• 9.375.076 stemmen

De Laatste Dagen van Emma Blank (2009)

Komedie | 90 minuten

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 7 mei 2009

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot De Laatste Dagen van Emma Blank

Aan de rand van de duinen staat een eenvoudig landhuis. Emma Blank, de vrouw des huizes is ziek en wacht op haar dood. Dat doet haar personeel, dat meer blijkt te zijn dan alleen personeel, ook. Het verzorgen en bedienen van de immer ontevreden Emma valt hen zwaar. Hoe lang houden zij dit nog vol?

avatar van gotti

Doet bij vlagen weer denken aan Van Warmerdams vroege (in zijn beste) werk. Scherp geschreven, bij vlagen erg komisch en opnieuw sterk spel. Helaas blijft de film hier en daar wel wat vlak en voelt het ietwat onaf aan het eind.

Toch; er kan gezegd worden dat Van Warmerdam op de goeie weg terug is, na de ietwat tegenvallende films Grimm en Ober...

avatar van LeevanCleef

LeevanCleef

Zo, dat was een tegenvaller! Er zitten zeker een aantal grappige (absurde) momenten in, maar behalve die momenten komt het allemaal te geforceerd over. Het verhaal is te vergezocht en de gebeurtenissen totaal niet realistisch zodat je je nooit met iets of iemand kan identificeren. Het plot is dan weer veel te voorspelbaar.

De passende muziek en de mooi geschoten beelden zorgen er voor dat dit geen onvoldoende wordt.

avatar van bjerik76

bjerik76

Ik vond hem in ieder geval wel puur en voor een nederlandse film heb ik best redelijk gelachen .

Zeer goed geacteerd door de 3 dames .

avatar van Derekbou

Derekbou

De Laatste Dagen van Emma Blank kan weer een typische Van Warmerdam genoemd worden. De film is gemaakt aan de hand van de nu wel bekende receptuur, bestaande uit enkele vreemde personages, nog vreemdere dialogen en een apart verhaal. Het gaat bij mij gelukkig nog niet vervelen, maar ik kan begrijpen dat de kenmerkende humor voor sommigen iets teveel van het goede begint te worden. Een film voor de liefhebber dus.

avatar van Montorsi

Montorsi

Tja, wat moet je hier nou van denken. Af en toe best een gniffel waard, zo vond ik dat hakenkruis best komisch. Ook de grappen met Theo en de snor zijn aanvankelijk best aardig, maar dat gaat allemaal veel te lang door waardoor ze daarna vooral erg irritant worden. Verder zit de film vol met stoffige theaterdialogen, iets waar ik sowieso niks mee heb. Eigenlijk wordt de film hoe langer hij duurt hoe vervelender, aan het eerste uur had ik misschien nog wel 3* kwijtgekund, maar als het absurdisme steeds minder, de humor erg herhalend wordt en het nogal flauwe verhaal de overhand neemt blijft er niet zo veel meer van over.

2* voor nu, maar vind dit toch ook al zo'n film die je moet laten bezinken en achteraf wellicht toch wat beter aan terugdenkt dan op dit moment.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

M'n vierde van Warmerdam en opnieuw een geinige prent, hoewel zeker niet z'n beste. Die absurde humor gaat er bij mij in als koek maar de grappenfrequentie mocht in De Laatste Dagen Van Emma Blank toch wat hoger liggen.

De film ziet er trouwens weer verzorgd uit en ook de score is best geslaagd. Zo blijft deze regisseur zowat de enige figuur binnen de Nederlandse cinema die me kan bekoren, niettegenstaande die wereld best nog enkele geheimen kent voor mij.

Tegenvallende Van Warmerdam.

Ik vind het zelfs zijn minst aansprekende film.

De typische Van Warmerdam humor werkte dit keer niet.

Allereerst vind ik Marlies Heuer als tiran niet goed gecast. Van Warmerdam zocht zoals hij zelf zei een 'vrouwelijke Hitler'. Ik vind haar daarvoor een veel te lieve uitstraling hebben.

