• 9.373.193 stemmen

Conviction (2010)

Geregisseerd door: Tony Goldwyn

Met onder meer: Hilary Swank, Sam Rockwell en Minnie Driver

Plot Conviction

"An extraordinary journey of how far we go to fight for our family."

Betty Anne Waters is een werkende moeder die haar leven op z'n kop zet door aan een rechtenstudie te beginnen. Dit om haar broer te vertegenwoordigen, die valselijk beschuldigd wordt van moord, maar door het systeem geen mogelijkheden meer heeft in beroep te gaan.

Betty Anne Waters

Kenny Waters

Nancy Taylor

Barry Scheck

Mandy Marsh

Rick Miller

Richard Miller

avatar van stinissen

Prachtige vertolking van Hilary Swank als de zus die nooit opgeeft ten koste van bijna alles.

Ook sproetenkoningin Minnie Driver heeft een goede bijrol en wat vind ik dat toch een sexy vrouw, de rol van Juliette Lewis was hooguit maar een paar minuten maar ook zei is een groot actrice.

Sam Rockwell ga ik steeds meer waarderen en zet een puike rol neer in dit waar gebeurde verhaal.

We hebben het verhaal al meedere malen gezien maar deze prent heeft toch een extra meerwaarde door de geloofwaardige rollen van de hele cast een dikke acht dus 4* en een kanshebber voor de oscar.

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

Het verhaal is beter dan de film.. En dan is het nog waargebeurd ook, Lang Leve DNA zullen we maar zeggen.

Acteerprestaties zijn oke, maar de film is verder niet heel erg bijzonder. Hier en daar wat rommelig, maar het wordt gelukkig nooit verwarrend.

Sam Rockwell is eigenlijk iets verkeerd gecast, ik zat namelijk constant te wachten totdat het bewijs zou komen dat hij het wel had gedaan, hij is veel te veel badguy

avatar van Theunissen

Ik vond de aftiteling nog het meest bizar. De rest van de film vond ik maar een cliché drama, ook al is het echt gebeurt. Er zijn meerdere films (ook echt gebeurt zoals "The Hurricane") gemaakt over personen die langdurig onschuldig zijn opgesloten en die vind ik beter dan deze. Al met al is dit eigenlijk best een saaie film en je weet bij voorhand al hoe het gaat aflopen. Hilary Swank deed het overigens goed.

avatar van gijsvogel

gijsvogel

Zeer goed

Altijd leuk om een waargebeurd verhaal uit te zien lopen in een mooie en goede film.

Na enkele minuten kreeg ik door de sfeer van de film een beetje dezelfde indruk als de sfeer die werd neergezet bij Frozen river (wat ik overigens ook een goede film vond)
Geheel verrast werd ik dan ook door de verschijning van Melissa Leo, wat een toeval bij mijn gedachten zeg maar...
Hilary Swank had me al overtuigd bij Million dollar Baby en bevestigt voor mij haar kunsten ook hier weer.

Conviction is een film die een gematigde aanloop heeft om vervolgens de neiging heeft tot langzaam en langdradig te worden, toch vindt de film een soort van climax aan het einde.
Waar niet alles 'ineens' op zijn plek valt, maar waardoor wel het totale plaatje van de film mooi wordt en bepaalde dingen een plekje krijgen.
Al met al laat het een goed gevoel achter, alleen achteraf wel erg jammer dat kenneth zijn dood vindt een half jaar na zijn vrijspraak bij een val van een muur...
Dit leverde toch wel een kleine 'pitty the fool' grinnik op bij mij en enige twijfel, maar na wat ge googel blijkt dit toch wel waar te zijn.

Het geheel van de film wordt begeleid door fraaie muziek, camera en montage van regelmatig mooie beelden is uitstekend.
Zoals ik al zei deed het me denken aan frozen river.
Beetje amerikaans, maar wel het stukje realisme wat ik denk dat normaler is van mijn denkbeeld over de USA dan wat we regelmatig voorgeschoteld krijgen.

