menu

Robin Hood (2010)

mijn stem
3,33 (2719)
2719 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Actie / Drama
140 minuten / 156 minuten (director's cut)

geregisseerd door Ridley Scott
met Russell Crowe, Cate Blanchett en Mark Strong

Het legendarische verhaal over de ervaren boogschutter Robin Hood, die in dienst treedt bij het leger van koning Richard om tegen de Fransen te vechten. Na de dood van de koning vertrekt Robin naar Nottingham, een stad die lijdt onder de corruptie van een tirannieke schout en torenhoge belastingen. Daar valt hij voor de weduwe Lady Marian, die de identiteit en de motieven van deze kruisridder niet volledig vertrouwt. In de hoop de hand van Lady Marian te winnen en de stedelingen te redden, brengt Robin een bende bij elkaar die uitblinkt in dodelijke vechttrucs en levenslust. Samen vallen ze de rijke bovenklasse aan om het onrecht te herstellen...

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=mLc_8QcE1GU

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,5
Oké om maar meteen met de deur in huis te vallen. Robin Hood is bij lange na niet zo goed als Gladiator. Vooral het luchtige en jongensboekachtige sfeertje wordt node gemist in deze film. Daarnaast is de rol van Robin Hood in de handen van Russell Crowe een erg vlakke en zelfs regelmatig ietwat saaie geworden. Dat wordt dan nog wel gecompenseerd door de uitstekende bijrollen van Max von Sydow en vooral Mark Strong maar het personage Robin Hood had van mij toch wel wat meer kleur mogen hebben.

Toch is Robin Hood zeker geen slechte film geworden. De film ziet er prima uit en de actie en veldslagenscénes zijn vakkundig gemaakt. Dat de film nooit echt openbreekt en mij uiteindelijk toch tegenviel ligt volgens mij aan het feit dat deze versie slechtst een inleiding en opwarmertje is voor wat nog komen gaat in de toekomst.

3,5*

Voor uitgebreide recensie:

Timbo’s Filmblog - filmmad.wordpress.com

avatar van Jack Sparrow
3,0
Allereerst de opmerking dat Ridley Scott een fantastisch mooi vormgegeven film heeft neergezet. Deze man weet precies waar je de camera neer moet zetten en weet van elke scene een plaatje te maken. Verschillende scènes in de bossen, met lichtinval, en in de bergen zijn een lust voor het oog. Ook het acteerwerk van acteerkannonen Russell Crowe en Cate Blanchett zijn erg sterk. Ook een positief woordje voor Mark Strong, die man kan zulke sterke schurkrollen neerzetten. Na Kick-Ass nu dit; erg sterk! Het verhaal van Robin Hood is verder natuurlijk ook erg fijn om naar te kijken.

Tot zover de positieve elementen. Wat niet goed is, is de sfeer. Ridley Scott heeft geprobeerd een soort van Gladiator te maken met een censuur. Want bijna alle actie scènes missen de rauwheid van de eerst genoemde film terwijl het wel op die manier gefilmd is. Bloed is bijna niet te zien terwijl er als een malle met zwaarden wordt gevochten en met pijlen wordt geschoten. De camera draait ook vaak weg bij heftige momenten. Dit begint te knagen. Juist omdat Ridley Scott een serieuze film van Robin Hood heeft willen maken. De stijl past daar dus niet bij. Dit heeft denk ik te maken met het feit dat hierdoor de film een lagere leeftijdgrens heeft gekregen en meer jongere mensen de film dus kunnen bezoeken. Dit vind ik jammer gezien het nu niet de serieuze film is geworden die het had kunnen worden. De rauwheid had in deze gefilmde sfeer wel getoond moeten worden. Ridley Scott had een keus moeten maken, hij had ook minder heftig kunnen filmen en een rustiger sfeer kunnen creëren, waardoor de actie scènes beter op zijn plaats waren geweest. Dit is bijvoorbeeld in Robin Hood: Prince of Thieves veel beter gelukt. Een slapstick-achtige scène in het bos waar twee hoofden tegen elkaar worden gebeukt en de soldaten met een touw vast worden gemaakt en de scene met bijen voelt hierdoor in deze film wat misplaatst

Het lijkt er dus op dat Scott geen keuze heeft gemaakt welke kant op te gaan. Het is het nu helaas allebei niet; te soft voor een serieuze Robin Hood en weer te ruig voor een meer "grappige" Robin Hood. Ook de soundtrack vind ik niet sterk in de film. Het lijkt jatwerk te zijn uit eerder werken van hem en een soort van Ennio Morricone-achtige tonen. Al met al dus een redelijke film die er erg mooi uitziet!

3,5 ster

avatar van wwelover
4,0
Geslaagde film, kan misschien tegenvallen als je het niveau van The Gladiator verwacht, maar dat verwachtte ik niet van tevoren. Daar is het verhaal van Robin Hood ook niet interessant genoeg voor, waar ik wel meteen moet zeggen dat ik niet bedoel dat het verhaal helemaal niet interessant is. Ik vind deze Robin Hood juist een goed verhaal hebben, heel anders dan ik van tevoren had verwacht, Ik had meer de bekende Robin Hood story verwacht, maar dit maakt het alleen maar leuker als je het mij vraagt.

De actie is dik in orde, en het is ook erg mooi gefilmd. Daarnaast is de humor ook geslaagd, mede door Robin's drie vrienden. Het is dan ook een echte bioscoopfilm. Zeker met de adembenemende muziek van Marc Streitenfeld. Wat een geweldige score!

