De Laatste Dagen van Emma Blank (2009)
Genre: Komedie
Nederland
Geregisseerd door: Alex van Warmerdam
Met onder meer: Annet Malherbe, Eva van de Wijdeven en Marlies Heuer
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 7 mei 2009
Bekijk via CineMember
Plot De Laatste Dagen van Emma Blank
Aan de rand van de duinen staat een eenvoudig landhuis. Emma Blank, de vrouw des huizes is ziek en wacht op haar dood. Dat doet haar personeel, dat meer blijkt te zijn dan alleen personeel, ook. Het verzorgen en bedienen van de immer ontevreden Emma valt hen zwaar. Hoe lang houden zij dit nog vol?
Bélon
Bij de opening hield ik mijn hart al vast: ge-coproduceerd door de VARA en TV invloed is over het algemeen geen goede voorbode voor een goede film. Zeker niet als het die burgertrutten van de VARA betreft (mijn moeder die inmiddels 114 is heeft de "bode" nog)
Enfin, een nieuwe Van Warmerdam is altijd wel iets om naar uit te kijken in het dorre Nederlandse filmlandschap.
En VW heeft er wel iets leuks van gemaakt maar niet iets echt goeds. Ik miste een beetje die absurdistsche Schwung van De Noorderlingen of De Jurk.
Er zitten zeker een paar gouden momenten in, zoals "De Snor" maar het geheel overtuigt toch niet, zeker voor fans van VW. Daarvoor is het allemaal wat te tam. Aan de acteurs ligt het niet want met name Marlies Heuer (als Emma Blank) en Gene Bervoets (als Haneveld) zetten prima werk neer.
Maar ik wil niet al te negatief overkomen: het is vooral een broeierig filmpje, goed geschoten en vermakelijk maar niet té. Dat niet té mis ik dan ook wel.
Toch een 3,5 omdat ik een zwak heb voor VW, maar U mag daar gerust een half punt van af denken.
TV invloed is over het algemeen geen goede voorbode voor een goede film.
In het Nederland is er bijna geen film te maken zonder dat er een omroep inzit. Er zit dan dus ook in bijna alle Nederlandse films omroepgeld.
the big lebowski
Natuurlijk, het is niet leuk afhankelijk te zijn. Maar zonder deze druk uitoefende omroepen, zou de Nederlandse film niet bestaan! (tenminste niet zoals we hem kennen.)
Bovendien is het van Warmerdam met crew die naar tevredenheid een film maakt, niet de vara.
ralfsjam
geweldige film! veel gelachen en volop zitten genieten.
vooral de hond Theo was briljant.....
kan Alex niet gewoon 4 films per jaar afleveren?
4.5
scumfrog
Na het zien van deze film lijkt mij 1 meer dan genoeg. Naar mijn mening een David Lynch wannabe.
Mrgoooo
Hij was wel aardig, echt niet geweldig maar dat is mijn persoonlijke smaak.
2 sterren is wel genoeg.
Bélon
Je hebt waarschijnlijk gelijk en toch vind ik dat jammer, films hier hebben zo vaak die "made for TV air" over zich. Maar als het in landen als Denemarken, Noorwegen, Hongarije etc. kan, waarom dan hier niet?
Misschien heeft het te maken met subsidieregelingen, maar je hoeft echt geen 100 miljoen uit te geven om een goede film te maken (10 miljoen is wel realistisch). Helaas is dat geld misschien alleen weggelegd voor Marcau Bessatau zut films of Verhoeven "l'ancienne enfant terrible" natuurlijk.
Zucht.
Zucht.
Ergens is het ook een kwestie van smaak.
Er worden zeker wel goede Nederlandse (tele)films gemaakt.
De markt is echter kleiner, dus is de kwantiteit ook minder.
"het" kan blijkbaar wel in Denemarken, Noorwegen, Hongarije etc.
Maar ook daar word heel veel troep gemaakt. Verschil is dat je Deense of Noorse flops niet te verwerken krijgt, aangezien ze niet doorbreken op Nederlandse bodem.
Gelukkig draait ook niet alles om budget.