De personages raakten verveeld en gefrustreerd met de situatie, maar ik raakte ook verveeld met deze personages.

Het ligt niet alleen aan de cast, het script is denk ik niet sterk genoeg.

Iedereen blijft het als een spel spelen en als een spel zien, zowel Emma Blank als de bediening.

Het had allemaal juist wat scherper geweest, was het wat serieuzer geweest.

Jammer, ik had toch wat zwartere humor verwacht.

avatar van Hannibal

Hannibal

Deze nieuwste van Warmerdam is bijna net zo leuk als zijn vorige, Ober. Opnieuw speelt hij zelf de "zielige sul" is het verhaal, iets wat hij heel goed kan. Deze keer zelf nog een tikkeltje erger: Hij is de hond.

Marlies Heuer speelt heel goed een vreselijk rotwijf, binnen een minuut heb je al een vreselijke hekel aan haar. De zwarte van Warmerdamhumor is zeker aanwezig, bijvoorbeeld wanneer "de hond" ineens geen hond meer is en begint te praten, hij het vriendje van Eva vd Wijdeven zijn nek breekt en het dode lichaam vervolgens op het strand neerlegt alsof hij ligt te zonnen, met een flesje zonnebrandolie naast hem

Als Emma Blank vertelt dat er geen erfenis te verdelen is wordt het allemaal nog leuker en bizarder. Bijna zo bizar dat je toch nog iets van (een beetje) medelijden voor de bitch krijgt.

Erg leuke film met zwarte humor, poep- en piesgrappen en plaksnorren.

avatar van Adentro

Adentro

Ik vond die hele hond-act echt supergenant. Kan daar slecht tegen. De humor in deze film is niet aan mij besteed. Heb 1 keer moeten lachen, toen mevrouw vroeg waar haar ei bleef. 'Is het Pasen? Moet ik 'm zoeken?'

Wat is wel erg mooi vond aan de film is het decor. De inrichting van het huis, de filmlocaties. Dat was voor mij het enige boeiende.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Theo de hond.

De Laatste Dagen van Emma Blank bestaat naast een hoop absurditeiten ''zoals we inmiddels wel van Van Warmerdam gewend zijn'' vooral uit dezelfde zwartkomische ondertoon waarover ook Kleine Teun beschikte.

De boerderij heeft plaatsgemaakt voor een landhuis, al het bedienend personeel moet de grieven van Emma Blank aanhoren of ondergaan. Het leuke uitgangspunt wordt volledig verzilverd omdat iedereen zich zo aan zijn rol vastklampt, zodat Theo de hond niet alleen in de buurt van Emma Blank de klos is, maar ook `s nachts van de bank gejaagd wordt en achter stokken aan moet rennen. Goed om te zien hoe iedereen zich laat onderwerpen aan een Stalinistisch regime, dat beetje bij beetje aan het afbrokkelen is.

Mooie beeldcomposities sieren het scherm op als men zich gezamenlijk begeeft naar de duinen en op de weg terug naar het landhuis. De film ziet er ook lekker fris en kleurrijk uit, ondersteunt door aardige muziek. Genoeg memorabele scenes, waar ik het hakenkruis en de zonaanbidder door dag en dauw even aan wil halen. Allemaal lekker creatief vormgegeven.

Goede acteerprestaties van de gehele cast met bitch Marlies Heuer en rebelse Eva van de Wijdeven voorop, slechts het einde was niet helemaal geslaagd te noemen. Het had allemaal nog wat meer mogen exploderen. Dikke 4*

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Voor mij een belangrijke film in de Gouden Kalf competitie want hij behoort zonder twijfel tot één van de beste films van Van Warmerdam en daarmee direct tot die van de Nederlandse film. Het verhaal bevat net iets minder absurditeit dan ik gewend ben van Van Warmerdam (alhoewel hond Theo wel een briljante vondst was) maar gelukkig wordt dit weer gecompenseerd door een net iets sterker tempo en betere dynamiek. De Laatste Dagen Van Emma Blank is een geweldige film, met geweldige acteurs en een heerlijke dosis zwart cynisme. Aanrader.

