• 9.376.124 stemmen

Geregisseerd door: Kôji Morimoto, Tensai Okamura en Katsuhiro Ôtomo

Met onder meer: Tsutomu Isobe, Hideyuki Hori en Isamu Hayashi

Gesproken taal: Japans

Plot Memorîzu

"Memories" bestaat uit drie korte verhalen. De eerste, 'Magnetic Rose', is gebaseerd op de manga Memories - geschreven door Otomo (Akira). Hierin reageert een ruimteafvalruimer op een signaal in een gigantisch afvalkluster. Wat volgt is een bizarre trip waarin heden en verleden in elkaar overvloeien. In de kortfilm 'Stink Bomb' zorgt een lab-assistent onvrijwillig voor een ramp van mogelijk, internationale omvang. 'Cannon Fodder' speelt zich af in een grauwe vestingstad waar iedereen slechts lijkt te bestaan voor de bediening van duizenden kanonnen, maar wie is de vijand?

Heinz Beckner (stemrol)

Kamata (stemrol)

Grandma (stemrol)

avatar van Menghini

Menghini

Ik heb het maar weer gezien en vind het toch wel een 5* waard... Weer bleef ik hangen bij de aftiteling om na te denken over wat ik nou allemaal gezien had, super! Ik ga me toch maar eens wagen aan "neo-tokyo"...

avatar van V

V

Magnetic Rose was puur genieten. Prachtige animatie, perfecte sfeer en geweldige muziek. 4,5*

Stink Bomb kon ik niet zoveel mee. Vond het filmpje vooral flauw op een paar geslaagde grappen na dan. 2*

De laatste vond ik helaas ook de minste. Bijzonder saai en lelijke animatie. 1*

Door Magnetic Rose uiteindelijk nog 3*. Van dergelijke animatie wil ik nog veel gaan zien. Iemand tips?

avatar van Hans P

Hans P

rare filmpjes. Ik vind ze zeker knap en origineel, maar het is niets voor mij. Het eerste en laatste filmpje zijn mij te absurd. Het tweede kan ik vreemd genoeg (als je de andere commentaren leest) weer het meest mee. Daar had ik houvast aan een soort rode draad.

Spirited away in mijn top-10, deze niet meer dan 3,5*

avatar van The One Ring

The One Ring

Wat praat iedereen hier toch over het mooie uiterlijk van de film. Ik vond het spuuglelijk. Eerlijk gezegd heb ik animes altijd een beetje proberen te negeren. Ik zag een jaar of twee eens een heel stukje van een science-fiction anime (volgens mij Ghost in the Shell) en heb me toen zo kapot geërgerd dat ik er schoon genoeg van had. Ik kan deze teknstijl absoluut niet waarderen. In de personages zit totaal geen leven. Ze lijken vaak nauwelijks te bewegen, maar als ze bewegen doen ze dat weer zo overdreven dat alle geloofwaardigheid wegzakt. De gezichtsuitdrukkingen zijn zo ongeloofelijk karikaturaal over het algemeen. Niks mis mee in een komische tekenfilm, maar bij die bloedserieuze verhaaltjes past het dan weer niet. En dan zijn er nog die overdreven explosies. Alles explodeert met zo'n gemak dat de geloofwaardigheid nog meer afneemt. Grote stukken steen zakken in als zand alsof het niets is. Bah. Ik heb een gruwelijke hekel aan deze tekenstijl. Ik hoopte dat er in die twee jaar misschien iets aan mijn smaak verandert was, maar nee!

Magnetic Rose: de meest vervelende van de drie. De bovengenoemde minpunten zijn hier het ergst. Het verhaal en zijn personages waren slecht en oninteressant. 0,5*

Stink Bomb: deze was nog redelijk vermakelijk en soms zelfs grappig (!). Toch hing het ook hier weer van stompzinnigheden en domme animaties aan elkaar. 2 sterren.

