• 9.378.235 stemmen

Alice in Wonderland (2010)

Avontuur / Fantasy | 108 minuten

Genre: Avontuur / Fantasy

Geregisseerd door: Tim Burton

Met onder meer: Mia Wasikowska, Johnny Depp en Helena Bonham Carter

Releasedatum: 10 maart 2010

Plot Alice in Wonderland

"You're invited to a very important date."

Dit vervolg op het originele verhaal begint op een groot feest, waar Alice, nu een 19-jarig meisje, op het punt staat om uitgehuwelijkt te worden in het bijzijn van honderden saaie, hoge pieten. Hier heeft Alice totaal geen zin in en ze besluit te ontsnappen, waarna ze tot haar schrik en verbazing al snel in contact komt met een pratend, wit konijn. Het konijn geeft aan dat ze hem moet volgen en hij vertelt ook over hun eerdere ontmoeting. Het konijn is er namelijk van overtuigd dat Alice het meisje is dat eerder in het magische 'Wonderland' is geweest en daar samen met hem en de vele andere wezens de spannendste en mooiste avonturen beleefde. Alice weet daar echter helemaal niks meer van. Alle wezens in 'Wonderland' wachten met smart op Alice, want die hebben haar hulp nodig. Maar kan Alice wel helpen? En hoe moet ze weer terugkeren naar huis?

Alice Kingsleigh

Tarrant Hightopp / Mad Hatter

Mirana / White Queen

Iracebeth / Red Queen

Ilosovic Stayne / Knave of Hearts

Tweedledee / Tweedledum

Absolem / Caterpillar (stemrol)

Cheshire Cat (stemrol)

Nivens McTwisp / White Rabbit (stemrol)

Bayard Hamar / Bloodhound (stemrol)

avatar van Thorongil

Thorongil

Matige film, ik heb sowieso nooit veel van Alice in Wonderland moeten weten. Vond de animatiefilm altijd een nogal raar, hysterisch gedoe.

De zoveelste Burton film met Depp als acteur. Johnny Depp kan acteren, maar ik vind hem serieus overschat. Het meisje viel nogal tegen en toonde te weinig emotie. Ik vond ze te onervaren om de hoofdrol te spelen. Verder ziet de film er te artificieel uit, net zoals Avatar. Men steunt te veel op CGI.

Het blijft me een raadsel hoe deze film ooit 1 Miljard $ opbracht.

avatar van miss_efron

miss_efron

Kan maar niet stoppen met er naar te kijken!Vele beter dan de oude versie.Er zijn al veel assepoester films gemaakt:a cinderella story met hilary duff en selena gomez dan nog eens één uit 98 met barrymore maar eindelijk!Alice! hoopt dat ze nog veel van z'on sprookjes gaan verfilmen!

avatar van Decec

Decec

Uitstekende Fantasyfilm...

Prachtig HD kwaliteitfilm...

Uitstekend acteerwerk...

Leuk beestjes...

Zeker fantastische sfeer......

Zeker mooi visueel ontzettend mooi gemaakt...

Zeker aanrader!

Prima! 4,5 sterren!!

avatar van kalehein

kalehein

Heel eerlijk... de film kan bij lange na niet tippen aan de tekenfilmversie.

De verhaallijn is precies hetzelfde, zij het iets korter voor mijn gevoel.

SF zijn dan weer wel van redelijk niveau. Ik had trouwens ook iets meer van Depp verwacht. Het begint er steeds meer op te lijken dat hij puur gecast wordt dit soort rollen - lees: wazig -

ik kan hier wel een heel verhaal neer zetten, maar omdat ikzelf nog van de oude tekenfilmgeneratie ben (toen tekenfilms nog écht tekenfilms waren) heeft deze film mij op geen enkel moment aan de buis gekluisterd gehouden. Misschien dat de hoge verwachtingen aan deze film hieraan debet zijn.

avatar van Film Pegasus

Toch wel wat teleurstellend. Visueel kan dit wel een technisch hoogstandje zijn, maar ik heb hetzelfde gevoel als bij Sherlock Holmes die ik de dag ervoor gezien heb. Allemaal wel mooi gedaan, maar toch mis ik wat meer gevoel en warmte. Ieder zijn ding natuurlijk en niet iedereen is liefhebber van Technicolor. Qua opzet is dit net als de animatie van Disney gebaseerd op het bekende boek. Veel verrassingen zitten er dus niet in als je de andere film al gezien hebt. Af en toe een leuke wending, maar geen enkel 'wow-moment' helaas. Hier had ik toch meer van verwacht...