Beetje vermoeiend, zoals vrijwel altijd bij Van Warmerdam. Ik heb altijd het idee dat ze zichzelf heel veel grappiger vinden dan ze in werkelijkheid zijn.

Maar goed, ieder z'n humor.

avatar van Macmanus

Macmanus

Mag van Warmerdam wel, hij heeft wel een eigen stem en dat is iets wat niet vaak voorkomt. Maar hoe graag ik zijn films ook tof wil vinden daardoor, het zijn en blijven niet mijn soort films. Erg jammer, probeer ter zijner tijd nog wel wat eerder werk maar ben bang dat ik hem nooit zo goed ga vinden als dat ik zou willen. Dit was voor mij ook niet meer dan een theatraal geacteerde film met veel te weinig punchlines en alleen maar lines.

2.5 sterren.

avatar van Aapje81

Aapje81

Dit is typisch een film waar ik het maar moeilijk vind om de vinger op de zere plek te leggen. Op zich heb ik heel geboeid zitten kijken en was ik benieuwd hoe het verhaal zich zou ontwikkelen maar ondertussen heb ik me voortdurend lopen ergeren aan het typisch Nederlandse karakter van de film. Elk cliche zit er wel in. Daarbij komt ook dat ik niet alle acteerprestaties even goed vond. Vooral het personage Theo had voor mij totaal geen nut en de acteur die hem speelde deed mij helemaal niets. Wel vond ik Emma Blank erg goed neergezet. Voor deze acteerprestatie en het feit dat ik toch met interesse heb zitten kijken kom ik uit op een 50% score.

avatar van Theunissen

Vandaag herzien en ik moet toch terug komen op mijn eerder gegeven punt en mening. Bij het herzien van deze film werd me eindelijk alles duidelijk en dan is het best een aardige film. In het begin gehoorzaamd het personeel (het is inderdaad meer dan personeel en dat wordt duidelijk in de film) leidzaam de wensen van Emma Blank en zit men met smacht te wachten tot ze dood gaat. Ze zitten trouwens bewust te wachten tot Emma Blank dood gaat om een reden. Zodra Emma Blank deze reden op een negatieve manier bekend maakt slaat het gedrag van het personeel volledig om.

Het was best wel leuk om te zien hoe Emma Blank haar personeel vernederde om haar te plezeren (Theo de hond en het dragen van een snor). Marlies Heuer speelde trouwens de rol van Emma Blank zeer goed. Eva van de Wijdeven vond ik overigens een leuke verschijning in deze film maar echt goed acteren deed ze eigenlijk niet. De rol van Alex van Warmerdam was natuurlijk belachelijk (maar daar was dan ook een reden voor) maar hij speelde het best goed en ik moest er soms ook om lachen. Gene Bervoets die de rol van Haneveld speelde vond ik overigens ook best goed.

Kortom ik heb me best goed vermaakt met deze Nederlandse film.

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Wat een toffe film! Ik ben absoluut geen fan van de Nederlandse cinema, maar deze film kan ik wel waarderen.

De absurditeit in dLDvEB ontpopt al gauw in hilariteit. De personages zijn geweldig geschreven, en het geheel deed mij denken aan de maffe situaties en personages van de Coen broers.

Filmtechnisch niets op aan te merken, keurig. Heb maar 1 slechte cut kunnen bespeuren.

Hoewel de dialogen soms redelijk scherp en goed geschreven waren, blijft de Nederlandse taal een struikelblok voor mij. Het acteren komt al gauw 'Nederlands' en ietwat 'nep' over. In deze film valt het gelukkig nog wel mee. Vooral Annet Malherbe vond ik erg goed spelen als Bella.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Dit is eigenlijk de eerste keer dat ik een film zie van Alex Warmerdam en hij viel me niet tegen. Deze film is gevuld met absurditeiten en bizarheden. Als dit in een goede sfeer word neergezet kan dat een heel bijzondere film opleveren en bij deze film was dit dus het geval.