Er zijn tal van buitenlandse films te noemen die met een heel krap budget evengoed een succes werden.
Ook zijn er Nederlandse voorbeelden te noemen van succesfilms die met een onvoorstelbaar laag budget gemaakt zijn.
Het ideale voorbeeld is denk ik Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek (2008)
Een film op technisch hoog niveau, met vele cameo's, veel publiciteit en een onvoorstelbaar aantal bezoekers van ruim 300 duidend koppen (top 5 best bezochte films van 2008).
Waarom kan van Nellestijn wél, wat Verhoeven of Koolhoven niet kunnen?
Het kan ook de andere kant op. Hoeveel flops komen er wel niet uit Hollywood, waar MILJOENEN dollars inzitten?!
Geld is niet alles. Wat geeft het dat er omroepgeld in een film zit?
Geld staat niet voor artistieke kwaliteiten. Omroepgeld staat niet voor inhoud.
the big lebowski
In Venetië denkt men daar anders over. Topnieuws: Van Warmerdam-film wint op festival Venetië - Filmblog - Film1.nl
ralfsjam
je moet gewoon deze humor bezitten en begrijpen... dan snap je dat je dit niet met Lynch kan vergelijken!
Zandkuiken
M'n vierde van Warmerdam en opnieuw een geinige prent, hoewel zeker niet z'n beste. Die absurde humor gaat er bij mij in als koek maar de grappenfrequentie mocht in De Laatste Dagen Van Emma Blank toch wat hoger liggen.
De film ziet er trouwens weer verzorgd uit en ook de score is best geslaagd. Zo blijft deze regisseur zowat de enige figuur binnen de Nederlandse cinema die me kan bekoren, niettegenstaande die wereld best nog enkele geheimen kent voor mij.
laurel
Hierboven betiteld als komedie. Dat vind ik wat overdreven, er zat toch een hele lading drama in met wel wat grappige momenten.
Echter, ik vond de film wel goed, en hij bleef toch mijn aandacht houden.
Maar als je deze film gaat kijken met het idee dat er een komedie aan zit te komen, kom je bedrogen uit.
En best een mooie meid, die Eva.
Raffael77
Een zwarte komedie op goed niveau.
Nergens verveeld de film en acteer werk is goed.
Leuke personages die allen iets slechts hebben.
RickZ
Nederlands komedie-drama met een slap verhaal en uitwerking. De zeikerige vrouw des huizes is goed neergezet en maakt een paar prachtige opmerkingen tijdens de film, maar daarmee kan deze film niet gered worden.
scumfrog
Zoals gezegd (geschreven), naar mijn mening
scumfrog
Zoals gezegd (geschreven), naar mijn mening.
Tegenvallende Van Warmerdam.
Ik vind het zelfs zijn minst aansprekende film.
De typische Van Warmerdam humor werkte dit keer niet.
Allereerst vind ik Marlies Heuer als tiran niet goed gecast. Van Warmerdam zocht zoals hij zelf zei een 'vrouwelijke Hitler'. Ik vind haar daarvoor een veel te lieve uitstraling hebben.
De personages raakten verveeld en gefrustreerd met de situatie, maar ik raakte ook verveeld met deze personages.
Het ligt niet alleen aan de cast, het script is denk ik niet sterk genoeg.
Iedereen blijft het als een spel spelen en als een spel zien, zowel Emma Blank als de bediening.
Het had allemaal juist wat scherper geweest, was het wat serieuzer geweest.
Jammer, ik had toch wat zwartere humor verwacht.
hansbreda
Absurdistische film met een aantal geinige momenten, maar kan geen moment overtuigen. 2.5 *
Honkie
Wederom een heerlijk verblijf in het bizarre universum van Alex van Warmerdam.
voskat78
Voor een Nederlandse film waar ik in het algemeen al niet zo'n hoge pet van heb, was dit toch wel weer prima vermaak. Al vond ik dan persoonlijk Ober net even iets beter.
