• 9.375.400 stemmen

The Stoning of Soraya M. (2008)

Geregisseerd door: Cyrus Nowrasteh

Met onder meer: Shohreh Aghdashloo, Mozhan Marnò en Jim Caviezel

Gesproken taal: Perzisch en Engels

Releasedatum: 29 september 2011

Plot The Stoning of Soraya M.

"When a deadly conspiracy became a shameful cover-up One witness refused to be silent"

Nadat hij autopech heeft gekregen, belandt de Franse journalist Sahebjam in een afgelegen Iraans dorp, waar Zahra hem over haar nichtje vertelt. Soraya's man, Ali wil van haar scheiden omdat hij verliefd is geworden op een veertienjarige. Omdat Soraya de scheiding weigert, beschuldigt Ali haar samen met de plaatselijke, corrupte mullah van overspel. Bewijs is er niet, maar de bevolking wordt gemakkelijk overtuigd. De onschuldige Soraya wordt gestenigd. Zahra's relaas maakt duidelijk dat de vrouwen rechteloos zijn. Haar enige hoop op genoegdoening is dat het verhaal van Soraya via de journalist de buitenwereld bereikt.

avatar van aerts007

aerts007

Dit lijkt me wel iets.

latrat

Veel amerikaanser dan ik verwacht had. En met zo'n titel kan je natuurlijk ook niet veel spanning opbouwen.

avatar van pcoussens

pcoussens

Gezien op filmfestival Gent. Heel de zaal was met verstomming verslagen en zat met tranen in de ogen. Afschuwelijk mooie film. Zeer goed geacteerd ook. Pijnlijk te weten dat dit vandaag nog steeds gebeurt in de wereld.

latrat

In de voorstelling die ik zag zaten er mensen voor mij hilarisch te lachen.

avatar van amanda3785

amanda3785

Heb het boek in één dag uitgelezen. Wat een verhaal zeg! Weet iemand waar je de film online kan zien of ergens kunt kopen? Wil hem graag zien

avatar van amanda3785

amanda3785

Heb hem eindelijk gezien. Hele interessante film... Je leeft echt mee met bepaalde personen. Heel mooi vertaald van het boek.

avatar van flurp4

flurp4

Wow! Wat een indrukwekkende film. Prachtig en meeslepend.

avatar van stinissen

Zeer emotionele indrukwekkende film die werkelijk door merg en been gaat .

De mooie Shohreh Aghdashloo die hier de oudere tante speelt is echt geweldig en we kennen haar nog van de film "House of Saddam" .

James Caviezel met andere neus speelt ook erg goed als de journalist Freidoune Sahebjam.

Eigenlijk moeten dit soort praktijken niet kunnen misdadige zaken verschuilen achter het geloof ..Nee dat moet echt niet kunnen............

avatar van stinissen

Halve ster erbij deze film heeft me echt geraakt.

avatar van tottenham89

tottenham89

Sterke, realistische film die goed aantoonde hoe het geloof voor eigen belangen misbruikt wordt en dat het niet aan het geloof zelf ligt. Emotioneel, goed geacteerd en mooi gefilmd. En nog het allerbelangrijkst was de inhoud en de boodschap van de film, applausje.

avatar van oruiz

oruiz

latrat schreef:

Ja heel erg Amerikaans idd..... uhm not. En misschien gaat het er in deze film niet om hoe het einde is, maar gaat het om de weg er naartoe.

avatar van dimi303

dimi303

Iemand enig idee wanneer deze zou verschijnen op dvd? Vond ik na Altiplano de sterkste film die ik vorig jaar in de bioscoop heb gezien.

avatar van shanti

shanti

wat een film...ik ben hevig door geraakt: ziel,hart en lichaam...Ik hoop van harte dat de wereld iets van deze barbaarse ritueel leert...HET MAG NOOIT MEER GEBEUREN...

latrat schreef:

Jammer dat jij zo een omerking maak.....die film raakt zo diep dat jij niet bezig ben met die soort gedacht... Moet ik je nog herinneren dat het echt gebeurde/gebeurt....Jammer

avatar van stinissen

Inderdaad een van de films van het jaar.

avatar van puhpuh

puhpuh

shanti schreef:

Idd een spijtige opmerking, dit is allesbehalve een Hollywood-film.