Eentje om eens te zien.

Ik wil eigenlijk graag een 8,5/10 geven maar dat kan hier niet, dus:

avatar van james_cameron

Meeslepend drama, vooral de moeite waard door het sterke spel van Swank en Rockwell. Het waargebeurde verhaal is boeiend genoeg, maar de nogal standaard uitwerking van het geheel en het sporadisch dik aangezette sentiment doen enigzins afbreuk aan de film. De tranentrekkende soundtrack is soms ook iets teveel van het goede. Maar goed, over de hele linie genomen best een mooie film, met rake emotionele momenten en een prima supporting cast, waarin vooral Minnie Driver en Juliette Lewis positief opvallen.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Goede film wel over het ''waargebeurde'' verhaal van een man die in de gevangenis zit. Zijn zus die alles op alles zet en een rechtenstudie gaat volgen om hem vrij te pleiten, maakt het nog wat intenser. Het is een lange weg voor haar en makkelijk is het vooral niet. Maar de film speelt niet altijd goed in op de emoties die erbij komen kijken, want hoe frustrerend moet het geweest zijn voor beide partijen. Eigenlijk verwacht ik dit wel bij een Amerikaanse film en dan is het een keer nodig en dan houden ze het vrij oppervlakkig.

Een verhaal als dit werkt natuurlijk als een magneet voor filmregisseurs, maar de film is uiteindelijk zo'n 10 jaar in ontwikkeling geweest. Gelukkig hebben ze doorgezet en het resultaat is best goed. Je hebt echter wel acteurs nodig die overtuigend zijn, maar dat is ze gelukt. Juliette Lewis zet weer een rolletje neer wat alleen zij kan, alleen het zijn helaas maar 2 scènes. Sam Rockwell opereert voor mij inmiddels niet meer onder de radar. Hij is gewoon een uitstekend acteur. Hilary Swank is erg goed in drama, maar het zal nooit een favoriet voor mij worden.

Sam Rockwell krijgt een wat ruig uiterlijk gedurende de film. Tatoeages, een dikke sik en zijn haar strak achterover gekamd. Een echt gevangenis uiterlijk. Best een leuk trucje om je de hele film een beetje te laten twijfelen of hij het misschien dan toch gedaan heeft. En nog wel wat momenten waarop je zou kunnen twijfelen passeren de revue. Maar om daar achter te komen, moet je de film natuurlijk wel even kijken. Als laatste dan nog even een spoiler. Als de film is afgelopen, komt er toch een heel vervelend bericht wat aangeeft hoe raar het leven kan lopen. Zit je 18 jaar in de gevangenis, je zus offert zich volledig op om je vrij te krijgen, na 18 jaar lukt het en wat gebeurd er een half jaar later? De beste man glijd uit, valt van een muurtje, loopt zware hersenbeschadiging op en sterft enkele dagen later. In 1 woord: Lullig! Maar hij is wel gestorven als vrij man en dat is ook wat waard! Heel veel zelfs!

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Het verhaal heeft op voorhand al een hoog RTL-gehalte maar de film weet het grootst gedeelte boven dit niveau te blijven, wat geheel te danken is aan de acteerprestaties.

Verrassingen hoef je niet te verwachten en de welbekende clichés worden ook niet geschuwd. Swank en Rockwell laten zien dat ze kunnen acteren en houden film lange tijd redelijk boeiend. Jammer genoeg zijn sommige stukken erg lang(dradig) en wordt er te lang naar de ontknoping toegewerkt. Het tempo is hierdoor laag en van spanning is er nauwelijks spraken.

De film is vanwege Swank en Rockwell het kijken waard en weet daardoor een nipte voldoende binnen te slepen.