Cannon Fodder: hier kon ik de stijl nog redelijk waarderen. Had wel een uniek uiterlijk, maar niet meteen echt mooi. Het verhaal was dan weer oninteressant, of beter gezegd oninteressant uitgewerkt. 1,5*

Kom ik op een gemiddelde van 1,33333333333 uit. Omdat ik in een negatieve bui ben rond ik het af naar beneden. 1*

avatar van damon

damon

eerste film was mysterieus en had prachtige puccini muziek

de 2 verhalen daarna konden net zo goed op cartoon netweork worden uitgezonden (geen diepgang)

avatar van willum

willum

Aparte film, eerste deel vondt ik nog het mooist, de tweede het minst. Het derde deel kwam mij als het oudst over, misschien eind jaren 70? Bij elkaar zeer appart, maar vanwege het magere tweede deel kon het mijn aandacht niet echt vasthouden. 3 sterren.

avatar van reeko

reeko

The One Ring schreef:

hehehe. ok. kijk dan ook nooit weer manga. bijvoorbaat dank.

avatar van Chr.s

Chr.s

manga

avatar van The One Ring

The One Ring

reeko schreef:

hehehe. ok. kijk dan ook nooit weer manga. bijvoorbaat dank.

Ik laat me niet door een film stoppen. Hoewel ook het stukje van Ghost in the Shell dat ik een jaar of 2 geleden zag me totaal niet aansprak. Ik blijf voorlopig uit de buurt van de science-fiction anime, maar de fantasy als Spirited Away wil ik nog wel eens proberen.

avatar van danuz

danuz

Erg fijn vermaak dit. Echt een sfeer van heb-ik-jou-daar. Voelde me bijna het kleine kind toen ik Star Wars keek Gewoon puur genieten de mooie beelden, de sfeervolle muziek en de soms echt sensationele actie

Verschrikkelijk veel diepgang kon ik niet vinden in de animaties, de eerste dan nog wel, maar de laatste twee waren puur vermaak Natuurlijk zit er wel een boodschap achter, maar waar OH over een 2001-ish boodschap praat bij Cannon Fodder, vond ik die niet. Misschien ook omdat 2001 voor mij niet perse om die boodschap draait

Echt heerlijke genieten dit en dat is gewoon erg belangrijk. Cannon Fodder was duidelijk de minste, de eerste twee waren eigenlijk van gelijk niveau. Alhoewel ik de animatie bij Cannon Fodder dan wel weer heel erg mooi vond. Misschien was het wel de minst conventionele, maar toch miste er iets. Bij Magnetic Rose had ik af en toe kippenvel van de pracht, Stink Bomb was gewoon zo heerlijk, en echt heel droog grappig.

Twijfel tussen de 4 en 4,5 , ga denk ik gewoon voor de tweede.

*edit, aan de smileys is wel te zien dat ik heb genoten

avatar van Maikeru

Maikeru

• 1934 berichten

Comisch, ik had nooit gedacht dat iemand deze zou hebben gezien, ik heb eigenlijk nooit geweten hoe deze heette... De tweede was werkelijk hilarisch en de eerste had echt een geweldige sfeer...

avatar van donnie darko

donnie darko

Inderdaad een heel speciale ervaring. Pas de tweede animefilm die ik zie, na spirited away, en deze is me ook goed bevallen.

Vooral het eerste verhaaltje is adembenemend mooi. Alle shots zijn prachtig, de animatie is zeer mooi, en het verhaal is geweldig. Vooral ook de operamuziek is zeer mooi en geeft een meerwaarde aan dit deel van het drieluik. 4.5*

Het tweede filmpje vond ik ook zeer leuk. Het verhaal is ietsje minder drukkend en is spannend en de animatie blijft zeer mooi. Echt gelachen heb ik wel niet, maar dat moest ook niet, vond ik en ik heb er toch van genoten. 4*

Maar dan het laatste deel, dat was wel ietsje moeilijker. Ik kreeg niet echt vat op het verhaal en het boeide mij ook niet zo als de andere twee. Maar het einde vond ik wel mooi, met de tekening. Toch nog een kleine 3* voor dit deel.