En natuurlijk wordt deze film vooral gedragen door haar cast. Russel Crowe is echt geweldig als Robin Hood, en je merkt dat dit de rollen zijn waar hij van houdt, hij kan lekker los gaan. Wat elke jongen/man zou willen doen volgens mij. Daarnaast zijn acteurs als Willam Hurt en Max von Sydow ook nooit verkeerd. De drie vrienden (Litlle Jan etc.) waren erg goed gecast ook. Met Cate Blanchett heb ik vrij weinig, ze straalt echt niks uit vind ik, maar acteert wel prima. En dan mijn held van de afgelopen tijd, Mark Strong, hij is gewoon de ultieme bad-guy , dat laat hij nu keer op keer zien (Rocknrolla, Sherlock Holmes, Kick-ass). Toffe gast!

4* voor nu

avatar van Revolt
3,0
Tja, deze film had in mijn opzicht zowat een uur korter kunnen en mogen duren. Het middenstuk, of eigenlijk van 10 minuten tot 30 minuten van het einde, waren in mijn ogen gewoon totaal niet interessant. Het verhaal was niet origineel en niet boeiend, de geschiedenis van Robin kwam bijna niet in de film voor, en de zelfzuchtige koning is zo "Been there, done that". Tuurlijk, dit is het verhaal van de grote Robin Hood, maar het was allemaal niet zo fantastisch.

Mager filmpje, waar de casting en visuele aspecten de film nog net boven de voldoende kunnen houden. Russel Crowe blijft fantastisch, ook al is dit zeker niet zijn beste rol (Dat blijft voor mij in 3:10 to Yuma).
6,1/10
3,0*

avatar van Thijn
3,0
Ik vond het verre van een sterke film, het was meer gewoon een trage actiefilm in een hele mooi setting. Ik vind het ook gewoon zonde dat er met zulke acteurs en zon budget zon standaard filmpje eruit is gekomen. Een plot vol clichés, voorspelbaarheid en dingen die we eerder hebben gezien. Ook is het jammer dat Robin Hood niet echt Robin Hood was. Dit had net zo goed een verhaal kunnen zijn over een ridder in oud Engeland, alle kenmerken van het originele verhaal zijn ver te zoeken naar mijn mening.

Nu was het algeheel wel vermakelijk, maar het pretendeerde weer eens een stuk meer te zijn, en met dergelijke verwachting kom je gewoon bedrogen uit. Ik vind het verspild potentieel, en kom dan uit op magere 3 sterren voor de mooie setting en vermaak factor.

avatar van thunderball
3,5
Deze vanmiddag in Antwerpen gaan zien.

Aardige en iets wat afwijkende Robin Hood verfilming, die eigenlijk als een prequel van het wel bekende verhaal beschouwd kan worden.

We zien aan het begin Robin mee vechten aan het front in Frankrijk in het leger van Richard Leeuwenhart, die niet de geweldige en nobele koning blijkt geweest te zijn als altijd wordt verteld in vorige Robin Hood verhalen. Feitelijk was ie in zijn tien jarig bewind nauwelijks in Engeland aanwezig, hooguit een paar maanden om flink belasting te heffen om zijn kruistochten te financieren.

Zonder verder belangrijke spoilers te veraden zie je dan verder Robin die met zijn bekende metgezellen, als Little John, zijn weg terug vindt naar Engeland en daar Lady Marion ontmoet, maar ook in een wespennest te recht komt van allerlei gekonkel en veraad om de kroon.

De film is redelijk spannend en met aardig wat spektakel, maar er zijn momenten dat het allemaal wat te lang duurt, of gewoon niet interessant genoeg is. Het geplande vervolg hoeft voor mij niet zo, ik had liever gehad dat ze wat sneller door het verhaal waren gegaan en de tweede helft van de film het bekende verhaal hadden verteld.

Hoofdrolspeler Russell Crowe zet een zeer goede Robin neer. De vergelijking die ik nog al eens tegen kom met die andere heldenrol in Gladiator, zie ik dan ook niet zo.
Ok, het is dezelfde acteur onder regie van Scott, maar daar houdt iedere vergelijking ook meteen op.
Waar Crowe in Gladiator een getergerd man, die zijn vrouw en kind heeft verloren, speelt en die maar op 1 ding uit is en dat is wraak,
zet hij hier een Robin Hood neer, die een eerlijk en oprecht mens is, die al snel de kant zal kiezen van het volk en probeert een invasie van de Fransen te dwars bomen.

Crowe speelt zoals gewoonlijk zeer goed,
wie ik helaas minder vond was Cate Blanchett. Ze zal best een buitengewoon actrice zijn, maar ik vind haar meestal en dus ook hier, een eng wijf. Ze speelt de rol zeer afstandelijk, zonder al te veel warmte en de romance tussen haar en Hood komt vrij geforceerd over.

De aanwezigheid van Max Von Sydow en William Hurt is leuk, maar hun rollen vond ik vrij overbodig en het verhaal ophouden.

De inmiddels bijna onvermijdelijke Mark Strong (oa Kick-Ass) zet wel weer een goede schurk neer, hoewel ik van zijn karakter echt nog nooit eerder in een Robin Hood film heb gehoord.

Het einde zet de deur wagenwijd open voor een vervolg, waarin we het bekende verhaal zullen gaan zien..

Je kunt natuurlijk ook gewoon de echte klassieker met Errol Flynn op zetten.

Conclusie: aardige, amusante, maar nergens buitengewone avonturenfilm en zeker GEEN klassieker.

Een dikke zeven, ofwel 3,5 ster.

avatar van Q Jones
3,5
Ik had zeer hoge verwachtingen van deze film, en hij viel gruwelijk tegen. Ik ga het punts gewijs aangeven want ik vind het moeilijk om het bij deze film in een verhaaltje te vertellen.

Het verhaal is redelijk, mijn verwachting was dat ze echt diep op Robin in gingen maar dar is dus helemaal niet het geval.

