Genre: Drama / Horror
Met onder meer: Angelica Lee, Lawrence Chou en Chutcha Rujinanon
Gesproken taal: Kantonees, Mandarijn, Engels en Russisch
Releasedatum: 26 juni 2003
Plot Gin Gwai
"How can you believe your eyes when they're not yours?"
Mun is twintig en sinds haar tweede levensjaar blind. Na een riskante operatie krijgt ze haar gezichtsvermogen terug. Vol blijdschap opent Mun haar ogen in een nieuwe wereld. Toch klopt er iets niet en tot haar afgrijzen ziet ze in de spiegel niet haar eigen gezicht maar dat van Ling, de overleden vrouw die haar netvliezen beschikbaar stelde. En dan zijn er nog de mysterieuze, duistere en verminkte creaturen die zich aan haar openbaren. De visioenen brengen Mun op de rand van de waanzin en de enige uitweg is te achterhalen wat het geheim van Ling was...
Wong Kar Mun
Dark Figure
Ghost in the Hospital
Hospital Caretaker
Sjan
Horror zoals horror hoort te zijn: eng. Prachtige opbouw van het verhaal met een paar scenes om je dood te schrikken. Ze zijn hierboven allemaal al wel ongeveer genoemd. Zelf schrok ik mezelf een acute reuma-aanval bij de kaligrafeerscene , daar bleef ik echt in een schrik 'hangen' van 5 seconden ofzo, bahbah wat eng. De geluidseffecten, het acteerwerk, de muziek, eigenlijk is er niet veel slechts op te noemen. Ook de eindscene is goed gekozen en vooral prachtig in beeld gebracht. 4.5*
Goodfella
daar bleef ik echt in een schrik 'hangen' van 5 seconden ofzo
Haha! Ja, dat had ik nou ook. Heel knap effect dit
Enne.. Pjotr, is Dark Water dus nóg freaky-er?
Zelf schrok ik mezelf een acute reuma-aanval bij de kaligrafeerscene
LOL
pjotr
Enne.. Pjotr, is Dark Water dus nóg freaky-er?
Eh nee, hij is denk ik niet freaky-er maar minstens zo stijl- en sfeervol...
Er zitten ook zeker een aantal geniale kippevel-scenes in...
Ik vind The Eye ongelofelijk goed - het enige minpuntje aan de film is de afwikkeling van het verhaal...
Dark Water daarentegen is in mijn ogen perfect....
tovenaar
Dat wordt dus voor mij op zoek gaan naar Dark Water! Heeft Jay die toevallig ook niet te koop voor mij
De Knip
Net gezien en vooral het spectaculaire einde is prachtig, heerlijk.
Film zit duidelijk in elkaar, laat niet echte plotholes open, maar daar is ie ook niet voor gemaakt. Gewoon goeie thriller en een remake hoef ik al niet meer te zien.
****
Webby
Dark Water wordt door Dutch FilmWorks in NL gereleasd. De release datum is momenteel gepland op 18 November 2003.
dttom
Stukje uit een recensie
"The film concerns Mun Mun, a young woman blind since the age of two. She regains her sign as the result of a cornea transplant but soon experiences some nasty side effects; she begins to see ghastly apparitions that would put Haley Joel Osment on tranquilizers for life."
BoordAppel
Lees je overdag een boek over een gast die paranormaal begaafd is (Matthew Manning) en dan zie je in t holst van de nacht een freaky film als the eye. Grappig dat de dingen die ik in dat boek las ook in de film voorkwamen.
Het eerste uur van de film vond ik erg beklemmend met 2 ijzersterke schrikeffecten waar de rillingen goed over mn rug van liepen. Daarna was ie niet meer zo spannend maar nog wel interressant omdat je toch wilt weten hoe de vork in de spreekwoordelijke steel zit. Het einde vond ik erg goed. Toch vond ik het jammer dat het beklemmende enge eerste uur niet vastgehouden werd zoals bij bijvoorbeeld Signs wel was (daar zullen veel mensen het niet met me mee eens zijn).
Heracles
IJzingwekkend !! ****1/2
Huh? Had jij m al gezien?
Tussen haakjes, meer van dit genre ligt toch bij the Ring e.d.? Kan iemand (jij?) me vertellen welke films ik dan nog meer moet zien?
GerwinF
Ik zou niet voor de Regio 2 gaan, aangezien die door Tartan is uitgebracht en dus van slechte kwaliteit is (theatrical print met onleesbare burnt-in subs etc.). De (veel goedkopere) versie van cd-wow heb ik, en deze is van vrij goede kwaliteit
Volgens DVD Compare is de R0 (Tartan) versie toch het beste hoor. Deze is anamorphic en heeft de meeste extra's. Is het trouwens niet rottig te volgen die cantonese taal?
Zie: link
JayLunar
De comparisons van DVD Compare zijn meestal niet correct. Wat ze doen is kijken naar welke DVD de beste papieren heeft (dus aantal extra's, anamorf of niet etc.) in plaats van een echte vergelijking zoals op DVDbeaver ofzo. Tartan brengt doorgaans zeer matige DVD's uit (of The Eye een uitzondering is weet ik niet).
Het is zeker wel goed te volgen. Het is wel zo dat ik persoonlijk Cantonees en Thai niet echt mooie talen vind, maar zeker niet zodanig dat ik me eraan stoor.
GerwinF
Ja een andere vergelijking van deze dvd heb ik nog niet gevonden, ook niet op DVDBeaver (wat een naam trouwens!)
Pitbull
Een lichte tegenvaller deze film, maar voor een deel omdat ik torenhoge verwachtingen had.