Brengt mij uiteidenlijk op 4 dikverdiende sterren. Ik ga zeker meer animefilms beginnen kijken. Ik ben vooral heel benieuwd naar hotaru no haka, maar ik vind hem nergens.

avatar van Freud

Freud

Eigenlijk wel bizar dat ik al jaren stripfreak ben, maar nu pas animatiefilms begin te kijken . Maar ook wel weer leuk, want er is nog veel te ontdekken, terwijl ik bij strips gebonden ben aan wachten op wat er nieuw verschijnt.

Dit is alweer een geweldig staaltje van meesterschap, en ik heb erg genoten van de drie filmpjes. Zo verschillend, en toch elk in hun domein ongelooflijk goed.

Magnetic Rose heeft een erg mooi verhaal, maar viel me aanvankelijk nogal tegen door de zwakke tekeningen (alles wat zich binnen hun eigen ruimteschip afspeelt is echt ongeinspireerd getekend en voegde echt niks toe, dat had evengoed live action mogen zijn en dat is dodelijk voor een animatiefilm vind ik), maar zodra ze het verlaten ruimtestation betreden wordt het adembenemend mooi. De zwevende brokstukken vond ik al prachtig, maar hoe binnen gespeeld wordt met ruimte, kleur, de overgangen tussen droom en werkelijkheid, dat is allemaal geweldig goed, ik zat echt ademloos te kijken. Op een zekere manier werkte het contrast met de eerste scenes zelfs wel, maar dat is nog geen excuus . Het verhaal is ook erg mooi: spannend, ontroerend, origineel en het had ook nog iets te zeggen . En over de muziek evenmin een kwaad woord: erg origineel en zeer effectief.

Stink Bomb is een totaal ander filmpje, met helemaal andere ambities. De animatie is opnieuw uitmuntend, maar erg verschillend: geweldige typering van de personages en haast karikaturale uitdrukkingen die heel goed uitgewerkt worden, op het hilarische af. Ook de rest is erg grappig: een dom sulletje dat maar niet begrijpt wat er aan de hand is en in zijn domme koppigheid de halve bevolking uitroeit en het hele leger voor schut zet. Het gaat er helemaal over, maar met zoveel enthousiasme dat het grappig wordt, en de timing zit de hele tijd perfect. En de muziek is haast nog beter dan in het eerste deel .

Canon Fodder is het meest opvallende deel qua tekenstijl, maar ook hetgeen me het meest bevallen is. Er wordt een situatie geschetst van een samenleving, op een heel knappe manier, maar het blijft daarbij en dat vond ik geweldig: ik vreesde dat er nog een verhaaltje zou volgen of zo, terwijl het gegeven op zich al zo sterk is dat dat het enkel minder zou maken. De stijl lijkt kinderlijk, maar er zit een geweldige visie achter, en het design van elk object zit helemaal perfect, en dat is grote klasse. Bovendien is ook de animatie schitterend: de manier waarop afgewisseld wordt tussen stilstaande beelden en beweging en hoe ze in elkaar overgaan (de scene in de eetzaal is fe-no-me-naal goed gedaan), de subtiele en minder subtiele overdrijvingen waarmee de personages bewegen, en bovenal de prachtige setting van werkelijk elke scene. Het deed wat denken aan een combinatie van de uitgepuurde esthetiek van Moebius met de chaos van de steden van Schuiten en Peeters (die zaten zelfs in de aftiteling, geen idee waarom want mijn Japans is nihil, maar wel opvallend want ik had de link al gemaakt voor ik hun namen zag). Maar in ieder geval, het zag er geweldig uit, daar gaat het om .

4.5*, 4.0* en 5.0*, dat levert 4.5* op, maar die 5 zal wel niet lang meer duren want ik ga het nog vaak opnieuw bekijken de komende weken, daar ben ik van overtuigd .

Had al zo'n vermoeden dat deze omnibus je wel eens zou kunnen bevallen .

Ook leuk dat eindelijk iemand het derde filmpje apprecieert.

avatar van aegron

aegron

Herzien. Magnetic Rose blijft fantastisch, stink bom is nog steeds er grappig, maar nu vond ik cannon fodder veel beter dan de eerste keer! De stijl werkte goed bij het verhaal.

