar dat had ik eigenlijk al op voorhand moeten weten. Polanski is gewoon de meester van de thriller, wat mij betreft. Wat weet deze man met weinig middelen een beklemmende film te maken. Het is zo zonde dat veel regisseurs van nu zich vergrijpen aan semi-intellectuele scripts en deze aan ons opdringen via een veel te dure audiovisuele aanpak die elke vorm van sfeer teniet doet. Ik kon gisteren kiezen tussen deze The Ghost Writer en Inception en heb eigenlijk geen moment hoeven twijfelen. Geef mij maar cinema, auteurswerk pur sang.

The Ghost Writer begint al gelijk onheilspellend met de geweldige score van Alexander Desplat. We zijn dit type muziek bijna niet meer gewend in de moderne thriller. Muziek met karakter, muziek die een eigen identiteit kent. Polanski weet waar de aandacht op gevestigd moet worden, dit is ook te merken aan de keuzes betreffende de setting waar het script zich afspeelt. 70% van The Ghost Writer speelt zich af in een enorm strandhuis dat een desolaat en koud gevoel weet over te brengen op de kijker. Deze setting, inclusief de donkere omringende bossen in combinatie met de muziek brengt je als kijker in extase. Het is geen pré om de kijker met allerlei quasi-ingenieuze plottwistst op het verkeerde been te zetten. Nee, een thriller draait voornamelijk om sfeer en dat doet Polanski hier weer met verve.

Niet dat het script niets te bieden heeft, integendeel. De themakeuze past perfect in de politieke staat waarin de wereld zich verkeert en biedt weer een hoop paranoïde elementen, Polanski's stempel in de rode draad die zijn carrière doorloopt. Ditmaal geen paranoia ontstaan uit psychoses, maar paranoia gecreëerd door politieke spelletjes. Polanski zal zijn persoonlijke redenen hebben gehad de politiek als thema voor zijn film te nemen, maar uiteindelijk is The Ghost Writer gewoon een ijzersterke thriller geworden. Niet al te ingewikkeld, maar vooral sfeervol en eindigend met een iconisch shot. Eentje dat de onwetendheid van het volk goed symboliseert.

Heerlijk om weer een film gezien te hebben die de stempel van een auteur draagt. Zelfs de twee sterren, McGregor en Brosnan, waar ik bijzonder weinig mee heb, staan volledig in dienst van het genie dat Polanski heet. Klasse.

dutchtuga schreef:

Geheel mee eens. Daarom doe ik er ook een halve * bij, alhoewel het wel erg makkelijk uit te vinden is dat Professor Emmet lid van de CIA is. Gewoon even Googlen.

avatar van goongumpa

goongumpa

Vind ik ook.

Samen met de nieuwe van Herzog de beste film die ik dit jaar in de bioscoop gezien heb. Het mogen dan niet de films zijn die nu de het meest gewaardeerd worden door het grote publiek (kijk naar de cijfers op deze site vergeleken met Avatar, The Dark Knight etc.), maar het zijn wel auteurswerken die op lange termijn gewaardeerd zullen worden.

Je hele review is trouwens heel goed.

dutchtuga

Thanks! Zelfde kan van die van jou gezegd worden.

avatar van goongumpa

goongumpa

Bedankt

avatar van The Oceanic Six

Tegenvaller...

The Ghost Writer is op zich best vermakelijk, maar het wordt nergens echt goed of spannend.
Het 1e uur is zelfs een beetje nutteloos. Elk verhaal heeft een intro en een opbouw nodig, maar dit was allemaal niet zo heel interessant doordat er weinig gebeurde.

Na een uur wordt het wat spannender en ontvouwt zich wat meer een complot. Dan krijg je ook best wat aardige momenten zoals de rit met de navigatie naar Emmett en later de voor mij wel onverwachte aanslag op Adam Lang. Maar het zijn maar korte momentjes die interessant zijn. De rest is wat voorspelbaar.

Op het einde natuurlijk een plottwist waarin Ruth plots de hoofdrolspeelster blijkt maar het redt de film niet.
Gelukkig wordt er wel behoorlijk geacteerd in de film. Ewn McGregor doet het heel aardig en dat geldt ook voor Pierce Brosnan, toch wel een favoriet van me. Al vond ik het wel jammer dat hij weinig screentijd had. In het begin van de film is hij nog vaak in beeld, maar daarna nauwelijks tot helemaal niet. Jammer.
De film is geen topper, maar wel een voldoende waard.

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Goeie thriller die spannend wordt opgebouwd door Polanski, zoals hij dat zo goed kan. Einde vond ik ietwat tegenvallen.

avatar van Spetie

Een vermakelijke film van Polanski. De film heeft even nodig om op gang te komen, maar wordt dan gelukkig langzaam steeds wat beter. De sfeer is degelijk en vaak lekker onheilspellend, door het vaak slechte weer en de goede muziekkeuze.

Ewan McGregor doet het goed en valt weinig te verwijten. Ook het andere acteerwerk is in orde en leuk trouwens,dat Mc Gregor op zijn reis een keer de stokoude Elli Wallach tegenkomt, een van mijn all-time favorites.