De personages waren ook heel intrigerend in de film en dit was mede dankzij het hele sterke acteerwerk van alle acteurs. De humor zelf was niet echt aan mij besteed. Ik heb nergens echt om kunnen lachen dus de omschrijving komedie gaat voor mij eigenlijk niet op. Misschien een tragikomedie.

Het peronage Theo stoorde mij niet zo. Ik vond het wel een toegevoegde waarde aan de bizarre sfeer die daar heerste en hij zorgde voor een extra lugubere nasmaak op het einde. De incestueze achtige scene tussen moeder en zoon vond ik dan weer net iets te ver over de grens gaan en dat had van mij niet gehoeven.

Maar in totaal zeker een fascinerende film om naar te kijken.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Na Ober is ook dit weer een zalige zwarte komedie van en met Alex van Warmerdam, waarin alles weer moet lijken op een toneelstuk met een bizar tintje. De vijf familieleden zijn al om te beginnen geweldig en hebben het zwaar te lijden met de stervende Emma Blank, die als een dictator aan der zin wil komen voor haar einde. Alles word op een heerlijke groffe manier neergezet en de humor en de dialogen zijn ook om te gillen. Emma Blank word keurig neergezet. Je zou al bijna zeggen dat het een ongelovelijk kutwijf is, maar aan de andere kant zou je er wel weer begrip voor tonen aangezien ze op sterven ligt. Dan hebben we ook nog die leuke vaderrol van Gene Bervoets (Dacht eerst dat dat Alex van Warmerdam was) wat zet ie toch op een hillarische wijze de rol van de wanhopige vader neer samen met zijn nieuwe vriendin. De dochter werd ook schitterend gespeeld door de lekkere Eva van de Wijdeveen, ook haar neef en de incestueze grapjes eromheen zijn ook schokkend en grappig. En dan nog maar om die Theo te zwijgen, Hahahaha wat een erge gast is dat zeg. (kwam ook pas later achter dat die door Warmerdam is gespeeld) een gast die een beetje zijn familieleden droogneukt als ie de kans krijgt en nota bene ook nog een moord pleegt en eigenlijk ook een beetje het gezin op een ziekelijke wijze teroriseerd. Heerlijk. En de payback natuurlijk op de "2 terroristen" van de familie

O ok word je gewoon ook hier weer helemaal meegezogen in de sfeer. Het lijkt karig maar dat kan het juist ook weer heel mooi maken. Die huis en die duinen waren eigenlijk een beetje de enige toevoeging en die maakte het plaatje al snel compleet. Ook hier heeft Alex van Warmerdam het weer helemaal voor mekaar en je kan zien dat je niet veel nodig hebt om een sfeervolle film te maken. Het is trouwens wel erg jammer dat de andere films van Warmerdam niet gewoon los te krijgen zijn want ik begin hem echt te mogen.

Wat heb ik hier weer van genoten.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Op de mooie Eva van de Wijdeven, die er hier echt op haar mooist (tot nu toe) uitziet, kon ik niet zoveel met deze Laatste Dagen van Emma Blank. Beetje matig.

De humor in deze film leek niet helemaal aan mij besteed. Terwijl ik 'Abel' en 'De Noorderlingen' echt heel leuk vond, ook kwa humor, slaat Van Warmerdam hier regelmatig de plank mis. Heb misschien één keer echt gelachen - de film kent nog een paar andere leuke momenten, waar helaas te lang op doorgetimmerd wordt.

Het eenvoudige landhuis als setting is mooi, de personages redelijk, maar ik kon helaas maar weinig met het vergezochte, vage verhaaltje en de uitwerking daarvan.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Wat mij betreft is Van Warmerdam de Kitano van NL. Niet te beroerd om een belachelijk personage te spelen, vaker wel dan niet acterend in zijn eigen films en bij momenten even droog.