Crowe, hij is eigenlijk een belaberde acteur die geen emoties kan tonen tenminste niet in deze film. 1 keer probeerde hij te lachen, en het lukte hem gewoon niet . Er zit een stuk in de film dat Crowe schreeuwend het water uit komt rennen toen heb ik me kapot gelachen ik kreeg er gewoon buikpijn van, geniaal gewoon hoe slecht en fout dat was.

Het is geen diepgaande film maar gewoon de zoveelste actie ridder film.

Waarom geven ze in hemelsnaam Blanchet een rol als Marion, ze krijgt vrijwel geen ruimte en weet zich absoluut geen raad met het personage doordat ze zo weing screen rijd heeft.

Het is jammer dat een zoveel belovend project vervalt in een groots opgezette hollywood productie.

Het was geen diepgaande film zoals ik al eerder zei, ze hadden er dus best een flinke scheut humor in mogen gooien.

Ik geef de film toch drie en een halve ster dus er moeten wel goede dingen in zitten.

Strong, hij is de man van de film, en speelt iedereen van het scherm. Hij kent zijn talen (frans en engels) goed en je geeft hem toch wat sympathie ook al is hij een uber badguy.

De decors zijn heel mooi weergegeven, alles in de oude stijl echt ontzettend goed gedaan.

Crowe kan dan wel geen emoties tonen en is geen ster acteur toch is het wel leuk om naar hem te kijken als hij een badguy in de pan hakt, een beetje dubbelzinnig wel maar wel de waarheid.

Het is gewoon een leuke hollywood film die groots is opgezet, maar verwacht dus geen hoogstaand verhaal maar ga gewoon lekker zitten met je verstand op nul en kijk naar de mooi in beeld gebrachte gevechten en dan beleef je er veel plezier aan.

avatar van wimnoot
2,5
Ridley Scott's Robin Hood

Een nieuwe film van Ridley Scott is altijd iets om naar uit te kijken. Daarom is het zo jammer dat Robin Hood niet aan de verwachtingen voldoet.Wat er aan mankeert is zeker niet de cast. Iedere rol is met grote zorg uitgekozen, met een groot compliment voor Max von Sydow die me erg deed denken aan Richard Harris in Gladiator. Ook Russel Crowe is weer helemaal fit en afgetraind. Ik vond het ook grappig om hem met een NoordEngels accent te horen spreken.Mark Strong spreekt ook heel goed Frans

Het ligt voornamelijk aan het script. Het verhaal is bij vlagen zo saai dat ik moeite had om wakker te blijven. Ik heb ook erg het gevoel dat de hele Robin Hood legende geweld is aangedaan door het zo te veranderen, maar toch als waarheid te willen verkopen. Het had op mij een geforceerde uitwerking. Ook de boodschap (die Scott's ondergewaardeerde Kingdom Of Heaven wel had) miste ik.

Wat er dan overblijft is een degelijk goedverzorgde actiefilm die bij vlagen best amusant was. Waarom de film dan niet hoger scoort dan een 2.5 is omdat ik van een regisseur als Ridley Scott veel meer verwacht. We weten allemaal dat hij wisselvalige films aflevert maar dat is meer te wijten aan de genres die hij kiest dan zijn vakmanschap. Een groot historisch oorlogs epos maken is iets wat hij al meerdere malen succesvol gedaan heeft, en daar hoopte ik nu weer op. Helaas 2.5

avatar van jipt
2,0
Leuke film, heeft weinig weg van het fantastische Adventures of Robin Hood maar deze film is toch zeker de moeite waard.

Het begin is fantastisch en ik vond het openingsgevecht heel erg goed. Ik was wel verrast dat Richard Lionheart al gelijk dood ging . Dan komt er nog een leuk avontuurtje met de kroon enzo, wat ook heel erg tof was. Eigenlijk was alles goed totdat ze in Nottingham komen, want daar ontpopt zich een tamelijk saai verhaal. En alhoewel het eindgevecht dan weer tof is maar wel erg cliché en over de top vond ik het toch erg leuk om naar te kijken (ook al was het meer een kruising tussen Saving Private Ryan & Lord of the Rings) Vond het einde, dat Robin alsnog vogelvrij wordt verklaard erg goed.

Ik vond Crowe niet de perfecte Robin Hood, hij deed het wel leuk maar ik had toch liever een andere acteur gezien. Ik had toch op een iets vlottere en gekkere Robin Hood gehoopt, en niet een al te serieuze. Echte liefde tussen Crowe en Blanchett was ver te zoeken en hun verhouding was niet heel goed weergegeven en mistte de nodige chemie.

Verder vond ik het visueel heel erg mooi geschoten. Niet, zoals in The Adventures of Robin Hood, hele felle kleuren, daar in tegen hele donkere bossen, en een veel minder luchtig maar donker sfeertje. Vond het ook erg mooi gefilmd en er zat erg puik camerawerk tussen. Ook vind ik dat deze film (net als alle andere Ridley Scott films) weer 'leven' uitstraalde, figuranten doen allemaal hun eigen ding en aan de omgeving en het decor te zien leek het net alsof je zelf in de Middeleeuwen zit.

Ik kom toch neer op een ruime 3,5*

avatar van rep_robert
3,5
Zeer vermakelijke bios/blockbusterfilm, maar helaas ook niet meer dan dat.

Robin Hood zit gelukkig wel ijzersterk in elkaar, er valt qua verhaalopbouw en beelden weinig op aan te merken. Ondanks de lange speelduur verveelt het nooit, ziet de actie er vet uit en krijg je hier en daar ook spectaculaire shots te zien. Er zitten ook aanstekelijke en vrolijke momentjes in zoals de zuiperij in de herberg van Nottingham.
De cast doet het ook naar behoren, sowieso een erg sterke cast was er weer uitgetrokken voor Robin Hood. Helaas zit hier ook de zwakte, samen met het verhaal.