avatar van TMP

TMP

Had hier persoonlijk wel iets meer van verwacht. Alice in Wonderland is zeker geen slechte film geworden, maar ik irriteerde mij soms wel een beetje aan de rol van Depp. Het ziet er prima uit verder, van de omgeving tot de Cheshire Cat. Het verhaal is ook wel aardig.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Kleurrijke verfilming van het klassieke Alice in Wonderland, waarin er een soort psychedelische tour wordt gemaakt door een krankzinnig universum van wezens die elk een andere vorm van gekte symboliseren. Hoewel er een eigentijdse draai aan is gegeven moet ik zeggen dat Tim Burton wel de taalspelletjes en de humor van het werk heeft behouden. Johnny Depp is als vanouds weer de gekke dwaas, maar blijkt gelukkig een van de vele gekke figuurtjes te zijn en niet de hoofdrol. Ook een pluim voor de schitterende decors en de heerlijke sfeer die er hangt. Het is wederom een voorspelbaar en conventioneel werkje van de regisseur, maar wel een die beklijft als je ervoor open staat.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik vond alles wel heel mooi gemaakt in deze film. Er waren zoveel mooie plaatjes. Het had hetzelfde gevoel alsof je door een sprookjesboek aan het bladeren was. De koningin met het grote hoofd was ook erg goed gevonden.

Deze film is ook zeker aan te raden om met wat oudere kinderen te kijken. Maar een hoogvlieger vind ik deze film eigenlijk niet. De mooie beelden maken veel goed maar ik zou nou verder niets op kunnen noemen wat er voor mij echt uitspringt. Het blijft allemaal een beetje vlakjes wat verhaal en gekke figuurtjes betreft.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Leuker dan ik had verwacht. Met Disneyfilms is het voor mij namelijk vaak net niet. Zoals Prince of Persia bijvoorbeeld. Ook zag ik erg op tegen de rol van Johhny Depp. Hij valt erg tegen als Willy Wonka vind ik en voor de rol als Mad Hatter verwachtte ik helemaal een vervelende freak. Maar het viel allemaal erg mee. Johnny Depp als Mad Hatter is een maffe mafkees die mij niet op de zenuwen werkt.

Heb zelf nooit het boek gelezen en volgens mij heb ik ook nooit eerder een AIW film echt helemaal van begin tot eind gekeken. Nu kan AIW natuurlijk gezien worden als een kinderfilm, maar het bevat allerlei lagen, symbolisme, surrealisme etc. Althans, dat is wat men zegt. En zo ja, dan weet ik niet hoeveel daar van is terug te vinden in deze AIW. Het lukt mij ook niet altijd om de symboliek uit films te halen. Ik heb AIW altijd al erg vaag gevonden, wat ik er van gezien heb tenminste. Vage gesprekken, vage mensen en vage dingen. Waarschijnlijk snap ik er gewoon geen hol van, maar valt er eigenlijk wel echt iets te snappen in deze versie of is het hier allemaal wat versimpeld? Voor een film met het concept heterotopia (ruimte) en utopie, is AIW een mooi voorbeeld in elk geval.

Ik heb gewoon een leuke film gekeken vol knotsgekke mensen, dieren en andere creaturen. Ik kan me overigens wel voorstellen dat het (voor sommige onder ons) niet echt betoverend overkomt en er het e.e.a. mist. Grotendeels komt alles natuurlijk ook uit een PC en dat kan ook al afbreuk doen. Ik zelf vind het niet storend en visueel ben ik ook dik tevreden. De karakters zijn lachwekkend vind ik. Vooral Helena Bonham Carter als de Red Queen. Ok, ik moet eerlijk bekennen dat ik nog bijzonder zombie was van de oud&nieuw viering en op zulke momenten (als de kater opgelost is) ben ik nog wel eens erg melig. Maar als ik er nu aan terugdenk, krijg ik nog steeds leuke herinneren aan de film. Ik heb er blijkbaar toch echt van genoten. Het had iets sprookjes-achteriger gemogen, maar ik ben content.

Stayne - Knave of Hearts: [Stayne sees Alice] And who is this lovely creature?

The Red Queen: Um, my new favourite.

Stayne - Knave of Hearts: [to Alice] What is your name?

The Red Queen: Um.

Stayne - Knave of Hearts: [to Alice] I believe your name has slipped the Queen's mind.

