Terug naar de Kust (2009)
Genre: Thriller
Releasedatum: 29 oktober 2009
Bekijk via NPO Start Plus
Bekijk via NLZIET
Plot Terug naar de Kust
De alleenstaande Maria Vos (Linda de Mol) wordt door een onbekende met de dood bedreigd. Zij vlucht met haar kinderen naar haar voormalige ouderlijk huis, waar ze onderduikt bij haar oudere zus Ans (Ariane Schluter). Terwijl het winterse verblijf in de villa aan zee Maria confronteert met traumatische jeugdherinneringen en haar omgeving steeds meer aan haar geestelijke gezondheid begint te twijfelen, komt haar belager steeds dichterbij.
Maria Vos
Petra Vos
Wolf Vos
DiKKe_OsCaR
- 2034 stemmen
Ik vond het een slechte film. Ik heb het boek niet gelezen, maar de clue zag je al van kilometers aankomen. Ik verbaas me over het hoge cijfer op MM, men is hier normaal toch vrij kritisch.
Personages zijn zwakjes, ik vind dat er maar matig wordt geacteerd en Ans is totaal niet overtuigend. De film zelf mist ook spanning, iets wat bij een thriller toch wel essentieel is.
Ik ben een vrij groot fan van de Nederlandse film, maar dit is volgens mij de slechtste die ik in de afgelopen jaren heb gezien.
Voor een Nederlandse thriller zeer spannend!
Hoe kan dat nou? Iets is spannend of niet.
Lefgozer
Heb me goed vermaakt met deze film. Vond Linda ook niet zo bar slecht acteren. Alleen jammer dat de dader al vrij snel duidelijk is, zoals al eerder opgemerkt.
Lyonesse
Laat ik positief beginnen: Linda de Mol speelt erg goed. En dan nu het negatieve: Je ziet het van mijlenver al aankomen hoe dit allemaal gaat eindigen. Jammer!
Didi1977
Ik heb ook het boek gelezen dus uiteraard kende ik de verhaallijn al! Linda de Mol speelt goed. Met deze film heb ik me prima vermaakt.
Grover
Vrouwlief had het boek gelezen en vond die wel spannend, dus ook de film in huis gehaald en saampjes gekeken. Thrillers en nederlandse film, blijken over het algemeen niet zo goed samen te gaan: wie herinnert zich nog The Johnsons?
Maar dit Terug naar de Kust heeft wel een aantal aardige elementen. Het acteerwerk van Linda is verrassend, m.n. misschien ook doordat ze niet zo glitter en glamour is. De plaats van misdrijf aan de kust in een huis aan zee, is goed gekozen, brengt m.i. wat extra sfeer met zich mee. Wat betreft de kijker op het verkeerde been zetten, liefst meerdere keren...bij een goede thriller, is hier niet uit de verf gekomen. Daardoor werden de -op verkeerde been zetten personages- te opzichtig geintroduceerd.
Edoch, wel een onderhoudende film gebleken.
bjerik76
vrijwel bij het begin had ik door dat ik eigenlijk naar de Nederlandse versie van " the bodyguard" keek.
was wel goed qua Nederlandse film, alleen vrij voorspelbaar.
Lion20
Een keer een andere kant gezien van Pierre Bokma, erg leuk. Verder was de film voorspelbaar en er zat te weinig vaart in.
*3.0
Zizzo
Sterke Nederlandse Thriller, goed verhaal leuke cast en boeiende en licht spannende uitwerking. Had dit er niet van verwacht.
nightbreed
Jammer van het belachelijke einde en het houterige acteerwerk.
Rosicky
Het eerste uur van Terug naar de Kust is heel aardig te pruimen. Links en rechts worden er wat kansen gemist om de spanning op te bouwen en we weten ook al veel te vroeg wie de dader is, maar tot op zekere hoogte is het allemaal nog prima uit te houden. De acteurs zijn degelijk. De film ziet er zeer acceptabel uit en hoewel het zeker beter kon is er wel iets van spanning merkbaar.