Ondanks dat het nergens slecht werd leek het nergens echt op z'n plek te zijn. De film voelde niet als Robin Hood aan en leek meer gericht te zijn op de eeuwige rivaliteit tussen Frankrijk en Engeland in die tijd. Tegen het einde aan kwamen ook weer de gebruikelijke momentjes voor in de film, waardoor het toch geen topper wordt. Midden op het slagveld gaat Crowe even in slowmotion zoenen met Blanchett, dit zijn weer van die rare en onlogische momentjes die wat mij betreft niet hoeven in zo'n film.

De cast(andere uiterlijken) is natuurlijk even wennen, want niemand lijkt waar ie op moet lijken als je terug gaat in de geschiedenis, maar dat kan je hun niet kwalijk nemen. Een keer een andere variant op Robin Hood kan ook wel aardig zijn.

Het absolute einde lijkt wel een echte opstap voor een sequel, want dan krijg je pas het echte Robin Hood gevoel, ondanks het kleffe gebeuren.
Ben toch benieuwd naar het eventuele vervolg, die er denk ik wel gaat komen. Helaas steekt Robin Hood niet boven de gemiddelde popcornblockbuster film in de bios uit en blijft ook deze film voor mij steken op 3,5*

3,5*

avatar van The One Ring
2,0
Ik heb altijd al een zwak gehad voor Robin Hood, niet op de laatste plaats dankzij de Disneyversie die een van mijn favoriete films tijdens mijn kinderjaren was. Het is voor mij Middeleeuwse avonturieren op zijn leukst. Robin Hood als vrolijke schelm die van die suffe prins Jan steelt en het geeft aan de armen, onder weg alle pijlen recht in het doel schietend. Een echt jongensavontuur dus. Ridley Scott heeft er weinig van begrepen, zoals ik al voorspelde in een eerder bericht. Sterker nog, volgens mij kon Scott dit onderwerp helemaal geen zak schelen. Het is moeilijk voor te stellen dat de regisseur van Blade Runner zo'n futloze film kon filmen had ik niet gedacht. Ik verwachtte dat de Robin Hood-legende verkracht zou worden om maar aan te kunnen sluiten bij Gladiator. Ik voel echter dat ook Ridley Scott dat soort films nu wel een beetje moe is. Dit zo duidelijk automatische pilootwerk als maar kan.

Scott is niet de enige die het niet ziet zitten. Ik had ook de indruk dat Russell Crowe het niet boeiend vond, want hij sukkelde door de film heen. Wellicht was dit een soort verplichtertje voor de vrienden regisseur en acteur. Ik snap niet eens hoe men op het idee komt om Robin Hood zo'n compleet ander karakter te geven. Gewoonlijk is hij de meest vrolijke van alle middeleeuwse helden, nu de meest sombere. Maid Marion heeft hetzelfde probleem. Van de sympathieke warme geliefde naar een ijskoningin (en ik wil haar al helemaal niet in harnas zien meevechten!). Natuurlijk kan Blanchett dat soort rollen geweldig spreken, het is gewoon de film waarin ze niets te zoeken heeft. De meeste andere personages worden vooral gemarginaliseerd. De Merry Men lopen de hele film achter Robin Hood aan, maar worden zo slecht geïntroduceert dat je pas op de helft weet wie welke naam heeft. De Sherrif van Nottingham is gereduceerd tot toeschouwer die nauwelijks meer dan een figurant is. Godfrey is een compleet nieuw personage die niets toevoegd, behalve dan dat ik nu echt binnen een half jaar een complete Mark Strong-moeheid heb gekregen. Wat een saaie schurken speelt die man zeg. Alleen Friar Tuck en Prince John komen enigzins goed er vanaf. Toch is het schrijnend als je bij een groots opgezet project als dit vooral hoopt dat Graaf Slis even op het beeld verschijnt.

Robin Hood is een zielloos product geworden, gemaakt om ik weet niet wat voor reden want ik heb geen enkele reden om te geloven dat iemand die eraan meewerkte werkelijk geïnteresseerd was. Als ze het toch niet leuk vonden hadden ze het wat mij betrefd gewoon ook korter kunnen maken. Als je het zelf vervelend vind hoef je het publiek er immers niet lang mee te vervelen. Het enige wat de film enigzins staande houdt zijn de mooie beelden (al is het voor Scott vrij karig) en een aantal actiescènes. Het beste moment was de laatste scène. Ineens kwam het Robin Hoodgevoel naar voren toen Robin en zijn mannen in het bos gingen schuilen. En dan krijgen we ineens een titelkaart met 'So the legend begins'. Volgens mij hebben de mensen in Hollywood een enorm lage dunk van hun kijkers.
2*

avatar van Montorsi
2,0
Doet toch nog steeds pijn aan de ogen dat dit de regisseur is die ooit met Blade Runner en Alien kwam. De films die Scott de laatste 10 jaar bracht zijn stuk voor stuk matig tot slecht. Hij lijkt alleen nog maar te kunnen scoren met opgeblazen epische toestanden (al heb ik ze overigens niet allemaal gezien), dus zo'n project als deze is een vrij logische keuze.