Hou het dan ook bij 3,5 *
Hannibal
Deze nieuwste van Warmerdam is bijna net zo leuk als zijn vorige, Ober. Opnieuw speelt hij zelf de "zielige sul" is het verhaal, iets wat hij heel goed kan. Deze keer zelf nog een tikkeltje erger: Hij is de hond.
Marlies Heuer speelt heel goed een vreselijk rotwijf, binnen een minuut heb je al een vreselijke hekel aan haar. De zwarte van Warmerdamhumor is zeker aanwezig, bijvoorbeeld wanneer "de hond" ineens geen hond meer is en begint te praten, hij het vriendje van Eva vd Wijdeven zijn nek breekt en het dode lichaam vervolgens op het strand neerlegt alsof hij ligt te zonnen, met een flesje zonnebrandolie naast hem
Als Emma Blank vertelt dat er geen erfenis te verdelen is wordt het allemaal nog leuker en bizarder. Bijna zo bizar dat je toch nog iets van (een beetje) medelijden voor de bitch krijgt.
Erg leuke film met zwarte humor, poep- en piesgrappen en plaksnorren.
Adentro
Ik vond die hele hond-act echt supergenant. Kan daar slecht tegen. De humor in deze film is niet aan mij besteed. Heb 1 keer moeten lachen, toen mevrouw vroeg waar haar ei bleef. 'Is het Pasen? Moet ik 'm zoeken?'
Wat is wel erg mooi vond aan de film is het decor. De inrichting van het huis, de filmlocaties. Dat was voor mij het enige boeiende.
phone home
Wat een uiteenlopende waarderingen. Meestal voorspeld dat iets goeds> Meestal moet je dan kijken naar de favoriete films van de stemmers. Als je dan bij de gene die een 1.0 geven allemaal piefpafpoefjes in de top tien aan treft dan weet je dat het waarschijnlijk een goeie film is.
Maar ook dat is hier niet het geval. Zowel de hoog als laag stemmers hebben redelijk slimme persoonlijke top tien's.
Dan zal hert wel een smaak dingetje zijn.
maxcomthrilla
Theo de hond.
De Laatste Dagen van Emma Blank bestaat naast een hoop absurditeiten ''zoals we inmiddels wel van Van Warmerdam gewend zijn'' vooral uit dezelfde zwartkomische ondertoon waarover ook Kleine Teun beschikte.
De boerderij heeft plaatsgemaakt voor een landhuis, al het bedienend personeel moet de grieven van Emma Blank aanhoren of ondergaan. Het leuke uitgangspunt wordt volledig verzilverd omdat iedereen zich zo aan zijn rol vastklampt, zodat Theo de hond niet alleen in de buurt van Emma Blank de klos is, maar ook `s nachts van de bank gejaagd wordt en achter stokken aan moet rennen. Goed om te zien hoe iedereen zich laat onderwerpen aan een Stalinistisch regime, dat beetje bij beetje aan het afbrokkelen is.
Mooie beeldcomposities sieren het scherm op als men zich gezamenlijk begeeft naar de duinen en op de weg terug naar het landhuis. De film ziet er ook lekker fris en kleurrijk uit, ondersteunt door aardige muziek. Genoeg memorabele scenes, waar ik het hakenkruis en de zonaanbidder door dag en dauw even aan wil halen. Allemaal lekker creatief vormgegeven.
Goede acteerprestaties van de gehele cast met bitch Marlies Heuer en rebelse Eva van de Wijdeven voorop, slechts het einde was niet helemaal geslaagd te noemen. Het had allemaal nog wat meer mogen exploderen. Dikke 4*
Drs. DAJA
Voor mij een belangrijke film in de Gouden Kalf competitie want hij behoort zonder twijfel tot één van de beste films van Van Warmerdam en daarmee direct tot die van de Nederlandse film. Het verhaal bevat net iets minder absurditeit dan ik gewend ben van Van Warmerdam (alhoewel hond Theo wel een briljante vondst was) maar gelukkig wordt dit weer gecompenseerd door een net iets sterker tempo en betere dynamiek. De Laatste Dagen Van Emma Blank is een geweldige film, met geweldige acteurs en een heerlijke dosis zwart cynisme. Aanrader.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'