The Red Queen: Her name is Um, IDIOT!

avatar van mister blonde

mister blonde

Tegenwoordig krijgen alle blockbusters die een beetje aanslaan zowel op Moviemeter als op Imdb torenhoge gemiddeldes. Alsof er het ene na het andere meesterwerk in de bioscoop verschijnt. Ik kom nog uit de tijd dat gemiddeldes op deze sites best wel eens een indicatie konden zijn voor wat je mocht verwachten. Tegenwoordig is dit allang niet meer zo en dat is ook niet zo heel erg. Wat me dan wel weer hevig verbaast is, dat op het moment dat er dan een werkelijk geweldig sprookje van Burton (die ook nog eens erg populair is) verschijnt, deze om onbegrijpelijke redenen te maken krijgt met wel erg zuinige gemiddeldes.

Want werkelijk geweldig was het. Zo moet het. Burton schiet helemaal raak, vooral omdat hij begrijpt dat je naast het originele verhaal (dat uiteraard al veel vaker verteld is) de vrijheid hebt er ook een eigen draai aan te geven. Hij combineert dan ook het originele verhaal (dat me altijd al sterk aansprak, maar ik tot mijn ergernis, eigenlijk nog nooit bevredigend verfilmd zag worden) met een frisse en ontzettend leuke eigen inbreng.

Alice in Wonderland heeft geweldige effecten (ik heb met terugwerkende kracht spijt dat ik hem niet in 3D zag) en is door de ontzettend kleurrijke omgevingen een lust voor het oog. Je stapt echt een andere wereld binnen. Een wereld vol avontuur, bizarre gebeurtenissen en leuke karakters. Heerlijk. De vaart zit er vol in en de film is geestig (ik denk aan een konijn dat de hele film met servies smijt).

4 dikke sterren en bij een herziening eventueel meer. Een van de beste van Burton.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Mislukt sprookje helaas.

Volgens mij had ik ergens gelezen dat een remake van Alice In Wonderland een grote droom was van Burton. Nu is dit natuurlijk niet vreemd, aangezien Burton een grote fan is van sprookjes, en hij in veel films zijn eigen 'Wonderland' creëert. Echter, het verhaal zou hem juist beperken in zijn creatieve vrijheid, waardoor hij dus niet kiest voor een directe remake, maar meer voor een vervolg op, wat hem de kans geeft om zijn eigen twist eraan te geven.

Helaas is deze remake in geen velden of wegen van dezelfde kwaliteit als de originele Disney klassieker. Probleem voor mij was vooral dat ik niet nieuwsgierig was naar wat Burton zou verzinnen. Dit komt voornamelijk omdat het nogal oninteressant is, kitsch zelfs op sommige punten. Op zich is Depp natuurlijk geknipt voor een rol als dit, maar met de matige dialogen en onverklaarbare gedragsveranderingen is zijn rol als The Hatter eerder irritanter dan spannend en verassend. Hetzelfde zou ik zeggen voor Carter, ook een persoon die ik erg in de film vind passen. Zij scoort itt Depp wel een voldoende, maar ik ben wel van mening dat hier meer uit had kunnen worden gehaald.

Naast deze 2 grote rollen, zijn vooral de kleine dikke ventjes zeer irritant. Uiteindelijk zijn alleen de kat en het konijn leuk, maar totaal niet creatief want die kennen we allemaal al.

Het stijltje van de film kon mij niet bekoren. Zoals gezegd, ik vind het eerder de kitsch kant opgaan dan de kunst kant, terwijl Burton met een film als 'Big Fish' heeft bewezen dat hij een film kan maken die de kijker verrast en doet verlangen om verder te kijken. Bij Alice in Wonderland gebeurt dit helemaal niet.

Ten slotte wil ik nog meedelen dat het 3D er in AiW nog redelijk uitziet, maar nog steeds niet wat ik verlang van 3D. Wat een gimmick weer!

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Eigenlijk wel een beetje vreemd dat deze film zo'n laag gemiddelde krijgt op deze site want dit is gewoon een meer dan prima film!

De wereld die gecreërd wordt door Burton is prachtig en sprookjesachtig..

Tel hierbij op de goed ingevulde personages en de film is meer dan voldoende!

Vond niet echt dat Johnny Dep met The Hatter de show stal. Dat vond ik meer voor Alice zelf, die echt een prima rol neerzette! Ook de Rode Koningin vond ik een hilarisch personage..

Zelfs de muziek was prima in orde!

Dit is gewoon een heerlijke film!!

avatar van RSmovie91

RSmovie91

Erg mooie, ´echte´ versie van de klassieker Alice in Wonderland.

Het begint redelijk saai, maar eenmaal in het hol gevallen begint het leuk te worden. Er is een mooie omgeveing gecreëerd door veel met verschillende kleuren te werken.