Anyway, had er niet zoveel van verwacht, maar had vooral een erg vlotte blockbuster verwacht, en dat was het toch niet. Vond het eigenlijk vooral erg saai, ongeinspireerd en nietszeggend. Het script is redelijk belabberd en kent nogal wat rare aannames over de hele linie. Want allemaal leuk en aardig dat je je voordoet als 'de zoon van', maar is dan werkelijk een heel dorp collectief vergeten hoe de echte zoon eruit zag? Mensen die dan nog zeggen 'kent u mij nog?' Dat soort rare aannames ten behoeve van het plot zitten er wel meer in. Sowieso had de film net zo goed over totaal iemand anders gegaan, want buiten de namen en een enkele verwijzing heeft het vrijwel niks met de Robin Hood-legende te maken.

Verder is de film dus best saai en weer onnodig lang, met een oppervlakkig politiek sausje en wat gevechtjes. Veldslagen zijn als altijd erg saai in beeld gebracht, maar hier vooral erg slecht en slordig. Er is vaak nauwelijks iets van te volgen, en meer dan wat schilden, pijlen en zwaarden zie je niet. De personages stellen al helemaal niks voor, en de geforceerde romance is net zo voorspelbaar als onvermijdelijk in zulk Hollywood-spektakel. Acteerniveau is verder behoorlijk teleurstellend, van Crowe ligt dat in de lijn der verwachting, de rest kan en moet veel beter.

Maar uiteindelijk is het slotgevecht wat de film echt de das omdoet, vreselijk sentiment met belachelijke slow-motions (hoe Crowe uit dat water omhoog komt bijvoorbeeld ), en een ondragelijk dik aangezette soundtrack. Ook weer erg slecht in beeld gebracht allemaal trouwens. Voelde allemaal erg onaf en niet bepaald scherp ge-edit, alsof Scott de film perse vóór Cannes af moest hebben.

Dan vallen er slechts twee dingen positief op, de aankleding en de locaties, maar dat mag je ook wel verwachten met zo'n budget.

Hele krappe 2*

1,0
Ik geef de film maar 1 ster.
Ik ben zwaar teleurgesteld in de film!

Hoorde Ridley Scott - Robin Hood.
Best goede combinatie dacht ik zo.
Maar als ze in Frankrijk het kasteel bestormen wist ik al genoeg.

Misschien heel cru maar na Gladiator had ik in deze film ook meer bloed verwacht want dat had makkelijk gekund met die veldslagen en daarmee zou de film een stuk aantrekkelijker worden als het meer in de stijl van gladiator was gegooit.

Helaas is dat niet gebeurt. Overigens was het verhaal ook niet echt super.
Veel van de hak op de tak en dingen worden niet afgemaakt.

Erg jammer.

avatar van dutchtuga
3,0
Men neme de formule van een willekeurige moderne historische Hollywoodfilm à la Gladiator, vult het in met een verhaal over een ander historisch figuur, en voilá, je hebt Robin Hood.

Het begint allemaal wel erg opzichtig te worden en gewoonweg saai. Het is dat Ridley Scott in een handjevol scènes zijn klasse nog laat zien, want anders had ik nooit geraden van wie deze film was geweest. Zo kent Robin Hood een aantal aardige shots, zijn de pijl en boog scènes in close-up en slow motion geweldig in beeld gebracht en zijn bepaalde vechtscènes zeer degelijk gefilmd, maar verder is het armoe troef. Het verhaaltje kennen we allemaal, maar het script had wel wat fine tuning kunnen gebruiken.

Robin Hood begint erg sterk, heel wat donkerder dan ik had verwacht, en zo bevond ik mij in een best intrigerend spektakel, tot het moment waar Robin ongeveer ontsnapt uit London. De film krijgt hier een geweldige inkakker en komt op de proppen met een liefdesplotje dat ik zelden zo slecht uitgewerkt heb zien worden. Het liefst doe ik het helemaal zonder zijplotjes als dit, maar als je het doet doe het dan zo dat het goed in het script past. Scott geeft de verhouding tussen Blanchett (inwisselbare rol) en Crowe (doet zijn werk naar behoren) zo kinderachtig weer dat Robin Hood in een klap een familiefilm wordt. De geforceerde humoristische inbreng (die handlangers van Hood ) maakt het helemaal tenenkrommend en het is onbegrijpelijk dat Scott zich zo heeft laten verleiden het script te voorzien van zulk plat entertainment. Triest.

Het eindgevecht spoelt dat gelukkig deels weer weg, maar ik weet zeker dat de Scott van dertig jaar geleden hier een veel betere film van had gemaakt. Rauwer, bloederiger, een score met karakter en visueel uitdagender. Nu zitten we met een spektakelfilm dat maar deels bevredigt, wel lekker wegkijkt verder, maar te geforceerd en calculatief overkomt.

Krappe 3*

avatar van Ajax&Litmanen1
2,5
Grootschalige film, maar zeker niet groots in kwaliteit.

Dit is toch wel 1 van de grootste teleurstellingen van filmjaar 2010 voor mij zeg. Veel van verwacht, maar het werd een redelijk lange, saaie zit.
Nou ben ik geen Robin Hood fan, maar ik keek toch wel uit naar deze film. Ik vond de versie van begin jaren 90 toch wel een spannende en goede film. De versie van dit jaar kan daar niet tegenop.

Deze Robin Hood zit technisch gezien uitstekend in elkaar. Een aantal schitterende gevechten worden getoond en de vaak mooie locatie's zijn een lust voor het oog. Maar wat Ridley Scott vergeet is dat de film wel moet blijven boeien. De stukken tussen de vechtmomenten zijn gewoon langdradig en vaak saai. Vele subplotjes maken er een warrig verhaal van en de kleurloze karakters, incl. Russell Crowe's Robin Hood maken het nou niet interessant om allemaal te volgen. Wat meer humor en snelheid in het verhaal had de film goed gedaan aangezien de film 2 uur en een kwartier maar liefst duurt.