Misschien kon ik er nu meer mee, omdat ik inmiddels toch al het een en ander aan anime gezien heb, terwijl het de vorige keer een van mijn eerste anime's was. 4,5* (stink bomb is net niet goed genoeg om het geheel 5* te geven)

avatar van remorz

remorz

Drie heerlijke kortfilms. Een geweldige diversiteit, dat mag benadrukt worden, maar ieder filmpje excelleert haast in zijn eigen 'genre'.

Magnetic Rose is een werkelijk oogstrelende uitwerking van een erg leuk concept. Was even bang dat dit een 'standaard' science-fiction filmpje zou worden, maar niets is minder waar. Fantastische animatie met decors waar je u tegen zegt. Geweldige ervaring. 4,5*

Stink Bomb begint onheilspellend, maar wordt steeds absurder en gaat uiteindelijk compleet over the top. De muziek verdient de grootste credits (dat heerlijk paniekerige jazzy sound, echt fantastisch), maar ook hier is de animatie erg vloeiend. Vrij uniek filmpje. 4,5*

Cannon Fodder is een geweldige inkijk in een doorgeslagen samenleving. Ruwe, bijna historisch aandoende tekeningen maken het 'tijdsbeeld' erg overtuigend. Geweldig dat het daarbij blijft, had nauwelijks beter gekund. 4,5*

Met name Magnetic Rose en Cannon Fodder komen voor 5* in aanmerking, maar dat moet een herziening uitwijzen. Die laat waarschijnlijk toch niet zo lang op zich wachten. Zeldzame kwaliteit, dit drieluik.

avatar van remorz

remorz

Inmiddels alweer herzien en hoewel juist Magnetic Rose en Cannon Fodder neigden naar een halfje verhoging lijkt Stink Bomb toch het meeste baat te hebben bij herziening.

Cannon Fodder is nog altijd even krachtig in zijn sfeerimpressie in een 1984-spinoff. Prachtig vormgegeven stad met passende tekentechnieken. De ogenschijnlijke onschuld van een onwetend jochie in een totaal geindoctrineerde samenleving die jaagt op een onzichtbare vijand. Gelukkig ontdaan van alle (explicite) moraal en simpelweg een dag uit het leven van...Ik blijf bij 4,5* ook al kan ik niet direct aanwijzen waarom het geen 5* zou kunnen worden.

Magnetic Rose overdondert voor een tweede keer. Eye-candy tot en met, stijlvol in al zijn gedetailleerde vormgevingen. Bovendien is het verhaal een ongewoon meeslepende tragedie, met een perfecte dosis ongrijpbaarheid. Een aantal onbeantwoorde vragen leven na de aftiteling nog voort, maar weten het als filmpje perfect onaf af te maken. Die 5* heeft hij toch wel verdiend, vooral omdat de film heel wat rijker is dan menig feature length films.

Stink Bomb was voorheen de enige short waarbij ik aan mijn gegeven 4,5* twijfelde, en of een 4* niet beter op zijn plaats zou zijn geweest. Ze blijven toch staan, die mix tussen beeld en muziek is even ongebruikelijk als passend. Echt geweldig gedaan. Bovendien, als het hek van de dam is (de hoofdpersoon bereikt de andere kant van de tunnel waar de lucht zwart ziet van de gevechtshelikopters), wordt het filmpje echt hilarisch.

Twee keer 4,5* en één keer 5*. Blij dat ik deze bij mijn collectie heb geschaard.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Hm. Kleine teleurstelling toch in z'n geheel.

Magnetic Rose was een film die veel potentie had maar mij uiteindelijk flink tegenviel. Opzet is groots maar de uitwerking minder. Vond er op momenten bv teveel dialoog in zitten en zelfs de animatie viel mij tegen. Binnen het 'wrak' zelf zijn nog erg mooie plaatjes te vinden, de dromen zijn ook mooi in beeld gebracht maar verder vond ik de animatie maar doorsnee.

Daarnaast vond ik dat er maar wat al te veel is afgekeken bij Kubricks 2001. Het hele opera in de ruimte concept is al eerder gedaan en beter imo. Verhaal is wel net wat anders maar sommige dingen als bv de klassieke kamers in de ruimte vond ik wel erg herkenbaar.