Alles wat ik nog kan herrinneren van de tekenfilm wordt op een goede manier naar het realisme vertaald.

Ook de acteurs doen goed hun werk. Wasikowska doet het goed als Alice. Ook Johnny Depp heeft een leuke rol. De rest doet het ook goed.

Het wat meer gure sfeertje vind ik ook mooi.

Een leuke remake.

avatar van gizmo_o

gizmo_o

Erg fijne verfilming van een klassieker. Ik begrijp het lage gemiddelde hier en op IMDb ook niet.
Burton levert gewoon weer een goede rolprent af. Hij vult dit bekende verhaal erg goed in en laat er een frisse wind door waaien. De opbouw van de film is dik in orde (ik vond het begin niet saai) en de wereld die hij weet te creeeren nadat Alice in het gat onder de boom is gevallen, is fantastisch om te zien. De kleurencombinaties en de karakters zijn een lust voor het oog. Af en toe oogt het haast 'comic' achtig. Die 2 dikkerdjes (Tweedledee & Tweedledum) zijn erg geinig, evenals die gestoorde March Hare. Maar het leukste personage was toch wel de Red Queen, Carter vervult deze rol fantastisch. Depp doet het prima als de Mad Hatter en de Cheshire cat laat het typische Burtonsfeertje af en toe voelen (ook de momenten waarop de Mad Hatter boosaardig wordt dragen hier aan bij).

Af en toe (m.n. tijdens de paardrij scenes) vond ik de CGI wat haperen.

Een dikke 4*!

avatar van BBarbie

BBarbie

Mooie decors en kostuums en aardige speciale effecten maken dit tot een alleszins aanvaardbare, zij het ietwat sombere film. Ik vraag mij af of door het vele geweld en de verhaalstructuur deze sprookjesfilm wel geschikt is voor kinderen. Niet onaardig, maar kan niet tippen aan "Enchanted" (2007), die veel leuker en vrolijker is.

avatar van Lennert

Lennert

Moeilijk om hier een cijfer aan te plakken. Allereerst is het vanzelfsprekend het geval dat Burton tijd heeft gestoken in de personages, het design, de casting en de special effects, maar als geheel werkt het voor mij toch niet.

Allereerst is de film gewoon te duister naar mijn smaak. Vergis je niet, ik ben dol op duistere films en ben er absoluut van overtuigd dat Burton hier in veel films perfect mee omgaat, maar in het geval van Alice In Wonderland mis ik juist wat absurde, lichtvoetige humor die in het boek zo overduidelijk naar voren kwam. Het kwam allemaal vrij logisch over, er waren geen ware absurditeiten die in het boek wel naar voren kwamen, dat was een groot minpunt.

Ten tweede: Tim Burton heeft al aangegeven deze film gemaakt te hebben omdat hij tot nu toe bij andere bewerkingen en het boek zelf het idee had dat de hoofdpersoon maar een beetje van de ene in de andere situatie terecht kwam en dat er geen rode draad in zat, en dat is nu precies waarom ik het boek zo fijn vond. Lewis Carroll schreef Alice In Wonderland en Through The Looking Glass voornamelijk als parodieen op wiskunde en de tegenspraken die toentertijd in de theorieen voor kwamen. Daarnaast is het belangrijkste aspect nog steeds dat het een droom was, geen doorlopend verhaal, het heeft geen rode draad nodig! Ik kan me voorstellen dat mensen deze film veel beter vinden werken dan de boeken, maar het haalt voor mij echt een hoop plezier weg.

Een typisch voorbeeld hiervan is ook de toevoeging van Alice echte leven en de keuzes (wel of niet trouwen: spannend en dolletjes!) die ze daar moet maken, het interesseert me allemaal niets (helemaal omdat Burton hier weer te ver doordraait met het introduceren van vervelende over the top bijpersonages die gewoon heel vervelend zijn). Leuk dat er weer zo'n nadruk op wordt gelegd dat Alice iets moet leren, maar daarvoor kijk ik wel naar Labyrinth, het maakt me nu gewoon niets uit.

Ik ben nu overigens ook van mening dat er een overvloed aan CGI kan zijn, met uitzondering van de Jabberwock op het einde, was ik nu niet echt onder de indruk van het gebodene. Misschien dat het er in 3D briljant uitzag, in 2D was het me allemaal wat doods. Qua acteerwerk was het gelukkig weinig problematisch, met namen als Depp (blijft toch een goed acteur), Rickman, Bonham Carter, Spall en Fry kun je ook niet echt fout gaan, al blijft een heikel punt nog steeds dat ze allemaal wat doods over komen in de complete CGI achtergrond.

