• 9.373.188 stemmen

Misdaad / Komedie | 103 minuten

Genre: Misdaad / Komedie

Oorsprong: Verenigde Staten / Australië

Geregisseerd door: Harold Ramis

Met onder meer: Robert De Niro, Billy Crystal en Lisa Kudrow

Releasedatum: 12 augustus 1999

Plot Analyze This

"New York's most powerful gangster is about to get in touch with his feelings."

Paul Vitti is een maffiabaas die, zonder dat zijn handlangers of vijanden dit mogen weten, diep in de psychologische problemen zit. Op aanraden van zijn beste vriend wil hij in therapie gaan bij een psychiater, Ben Sobol. Helaas vertrekt de zielenknijper net met vakantie om te gaan trouwen en hij wimpelt Vitti af. Met enkele moeilijk te weerleggen argumenten, waaronder een gratis duik in een haaienbad, wordt Sobol toch overtuigd om Vitti aan te nemen als patiënt.

Dr. Ben Sobel

Laura MacNamara Sobel

'50s Gangster

Young Vitti, Sr.

Young Dominic Manetta

Dominic Manetta

avatar van Jordy

Jordy

Zeer geestige film. De Niro zet een perfect persiflage neer op z'n mafia-rollen, en de rest van de cast doet het ook perfect. Zeer komische film dus, 3.5 sterren.

avatar van dttom

dttom

Ik verwachte er helemaal niks van maar ik werd aangenaam verast. Ik vond de film erg grappig, gelukkig maar.

avatar van Blindfold

Blindfold

Dit is nou zo'n voorbeeld van beinvloed worden voordat je een film gezien hebt. Ik had hier hele goede dingen over gehoord, maar toen ik eenmaal ging verwachte ik er teveel van, want ik vond hem niet echt super.

avatar van Dingez

Dingez

Duidelijk geval van "wel leuk".

avatar van jeroen79

jeroen79

hmmm, ja wat zullen we hier weer eens over zeggen. Ik vind en vond het de eerste keer zeker wel een leuke film maar ik kan niet echt zeggen dat ik hem hilarisch vond. Maar zeker wel een film om een keer gezien te moeten hebben.

Veel leuker dan Meet the Parents.

avatar van Lt-zero

Lt-zero

robert was wel goed.

avatar van Jerome-B

Jerome-B

Heel erg leuke film met fantastische grappen, en een ijzersterkke Robert de Niro!!! 3,5 sterren.

avatar van gotti

echt heel grappig!!!!!!

FisherKing

Ik vond hem heel erg goed:

een film met Billy Chrystal en de Niro:

Onverwachte super-comedie!!

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Hilarisch was 'ie slechts af en toe, komisch echter gedurende de gehele film. Sommige stukken waren weer wat serieuzer/dramatischer en dat vond ik nu juist de perfecte afwisseling. Alleen had ik het einde van de film graag anders gezien; dat zou de film naar een nog wat hoger plan tillen. Maar De Niro speelde weer als vanouds en al met al krijgt deze hele leuke komedie van mij ***1/2.

FisherKing

Ralfke, ik had hetzelfde maar best wel leuke humor toch

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Zekers, de humor was prima --> ietwat cynisch en veel 'uitstapjes' naar oude De Niro- en genrefilms. Niets mis mee met deze komedie!

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Eén van de betere Hollywood-komedies, vooral de persiflages op maffia-figuren zijn de moeite waard.

Heb 'm zelfs gekocht op DVD !

***' 3,5 op 5 ***'

***' 3,5 op 5 ***'

Tony; de waardering valt me dan toch tegen !

avatar van lindastuurman

lindastuurman

De teaser trailer was pas in de bios (van de opvolger Analyse that da) en die trailer was echt gaaf! En ik vond analyse this erg leuk dus ga analyse that zeker kijken.

avatar van mazdalfa

mazdalfa

Voor mij toch een van de betere komedies in de afgelopen jaren. Billy Crystal in absolute topvorm en Robert DeNiro heb ik zelden grappiger gezien.

"I was Fredo? I don't think so!"

en
de droomscene waarin de aanslag op Don Corleone wordt nagedaan is een juweeltje. Op de DVD hoor je vertellen hoe Harold Ramis deze scene tot in het kleinste detail heeft nagemaakt, en zelfs een foute "cut" uit The Godfather bewust heeft overgenomen

avatar van gimli f

gimli f

Mooi, hij komt volgende week op tv. Nog niet gezien, dus dat komt goed uit...

avatar van gimli f

gimli f

Grappige film was dit.

Er zaten een aantal spitsvondige dialogen in, met name waar het psychologiezaken betreft.

you find out what closure means- it may mean something

Op zich was het verhaal nou niet zo bijzonder, maar wel leuk uitgevoerd.

avatar van Linda

Linda

vond dit een zeer leuke film.

heb een paar keer een big smile gehad door de perfecte grappen. 3,5 sterren

avatar van empirekees

empirekees

leuk,leuk,leuk!

avatar van troy31

troy31

leuke comedie, grappige de niro, maar ook typische crystal humor volgens mij. lekker cynisch.

3,5 sterren.

avatar van Doron

Doron

In deze film lachte ik me echt rot mensen dit is echt een aanrader!

avatar van gandalf

gandalf

Ijzersterke comedie van De Niro, niet echt een comedie want je weet af en toe niet of het nou serieus is of niet, bv. als hij huilt terwijl de kogels om z'n oren vliegen. Leuke film ****

avatar van jedymaster

jedymaster

ben wel een de niro fan en eerlijk gezegd was ik eerst huiverig maar de niro zet een goede persiflage neer op z'n mafia-rollen

avatar van roda

roda

een van de leukste komedies ooit gemaakt.

kijk ook eens naar mickey blue eyes een soortgelijke film,ook een topper.

avatar van neo

neo

Oh, wat zit er toch een boel prachtscenes in deze film met als hoogtepunt de grand finale:

Sobol wordt erop uitgestuurd om Vitti te vertegenwoordigen in het pakhuis en hij neemt dan ineens de rol aan van maffiose en zet de andere gangsterbaas en Jelly voor schut.

avatar van Sjoerd

Sjoerd

Ja dat is ultiem:

als consigli-igli-iglieri .

Vond dit ook een erg leuke film. Vindt Billy Crystal sowieso altijd wel komisch. (en De Niro natuurlijk ook steengoed he, maar dat is zo ongeveer een gegeven).

Opvallend; dat vond ik nu juist verreweg de minste scène uit deze film.

avatar van neo

neo

Of deze scenes:

-op het feest vor het huwelijk komt ineens Vitti met zijn gezin aanlopen. en dan de reactie van die vader
-of de patienten van sobel zoals de vrouw die maar door blijft zeuren of de vrouw die met haar man op therapie zit omdat ze tijdens het liefde bedrijven allemaal dingen tegen hem moet zeggen. en dan die kop als sobel tekeer gaat en begint over ''life's too fucking short''.
- als vitti sobel meeneemt van zijn trouwfeest en tegen jelly zegt dat ie niet moet meeluisteren en dan ineens roept that's fucking weird