't Is een aangrijpende film die ik niet snel ga vergeten ....

avatar van RickZ

RickZ

Drama over steniging van Iraanse onschuldige vrouw, aangrijpend en zeker onderhoudend (ondanks het trage tempo).

avatar van Zinema

Barbaarse taferelen.

Het 'produced by Oprah Winfrey'- gehalte is groot in dit op ware feiten gebaseerde drama. Stenigingen zijn barbaars, het mag duidelijk zijn. Maar het verhaal had een betere uitwerking gemogen. Het wordt nergens slecht, maar ook niet goed. Met name tijdens het Hollywoodiaanse einde trekken heel even de tenen krom. Cinematografisch gezien gebeurt er weinig bijzonders en het trage tempo van de film stoort soms. De belangrijke inhoud had beter verdient.

Redelijk.

avatar van _Se7en_

_Se7en_

• 2041 berichten

Een prachtige verfilming van een waargebeurd verhaal over een jonge vrouw die ter dood veroordeeld wordt.

De film bouwt rustig op, maar wekt direct de interesse. Je aandacht wordt goed vastgehouden mede door het goede acteerwerk.

Een minpunt is dat de titel van de film weinig aan de verbeelding overlaat. Niets wat in de film gebeurt is een verrassing, maar desondanks word je regelmatig gechoqueerd door met name de houding van de mannen in de gemeenschap.

Het is makkelijk om je in te leven in Soraya en gedurende de film hoop je dat de filmtitel niet bewaarheid wordt, maar natuurlijk wordt het dat wel.

De steniging-scene waar veel kritiek op is geweest wordt uitgerekt tot zo'n 20 (!) minuten en is fantastisch/ gruwelijk in beeld gebracht.

Het einde is ernstig Hollywood, maar als dit laat zien wat er daadwerkelijk gebeurd is valt er weinig op aan te merken.

The Stoning of Soraya M. laat je met een verschrikkelijk gevoel van onrechtvaardigheid achter die nog wel een tijd blijft hangen.

Je hebt niet naar een film gekeken, je hebt naar de realiteit gekeken. En zodra je je dit realiseert komt de klap des te harder aan.

Ik zou deze film de volle mep geven, maar helaas is mij een grote misser opgevallen. De gebruikelijke praktijk in Iran is dat de mannen bij een steniging tot hun middel begraven zijn (net als Soraya dus). De vrouwen daarentegen worden tot hun nek begraven, omdat de stenen ervoor kunnen zorgen dat kleding scheurt en daardoor borsten ontbloot worden. Het kan natuurlijk zijn dat in dit specifieke geval de vrouw wel tot haar middel begraven werd, maar dit laat ik even in het midden.

Eindoordeel: 4,5*

avatar van Persian_Sara

Persian_Sara

goeie film, ze hebben in ieder geval erg hun best gedaan ervoor! paar minpunten:1. soraya heeft een ongelovig amerikaans accent wanneer ze farsi praat, dit maakt haar geloofwaardigheid erg laag, een vrouw die in 1 of andere achterlijk dorp woont in iran en dan met een amerikaans accent praat..nee dat kan gewoon niet. Maar dit zal door niet-iraniers niet opgemerkt worden, aangezien zij de ondertiteling lezen. Maar voor de iraniers is dit toch echt wel een groot minpunt aan de film denk ik! 2.de vrouwen (soraya en haar tante)zien er te verzorgd uit voor 2 vrouwen uit zo een dorp, want geloof mij mensen die in zulke dorpen wonen zijn er heel slecht aan toe meestal..dit in de zin van vrouwen die snel verouderen door het zware werk en veel verdriet dat ze meemaken (vaak slecht gebit,slechte huid etc etc.)maar deze 2 dames zijn op en top verzorgd..ook dit kon makkelijk door de regiseur aangepast worden. want het zijn kleine dingen die de geloofwaardigheid van de film heel erg aantasten..het ziet er gewoon te amerikaans uit zo. ze konden beter een andere actricce kiezen voor soraya (zonder accent) net zoals shohreh aghdashloo die het farsi perfect spreekt zonder amerikaans accent.

Pluspunten aan de film: shohreh aghdashloo vertolkt haar rol perfect, deze vrouw behoort tot de zeldzame actricces die uit iran gevlucht zijn en wel succes hebben behaald in de VS. Ander pluspunt is de stoning-scene, deze lijkt heel erg echt (in mijn ogen), en ik vind dat ze het echt heel goed hebben gedaan!

latrat

het onderwerp is verschrikkelijk hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar de film vond ik nu eenmaal irritant amerikaans.