Ik hoop in dat opzicht dat Graham Chapman uit de dood op staat en Monthy Python nog een keer een fijne nonsensicale bewerking van Alice in Wonderland maken, want het was precies dat absurdistische karakter wat hier totaal niet naar voren kwam. Jammer, de film had veel potentie, maar uiteindelijk was het gewoon allemaal 'net niet'. Mocht ik nog even getwijfeld hebben, het moment dat men op het einde ineens een veldslag ging houden was het voor mij echt voorbij, puur spektakel om het spektakel.

avatar van dave

dave

Onaangenaam sprookje met een apathische Wasikowska en tonnen aan kleurrijke dieren en architectuur, die evenwel niet bepaald markant of indrukwekkend overkwamen. De enorme vaart die de film kenmerkt speelt de rol van rode boosdoener en heel Wonderland is uiteindelijk niets meer dan een vaag beeld vanuit een rijdende trein, dat mijn aandacht niet kon vasthouden. Enigszins jammer, want er is wel degelijk veel moeite gestoken in het ontwerpen van omgevingen. Maar apen zouden in de eerste plaats natuurlijk nooit gouden ringen mogen dragen, als je m'n drift catcht.

Zelfs het dwaze origineel maakte met zestig jaar voorsprong meer indruk dan dit haast zielloze vervolg. De meesterlijke cineast Burton is in een hol gevallen, en kan blijkbaar geen sleutel vinden. Het is een raaf aan een schrijftafel. Alleen is hij niet langer wit, maar eerder grijs en... banaal.

2,00

avatar van namingway24

namingway24

Het gaat gewoon niks worden tussen deze film en mij.

De enige keer dat ik deze film had gezien was in 3D in de bioscoop, maar nu op Blu-Ray in de originele versie zag ik pas hoe saai de film er uitziet. Wonderland is een grauwe bedoening Geen enkele scène springt eruit. Het overmatige gebruik van CG op alles inclusief de personages vond ik erg afleiden.

Niet dat dat afbreuk deed aan de personages, want ook die waren waardeloos. Depp is bloedirritant in deze film; die maniertjes werkten voor geen meter. Alice is hier één of andere feminist, komt totaal ongeïnteresseerd over, en de scènes met haar in de 'echte' wereld waren totaal oninteressant. Bonham Carter was een waardeloze Red Queen. De bijpersonages waren nog het leukst, met Stephen Fry als de Cheshire Cat en die gestoorde March Hare als kleine hoogtepunten. De Jabberwocky werd ingesproken door Christopher Lee, een klein pluspuntje.

Het verhaal was gewoon slecht. Alles speelt zich zogenaamd af na de originele verhalen, maar wat er ondertussen gebeurd is wordt nooit echt duidelijk. En nee, één snelle scène in het midden van de film vond ik niet voldoende. Bovendien is de constante 'nep-Alice' nonsens overbodig, en de 'het is maar een droom' act op het laatst stomvervelend.

Ik probeer wanhopig wat lichtpuntjes te vinden, maar het lukt me gewoon niet. Dit voelt als een grote Burton egotrip, en een ware verkrachting van het originele materiaal van Lewis Carroll.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Ik vond dit een geweldige film. Visueel zag het er zo mooi uit allemaal. De vreemde karakters maken de film. Depp voelt zich weer als een vis in het water. Ook de overige types zijn hartstikke leuk bedacht. Vooral die hele grote waakhond vond ik tof. Ik voelde me weer helemaal kind worden. Ook is de muziek erg pakkend. Burton blijft toch wel mijn favoriet wanneer het dit soort sprookjes-vertellingen betreft. Leuk om eens gezien te hebben !

avatar van Dreiecke

Dreiecke

"All I want to do is to wake up from this dream!"

Goh, wat een fraaie uitvoering. De kijker wordt overspoeld door een zee van regenboogkleuren, waarbij de belichtingen, en schaduwen dus, erg mooi in balans zijn, zodat het niet overschreeuwt maar verzadigend werkt. Prachtig!

Ik had deze nog in 3D willen zien, maar het is er niet van gekomen. Toch wel jammer.

Het verhaal is bekend. Goede acteurs, prima gecast, fantastische kostuums, make-up en entourages.

Enkele geanimeerde karakters vind ik nogal druk, van mij hoeft de humor niet zo cliché in ADHD gedrag van side-kicks gezocht te worden. En van bombastische filmmuziek hou ik ook niet echt. Gelukkig werd dit afgewisseld met rustiger periodes, maar toch was het vaak overheersend aanwezig.