Stink Bomb vond ik de leukste van de drie. Op animatie gebied en entertainment gebied. Erg grappig stukje film met een heerlijk onbenullige hoofdpersonage die zich nergens van bewust is.

Mooie animatie, sterk geluid, soundtrack is wel wat minder maar dat mocht de pret niet drukken. Niet hoogstaand op verhaalgebied en een beetje het tegenovergestelde van Magnetic Rose maar feit blijft dat de 30+ min voorbij vlogen.

Cannon Fodder dan.

Bizar stukje film. Erg lelijke animatie die me deed denken aan jaren 70 BBC werk maar toch wel leuk gebracht. Mooie omgevingen, goed geluid, flinke tempo, maar toch kreeg ik het idee van 'wat moet ik hier nou mee'. Het idee erachter snap ik wel maar vond het niet genoeg om mij 100% te boeien.

3* dan maar.

Kom ik op een gemiddelde uit van 3,5*

Iets minder dan ik had verwacht. Een drieluik dat wordt gered door Stink Bomb.

avatar van kiriyama

kiriyama

Magnetic rose:

Vond ik persoonlijk het beste verhaal hebben. De animatie en de muziek waren beide erg mooi. De uitwerking niet minder dan subliem. 4.5*

Stink bomb:

Helaas de minste van de 3, het verhaal was niet veel en de humor niet echt m'n smaak. Toch vond ik hem best vermakelijk en waren de beelden weer erg mooi. 3.5*

Cannon fodder:

een leuke afwisseling en met een interessante animatie. Het verhaal had verder niet veel om het lijf maar daar ging het ook niet om. Was erg vertederend. 4*

Met een gemiddelde van 4 sterren was dit alles behalve slecht. Ik heb genoten en die 2 uur vlogen voorbij. Ook erg leuk dat de verhalen zo verschilden van animatie. Vooral de derde was erg anders dan de eerste twee. Daarbij komt nog eens dat ik bij een tweede kijkbeurt ze waarschijnlijk nog beter zal vinden.

avatar van Reinbo

Met de 100e stem komt die in de top 250. Niet terecht vind ik zelf. Alle drie de filmppes zijn wel aardig, maar komen niet boven de 3-3,5* uit. Vond de laatste het leukst, mede vanwege de dubbele laag. Het vergelijk tussen oorlogsmachine en de de Japanse arbeidsmoraal, die met een bijna militaire dicipline hun economie laten draaien. Krappe 3,5* dus.

avatar van Elboo

Elboo

Magnetic Rose vond ik redelijk, niet echt mijn soort anime daarom 2.5*

Stink Bomb was de vermakelijkste, toch wel vrij simpel maar redelijk leuk uitgewerkt. 3*

De laatste vond ik helaas ook de minste. Bijzonder saai en lelijke animatie. 1*

totaal zeker niet meer dan 2.5*

avatar van gondwana

gondwana

Onderhond schreef:

Ik beweer dat ze zich net zo bewust zijn van hun vreemde omgeving als wij . Tuurlijk wordt er wel eens nagedacht over het hoe en wat, maar het meedraaien in de maatschappij blijft steeds het hoofddoel. Hoe pas ik mij het best aan aan de situatie, hoe haal ik er het meeste uit en vooral, hoe ziet mijn dag er morgen uit.

Nog een voorbeeldje misschien. Wanneer savonds de "score" wordt meegedeeld op TV, van de geraakte doelwitten, is vader niet eens geïnteresseerd. De hele oorlog boeit hem dan ook niet zo, net zoals de rest van het volkje weinig geboeid is.

Over de onstaansgeschiedenis van deze maatschappij wordt inderdaad niks gelost, maar hoe meer ik het filmpje zie, hoe langer ik vermoed dat de oorlog eigenlijk al lang gedaan is. Communicatie met de buitenwereld is er niet, en aangevallen worden ze ook niet. Op z'n minst is de oorlog al zo lang gaande dat het volkje zich eraan heeft aangepast, en het ziet als een gewone factor in het dagelijks bestaan. Aan het dorp zelf is verder ook geen teken van schade te zien. Maar da's uiteraard enkel speculatie.