Heb een interview gedaan met de regisseur en de hoofdrolspeelster, en die waren zo mogelijk nog popcornerig.

wat zinema zegt, eigenlijk.

avatar van dimi303

dimi303

Eindelijk, release is voor Februari 2011 en kan je reeds pre-orderen op play.com.

avatar van wael

wael

Ik ben niet iemand die snel een bericht bij een film zal plaatsen, maar deze film heeft me echt geraakt. Dit is echt de beste film die ik ooit heb gezien, en zo onbegrijpbaar dat dit anno 2010 nog steeds voorkomt in sommige landen... Erg triest!

avatar van Psolitsa

Psolitsa

Goede film die zich focust op de persoon Soraya, die ten onrechte wordt beschuldigd van overspel, en de daaropvolgende marteling cq dood.

Een vreselijke film om te kijken. Ik heb hem echt een paar keer op pauze gezet, omdat ik me mateloos irriteerde aan de achterbaksheid van de zogenaamde "leiders" in het dorp.

De film zelf is goed opgesteld, met pakkende muziek en een goed tempo.

Het is verschrikkelijk dat dit soort dingen nog steeds gebeuren in zulke landen, maar daar is dit het forum niet voor ..

Nouja, kortom: een mooie film, moeilijk te kijken, grafisch in orde, niks meer en niet minder.

Een 7 =)

avatar van Baswazz

Baswazz

Weet iemand of deze al ergens te koop is met nl ondertitel?

NL trailer (YouTube)

Baswazz schreef:

Weet iemand of deze al ergens te koop is met nl ondertitel?

Komt eerst nog uit in de bioscoop (29 september). Dvd / blu-ray release zal dan vermoedelijk pas eind dit jaar zijn.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

.....daarom staan er in Iran ook zo weinig huizen.

Geen goede grap.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Tis ook eigenlijk meer een cynistische opmerking naar die walgelijke normen en waarden van Iran.

avatar van Redlop

Redlop

Dat er in Iran en vergelijkbare islamitische landen misbruik, onderdrukking en geweld naar vrouwen toe gelegaliseerd is, was mij al jaren bekend. Dat gebeurt onder de vlag van de islamitische wetten die merkwaardig genoeg steeds rechten voor de man en plichten voor de vrouw voorschrijven.

Dat het nog achterlijker kan dan ik voor mogelijk hield, bewijst dit belangrijk portret.

avatar van Malick

Malick

Door eenzijdige en manipulatieve berichtgeving vanuit de Amerikaanse pers. 'Vervaagt de grens tussen verheven verontwaardiging en lugubere martelporno', schreef een Amerikaanse recensent. Heb ik een tijdlang tegen deze film lopen aanschoppen. Wie wil dit zien in zijn vrije tijd? En vreemde grapjes omtrent de titel van de film.

Maar gisteren vond ik het tijd om het toch vooral zelf te gaan zien. Hoe kun je over een film oordelen als je hem zelf niet gezien hebt? En tijdens de fietsrit naar de plaatselijke bioscoop - die sinds kort arthouse (light) films draaien - werd ik bang. Bang voor het onbekende? Bang voor al die gruwelbeelden? Bang dat ik hiermee gespot had? Bang dat ik verkeerd zat?

Maar uiteindelijk is het een sterke, urgente film geworden waar middeleeuwse praktijken worden aangepakt en besproken binnen de Islam. Een film die een rustige opbouw kent, waar de originele taal gesproken wordt en waar beheerst naar de 'beruchte' climax wordt toegewerkt. Ja, die is heftig. Maar niet zo lang en heftig zoals bijvoorbeeld in The Passion of the Christ.

Er zit één shot in de steniging die ik nooit zal vergeten en dat is het POV-shot nadat familie en vrienden als eerste met stenen mochten gooien. Het shot waarop eens alle mannen een steen uit volle kracht gooien naar de camera. Toen schrok ik me werkelijk waar te pletter in me bioscoopstoel. Kon opeens nergens meer heen. Zat vastgevonden in me stoel en voelde de verschrikkelijke pijn die Soraya gevoeld moet hebben tijdens de steniging.

Een film die gezien en vertoond moet worden. Met terugwerkende kracht ga ik deze dus alsnog programmeren!