Niet bijzonders, niet onaardig.

avatar van wimnoot

wimnoot

Deze film ook gezien in Schotland, en beviel me vrij goed. Sterk geacteerd door Swank en Rockwell die toch wel vaak in gevangenis films te zien is.Verder viel Minnie Drivers accent me op, zo Oxford Engels als ze in Good Will Hunting spreekt zo plat Boston's doet ze het hier. Verder kleurt de film alleen veel te veel binnen de lijntjes en is eigenlijk ook weer te voorspelbaar, ondanks dat wist de film me op momenten toch aan te grijpen, en dat is toch wel wat waard.

3.5

avatar van kraj28

kraj28

4Runner schreef:

Uit jou relaas komt de conclusie Een aanrader voor 50 Plussers ? Hoe bedoel je dat nu precies, want ik begrijp je argumenten daarvoor in het geheel niet.

de film kwam bij mij af en toe traag over,

er word ook veel van ene tijds moment naar de andere gesprongen,

af en toe lijkt dat verwarend,

je moet echt geduld hebben voor deze film.

het verhaal volgd verder ook alleen 1 personage de hele film,

wat ook niet echt ten goede komt.

oudere kijkers zullen hier meer plezier aan hebben jonge kijkers

avatar van El ralpho

El ralpho

Typische RTL 4 avondvulling

Mensen zoals je moeder, schoonmoeder, en oma zullen zich meer dan prima weten te vermaken bij Conviction. De film draait om Swank, waarbij de rol van Rockwell in de gevangenis van ondergeschikt belang blijkt. Natuurlijk is dit wel de leidraad en opzet van het verhaal maar het draait bij deze prent meer om de strijd die het personage van Swank levert om haar broer uit het gevang te halen. Hoe ver haar liefde voor haar broer gaat, de pijn en frustratie die het voor haar en haar familie meebrengt; kortom haar emotionele levensweg wordt nadrukkelijk gevolgd. Dat van Kenny Waters (personage van Rockwell) wordt zeer oppervlakkig gehouden wat ik jammer vind want ik had meer van hem in de gevangenis willen zien. Hoe het leven daar voor hem verloopt, tegen welke problemen hij daar aanloopt, wat hij moet doen om er te overleven etc.

Conviction belicht dus meer het dramatische aspect en de problemen die zich voordoen omtrent het vrijlatings proces heen, dan dat het draait om het personage van Rockwell. Langdradig wordt de film echter nooit en hij weet redelijk te imponeren. Echt spannende zaken gebeuren er echter ook niet en het einde laat zich tevens gemakkelijk raden. De film kabelt rustig door zijn speeltijd heen, zonder al te grote verassingen wat niet iedereen evengoed zal bevallen. Het is een echte drama film die het absoluut niet verkeerd zal doen als avondvulling op een woensdagavond op RTL 4. En daarom zeker je eigen moeder nog zal weten te bekoren. De film doet niks bijzonders, verhalen zoals deze zijn al 100 keer eerder verteld maar door de krachtige cast komt de film alsnog aan een mooie voldoende toe.

Wens je echter wat meer sensatie en ben je meer geïnteresseerd naar het leven van een slachtoffer wat onterecht opgesloten wordt kijk dan eens naar Felon. Tevens een drama maar wel een die meer de nadruk legt op het gevangenis leven zelf. Een fictieve prent; maar wel een stuk spannender en interessanter gebracht dan deze titel.

Ik snap overigens de argumenten van kraj28 wel degelijk alleen zijn ze misschien een beetje onduidelijk gebracht. De vertelstijl, de ervaren -lees over het algemeen wat oudere- cast en het feit dat er niet echt veel bombarie inzit maakt dit zeker een film die niet zou misstaan in de 50+ selectie van Pathe..Wat overigens niet negatief hoeft te zijn, want ook in deze cinema worden voldoende films getoond die het bekijken meer dan waard zijn.

avatar van Zinema

Veilig en vermakelijk.

Dit waargebeurde verhaal over een gevangenisveroordeling die volgens de veroordeelde en zijn zus onterecht is, kent genoeg tranentrekkende momenten. Vooral omdat zusterlief zelfs rechten gaat studeren om haar broer vrij te krijgen en zo haar eigen leven verwaarloost. Het verhaal is, hoe bizar ook, echter lang niet altijd boeiend en wordt volgens een clichématige formule aan de kijkers voorgeschoteld.

