• 9.370.316 stemmen

Drums across the River (1954)

Western | 78 minuten

Genre: Western

Geregisseerd door: Nathan Juran

Met onder meer: Audie Murphy, Walter Brennan en Lyle Bettger

Plot Drums across the River

"A wilderness of danger! An empire of savage hate!"

Het eens zo snel, door goudvondsten, opbloeiende stadje Crown City in Colorado heeft nu te maken met zware tijden. Het enige goud dat er nog te vinden is ligt op het land van de Ute-Indianen. Sam Brannon en Ouray, leider van de Utes, hebben hard gewerkt om de vrede te bewaren tussen de blanken en de indianen. Sams zoon Gary koestert echter een grote haat tegen de Utes omdat een dronken Ute zijn vrouw heeft gedood. Als Frank Walker een plan maakt om een oorlog te beginnen om de Utes van hun land te verdrijven, gaat Gary mee op diens expeditie om goud te zoeken op Ute-land.

Gary Brannon

Sheriff Jim Beal

Chief Ouray

avatar van Barfly

Barfly

Een typische Murphy-western. Het is nergens beklijvend, maar wel onderhoudend genoeg en er zit voldoende actie in. Brennan is in deze film de vader van Murphy en heeft een serieuze rol. Ik vind hem zo veel beter dan in westerns waarin hij een wat lollig karakter uitbeeldt.

Ook is nog Jay Silverheels te bewonderen als de jonge leider van de Ute-indianen.

avatar van trebremmit

trebremmit

Komt eind deze maand uit op Blu-ray in Duitsland met Engelse audio.

avatar van mr rumson

mr rumson

Na gisteren Drum beat te hebben gezien was het vandaag de beurt aan weer een andere drum .

Namelijk Drums across the river.

Deze twee westerns hebben niet alleen de drum in hun titels .

Maar zo zijn er nog meer overeen komsten want ook hier zien we weer .

Een paar blanke die de vrede proberen te bewaren met de indianen .

Maar ook in deze western worden ze weer gedwarsboomd door een groepje slechteriken .

Het verschil met deze western is dat het dit keer een paar blanken zijn die de boel proberen te bederven.

Met als reden goud wat er te vinden is in indianen gebied .

Al vond ik persoonlijk deze western iets minder dan Drum beat maar slecht is deze zeker niet.

Opvallend is de goede beeldkwaliteit met de mooie kleuren wat het al prettig maakt om naar te kijken.

Ook de acteurs kunnen er mee door.

Al stak Walter Brennan er voor mij toch iets boven de rest uit.

De rol van Mara Corday is wat beperkt maar ze maakte op mij meer indruk dan Lisa Gaye.

Aan actie ontbreekt het niet maar echt bijzonder zijn de vuurgevechten niet.

Kortom een western die goed te doen .

avatar van W.V.

W.V.

Een leuke western, ik durf zelfs te stellen dat dit een van de betere Murphy producties is. Dat komt naar mijn mening door het fijne acteren van Brennan, in deze film liet hij zien dat hij echt wel wat meer in zijn mars had dan een grappige side kick. Maar ook de rol van Betger mag er zijn, hij is in mijn ogen het typische voorbeeld van een acteur die echt werd gecast om zijn uiterlijk, dat was natuurlijk ook perfect voor de rollen die hij moest spelen in veel westerns als gladde en goed gebekte schurk. Ook in deze film gaat hem dat goed af, hij overvleugeld eigenlijk Murphy. Ook is er een goede bijrol van Silverheels als zoon van het indianen stamhoofd. Het verhaal is overbekend, gewetenloze en hebzuchtige schurken proberen goud te delven op het land van de Ute's en dat vond ik wel bijzonder dat deze stam eens ten tonele werd gevoerd, meestal waren het de prairie stammen of Apache's of Comanche's in dit type western. De verhaallijn en locaties doen een beetje denken aan Broken Arrow, maar Murphy is natuurlijk geen Stewart. Er is voldoende actie, zowel vuurgevechten als de nodige vuistgevechten en daar betrap ik de film dan op een tekortkoming, Murphy is net zwaar in gevecht geweest met een indiaan, heeft de nodige klappen opgelopen, maar enige tijd later zijn de blauwe plekken alweer verdwenen en lijkt zijn shirt weer als het zo uit de garderobe kwam. Jammer, maar voor de rest is dit een leuke western die aan alle western criteria voldoet, voldoende actie, prachtige landschappen, muziek die lekker in het gehoor ligt, aantrekkelijke vrouwen, die zoals zo vaak in een western niet anders hoeven te doen dan aanwezig zijn, al maakt Corday nog wel iets van haar rol. Duidelijk is wel dat de film werd gedragen door Brennan en Betger, dat tilt de film net boven de middelmaat uit.

avatar van clubsport

clubsport

redelijke western met Murphy die probeert de vrede te bewaren tussen de indianen en een stel outlaws die proberen een oorlog tussen de blanken en de indianen uit te lokken zodat ze vrij spel hebben op het goud in de regio.

Murphy is altijd wel degelijk , de natuurshots zijn mooi en de bad guys zijn goed gecast , verder is het verhaal onderhoudend genoeg om de aan dacht erbij te houden .