Toch mist de film een paar zaken die de film echt goed maken. Ten eerste is dat de spanning en ten tweede is dat de twist op het einde, die nogal geforceerd aanvoeld. Verder is het gewoon een degelijke film, die goed in elkaar zit, zoals je van Polanski natuurlijk mag verwachten, maar uit zijn gehele oeuvre is dit toch wel een ietwat mindere film.

Spetie schreef:
ten tweede is dat de twist op het einde, die nogal geforceerd aanvoeld.

Het einde voelt inderdaad gecalculeerd aan, maar kent een symboliek die ik wel erg kon waarderen. De waarheid verdwijnt als sneeuw voor de zon, net als wij, het volk, ook in onwetendheid verkeert wat deze vorm van corruptie betreft. Ik kon het wel waarderen.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Aardige film die mij jammer genoeg niet echt kon boeien, aangezien ik er toch redelijke verwachtingen van had.

De sfeer van het eiland en de woning is erg goed en straalt wat onheilspellends uit. Terwijl ik dat van de personages helemaal niet vond, die waren nogal vlak. Met enig uitzondering van McG die toch wel een aardige rol neerzette.

dutchtuga

4,5* is misschien net íets teveel van het goede. Laat ik het op een zeer dikke 4* houden.

avatar van bawimeko

bawimeko

Ik kon vooral het begin van de film niet goed plaatsten; ik had het idee dat het begon als een zwarte komedie en zich steeds meer ontspon als een John Grisham-verfilming.

Goeie acteurs en het verhaal is an sich vrij meeslepend. Jammer dat de fraaie sfeer in het midden van de film niet echt blijft 'plakken', vind ik.

3,5 ster.

avatar van davidz352

davidz352

Film begint langzaam en wordt een beetje langdradig in het midden. Pas als hij terug op het vaste land gaat komt er wat meer spanning in. Na een tijdje denk je te weten hoe het precies zit. Maar meneer Lang ontkend dit. Als meneer Lang dood wordt geschoten valt voor mij de spanning weg. Als uiteindelijk bekend wordt dat Ruth de CIA agente is. Denk ik van "nou en"? Verklaart dit dat meneer Lang bij de partij ging? Verklaart dit de Moord op Mike? Het einde kon mij ook niet bekoren. Voor de rest wel goede sfeersetting. Ik heb wel eens betere films van Polanski gezien.

3.0 sterren.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

dutchtuga schreef:

Mooi in beeld gebracht het einde... dat wel... maar totaal ongeloofwaardig. Waarom moest de Ghost nu per sé aan Ruth gaan tonen dat hij de waarheid kende? Ofwel was die schrijver een echte ezel ofwel suicidaal.

davidz352 schreef:

Verklaart dit dat meneer Lang bij de partij ging?

I went into politics out of love - not love for a party or an ideology, but out of love for a woman...

Het antwoord is dus ja.

avatar van _Casper_

_Casper_

ik vond het wel een redelijk geoie film, het had alleen wel wat spannender gemogen en het einde had vanmij wel anders gemogen

maar alsnog wel zeker nog 3* waard

avatar van christophel

christophel

Aardige film, heb hem het eerste kwart een stukje doorgespoeld, daar was hij wat te langdradig, verders best spannend

***3.5

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

Eigenlijk best saai.. Enkele belangrijke punten in de film konden op zeer amateuristische wijze worden achterhaald Google.

Dat Ruth eigenlijk de boosaardige is zag je al van kilometers aankomen.

Daarnaast ben ik het er roerend mee eens wat hierboven wordt gezegd: het eerste uur is veeeeel te langdradig.. Op een gegeven moment had ik het idee dat ik aan het slapen was met mijn ogen open. Zeker geen aanrader.

Edit: ik moet wel toegeven dat de allerlaatste scene best goed is, maar niet onverwacht.

avatar van 88Fabian

88Fabian

Ik ga deze vandaag zien,lijkt me wel een intressante film.

avatar van johnhendrikos

johnhendrikos

Hemelbewoner schreef:

zeker geen voldoende.

Precies, er wordt apgebouwd en uiteindelijk slaat de point helemaal nergens op. dat gegeven verpest echt de totale film. er had op zich best wel wat ingezeten, maar op deze manie.nee.

avatar van dennis013

dennis013

Goeie film. Er waren zaten een paar kleine dingen in die ik niet helemaal goed volgde of snapte, maar dit is zeker weer een uitstekende polanski film.

avatar van 88Fabian

88Fabian

De film boeide me geen seconde jammergenoeg,had er echt meer van verwacht

dutchtuga

Was het verhaal niet complex genoeg?

avatar van Scaelo

Scaelo

Dus als ik het goed begrijp, is dhr. Lang de politiek in gegaan via Ruth. Ruth was toen via Emmett een CIA-Agente geworden en kon derhalve positieve invloed uitoefenen op de beslissingen van haar man, Lang de premier, in zake US, US-bondgenootschap etc. De vorige Ghost writer ontdekte dat en heeft nog met Emmett gesproken om hem te confronteren met dat nieuws.

Dat is zo'n beetje het verhaal?

Scaelo schreef:

Dat is zo'n beetje het verhaal?

Volgens mij wel ja.

avatar van dragonmaster

dragonmaster

viel mij toch wat tegen. film begint sterk maar zakt halverwege als een kaartenhuis in. Polanski heeft duidelijk afgekeken bij Hitchcock. met deze cast had er meer in kunnen zitten. jammer.