Gelukkig maakt het slotdeel van de film nog wel wat goed met de best gave D-Day achtige landing aan het strand. Leuk om eens de Middeleeuwse versie van D-Day te zien haha. Op de actie zelf kan ik niks aanmerken. Daaraan zie je dat Ridley Scott wel een vakman in. Maar hij had wel een betere scenarioschrijver in mogen huren....

Nu maar hopen dat de andere zomerblockbuster (Prince of Persia) wel leuk is...

2,5*

avatar van eltorro
1,0
Niet de Robin Hood film die Ridley Scott beloofde.

Na vorige week de meevaller Prince of Persia in de bioscoop gezien te hebben, had ik hier ook wel goede hoop voor. Jammer genoeg viel dat dus best tegen.

Het aanzienlijk grote budget was er niet echt van af te zien. Bij grote vechtscenes werd er te veel ingezoomt op belanrijke personages, en daarnaast was het beeld veel te schokkerig. Bij gladiator wist Scott zich nog wel in te houden en het allemaal overzichtig te houden. Maar hier mis je het uitzoomen van de camera veelste vaak. En wat is er nou zo vet aan het gezicht van Robin Hood? Ik wil gewoon duidelijk zien hoe hij iemand aan zijn zwaard rijgt, en niet hoe moeilijk hij er bij kijkt.
Af en toe zaten er nog wel mooie stukjes in de gevechten, de stukjes met little John waren altijd wel goed en het pijl en boog schieten in de film was ook wel goed. Zo maakte dat stukje op het eind als Robin in slomotion een pijl af schiet op Godfrey, bijna het hele eind gevecht goed.

Het verhaal was ook niet echt zo heel bijzonder, en was met name in het begin erg rommelig. Het verhaal had zich ook wat meer kunnen richten op bijrollen zoals little John, die geweldig wordt neergezet. Lady Marian werd ook wel leuk neergezet alleen had ze iets vrouwelijker mogen zijn, haar deelname aan dat gevecht op het eind van de film was belachelijk en kwam ook ineens uit het niets.
De locaties en sets waren wel goed, en droegen goed mee aan de sfeer van de film.

Voorlopig toch maar 3*.
Voor Little John, het schieten met pijl en boog, de sets en locaties. En nu maar hopen dat Ridley Scott bij deel 2, voor een wat simpeler verhaaltje gaat waar niet zo veel in gebeurt. Wat ingewikkelder verhalen zijn blijkbaar niet voor hem weggelegd.

avatar van sinterklaas
3,5
Paar weken terug in de bios gezien en het was geen slechte film. Ridley Scott probeerde hierin overduidelijk inspiraties van Gladiator hieraan toe te voegen en de film ook expres 10 jaar later na Gladiator uit te brengen rond dezelfte datum. Wel geinig.

Russel Crowe speelde ook weer uitstekend als Robin Hood en ook Cate Blanchet mocht weer niet ontbreken en Mark Strong als Bad Guy. Robin Hood is volgens mij ook de eerste film van Scott die voor de Jeugd is bedoeld. Maar toch was ook dit een spannende film en ook weer wat beter dan Scotts missertje Body of Lies (ook met crowe) De decors en achtergronden van het middeleeuwse Engeland en Frankrijk zijn ook weer mooi gebouwt en de gevechten waren ook verbluffend en ook met mooie technieken als: dat de camera de zwaard volgt etc...

Wat wel ook grappig was, was dat Prince John vertaald werd als: Prins Jan. Verder humor was ook wel prima te doen in deze film.

Verder gewoon een vermakelijk wegkijkertje over de oude legende. Die versie van Kevin Costner heb ik ook heeeel lang geleden gezien maar kan me der niet meer zoveel van herinneren, die ga ik ook nog een keer kopen. Maar deze was iig al geslaagd.

3,5*

avatar van voskat
2,0
De zoveelste magere prestatie van Ridley Scott.
Het enige stukje chemie zie je tussen koning John en zijn Franse koninginnetje. Verder sleept de film je op geen moment mee. Klein lichtpuntje waren de stroperskinderen, die helaas ook niet goed uitgewerkt werden.

2 *

avatar van schram101
3,5
Af en toe wat langdradig en niet zo goed als 'soortgenoten' Gladiator, Braveheart, King Arthur e.d, maar ook dit epos mag er zeker wezen. Het is inderdaad het andere verhaal van Robin Hood, wat erg logisch was, want het bekende verhaal kent iedereen inmiddels wel. Er word sterk geacteerd en ook de kostuums en locaties zijn prachtig, maar dat had ik niet anders verwacht. Verder waren de enkele slowmotions die er in zaten zoals die op het einde prachtig om te zien..!

Toch had ik er allemaal wat meer van verwacht en hou ik het ruime:
3,5*

Edit:
Beetje jammer overigens wel, vond ik het Gillete-Mach-3-Turbo-Fusion-Power-kapsel (je weel wel, voor het ultragladde resultaat) van Mark Strong. Tikkeltje overdreven..!

avatar van John Lee Hooker
1,5
Wat een flop dit. Er wordt veel te veel gepraat en de enige actie die er is, wordt niet eens mooi in beeld gebracht. Het is een soort Omaha Beach dat zich in de geschiedenis afspeelt, met de boogschutterspijlen uit '300'.
Vanaf het moment dat Robin Hood Lady Marian voor het eerst ziet, weet je al hoe het gaat eindigen. Op het strand lopen de Engelsen zwaar over de Fransen heen, hier is niets spannends aan. Vreemd ook dat de Fransen helemaal geen tactiek hadden bedacht, ze zaten daar met hun schildjes te wachten totdat ze omver werden gereden door de paarden en neergestoken werden door hun zwaarden. Dan ligt Lady Marian in het water en Russell kust haar? Als ze zelf niet kan opstaan, moet er dan niet gereanimeert worden?
Verder erg voorspelbaar, af en toe het bekende 'feestje' dat gevierd wordt met vuur en de blokfluiten, en de toespraken die door heel het publiek aanvaard worden...