En het eind is weer eens behoorlijk overdreven voorspelbaar spectaculair.

Vanwege de visuele kicks en het spel en kostuums/make-up van Johnny Depp kom ik toch op 4*

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Tim Burton kan mij altijd wel bekoren, maar dit is toch net iets anders dan 'normaal'. Ik ben lichtelijk teleurgesteld in Alice in Wonderland, juist omdat het typische Tim Burton-creepy sfeertje niet genoeg aanwezig is. Het had allemaal wel wat minder mainstream gemogen (ik kan hier even geen goede vertaling voor vinden), er wordt hier te vaak voor de gemakkelijke weg gekozen. Dat is erg jammer, want hier had zeker meer in gezeten.

Natuurlijk ziet het er allemaal schitterend uit, dat kan niet anders. Aan Mia Wasikowska moest ik eerst wat wennen (tot mijn eigen verbazing, want ik vind haar geweldig in Jane Eyre) maar naarmate het verhaal verder ging kwam dat gelukkig helemaal goed. Johnny Depp kwam naar mijn verwachting relatief weinig in beeld, wat jammer is aangezien hij juist zo goed op zijn plek is hier. Aan Anne Hathaway heb ik me alleen maar gestoord, ik werd helemaal kriegel van die armen van haar. Waarschijnlijk is dat gebaseerd op vooroordelen want normaal kan ik opzettelijk overdreven lieflijkheid in een sprookjesfiguur wel waarderen. Maar goed, Anne Hathaway is nu eenmaal geen favoriet. Nee, dan Helena Bonham Carter! Zij steelt absoluut de show; meer dan welke actrice die ik kan bedenken is zij geschikt voor het spelen van zo'n absoluut krankzinnige rol als deze. Zij maakt in haar eentje een heleboel goed.

Het concept van 'Alices avonturen in Wonderland zijn één grote metafoor voor haar problemen in de boze grotemensenwereld' vind ik prima, wat ik wel erg jammer vind is dat alles wel heel gemakkelijk opgelost is als ze eenmaal terug is en het huwelijksaanzoek afwijst. Niemand lijkt er enigszins een probleem van te maken, niet bepaald geloofwaardig. Dat is een beetje jammer, want ik had het best leuk gevonden om wat meer van het Victoriaanse tijdperk willen zien, dat op sommige manieren misschien nog wel wonderlijker is dan Wonderland zelf.

Een beetje teleurgesteld ben ik wel, dus. Gelukkig ziet het er meer dan prima uit en komt er een hele doos goede acteurs en actrices hun steentje bijdragen, wat een hoop goed maakt. Al met al 3 sterren.

avatar van scorsese

Redelijke film waarin een jong meisje een konijnenhol inkruipt en in een magische wereld belandt. Een donker sprookje met de meest excentrieke personages zoals alleen Tim Burton die kan maken. Visueel gezien ziet de film er prachtig uit met uitstekende special effects. Echter wist het verhaal me niet de hele tijd te boeien. Helena Bonham Carter weet verreweg de meest vermakelijke rol neer te zetten. Ruim 3.0 sterren.

avatar van mrwhite

mrwhite

Mooi sprookje die vooral bedoeld is voor de kids. Tim Burton heeft er wel weer een visueel sterke film van gemaakt en ook het verhaaltje was best ok te noemen. Maar net als Tarkus hierboven is dit eigenlijk nie echt mijn ding.

Goed voor een keer 3*

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Erg leuk.

Ik geloof dat ik nog nooit een Alice In Wonderland-film gezien heb en meer dan "klein meisje in droomwereld" weet ik er eigenlijk ook niet van. In de korte beschrijving lees ik nu dat het een soort sequel is, iets wat me volledig is ontgaan.

Maar goed, veel nieuw onder de zon is het waarschijnlijk toch niet: een jong meisje komt inderdaad in een soort droomwereld terecht en moet daar orde op zaken stellen. In dat opzicht lijkt het wat op de Narnia-avonturen, maar dit is iets gekker allemaal. Vooral de talloze bijrollen zijn vaak erg geslaagd.

Hoofdrolspeelster en langzamerhand persoonlijk favoriete Mia Wasikowska kan misschien nog het minste van haar rol maken. Ze acteert wel goed, maar i.t.t. zowat alle andere personages is Alice "gewoon" en dat is natuurlijk geen cadeau. Ook Anne Hathaway heeft dat probleem.

De show wordt daarentegen gestolen door Helena Bonham Carter. Ik denk niet dat ik haar ooit al heb gemogen, maar ze is hier niet minder dan hilarisch.