Werkelijk geniaal is de stropdas scène. Écht geweldig. Zeker niet zijn beste, kent daarvoor te veel dode momenten. Maar verder goed te doen.

avatar van scorsese

Zevende film van Alex van Warmerdam. Wederom een film zoals hij alleen die kan maken. Vreemde personages in de meest bizzare situaties. Doorspekt met droge humor worden de werkelijke verhoudingen tussen de personages langzaam zichtbaar. De leukste rol heeft Alex van Warmerdam zichzelf toebedeeld als de hond van de familie. Een beetje vreemd maar wel lekker.

avatar van mister blonde

mister blonde

Van Warmerdam is de enige regisseur waarvan ik ALLE films op volgorde heb gezien. Dus eerst Abel, toen de Noordelingen etc etc. En nu dus de Laatste Dagen van Emma Blank. Het is altijd leuk om in het oeuvre van een regisseur een bepaalde handtekening te zien of een bepaalde progressie te constateren. Die handtekening is overduidelijk en zal zo een aantal aspecten noemen die me daaraan bevallen. Van progressie is echter geen sprake. Alle films zijn leuk, hoewel eerst Abel en dan de Noordelingen er wel bovenuit steken. Het loopt een beetje in een onaffe U vorm die na Grimm weer omhoog loopt. Ik zet Emma Blank in de top 3.

Wat ik geweldig vind aan zijn film is in de eerste plaats de humor. Heel eenvoudig. Zijn absurdistische verhalen voelen fris aan. Hoewel al zijn films een beetje hetzelfde zijn, zit er genoeg verschil tussen om leuk te blijven. Vind het uitgangspunt (dat langzaam, maar zeker duidelijk wordt) vrij simpel, maar gewoonweg heerlijk uitgevoerd. De uitgangspunten zijn immer een goede basis voor tal van geweldige scenes. Constant een grote glimlach gehad, paar keer ontzettend hard gelachen. Heerlijke scènes zoalsvan Warmerdam als hond (vooral het tegen het been aanrijden), het hakenkruis, de moorden (vooral op van Warmerdam), het vastnieten van Emma, het ‘jou trek ik niet meer af’ en nog veel meer eigenlijk, zorgen voor ontzettend veel vaart, zijn films vliegen voorbij. De licht verontrustende sfeer in combinatie met ontspoorde situaties die zorgen voor een originele vorm van humor, die je verder eigenlijk nergens ziet maken van Warmerdam een van mijn favorieten.

Daarnaast vind ik zijn films er geweldig uitzien en dat geldt ook zeker voor de Laatste dagen van Emma Blank. Zijn films zijn zo gestileerd en zo apart vormgeven dat buitenopnames ook wel in de studio lijken opgenomen. Ik vind zijn werk erg plezierig om naar te kijken (letterlijk). Verder hebben de acteurs zichtbaar plezier en snappen ze hun rol allemaal uitstekend. Zijn werk is uniek en ik ken eigenlijk weinig soortgelijks. Mijn favoriete Nederlandse regisseur zorgt steeds voor een heerlijke filmavond. Ben erg blij met iemand als van Warmerdam. Ook deze film krijgt 4 (behoorlijke dikke) sterren.

avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

• 2059 stemmen

Mijn tweede film van van Warmerdam, en ik had grote verwachtingen, na het lezen van sommige recensies hier en na het bekijken van de Noorderlingen. En ik denk dat het volgende credo voor zijn films geldt; you either love it or hate it.

Het is knap om een dergelijk boeiend filmpje te maken in één huis en een beetje omgeving dat er bij gebruikt wordt. De absurde dialogen en het cinematografische werk zijn enorme pluspunten. 'Ik wil gewoon wielrennen kijken met een zakje paprika chips...'
'Ik wil een snor onder die neus'

Ik weet niet wat ik moet met de 'achterliggende boodschappen' die hier aangehaald worden, ondanks dat ik hier wel meer van wil weten bij de gemiddelde film..
Zo vond ik het niet dat het een verbeelding was van de rolpatronen die wij in het dagelijks leven opgelegd krijgen, en dat deze verdwijnen wanneer het juk verdwijnt. Het is eerder zo dat iemand anders het 'juk' overneemt, namelijk Halderman. Maar het Paasverhaal is een interessante verklaring...