En kortfilm wordt 136.000 keer gevonden op google, dus zelf heb ik het al zeker niet uitgevonden

interessante discussie

cannon fodder vind ik ook beste van de drie.

feit dat het in één 'take' is gemaakt getuigt ook van erg veel creativiteit.

hoihoi

ps. een van de eerste dingen die me opvielen in anime/japanse games/manga, ... was (naast innovatief in beeld brengen van 'beweging') een duidelijk aanwezige voorliefde voor (stoom)treinen. ligt missch aan hetgeen ik toevallig zag door de jaqren heen, maar in de meest prominente mijlpalen zijn vaak treinen aanwezig.

damn ik ben moe, missch toch maar beter niet meer posten zo laat...

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Magnetic Rose (44 minuten):

Tegenvaller. De klassieke muziek hoor ik sowieso al liever in wat langere scènes of als er een verandering op komst is. Iets dat hier niet het geval is, nauwelijks spanningsopbouw in de muziek terug te vinden en daarnaast gewoon simpelweg niet mooi.

De animatie viel mij ook wat tegen. Vooral de personages in de vorm van de bemanning van de ruimteafvalruimer. Gedetailleerd getekend met haren op de armen, zonder dat dit gelijk veel meerwaarde had. De decors oogden ook veel te fantasieloos om echt te imponeren. Veel rood en groen, wat gewoon niet lekker matchte. Weinig contrast in kleur en het vervagen van de werkelijke wereld vond ik gewoon veel beter uitgewerkt in het met kleurenpracht overgoten Paprika (2006). De werelden waar de hoofdpersonen hier naar uitweken bleven beperkt tot een landhuis met aansluitende tuin, donkere trappen en een etenstafel. Daarbij vond ik het verhaal rondom het kleine meisje allesbehalve schattig, net allemaal wat te simpel. 3*

Stink Bomb (38 minuten):

Energieke film. Die muziekriedeltjes deden mij een beetje in Spaanse sferen belanden. In deze film wat meer oog voor detail. De personages in dit filmpje oogden wat minder nep. Daarnaast wat dichter bij de realiteit deze film. Prachtig getekende auto `s, stedenaanzichten en bergen. Gaaf moment als er ineens een peloton van honderden bommenwerpers in de lucht opduiken. Vanaf dat moment constant actie, met een luchtige ondertoon. Erg grappig gegeven gewoon. Men probeert met man en macht een wat domme man ervan te weerhouden Tokyo te naderen. Vooral de poging van zijn oma om hem te dwarsbomen was grappig. Daarnaast ook een fijn einde. 4,5*

Cannon Flodder (22 minuten):

Typisch een film van Otomo. Zijn personages mogen wel eens een metarmorfose ondergaan. Waar ik mij in Akira al licht stoorde aan de 3 `geestkinderen ` waarvan de jongens al veel ouder leken, meet Otomo zijn kinderen hier weer een nogal rond hoofd aan, met nogal een dikke buik. Maar verder een vermakelijke film.

Goed gebruik gemaakt van de muziek, bijna constant op een dreigende manier aanwezig. De omgevingen zijn zoals altijd mooi geanimeerd en het steampunk element verveelde niet.

Ik vraag mij wel af waarom Otomo `s films altijd een anarchistisch, rebellerend tintje bevatten. De maatschappij is altijd de pineut bij hem. Nou, lenen steampunk en transformaties zich er eigenlijk ook wel voor..... Dikke 4*

Samengevat, aardige animatiefilm die qua samenhang niet op elkaar aansluit. Elke film biedt iets anders, zeer gevarieerd. 11,5/3= 3,8333. 4*

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Het eerste filmpje is echt super. Echt erg goed uitgewerkte animaties, met veel detail. Ook het verhaal is leuk gedaan en een leuke take op de werkelijkheid/fantasie wereld. Helaas vond ik het supersonische gekrijs wat men hier opera neomt nogal irritant. Het kan thematisch dan wel bij de film passen, maar ik stoorde me er nogal aan.