En zo drijft de film vooral op Swank en Rockwell, waarbij met name de laatste in positieve zin opvalt. Een nadeel is echter dat de eigenlijke moordzaak, waar alles om draait, nergens echt wordt toegelicht of uitgelegd. Iets wat enige betrokkenheid en empathie had kunnen genereren voor de hoofdrolspelers. Voordeel van deze aanpak is dat het erg lang onduidelijk blijft hoe een en ander in elkaar steekt omdat er weinig valt te gissen.

Conviction is een vakkundig gemaakt drama dat nergens echt afwijkt van de geëffende paden door genregenoten en mede daardoor erg makkelijk wegkijkt. Verrassingen blijven hierdoor uit en omdat het verhaal nogal rechtlijnig, met uitzondering van wat welkome onaangekondigde tijdssprongen, verloopt biedt de film een veilige maar vermakelijke kijkbeurt.

Goed.

Met dank aan A-film voor het recensie-exemplaar van de blu-ray.

avatar van Decec

Decec

Uitstekend dramafilm...

Wat een waargebeurd verhaal...

Prima verhaal volgen....

Prima acteerwerk...

Bekende actrice Hilary Swank speelt zeer goed...

Mooi HD kwaliteit...

Prima achtergrond geluid (Dolby Digital)...

Het is moeite waard...

avatar van Awake78

Awake78

Ok, goede film. Emotie komt het laatste half uur goed over, waarvoor een pluim. Alles gaat wel allemaal rechttoe rechtaan, alleen wat verschuivingen in de tijd en daardoor ook in de make-up, maar voor de rest weinig opmerkelijks.

Verhaal is wel goed en acteerwerk ook. Sam Rockwell, tja. In Moon inderdaad niet slecht, maar hier had ik soms m'n vraagtekens. Deed me een beetje denken aan dat typetje van Christian Bale in 'The Fighter'.

En Minnie Driver is al jaren een van mijn favoriete vrouwen op het witte doek. Jammer dat ze altijd een ietwat melige rol krijgt toebediend. Maar alles wat ze doet, doet ze goed. En een zeer aantrekkelijke verschijning.

Zeker het kijken waard. Ontstijgt het niveau van een RTL-4 woensdagavondfilm met gemak.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Best een goede dramafilm. Het is een aangrijpend verhaal en het acteerwerk van met name Hillary Swank en Minnie Driver was heel erg goed. Mooi om te zien hoe de vriendschap tussen deze twee vrouwen opgroeide en hoe ze voor elkaar door het vuur gingen. Dat vond ik eigenlijk nog wel het mooiste.

Echt een superhoge score kan ik echter niet geven. Het bleef allemaal behoorlijk op de vlakte en het onderscheidde zich nergens van andere waargebeurde drama's. Maar desondanks nog een prettige film om naar te kijken.

avatar van patrick17

patrick17

Een prima film. Sowieso omdat het waargebeurd is en omdat je meegaat leven met
de personen van het verhaal.
De film lijkt veel op het Hurricane verhaal, inpricipe is het zelfde aspect. Een onschuldige
persoon de gevangenis in.
Hilary Swank vult prima haar rol in van Betty Anne, die alles opgeeft en ook haar huwelijk
kapot eraan ziet gaan. Menig andere mensen hadden gestopt omdat het ''bewijs'' er was.
Lieten haar eigen leven niet vergallen. Sam Rockwell vult het ook prima in. Je krijgt
er feeling mee, ook zeker omdat je beelden ziet uit de jeugd waarin ze (Betty Anne en
Kenny al goed met elkaar omgingen en om elkaar geven.
De voorspelbaarheid is er natuurlijk wel van af te lezen maar dat weet je van te voren bij
dit soort drama films.
Ik heb me prima vermaakt al komt de aftiteling dan wel rauw op het dak. Twintig jaar zitten, vrijkomen en een half jaar later val je als het ware dood neer. Onfortuinlijk.

avatar van Zeriel

Zeriel

Uitstekende film. Een goed verhaal goed verteld, de essentie van waar het bij speelfilms om gaat. Hillary Swank is top, de rest is ook goed.

