• 9.378.044 stemmen

Terug naar de Kust (2009)

Thriller | 110 minuten

Releasedatum: 29 oktober 2009

• NPO Start Bekijk via NPO Start Plus
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Terug naar de Kust

De alleenstaande Maria Vos (Linda de Mol) wordt door een onbekende met de dood bedreigd. Zij vlucht met haar kinderen naar haar voormalige ouderlijk huis, waar ze onderduikt bij haar oudere zus Ans (Ariane Schluter). Terwijl het winterse verblijf in de villa aan zee Maria confronteert met traumatische jeugdherinneringen en haar omgeving steeds meer aan haar geestelijke gezondheid begint te twijfelen, komt haar belager steeds dichterbij.

barcelonagek schreef:
Ik als filmkenner had het helaas meteen door dat haar zus de dader was! Ik zei al tegen diegene.. Zij was de enigste die alles wist en toen ik het helemaal wist, was dat haar vriend (haar zwager) zogenaamd in Spanje zat en dat de zakenpartner zei dat hij opgelicht was door die man! Toen dacht ik al! Of die zus liegt of die zakenpartner en toen haar huis was afgebrand wist ik het zeker want toen konden alleen bekenden van haar de sleutel hebben! Bij alles kwam je bij haar zus terecht, ben best wel trots op me zelf! Heb wel meerdere films het einde goed voorspeld of zou ik toch mensenkennis hebben, hahaha.... Bij velen misdaden zijn het praktisch altijd bekenden..

En je bent daar zo trots op dat je er meteen maar vijf sterren tegenaan gooit? Lijkt me eerder reden voor sterrenaftrek ivm voorspelbaarheid. Wat ook lijkt te kloppen, aangezien met jouw velen al wisten hoe de vork in de steel zat, zoals je aan de reacties kunt lezen.

avatar van MrsDoodekins

MrsDoodekins

Na lange tijd weer eens positief over een nederlandse film.

De stille sfeer in de film was wat het bijzonder maakte voor mij.

Helemaal niet slecht voor beginnend actrice Linda de Mol.

avatar van soom

soom

MrsDoodekins schreef:

Helemaal niet slecht voor beginnend actrice Linda de Mol.

Ze begint niet net, ze heeft al wel een paar films gemaakt hoor.

avatar van AxeCrazy

AxeCrazy

zeker de moeite waard.

Verhaal viel me iets tegen, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door sterk acteerwerk.

Quido

Blijft het bijzonder goed doen in de bioscopen, draait al drie weken vrijwel zonder terugval in de bezoekersaantallen. Zit al over de 200.000.

avatar van atlantica

atlantica

Wellicht ben ik heel kritisch; het boek van Saskia Noort had ik al gelezen. Dan is het verhaal al bekend en dan kijk je wat meer naar de acteerprestaties... Linda de Moll kan echt niet overtuigen vooral op de momenten als het er echt om draait. Je krijgt geen enkele keer het idee dat dit een radeloze vrouw is die op het punt staat om door te draaien. Aangezien het verhaal alleen om haar draait dus een 2 (ik heb het allemaal lijdzaam aangezien). Verder vind ik de afloop voorspelbaar (laat ik even vermelden dat dit bij het lezen van het boek al het geval was anders is het niet zo moeilijk om een film te kijken terwijl je het boek al hebt gelezen).

avatar van Parisa

Parisa

Met dit soort films is het zo dat ze het beste werken als ze lekker verwarrend zijn. Zodat je als kijker niet meer weer wie nou de boosdoener is. Daar slaagt deze film (voor een Nederlandse film) vrij goed in. Zeker in het begin wordt er naar iedereen gewezen. Later bleek ons idee toch te snel te kloppen. Het was leuker geweest als het later aan het licht was gekomen. Toch sprak de uitwerking van de film me aan. Het is er toch een om nog een tijdje over na te praten.

Niet iedereen acteerde even sterk. Als hoofdkarakter deed Linda de Mol het beter dan acceptabel. Van Daan Schuurmans had ik meer verwacht omdat ik hem gewend was van Westenwind, waar hij zijn rol zeer goed neerzette. Met alle bijrollen was niets mis.

Er zaten 2 leuke schrikmomenten in. Die bij iedereen in onze zaal werkten. Ze zaten dan ook op momenten waarop we ze niet verwachtten.

Al met al een hele mooie Nederlandse poging om paranoia, gestoorde mensen en beklemmende sfeer overtuigend op het grote doek te krijgen.

