• 9.373.568 stemmen

Geregisseerd door: Catherine Breillat

Met onder meer: Dominique Thomas, Lola Créton en Daphné Baiwir

Gesproken taal: Frans

Plot Barbe Bleue

Catherine vertelt haar zusje Marie-Anne het bekende, enge sprookje van Blauwbaard. In dit verhaal stelt zij haarzelf voor als Marie-Catherine, Blauwbaards nieuwste vrouw. Blauwbaard is een rijke edelman met een blauwe baard die zijn echtgenotes op de proef stelt of hij hen vertrouwen kan. Hij geeft hen een sleutelbos, met daarin één sleutel die ze niet mogen gebruiken. Als blijkt dat ze de sleutel toch gebruiken, vermoordt hij hen.

avatar van Querelle

Querelle

Een film over Blue Beard van Catherine Breillat!

Natuurlijk!!

avatar van wibro

wibro

Het enge sprookje van Blauwbaard verfilmd door de regisseur van het nogal choquerende À Ma Soeur! Ja, Catherine Breillat heeft geen hoge dunk van mannen. Ze worden in al haar films behoorlijk negatief neergezet. Zo ook Blauwbaard in dit sprookje.
De film begint in de jaren vijftig als Catherine haar jongere zus Marie-Anne het verhaal van Blauwbaard vertelt. Daarna verplaatst het verhaal zich naar 1697 en zien we Marie-Catherine en Anne die zojuist hun vader hadden verloren. Marie-Catherine ontmoet Blauwbaard en trouwt met hem niet wetende dat Blauwbaard een nogal gruwelijk geheim met zich mee droeg. Nou ja, iedereen die het sprookje van Blauwbaard kent weet hoe dat af gaat lopen.
Wat ik zo mooi vind aan dit sprookje vind ik toch wel de vormgeving en natuurlijk - hoe kan het ook anders - de aantrekkelijke jongedames, vooral Marie-Catherine. Ook de kinderen deden het voortreffelijk. Het einde van de film vond ik erg wreed maar toch ook weer zeer goed. Niet alleen Blauwbaard bracht het er slecht van af - dat wist je van te voren natuurlijk als je het sprookje kende - maar ook Anne, het oudere zusje van Marie-Catherine.Tot zover de film die mij zeker niet teleurstelde.
Dit is trouwens de derde film van Catherine Breillat die ik gezien heb en ik ben ook zeer benieuwd naar haar overige films. Ik houd er wel van als vrouwen neergezet worden als het sterke geslacht.