Voorlopig een 3,5, en ik ga nog meer van Alex bekijken. Hij is toch wel een beetje de hoop van de Nederlandse filmindustrie voor mij.

avatar van Knisper

Knisper

Ik heb eerder dit jaar de film Dogtooth gezien; een film die zich qua setting enigszins met Emma Blank laat vergelijken. Maar dan kan je qua absurdisme toch echt een enorm verschil zien. Deze film is danwel iets subtieler, maar misschien juist daardoor ook veel duffer. Echt absurd wordt het eigenlijk nooit en echt grappige momenten zijn er ook niet te vinden. Dat hoeft an sich nog niet een probleem te zijn, maar de personages worden op dramatisch vlak ook niet dusdanig uitgewerkt dat je ook maar op enig momenten met ze kan meeleven.

En dat is dus wel een probleem. Want de film zit ook vol met dramatische ontwikkelingen, die de kijker eigenlijk geen reet kan schelen, terwijl de film qua plotontwikkeling en humor ook niet brengt, wat je van van Warmerdam zou mogen verwachten. Ik vond dit ook duidelijk een mindere film dan Grimm en Ober.

avatar van booyo

booyo

Wát een absurde film is dit! Je moet er van houden. Eigenlijk is het hele gegeven vrij saai: één huis, beetje omgeving en voornamelijk rare dialogen. Toch weet het van begin tot eind te boeien, knap. Het hele rollenspel is intrigrerend. Theo de hond? Hoe kom je er op. Eindigt allemaal pikzwart, en nog altijd absurd.

Ik weet niet helemaal hoeveel sterren ik deze film moet geven, ik kies nu voor een ruime 3*

avatar van 606

Super film alweer van Alex, de beste naast Ober.

Heerlijk verhaal en soms absurd maar daar weet Alex wel raad mee.

Ook een bijzondere rol van Alex zelf.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Ga dood!

Eerste aanvaring met Warmerdam, een van de weinige regisseurs die me echt interesseerde van de Nederlandse bodems. Voorheen meer op titels afgegaan en nu dan echt om de regie bekeken. Hoewel Ober mijn echte interesse had, heb ik me late overhalen door een leuke actie en ik ben aardig vol. Ik mag me misschien dan niet de fanatiekste nieuwsgier noemen, maar Warmerdam zal ik verder volgen.

Film moet het vooral hebben van de bizarre situaties en de zwarte humor die doordat het niet zo geforceerd word, erg lekker aankomt. Soms heb je pas een paar tellen later in de gaten dat er iets grappigs is verteld of iets sarcastisch. Tenminste, dat had ik. Nu moeten we niet overdrijven dat dit een hilarische komedie is, maar daarbij is alles ook gezegd. Niet hilarisch, maar gewoon grappig.

Voor de rest wat mooie plaatjes en wat leuke lekkere duidelijke personages en een aaneenlopend verhaal zonder een duidelijke spanningsboog zorgt voor een vermakelijke maar toch aparte ervaring. Op een groot vlak misschien wat neutraal maar voor Nederlandse gronden toch wel een reden om te kijken.

Film is te doen, 3,5 ster Op naar Ober of Abel...

avatar van Zinema

Incestueuze idioterie.

We weten dat regisseur Van Warmerdam beter kan, maar echt slecht kan je De Laatste Dagen van Emma Blank niet noemen. Toch begint de idioterie tegen het einde een beetje te slepen en verdwijnt de donkere rand - evenals het absurdisme - iets te gemakkelijk en abrupt. De incestueuze familie intrigeert, doet soms zelfs schuddebuiken maar helaas werkt een hoop ook niet.

Redelijk.

avatar van Movsin

Movsin

Wat bizarre film, droog komisch en met situaties die in geen tijden naar een realiteit zijn terug te brengen.

Soms verrassende wendingen die, éénmaal ge in de sfeer van de film zit, best prettig zijn al zijn ze soms eerder macaber.

Gene Bervoets, eigenlijk al een ancien, is best in zijn rol.

avatar van pvl63

pvl63

Merkwaardige film van Alex van Warmerdam. Geen humor, weinig verhaal.