Ik leefde echt met haar/hen mee. Ongelovelijk verhaal; 18 jaar strijd, en nog meer want waar je in de film op hoopt gebeurd ook daadwerkelijk, ook de verantwoordelijken in de vorm van de town of Ayer worden aangeklaagd en een schadevergoeding uitgekeerd, dan is Kenneth Waters al 8 jaar dood...door een freak accident.

Ongelovelijk hoe mensen het leven van andere onschuldige mensen kunnen verwoesten om dubieuze redenen en er vaak mee wegkomen ook. Zoals Anne Waters zegt in een andere staat was ie al dood geweest door de doodstraf. Alleen door de enorme haast bovenmenselijke toewijding van zijn zus in combinatie met wat geluk tussen al het onrecht en tegenwerking door, heeft het recht alsnog zijn loop. Gedeeltelijk dan , want de verantwoordelijken en de moordenaar gaan vrijuit.

wiki

On September 6, 2001, Kenneth Waters fell from a 15-foot wall while taking a shortcut to his brother's house after a dinner with his mother.
He slipped and fell, dying from injuries related to head trauma, just six months after his release from prison.[15][16] In 2009, the town of Ayer and its insurers agreed to settle his estate's civil rights lawsuit for $3.4 million.[17] Kenny's death is not mentioned in the film.[18] It is mentioned in the DVD extras, in an interview with Tony Goldwyn & Betty Anne Waters

avatar van Gon1234

Gon1234

Het was een bijzonder en mooi verhaal, alleen vond ik de film wat eentonig en miste ik de spanning. Dat ik nu lees dat Danny Waters 6maanden na zijn vrijkomen overleed, en vooral ook de manier waarop, maakt het verhaal nog interessanter. maar toch was het verhaal zelf voor mij niet interessant genoeg.

3* (6,5)

avatar van BBarbie

BBarbie

Best een boeiende film over de onvoorwaardelijke liefde van een zus voor haar broer, zelfs als dit gepaard gaat met grote opofferingen. De zwaarwichtige rol van Hilary Swank vindt heel aardig tegenwicht in Minnie Driver als haar vriendin. Beiden zijn goed op dreef, maar de beste vertolking komt toch van Sam Rockwell, die de vele stemmingswisselingen haast perfect over het voetlicht brengt.

De mededeling bij de aftiteling over het fatale ongeval van Danny Waters is natuurlijk een geweldige afknapper. Het zal je maar gebeuren. Eerst 18 jaar onschuldig in de gevangenis zitten en dan een half jaar na je vrijlating dodelijk verongelukken.

Goed gemaakt en goed geacteerd.

Vrij rechttoe rechtaan verfilming van waargebeurde feiten. Ook al kende ik de precies afloop vooraf niet, toch vond ik het weinig spannend en weing verrassend allemaal.

Vooral dankzij Hilary Swank en Sam Rockwell de moeite waard om te zien.

avatar van 606

Heftig, ontroerend en hard maar boven alles ongelooflijk wat mensen wel niet doen wat een ander kapot kan maken. Zeer sterk geacteerd en tja als je dan leest dan hij niet lang heeft kunnen genieten is dat des te meer zeer droevig, maar 1 ding is zeker gelukt zijn naam is gezuiverd dat heeft zei maar mooi voor elkaar gekregen.