Dit alles geld tot de finale aan toe. Als gezegd weet eenieder met een degelijk stel hersenen op dat moment allang wie het gedaan heeft, daarentegen was het waarom nog steeds ongewis. Het uiteindelijk motief en de uitvoering zijn zo ontzettend van de pot gerukt en zo intens ongeloofwaardig dat het keurige eerste uur in één klap teniet wordt gedaan. Jammer, jammer en nog eens jammer.
De film heeft dus te kampen met een degelijk begin, maar met een uiterst teleurstellend einde. Aardig geacteerd, aardig opgebouwd, maar tenietgedaan door de finale.
Fran
- 1953 berichten
Jammer dat zelfs ik het plot al vanaf het begin zag aankomen. En dat gebeurt me niet vaak. Bijna nooit zelffs. Dus dan moet het wel erg doorzichtig zijn.
En toch was de film nog steeds spannend genoeg om naar te kijken. De gehele sfeer die werd neergezet en het sterkte acteerwerk van de acteurs maakt dat je er toch geboeid naar blijft kijken.
Ergens in het midden begon ik het een beetje langdradig te vinden en had ik zoiets van: nou, ik weet al hoe het zit, laat nu maar zien hoe het afloopt. Maar toch bleef over het algemeen de spanning er wel goed inzitten.
Een minpunt: Daan Schuurmans als stoere rocker. Nee, ik zag het niet. Wel knap dat hij er gewicht voor is aangekomen waardoor zijn voorkomen wel wat meer overeenkwam met het karakter maar hij blijft toch een beetje te netjes ervoor.
Edamboy
Film haalt het niet bij het boek! Zoals velen hier al zeiden zie je veel dingen al aankomen. Aardige rol van Linda de Mol, voor de rest niet indrukwekkend.
tboezem
Hoe kan dat nou? Iets is spannend of niet.
Ben ik het niet mee eens. In een echt goede Amerikaanse thriller is de sfeer stukken beter en zijn de acteerprestaties veel overtuigender, waardoor een identiek verhaal veel spannender uit kan vallen in het Amerikaans.
Mits de acteerprestaties en de sfeer van de Nederlandse variant minder goed zijn, wat ik over het algemeen toch wel vind.
lelie1977
Mooie film! Ik heb hem net gezien, maar snapte de laatste 5 secondes niet.
TragieStar.*
Geweldige mooie film. Vandaag bekeken en vond het een zeer spannende en leuke film om naar te kijken. Je zit echt op het puntje van je stoel.
Overigens vind ik Linda de Mol een geweldige presentatrice, maar van het acteerwerk ken ik haar eigenlijk alleen maar van Gooische Vrouwen waar het niveau toch wel wat lager is omdat het natuurlijk bol staat van de grappen en overdrevenheid.
Hier is dat overduidelijk anders, hier zet ze een fantastische rol neer en laat dat met overtuiging zien, je gaat echt met haar meeleven en het is heerlijk om naar haar te kijken en hoe ze praat.
Ook de rest van de cast was goed, ook de goedgeschreven bijrollen kwamen goed van pas, en kwamen dus ook goed over.
Het verhaal neemt elke keer verschillende wendingen, waardoor elke keer je standpunt en gedachten omslaat. En zeker meer naar het einde toe gebeurd er meer dan genoeg spanning.
Verder vind ik wel dat de clou al veel te snel valt, je hebt al gelijk een idee van; oh dit zou het wel kunnen zijn. Maar dat neemt wel weer weg omdat het verhaal verschillende kanten opgaat. Overigens stelt het einde niet teleur, alleen snap ik de laatste 5 secondes ook niet, wat degene boven mij al heeft aangegeven.