Tweede filmpje was een stuk minder fijn uitgewerkt op visueel gebied. Toch valt het niet gelijk lelijk te noemen, maar mooi vond ik het oook niet.
Het verhaal was erg vermakelijk, maar niet veel meer dan dat. De soundtrack was ook wel in orde.

Dan het laatse, ietwat vreemde filmpje. Ik vond het wel leuk. De sfeer deed me nogal spooky aan. Mede door de gezichten die er echt een beetje als doodshoofden of zware grime smink uitzagen, met die zware zwarte lijnen. De muziek versterkt dit sfeertje wel een beetje. Wellicht moest het echter gewoon armoede voorstellen. In combinatie met het thema van de film vond ik dat sfeertje toch wel een beetje apart though.
Het visuele stukje met de tekening vond ik erg leuk gedaan ook.

1 erg goed filmpje, 1 die wel oke was en eentje die ook wel weer erg leuk was.

Een 4* lijkt me hier wel een goed cijfer dan

Als de regisseur van film 1, thematisch gezien wel vaker in dezelfde hoek zit, misschien toch eens wat opzoeken.

avatar van Observator

Observator

Memories - Er valt veel over te zeggen er is al veel over gezegd. Wou eerst een korte reactie geven, maar dat bleek lastig te zijn.

Een drieluik. Na luik één was ik wat twijfelachtig over hoe het geheel van de film zich stand zou houden, wanneer je nog twee maal in een verhaal zou moeten komen, maar gelukkig waren alledrie de luiken van dusdanige aard dat je er gelijk weer ingezogen werd.

========== Magnetic Rose ==========

Magnetic Rose is voornamelijk gewoon erg mooi. Erg mooi verhaal en schitterend vormgegeven. Sci-fi gecombineerd met prachtig klassieke bouwstijl en interieur. Werkelijkheid, hologrammen, herinneringen, heden en verleden lopen in elkaar over. Tonke Dragt had het kunnen schrijven.

=========== Stink Bomb ============

Stink Bomb is op visueel gebied veel minder interessant dan Magnetic Rose. Ook heeft luik twee veel minder inhoud dan de twee andere, maar het heeft zijn eigen charme. Het is een eenvoudig verhaal, maar is - vind ik - voornamelijk erg vermakelijk. Ik heb er goed om kunnen lachen. Was wel blij met het eind, dat maakte het verhaal en de onzinnigheid ervan helemaal af.

========== Cannon Fodder =========

Cannon Fodder vind ik het meest lastig te beoordelen luik van de drie. ‘Bijzonder’ is wel een sleutelwoord. Een bijzondere tekenstijl, een bijzonder verhaal met een bijzondere boodschap, want vanaf het begin is het wel duidelijk dat er meer bodem in dit verhaal zit dan in een put, die soms bodemloos is, wat weer een bijzondere uitspraak is.

Denk dat ik het met de Onderhond van drie jaar geleden eens ben dat er in de maatschappij een verwachtingspatroon heerst, waar wij allen aan behoren te voldoen. Wij dienen ons aan te passen aan dat patroon en doen dat veelal onbewust. Een opleiding biedt tenslotte een grotere kans op een beter betaalde baan, een verre zonvakantie biedt tenslotte een gevoel van geluk, een computer biedt tenslotte gemak en plezier, een wapen in huis biedt tenslotte een groter gevoel van veiligheid. Niks mis mee, wel iets mis mee?

Mensen die van die norm afwijken noemen we ideologen, filosofen, religieuzen, en vallen eigenlijk niet helemaal binnen onze samenleving, want ze passen niet binnen onze geschapen standaard, zijn in onze subjectiviteit niet ‘normaal’. Hoe staan wij in de samenleving en wat beweegt ons te handelen, zoals we handelen? Denk dat Cannon Fodder ons daarin wel een aanzet geeft om daar eens over na te denken. In al zijn eenvoud een mooi uitgewerkt filmpje.