Niet kijken als je denkt dat je gestalkt wordt of daar gevoelig voor bent.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Na het lezen van Saskia Noort's boek was ik natuurlijk wel benieuwd naar deze verfilming en hij valt in het geheel niet tegen. Linda de Mol zet wel degelijk een goede rol neer en laat haar kwetsbare kanten zeer duidelijk tonen. Schuurmans zet een aardige bijrol neer, niets meer, maar ook niets minder dan dat. Schluter zet een vrij neutrale rol neer, ik kon niet echt een gevoel voor haar opbrengen. Stapel lijkt op een Marco Borsato aan de drank (misschien na zijn zoveelste faillisement... ) en de rol die hij daarbij speelt valt een beetje in het niet. Omdat ik het boek al had gelezen wist ik natuurlijk al wie de dader was, maar ik kan me voorstellen, wanneer je het boek niet gelezen hebt, je wel eens op het verkeerde been gebracht kan worden. Niet slecht voor een Nederlandse thriller: 3,5 *

avatar van Amanda90

Amanda90

Vond het een hele spannende film, waarin je echt even moet nadenken wie wat nou gedaan heeft.. Uiteindelijk had ik hem wel door, maar vond het een zeer goeie film , met erg goed acteerwerk!

Quido

Blijft het bijzonder goed doen in de bioscopen. Zit al op nagenoeg 300.000 bezoekers en blijkt wekelijks een omzet van rond de half miljoen behalen.

wavanbuuren

En toch pas 91 stemmen hier. Niet echt een hoog percentage MM-eraars.

marilynmonroe

ontzettend goede film, voor een nederlandse. (dat dan weer wel)

Linda de Mol speelde ook veel beter dan verwacht.

Ik had wel al erg snel door hoe het verhaal inelkaar zat,

maar dat maakte de film er niet slechter op.

heb genoten,

rollen werden tevens prima vertolkt.

marilynmonroe schreef:

ontzettend goede film, voor een nederlandse. (dat dan weer wel)

Wat een gezwets zeg, dus als ie uit Hollywood kwam had je twee sterren lager gegeven?

wavanbuuren

Ik prijs je volhardendheid tov dit soort posts Quido

Quido schreef:

Dat is geen gezwets.

En als je het zo stelt, inderdaad.

Kom op zeg, als dit een Amerikaanse film was geweest had je vast en zeker lager gestemd!

Quido

Nogmaals: wat een gezwets. Een film doet iets met je of niet, is goed of slecht, daar heeft geen productieland invloed op. En is dat wel zo, dan verdient ie gewoon een lagere stem.

Quido schreef:

daar ben ik het totaal niet mee eens.

deze film is (voor mij) 4* waard.

En ik ga hem zeker niet lager beoordelen.

Zou dit een Amerikaanse film zijn dat had ik hem wel lager beoordeelt, of je dat nou snapt of niet.

Film viel me tegen. Acteerprestaties konden het verhaal niet waarmaken. Wel goed camerawerk maar het verhaal is te voorspelbaar.

Al met al toch ruim voldoende.

avatar van Timotei

Timotei

Een sterk verhaallijn, waar het acteerwerk af en toe erg slecht was.. Jammer genoeg leed het onder de film, de verhaallijn houdt de film overeind!

Het boek maar eens gaan lezen!

JustDen

en hoeveel bezoekers al??

meer dan 300.000???

Quido

Bijna 400.000, zal waarschijnlijk in de loop van volgende week Platina krijgen.

meen je?? nu al???

dat is dan een grote verrassing!! en weer, hoe kom je aan die info?

Quido

NFC facts and figures - nfcstatistiek.nl

Enkel de opbrengst te zien, maar zo is het aantal redelijk nauwkeurig te schatten.

JustDen

ja ok, die site ken ik, maar voor 400.000 bezoekers moet je toch wel richting de 3miljoen euro gaan??

en TNDK zal ongeveer na dit wknd net onder de 2,5 miljoen euro staan volgens mij!

Quido

Die heeft ook nog een tijdje van een actie geprofiteerd geloof ik, net als De Storm.

avatar van edwin1967

edwin1967

Geen slechte thriller, voor een Nederlandse wel te verstaan. Er zaten wel een paar momenten in van "Hoe kan dit?" maar goed dat is vergeven.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11917 berichten

marilynmonroe schreef:

daar ben ik het totaal niet mee eens.

deze film is (voor mij) 4* waard.

En ik ga hem zeker niet lager beoordelen.

Ik snap 'm ook niet. Leg eens uit.

avatar van danim

danim

vond deze film niet best

had het idee dat ik naar een goedkope duitse krimi

zat te kijken

slechte grime en ook slecht gespeeld

boek had ik gelezen maar was het een beetje vergeten

maar het lag er zo dik bovenop dat ik weer meteen wist

wie het was

avatar van MiSs MoPs

MiSs MoPs

Ik had 't boek gelezen, dus was heel benieuwd naar de film.

Ik was heel blij dat het (bijna) precies zoals het boek was. Een paar dingen waren aangepast of veranderd, maar dat stoorde helemaal niet.

Linda de Mol deed het zeker niet slecht. En ook de andere rollen werden prima vertolkt. Al had ik van Daan Schuurmans wel iets meer verwacht.

Een goede film, met een paar - verrassende - schrikmomenten.

4.0 *

avatar van PascaL