Maar alle bijrollen worden nagenoeg perfect ingevuld. Johnny Depp is goed, Crispin Glover is goed, de stemmen van Alan Rickman en Christopher Lee zijn hemels,... Over de casting niets dan lof.

En ook Tim Burton heeft het weer goed gedaan. Op het tamme begin en het moralistische einde na is Alice In Wonderland een kleurrijke, vlotte en gekke achtbanenrit voorzien van behoorlijk wat komische oneliners. "Natuurlijke" decors gaan nagenoeg perfect hand in hand met de stevige dosis CGI. Ik ben wel blij dat ik hem niet in 3D gezien heb, want dan had ik me wellicht geërgerd aan te veel tralala.

De score van Danny Elfman vind ik dan weer niet over-the-top genoeg. Bombastisch klinkt het allemaal wel, maar het had even goed de score voor bv Sweeney Todd geweest kunnen zijn, die een pak donkerder is dan deze regenboog.

3,5

"Off with his head!"

avatar van zzz_dafnuh_zzz

zzz_dafnuh_zzz

Redelijke film. Ik heb hem gelukkig in de bios gezien (en niet thuis, ik denk dat dat toch minder leuk is in dit geval) en ik vond sommige stukjes goed en sommige stukjes minder goed.

Het blijft, hoe dan ook, een kinderfilm. Decor is wel erg mooi!

avatar van Hansjepansje

Hansjepansje

Fijn.

Weinig verrassingen te vinden hier. Wie zich een voorstelling maakt van Tim Burton die de wereld gecreëerd door Lewis Carroll onder handen neemt, zal al wel voor een groot deel in de richting zitten die deze film uitgaat. Film teert vooral op het erg weelderige, kleurrijke design van de wereld en de karakters. Visueel dan ook best goed. In Wonderland kan je je ogen ruim de kost geven, met als persoonlijke hoogtepunt het paleis van de Witte Koningin. Burton blijft qua feel en sfeer naar mijn gevoel vrij dicht bij de tekenfilm. Het doet de film dan ook veel goed dat het een nieuw verhaal betreft en geen remake is. Dat verhaal is niet zo uitgebreid en vrij voorspelbaar, maar goed genoeg om het tempo lekker in de film te houden.

Burtons eeuwige strijdmakkers Johny Depp en Helena Bonham Carter zijn uiteraard weer van de partij. Depp doet waar hij het best in is, een type neerzetten dat makkelijk gekwalificeerd kan worden als 'gek'. Hoewel ik 'm dit type al beter heb zien spelen, doet hij het zeker meer dan degelijk. Bonham Carter doet het echter beter, al weet kan dat ook daar haar fantastisch design komen. Met haar disproportioneel groot hoofd heeft ze een heerlijk cartooneske look, waardoor ze makkelijk een van de leukste personages in de film neerzet. Naast de vaste crew zijn alle acteerpresaties eigenlijk solide. De stemmen van Stephen Fry en Alan Rickman lenen zich perfect voor hun rol, en Mia Wasikowski leidt de film met verve en vooral heel veel schattigheid.

Camera en verhaal zijn iets te standaard en het einde sleepte iets te lang aan voor en hoge score, maar al bij al best vermakelijk. Dit is wat Burton goed doet, dus dat mag hij wat mij betreft blijven doen. 3*

avatar van Metalfist

Metalfist

Why is a raven like a writing desk?

Ik heb het hele Alice verhaal altijd maar vrij raar gevonden. De Disney animatiefilm had ik recentelijk terug gezien maar die viel me een tikkeltje tegen omdat de Nederlandse dub waanzinnig slecht was. Ondertussen wel de originele versie gehaald maar nog niet gezien. Soit, het spel Alice: Madness Returns was dan wel weer vermakelijk en naar het schijnt ging Burton eenzelfde duistere toer op dus de interesse was gewekt.