================================

Per luik beoordeeld en dat gemiddeld, brengt mij op een dikke 4 sterren, afgerond naar een 4,5.

avatar van Yuffira_San

Yuffira_San

Had deze zien staan in de Mediamarkt voor een redelijke prijs dus heb hem dan maar meegenomen.
Magnetic Rose had ik deze zomer al samen met belchinees gekeken maar heb hem vandaag nog maar eens gekeken om m'n geheugen wat te verfrissen

Magnetic Rose: 'k hou niet echt van ruimteverhalen en dit was dan nog het langste verhaal van de drie.
Muziek was niets bijzonder. Visueel wel oké, zeker die kleuren in de rozentuin. Personages waren echter lelijk uitgewerkt.
Het verhaal krijgt het meeste erkenning. De gebeurtenissen tussen Heintz, zijn dochtertje en Eva zijn me het meeste bij gebleven, maar me echt raken deed het jammer genoeg niet. 2,5*

Stink Bomb: heb redelijk wat gelachen met dit filmpje. Simpel verhaaltje, tamelijk mooi geanimeerd. Muziek was helemaal m'n ding.
Wat me een beetje tegenstak was de onwetend- en eigenwijsheid van het hoofdpersonage(weet zijn naam even niet meer ) Verder was het nutteloos schieten op de jongen met allerlei onheilspellende wapens erg grappig.
Regisseur van dit fimpje was blijkbaar Tensai Okamura, die m'n favoriete anime serie Wolf's Rain gecreëerd heeft. Leuk om eens wat anders van hem te zien. 3*

Cannon Fodder: totaal andere tekenstijl, maar werkelijk prachtig! Helemaal mijn smaak. Lekker ruw en zelfs een beetje slodderig. Erg apart maar ik wil zeker meer dingen in deze stijl zien
Muziek was ook fantastisch, weer helemaal mijn ding.
Het verhaal, al vond ik het jammer genoeg te kort, bleef boeien. 'k Vond alles fenomenaal in beeld gebracht. 5*

3.5* Voor de volledige omnibus. Vooral dankzij Cannon Fodder en ook een beetje dankzij Stink Bomb.
Toch 3 erg verschillende filmpjes en passen voor mij juist daarom perfect bij elkaar. Zo heb ik van alles wat op 1 dvdtje staan.

avatar van Error_2009

Error_2009

een van de mindere animes die ik heb gezien,

de verhaaltjes kunnen niet echt boeien en de animaties zijn zeer slecht.

Error_2009 schreef:

en de animaties zijn zeer slecht.

Animatie in deze film is vandaag de dag nog steeds geweldig. Om nog maar te zwijgen over de tekenstijl van de drie filmpjes.

avatar van Tayama

Tayama

Ik heb dit toevallig eergisteren weer eens opgezet en intens genoten.

Ik zag dit 3 of 4 jaar geleden voor het eerst. Nu ik dit weer eens gezien heb was ik echt goed verrast om te weten dat dit (al) uit 1995 komt. Ik zou bijna zeggen dat dit van na 2000 was. Animatie technisch is dit echt goed, en tekenstijlen zijn werkelijk creatief, inspirerend en van uitstekende kwaliteit.

Zou zelf ook graag willen weten wat hier slecht aan is, want de drie totaal verschillende stijlen zijn van hoog niveau; Zowel in stijl als techniek.

avatar van wibro

wibro

Nadat ik "Magnetic Rose" gezien had, die ik geweldig mooi vond mede ook door de schitterende muziek van Puccini, had ik verwacht dat de andere twee animatie filmpjes alleen maar tegen zouden vallen, maar dat bleek geenszins het geval te zijn. Van alle drie filmpjes vond ik de animaties van hoge kwaliteit. Ze verschilden bovendien ook zeer sterk van elkaar. De tweede film "Stink Bomb" vond ik het grappigst en de derde film "Canon Loder" vond ik visueel het mooist.

Opvallend vind ik het militairisme dat ik al in verschillende Japanse animatie films heb aangetroffen zoals bv in "Howl's Moving Castle" en hier in "Stink Bomb" en vooral in "Canon Loder". En men heeft het in Japanse films ook altijd over "De Baas". Het zegt allemaal natuurlijk wel iets over de Japanse volksaard, die denk ik niet zoveel van de Duitse verschilt.

Waardering; 4,5*