Met een aantal kussentjes in de aanslag gekeken en die waren ook best wel bruikbaar tijdens sommige momenten. De schrikmomenten zijn angstaanjagender dan in 'The Sixth Sense', maar het verhaal komt bij lange na niet in de buurt. Waar The Sixth Sense eindigt in een allesoverweldigende kippenvelscene op het einde, worden hier deze allemaal in het begin gepleurd - iig waren ze niet meer effectief aan het eind.
De reden dat Mun de geesten ziet is ook wel heel bizar en lijkt eerlijk gezegd helemaal nergens naar. Gelukkig duurde dat stuk ook niet zo lang, zodat je er niet te veel bij stil stond, ik zal er verder niet teveel woorden aan vuil maken. De slotscene is helemaal lachwekkend en vrijwel letterlijk uit een andere film gehaald.
Desalniettemin zitten er toch zeker een handvol momenten in dat je de adrenaline door je aderen voelt razen, waarbij mij vooral de liftscène en de oude vrouw in het ziekenhuis bijblijven.
3,5 *, terwijl ik van tevoren had gedacht dat het 4,5* zou worden.
Ben trouwens wel heel erg benieuwd naar Dark Water, want dat verhaal klinkt helemaal geweldig.
Webby
Ik zie net (op http://www.nfc.org/rel.htm) dat de film vanaf 26-06 gaat draaien.
Dan zal hij waarschijnlijk ook in de rest van NL draaien
sarcjoch
Net zoals Bangkok Dangerous vond ik dit een film die oude clichés recyclet, op sommige momenten wat beter dan op anderen. Eerlijk gezegd wordt de film vooral gered door Lee Sin-Je's expressieve acteerwerk en de subtiele en op het einde wat minder subtiele special effects. Het verhaal zelf vond ik dus *echt* dertien in een dozijn, en hoewel de HK-setting er net weer een ander tintje aan geeft vond ik het zeker niet zo heel sterk als sommigen hier.
Misschien komt het omdat ik sowieso voornamelijk Aziatische films kijk en ze dus wellicht wat "normaler" er tegenaan kijk (als in, ik vind het niet meer per definitie bijzonder om een Aziatische film te zien). Maar dat klinkt wel weer erg pretentieus allemaal
GerwinF
Heb hem net op DVD gekeken, echt de moeite waard dus eh! Je zal wel even 2 keer nadenken als je in je eentje in een lift instapt na het zien van deze film!
In de 2e helft lijkt de film in te zakken, maar de (voor mij onverwachte) finale maakt alles goed.
Ps. de openingstitels is ook best goed gedaan.
Da Jando
Door de hoge waardering hier en de stoere trailer op apple.com heb ik besloten er zondag heen te gaan! hij draait nu in Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven...
De Knip
Verstandig....films als deze geven een extra dimensie in de bioscoop
Da Jando
Prachtige film! Mooie, spannende en enge beelden. Ik schrok me de tering bij die schrijfles
En m'n hart klopte drie keer sneller bij de liftscene!
Ok, iemand die dode mensen ziet...dat hebben we al eens eerder gezien, maar hier vond ik het toch echt super uitgewerkt. Zeker door het goede camerawerk, de muziek en een paar schrikeffecten. Tof nummer trouwens, bij die zwart-wit beelden.
Wat ik niet helemaal goed begrepen heb:
Wanneer Mun in het huis van het dode meisje komt, wil ze haar helpen door haar opnieuw te laten sterven zodat het meisje geen zorgen meer heeft. De tijd gaat denkbeeldig terug en de moeder haalt haar van het touw af...is het nu zo dat Mun zichzelf ook had opgehangen zodat Ling opnieuw kon sterven? Maar waarom ziet ze dan daarna nog dode mensen, alleen door dat netvlies?
Wat ik helaas wel een minpuntje vond was waarom die psycihater zo snel verliefd op haar werd, of zat er gewoon veel tijd tussen? Er was een vrouw die zei dat ze de dode ook zag(die aan dat vlees likte.) Een beetje stom en overbodig, imo.
Het einde met de gastank was echt super... kippenvel, zoals op meer momenten in de film. Het was zeker de moeite waard om deze in amsterdam te bezoeken(in de bios maakt hij sowieso meer indruk)...4,5*
Btw, Dat ze hier een remake van gaan maken is echt belachelijk. Totaal overbodig, alles ziet er al prachtig uit
GerwinF
Die scene vond ik juist wel gaaf. Heel creepy dat ze ook overdag (in drukke gelegenheden) doden blijft zien. (ook de muziek erbij is geweldig)
Da Jando
Ja die scene vond ik wel gaaf...maar die vrouw die zei dat ze ook dode zag
Het zou kunnen...maar net iets te toevallig zou ik zeggen.
Webby
Ben vandaag ook naar The Eye geweest. Erg mooie en sfeervolle suspense film. Hoe krijgen die Aziaten dat toch weer elke keer voorelkaar!
De eerder genoemde 'kippevel' scènes mochten er zeker wezen. Ik vond ze toch wel enger dan die van The Ring (Japanse versie).
Die metro scène was anders ook aardig. Als je goed keek in de ruit achter Mun, zag je soms een gezicht. Echt eng was dat gewoon.
Het verhaal en ontknopping vond ik nogal tegenvallen. Misschien had ik er teveel van verwacht. Wat dat betreft vind ik The Ring iets beter en blijft dat tot nu toe nog steeds de topper van alle Aziatische horror.
(Ik moet nog wel Dark Water kijken...)

Child's Eye

Shutter
Horror / Thriller, 2004

Nabbeun Namja
Drama, 2001
transplantationblindness and impaired visioneye operationloss of eyesight hiernamaalsviolinistremakeblind girl