Wat meteen opvalt is de enorm kitscherige stijl die de regisseur er hier op nahoudt, deed me zelfs wat denken aan wat Raimi dit jaar afleverde met Oz the Great and Powerful. In het begin oogt het enorm lelijk maar vreemd genoeg begin je er na een tijd aan te wennen en krijgt het een zekere aantrekkingskracht. De film trouwens gewoon op DVD gezien dus gelukkig geen 3D bril moeten opzetten maar dat terzijde. Waarom Burton trouwens kiest voor de titel Alice in Wonderland in plaats van Through the Looking Glass is ook een raadsel maar daar kan ik op zich nog mee leven. Wel tof natuurlijk om een aantal personages terug te zien. Het design van onder andere de Red Queen, de Hatter en Tweedledee/Tweedledum is leuk gedaan maar de film heeft ook een degelijke stemmencast met onder andere Alan Rickman, Stephen Fry, Christopher Lee en Michael Sheen. Depp doet hier weer zijn vertrouwde truukje, al begint daar nu toch echt wel sleet op te komen, en Wasikowska is nogal kleurloos. Dan sprak Helena Bonham Carter als de Red Queen wel veel meer tot de verbeelding trouwens, ook overduidelijk een klasse hoger dan Anne Hathaway als White Queen. Soundtrack is niet al te memorabel maar het grote hekelpunt aan Alice in Wonderland is het gebrek aan een coherent verhaal.

Al doet Burton hier nog wel een waardige poging. Nu is Alice sowieso al nooit echt een interessant personage geweest. Zij fungeert gewoon als schakelpunt om zoveel mogelijk gekke figuren te introduceren maar hierdoor voelt de film nogal onsamenhangend aan. Je gaat simpelweg van de ene kleurrijke creatie naar de andere en that's it. Het is pas naar het einde toe dat de film er in slaagt om echt interessant te worden. Op het puntje van mijn stoel zat ik nooit maar ik moet bekennen dat ik me toch wat rechter begon te zetten vanaf dat de Hatter en Chess zichzelf als kampioen opgeven. Jammer genoeg stelt de climax uiteindelijk dan ietwat teleur. Het gevecht tussen Alice en Jabberwocky bereikt echter nooit de epische proporties die je verwacht en ik had meer interactie met de Hatter en Stayne verwacht. De climax zou zogezegd een heel slagveld moeten zijn maar de strijd zelf had beter in beeld gebracht kunnen worden.

Uiteindelijk is Alice in Wonderland een lastige film om te beoordelen. Visueel ziet dit er geslaagd uit, al is het soms wel erg kitscherig en vloekt de flashback aan het begin van de film compleet met de rest, maar qua verhaal zal dit toch niet één mijn favoriete films worden. Al moet ik bekennen dat ik nieuwsgierig ben geworden naar de boeken. Menig bekende naam acteert op automatische piloot (met vaak maar 1 a 2 regels dialoog) maar het kan er allemaal mee door. Vermakelijk maar meer ook niet vrees ik.

avatar van FlickyMartin

FlickyMartin

Off with their heads!

Drie jaar na het aanpakken van Sweeney Todd doet Burton nu ook een nieuw jasje over het jarenoude sprookjesverhaal van Alice in Wonderland, en met succses!

Zoals vaker zorgt Burton voor een gotische en visueel prachtige film.

Als vervolg op het origineel zien we Alice (Mia Wasikowska) nu als een volwassen vrouw die op het punt staat te trouwen met haar vriend, daar kijkt ze eigenlijk een beetje tegenop.

Zonder na te denken ontsnapt ze aan een wereld vol hoge piefen en regels, al snel beland ze in Wonderland, een kleurrijke wereld waar ze al snel opgevangen word door allerlei aparte figuren, zelf vond ik de Cheshire Cat er erg mooi uitzien.

Behandeld als een soort uitverkorene ontmoet ze Johnny Depp's Mad Hatter die haar hulp dringend nodig heeft, het land is in nood dankzij de Red Queen die gespeeld word door Helena Bonham Carter.

De film had Carter en Depp's aanwezigheid wel nodig om Wasikowska's matige optreden te versterken.

Leuke film!

avatar van arno74

arno74

Best een goede variant op het Alice in Wonderland-verhaal. Vooral vanwege de fraaie beelden is deze versie zeker het bekijken waard.

Als je zoekt is er vast wel wat op aan te merken (verhaal te doorsnee, te licht voor Tim Burton, te kinderachtig, te donker voor kinderen, enz.), maar het blijft een vermakelijke en onderhoudende film met een prachtig beeld en cgi, en prima acteerprestaties. Tikkeltje ondergewaardeerd volgens mij. 3,5*

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Leuk verhaal is dit wel, maar het is toch niet echt mijn ding, weinig filmen van Tim Burton trouwens.

Wel is dit visueel een prachtige film, schitterende special effects, helemaal niets op aan te merken.

Daar ik deze film heb cadeau gekregen eens opnieuw bekeken, visueel is dit dus prachtig dat zei ik al, maar nu heb ik de film op blu-ray bekeken en is het nog eens zo mooi, en vooral het geluid is indrukwekkend.

Maar het is nog steeds niet mijn ding.