Saai.

avatar van Zinema
2,0
Zinema (crew)
Zwakke adaptatie.

Deze zoveelste Robin Hood-verfilming is niet best qua uitvoering. Apatisch trekt dit wisselvallige product voorbij aan de kijker. Weinig achtergrond en geen diepgang doen elk empatisch vermogen wegebben. Voor de characters dus weinig sympathie, mede dankzij enkele geforceerde grapjes en het ongeloofwaardige liefdesplotje.

Ook de actie is van het bekende 13-in-1-dozijn-niveau, evenals de acteerprestaties. Als Von Sydow, Hurt, Blanchett en Crowe op het menu staan, met als chefkok een van de broertjes Scott mag men meer verwachten. De grootste schuld ligt bij het zwakke scenario en de regisseur zelf.

Doorsnee.

avatar van Duuckje
3,5
John Lee Hooker schreef:
Wat een flop dit. Er wordt veel te veel gepraat en de enige actie die er is, wordt niet eens mooi in beeld gebracht. Het is een soort Omaha Beach dat zich in de geschiedenis afspeelt, met de boogschutterspijlen uit '300'.
Vanaf het moment dat Robin Hood Lady Marian voor het eerst ziet, weet je al hoe het gaat eindigen. Op het strand lopen de Engelsen zwaar over de Fransen heen, hier is niets spannends aan. Vreemd ook dat de Fransen helemaal geen tactiek hadden bedacht, ze zaten daar met hun schildjes te wachten totdat ze omver werden gereden door de paarden en neergestoken werden door hun zwaarden. Dan ligt Lady Marian in het water en Russell kust haar? Als ze zelf niet kan opstaan, moet er dan niet gereanimeert worden?
Verder erg voorspelbaar, af en toe het bekende 'feestje' dat gevierd wordt met vuur en de blokfluiten, en de toespraken die door heel het publiek aanvaard worden...

Saai.


Jammer dat de gevechten niet wat meer waren uitgewerkt. In de vorm van strategie was er nog een boel toe te voegen en dat had wat meer niveau gegeven aan de film denk ik. Camerwerk was wel met veel finesse en crowe speelt zn rol naar mijn mening prima.

avatar van Spetie
2,0
Robin Hood is in mijn ogen een geweldig mythologisch figuur, die er natuurlijk bekend om stond dat hij stal van de rijken en gaf aan de armen. Nu hoefde het anno 2010 van mij niet echt dat er ook van deze film een nieuwe versie gemaakt werd, maar stiekem was ik toch nieuwsgierig, al had ik na aanleiding van de trailer en cast wel mijn twijfels. Die twijfels zijn na het zien van de film helaas uitgekomen, want de film stelt uiteindelijk behoorlijk teleur.

Russell Crowe is in mijn ogen een prima acteur, maar in mijn ogen totaal niet geschikt voor de rol van Robin Hood. Niet alleen lijkt hij wat te oud voor de rol, maar daarnaast zet hij ook nog eens een noga suffe Robin Hood neer, die niet of nauwelijks humor heeft. Zo hebben wel meer personages dat probleem. Ook de sheriff van Nottingham is in zijn marginale rol hier lachwekkend slecht. Positief is dan wel het nieuwe personage Godfrey, dat prima ingevuld wordt door Mark Strong en die maar weer eens laat zien, waarom hij de laatste paar jaar regelmatig als bad-guy wordt gecast in films.

Ridley Scott heeft het zelf ook niet heel bijzonder gemaakt. De actiescènes zien er prima uit, maar het verhaal is af en toe rommelig en de personages blijven ontzettend oppervlakkig en je krijgt nauwelijks feeling met ze, iets dat ik in de 3 andere Robin Hood films die ik zag in ieder geval op zijn minst nog wel enigszins had. Daarnaast maakt Scott er op een gegeven moment een onnodig lang geheel van, dat richting einde steeds minder boeit. Ik vond Scott’s vorige film al een grote teleurstelling, maar deze film is niet veel beter. Ridley was altijd een boeiend regisseur, maar lijkt inmiddels hard aan zijn pensioen toe te zijn. Jammer, want er was eens een tijd dat hij enorm boeiende films maakte.

2,0*

avatar van Duforez
2,5
Gisteren de bios ingestapt met hoge verwachtingen, aangezien ik de andere films van Ridley echte toppers vind: Gladiator, Black Hawk Dawn etc.

Ik vond het echter geen goede film deze keer, vooral door het rammelende scenario en vaak niet uitgediepte personages.. ook helaas teveel gefilmd in het moderne denken.. mag wat mij betreft wat meer 'feel' in over hoe toen zaken echt gingen..

Sommige dingen waren weer mooi in beeld gebracht; landschappen, personages.. de vecht scenes echter rommelig en totale fictie.. (saving privat ryan anyone?)..

Jammer.

avatar van james_cameron
4,0
Zeker geen perfecte film, maar wel zeer onderhoudend en een lust voor het oog. Crowe is wellicht wat te oud voor deze rol- zeker wanneer je bedenkt dat dit pas de beginjaren zijn van de legende- maar hij is nog steeds charismatisch genoeg. Hier en daar ook wat flauwe scenes, maar qua intriges en plotwendingen vond ik het script al met al wel de moeite waard. Niet heel veel aktie, maar een groot gemis is dit niet. De Saving Private Ryan-achtige climax maakt veel goed. Ik ben benieuwd wat de director's cut nog zal toevoegen aan het geheel. Meestal zijn de langere versies van de films van Scott een flinke verbetering ten opzicht van de bioscoopversies.

avatar van Leland Palmer
3,0
Leland Palmer (crew)
Ridley Scott heeft z'n beste tijd wel gehad, denk ik. Toch hoop ik dat-ie nog eens met een pareltje à la 'Thelma & Louise' op de proppen komt. Het blijft opzich wel goed (en vakmanschap), maar is niet meer zo bijzonder als het was. Zo ook bij Robin Hood.