avatar van scorsese

Aardige film waarin de zus van een levenslang veroordeelde moordenaar een advocatenstudie begint om zijn onschuld te bewijzen. Ook al ben je niet bekend met de uitkomst van dit waargebeurde verhaal, het einde en verloop van de film zijn nogal voorspelbaar. Echt aangrijpend wordt het ook niet. Desalniettemin blijft de film wel boeiend en de uitstekende rol van Sam Rockwell draagt hier ook aan bij. Net geen 3.5 sterren.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Straf gerechtsdrama over een zus die haar levenslang veroordeelde broer wil vrij krijgen. Een film over toewijding, naastenliefde en een honger naar gerechtigheid. Swank en Rockwell doen het heel goed. Behalve op het einde wordt het niet al te emo en blijft het verhaal gefocust op de lange juridische strijd. Een nipte 3,5* lijkt me verdiend. Ook nog 's even de aanwezigheid van Juliette Lewis benadrukken als marginale; we zien haar spijtig genoeg niet zoveel meer op het grote scherm...

avatar van blurp194

blurp194

Interessant.

Deze film heeft twee zaken die het tot een interessante film maken. Ten eerste het absurde verhaal, niet alleen de onterechte veroordeling maar ook het ongelofelijke doorzettingsvermogen van de zus van het slachtoffer van deze door en door zieke politiepraktijken. Het tweede is het goede spel van Hilary Swank en Minnie Driver.

Verder is de film niet precies langdradig, saai of vlak, maar geeft toch ook wel het gevoel van de langdurigheid van de strijd.

Vreselijk navrant hoe het daarna in het echt afliep met de echte Kenny Waters. Je verzint het niet. Maar in het echt gebeurt het wel.

avatar van Movsin

Movsin

Dergelijke gevallen van veroordeling van onschuldigen zijn altijd een dankbaar onderwerp voor een filmwerk. Doorgaans spreken ze de kijker voldoende aan en lokken ze onvermijdelijk emoties los. Het feit dat ze berusten op ware feiten is een bijkomend troef.

"Conviction" is een goede film, al verliep het verhaal aanvankelijk niet zo vlot. Enkele flashbacks kwamen precies niet op het juiste moment aan en eigenlijk kon de schets broer-zus vooralsnog niet echt overtuigen.

In het tweede gedeelte wordt dit wel goed gemaakt en komt alles "echter" over en wordt er ook beter geacteerd, inzonderheid door Hilary Swank, als gegoten in de rol van onverzettelijk en overtuigd personage. Swank draagt de film en steekt dan ook met kop en schouders boven de anderen uit.

Is het moeilijk om een strijd over jaren in perfecte proportie over te brengen, het is het verbijsterende van het gebeuren dat alles overstemt.

avatar van Justinw

Justinw

Redelijk.

Sam Rockwell doet wat die het beste doet, acteren. Wat een acteur blijft dat. Een van de best werkende vandaag de dag. Swank kon ik helaas niks mee in deze film, ze speelt het teveel een typetje dat continu uptight is met een accent wat ook niet goed viel bij mij. Minnie Driver viel me echter positief op. Plot kabbelt wat voort en is niks verrassend. Regie is niks mis mee maar tilt de film ook niet naar een hoger level. Wat over blijft is een film die verre van slecht is maar die je ook snel zal vergeten.

avatar van =EL!ZE=

=EL!ZE=

Weer heerlijk genoten van het acteerwerk van Hilary Swank. Mooie waargebeurde drama film, die mijn aandacht goed wist vast te houden. Sam Rockwell blijft voor mij altijd die gek uit Te Green Mile, maar Clea DuVall was een zeer aangename verassing aangezien er niet een credit op de cover van de bluray staat.

avatar van Black Math

Black Math

An sich een interessant verhaal, maar als film is dit toch wel erg minimaal, want er wordt met name geregistreerd; alles draait om het plot. Verder goed acteerwerk van zowel Swank als Rockwell en dat plot is zoals gezegd best interessant, maar ik verwacht uiteindelijk meer van een film. 2*.

avatar van AngelicV

AngelicV

Swank en Rockwell geven strakke acte de presence in dit slepende drama. Interessant gegeven over een corrupt overheidsapparaat in de vorm van 2 personen die een groot deel van iemands leven om zeep helpen en de enorme strijd door een volhoudende onafscheidelijke zus.