Heb hier lang voor gewacht, en mijn verlangens waren zeker uitgekomen, en ben blij dat ik een leuke 110 minuten heb gehad
Kan deze film zeker aanraden. Dus denk je van: Alweer zo'n Nederlandse film en ook nog wel met Linda de Mol, ga de film dan gewoon kijken en ik weet zeker dat de film niet tegen valt.
Dit is namelijk ook een van de betere Nederlandse films. Ik kijk en hou zelf ook niet van Nederlandse films maar deze springt er echt uit.
Dit is daarom een van mijn lievelings film van de Nederlandse cultuur, samen met ''Komt een vrouw bij de dokter'' die ik ook zeker kan aanraden.
En dan nu maar hopen dat er snel weer een prachtige Nederlandse film komt.
Ga binnenkort ook ''De gelukkige huisvrouw'' bekijken en hoop dat die net zogoed word als deze.
Ik kan niet wachten in iedergeval.
4,5* van mij
En dat heeft die dik verdiend!
Tony Montoya
Terug naar 'de vuilnisbak'. Geen thriller maar een regelrecht DRAMA.
Abreu
Ik heb deze film verplicht moeten zien van mijn vriendin in de bioscoop. Het is wel een boeiend verhaal, maar omdat ik halverwege de film al wist wie de 'boosdoener' was, was het eind voor mij niet meer zo spectaculair. ik beschouw deze film als 'te voorspelbaar'. vandaar dat ik hem een 2.0 heb gegeven
TragieStar.*
Dat vind ik wel een stom excuus.
Maarja, dat is natuurlijk jou mening niet waar? Dus daar kan ik niks aan veranderen.
Joera
Vond het een goede film. Heb helemaal niets met nederlandse films en verwachtte er dan ook weinig van. De film heeft mij positief verrast.
parcivalis
Waarom worden Nederlandse films altijd zo slecht/traag gesneden?
Scene's beginnen meestal met een statisch beeld van iemand die nog een handeling moet gaan verrichten en die dan vervolgens verricht.
Een scene waarin iemand een deur open doet begint altijd met degene die staat, vervolgens een stap zet en dan de deur open doet. Waarom snijden ze nooit op het moment dat de deur open gedaan wordt, dus tijdens de handeling? Denken ze dat we het anders niet snappen? Of is het anders geen cultuur? Wie?
MMXMMX
Beest van een film erg spannend Niet voorspelbaar Goed verhaal en Linda is top
Geweldige film Dat had ik zeker niet verwacht.
eltorro
Beest van een film erg spannend Niet voorspelbaar Goed verhaal en Linda is top
Geweldige film Dat had ik zeker niet verwacht.
Niet voorspelbaar? Na een half uur weet je al wie er achter alles zit.
Hoe die zus Ans, Maria met man en macht probeert thuis te houden.
erg aap
Ja, het is inderdaad een redelijk voorspelbaar filmpje.
Maar dit hoeft ook niet altijd een minpunt te zijn en ik vond de sfeer erg goed neergezet. Daarnaast waren de acteurs prima en was het plot toch wel intrigerend, hoewel voorspelbaar. Dus 4 sterren is wel gerechtvaardigd voor mij, toch?
eltorro
Als jij je er goed mee kon vermaken, tuurlijk.
Maar voor mij was dat jammer genoeg niet het enigste minpunt.
orbit
- 12092 berichten
Prima geacteerde thriller, waarvan ik de ontknoping al wist helaas en die zag je daarnaast al redelijk snel aankomen, ook al had je hem niet geweten. Maar evengoed, een prima product van eigen bodem.
TimZor
Ik vondt het een meer dan redelijke film. En had als eens films gezien waarin Linda gewoon dramatisch slecht is dus naar mijn idee zette ze deze rol dan (eindelijk) wel eens behoorlijk sterk neer. Wat mij betreft een ruime voldoende dus een 7/3.5

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Duitse spionageserie 'Unfamiliar' nu beschikbaar op Netflix