De laatste herziening van 'Gladiator' viel me behoorlijk tegen, dus ik begon best een beetje te vrezen voor deze film, maar het viel me niet tegen. Gezien op 1080p en het ziet er dan ook schitterend uit allemaal. Toch duidelijk te zien dat we weer wat verder in de tijd zijn, want waar een 'Gladiator' niet werke op blu-ray, doet deze film dat wel.

Voor de rest niks aan te merken op Crowe - doet het uitstekend. Strong is weer eens geweldig bezig, alleen vond ik Blanchett nogal misplaatst. De film zelf is best vermakelijk en kent een paar érg mooie scénes; zoals die op het strand op het einde. Geweldig gemaakt, vakwerk. Dat gedoe tussen Robin en Marian (met de dood van Robert) - dat hij ''zomaar'' even de plaats inneemt vond ik wel wat vaag. Een verhaal over de ''echte'' Robin Hood is het eigenlijk (nog) niet, daarvoor zullen we moeten wachten op deel 2.

Wel leuk om te zien dat de bekende avonturen (in o.a. de bossen) nu eigenlijk pas beginnen. Zou me niets verbazen dat deel 2 dan ook leuker wordt. De film is vermakelijk, maar echt interessant, meeslepend of emotioneel bindend wil het helaas niet worden. De film moet het dan ook vooral van haar audiovisuele pracht hebben.

De film kent overigens nog best een aantal luchtig vertelde stukken. Meer dan verwacht en het werkt prima. Nu op naar een beter scenario voor je volgende film, Ridley.

avatar van Thorongil
3,5
Een Engelse volksheld waarvan filmstudio's het 'ware' verhaal van verfilmen, het is een recent fenomeen dat in 2004 nog leidde tot een matige, teleurstellende King Arthur.
Deze keer zijn het echter regisseur Ridley Scott en Russell Crowe, het succesvolle duo van Gladiator, die de legende van Robin Hood na bijna 20 jaar terug als big-budgetfilm nieuw leven inblazen.
We krijgen al van bij het begin een opwindend beleg van een Frans kasteel, met Danny Huston als een voortreffelijke Richard Leeuwenhart.
Eenmaal Robin Longstride de identiteit van een overleden ridder heeft overgenomen en de kroon veilig tot Londen weet te brengen, komen we in Nottingham terecht.
Na het eerste halfuur valt de film, wat betreft actie wat stil, maar we krijgen leuke dialogen tussen Marion en Robin, die soms verrassend grappig zijn. Hun relatie wordt uitgediept en langzaam zie je hoe ze naar elkaar toegroeien. Er is echt wel sprake van chemie tussen Cate Blanchett (die wel een beetje te vrijgevochten overkomt als vrouw in die tijd) en Russell Crowe.
De grote vijand in de film is de verrader Godfrey, die in naam van Koning Jan belastingen collecteerd en op die manier burgeroorlog hoopt te stichten in Engeland. Het Franse complot word echter tijdig ontrafeld en nadat Koning Jan belooft de Magna Charta te tekenen, is er weer een eendrachtig Engels leger.
Als hoogtepunt krijgen we een gevecht tegen de Fransen die juist geland zijn aan de Engelse kust, een gevecht dat iets te voorspoedig verloopt om mij als kijker volledig tevreden te kunnen stellen.
Ook gooide Marion's plotse aankomst op het strand een beetje roet in het eten, een vrij zinloze toevoeging.
De Director's cut, een goede tien minuten langer, zorgt dat vooral het subplot van de plunderende kinderen iets beter uitgewerkt wordt en ook Godfrey's complot wordt wat verduidelijkt.
Op het einde pas wordt Robin Hood de outlaw die we kennen uit de talloze, eerdere films en series.
Deze historisch gegronde Robin Hood overtuigde al vast veel meer dan de laatste met Kevin Costner, vol heksen en Moren, die eigenlijk niet in het verhaal thuishoorden. Al bij al een geslaagde prequel, die juist iets te kort schiet om in het rijtje van Braveheart en Gladiator te passen.
Ik kijk vol verwachting uit naar de sequel.

avatar van kos
3,5
kos
Geheel tegen de verwachting in een prima film en waarschijnlijk de beste Robin Hood verfilming die ik ken, ook al is het eigenlijk heel wat anders dan het standaard Robin Hood verhaaltje.

Lekker groots opgezet en het heeft een beetje de schwung van de ouderwetse avonturenfilms van vroeger.

Van Crowe wordt ik nooit warm of koud, maar met name de bijrollen hier zijn allemaal erg prettig ingevuld. Vooral door bijvoorbeeld Mark Strong en Max von Sydow.

avatar van gauke
3,5
'n Beetje gemengde gevoelens: aan de ene kant een imposant middeleeuws spektakel met grootse decors en weergaloze massascènes. Aan de andere kant de continue beeldwissels wat het geheel onrustig en onordelijk maakt (zeker niet middeleeuws).
Maar het blijft leuk om naar te kijken.

3,5
Lekkere film. Was me niet helemaal bewust dat dit een prequel zou zijn maar toch goed naar het ontstaan van de legende toegewerkt.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:04 uur

geplaatst: vandaag om 13:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.