SM-rechter (2009)
België
Geregisseerd door: Erik Lamens
Met onder meer: Veerle Dobbelaere, Gene Bervoets en Marie Vinck
IMDb beoordeling: 6,7 (1.512)
Gesproken taal: Nederlands
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot SM-rechter
Wanneer Koens huwelijk met Magda uiteen dreigt te vallen, beslist hij om zijn eigen fatsoensgrenzen tot het uiterste te testen. Samen ontdekken ze haar verborgen verlangens. Nooit had Koen gedacht dat SM tot een gelukkig huwelijk zou kunnen leiden. Maar wanneer gaandeweg Magda verder gaat, en extremere vormen van genotsbeleving opzoekt, raakt het koppel verstrikt in een web van pooiers, klikkende rijkswachters en afgunstige collega's.
Magda De Herdt
Dominant P
Presenter
Chairman Van Balen
Aapje81
Verassend sterke film met overtuigend acteerwerk en een beklemmende sfeer. Na afloop wist ik niet wat ik van de inhoud moest vinden maar het hield mij bezig en raakte mij zeer. Indrukwekkend stukje film vanuit Belgie.
Goed
Natasjaa
Ik vond sm rechter een mooie en toch ook zeer goede film.
Het begon heel rustig maar dat vond ik juist zo prettig dat opbouwende in de film.
Het acteerwerk vond ik ook goed en eigenlijk gewoon de hele film vond ik goed en zeer prettig om naar te kijken.
Daar waar de film overgaat komt er ook goed in uit en word ruim getoont in de film maarja het zal ook gek zijn als dit niet zo was.
Ik vind hem zeer zeker een 5 * waard maar dat ben ik natuurlijk
Van mij mogen ze nog meer van dit soort films maken ben alleen bang dat er niet zoveel acteurs zullen zijn die dit willen doen
Ik denk dat je deze film zelf zou moeten kijken om het zelf te kunnen beoordelen of je hem wel of niet leuk/mooi vind.
Arnie
Aparte film, die er volledig om draait sympathie op te wekken voor iemand behoorlijk persoonlijke verlangens, en vervolgens aan te tonen dat in essentie ieder recht heeft op zijn private wensen. Aardig sfeervol in beeld gebracht, met mooie, 'rustige' Belgische humor, maar het plot en thema komen soms wat geforceerd over. Het heeft ook niet echt wat te melden uiteindelijk, blijft dus bij een wat gemiddelde film.
barcam
Niet echt mijn ding.
Is gebaseerd op ware feiten maar toch hier en daar wat bij de haren getrokken.
Zoals het feit dat Magda die anders voortdurend ligt te slapen plots na één sm-sessie s'anderdaags bij het krieken van de dag fit en monter rondloopt.
Ze heeft wel een kussen nodig om te zitten maar dit mag de pret niet drukken.
Ook grappig dat bijna alle mannelijke personages een snor en of baard hebben, hilarisch om Tom Waes als Dominant hier mee te zien rondlopen.
De rest is ook nogal zwart-wit, de goede rechter en zijn griezel collega's.
Al bij al valt de boel nog mee maar zeker geen topper.
kimberlyVD
Ze heeft wel een kussen nodig om te zitten maar dit mag de pret niet drukken.
Is toch logisch? De reden waarom ze ongelukkig was, was omdat ze echt aan SM wilde doen maar er niet durfde voor uitkomen.
Maar nadien kan ze eindelijk zichzelf zijn en hoeft ze haar 'vreemde' gevoelens niet meer te verbergen of dergelijke.
helleke
Ik heb hem uit gezet
En dan toch een quotering geven?
Dan beter gewoon niet stemmen!
stuffie
En dan toch een quotering geven?
Dan beter gewoon niet stemmen!
Dat is flauwekul. Ik zet altijd films uit als ze me niet boeien. Ik zou dan nooit minder dan 3 sterren kunnen geven.
ExXxtreme
inderdaad
Musicer
Verrassend goede Vlaamse film; het verhaal is nadien gezien een beetje dunnetjes en de gerechtelijke kant van de zaak is nogal flauw in beeld gebracht, maar de film had een vlot tempo en bleef de hele speelduur interessant.
Gene Bervoets was erg goed en de rest van de cast ok, al vond ik Veerle Dobbelaere soms toch wat zwak. Het was misschien de bedoeling dat ze bij momenten mak en slapjes zou overkomen, maar wat meer emotie had toch gemogen (bv. wanneer Koen een zelfmoordpoging onderneemt).
killerfreak
ik vind dat hier veel meer mee kon gedaan worden. Zowel qua acteerwerk, als uitwerking verhaal. Toch heeft de film me kunnen 'boeien' omdat het een zeer delicaat onderwerp aanspreekt en naarmate de film vordert wil je kijken hoe ver de vrouw wilt gaan. Dat ze soms iets te ver wilt gaan spreekt voor zich...
3* voor deze matige Vlaamse film
Pacino74
Moooi waar gebeurd verhaal over rechter Koen Arrouseau en de zwartste pagina in de Belgische justitie : kan je het echt wel geloven dat iemand wordt veroordeeld omdat zijn vrouw een SM-liefhebster is ... onbegrijpelijk
Mooie acteerprestaties van Gene Bervoets, Veerle Dobbelaere (mjam) en Dirk Van Dijck. Heel de film door is het constant jezelf afvragen of dit allemaal echt wel zo verlopen is. Het is dan ook mooi dat de regisseur dit durfde aan te kaarten.
Film loopt heel gezwind door een verhaal van pikzwarte sexualiteit naar oprechte liefde ... mooi om te zien
3 voor de ballen van Erik Lamens !
K. V.
Na Loft wederom een Vlaamse topfilm en 'k was aangenaam verrast door deze film.
De cast deed het uitstekend, vooral Gene en Veerle speelden heel overtuigend.
Het verhaal verveelde niet, al zou het al erg zijn, want de film duurt toch maar zo'n 90min.
Het SM gedeelte was heel doenbaar en 'k was zeker niet geschokt. Buiten wat borsten en billen wordt er voor de rest heel veel niet expliciet in beeld gebracht. Het SM deel is ook maar een klein deel van de film. 'k zou zeggen 1/3 van de film. Verder komt de rechtszaak ook een groot stuk aan bod.
Nu wel niet direct een film om met het hele gezin (met kleine kinderen) te gaan kijken, maar eerder zoals het publiek in de zaal: vanaf 16 jaar, twintigers tot zestigers.
Zeker het bekijken waard voor wie van drama houdt of een sterk spelende Veerle en Gene wil zien
TrueLoveOne
Misschien geen filmisch hoogstandje, maar wel goed in elkaar gezet en goed geacteerd.
Als ik sommige comments lees, dan denk ik dat de meesten niet weten dat dit een WAARGEBEURD VERHAAL is.... de man is zelfs zijn pensioen afgenomen....
De film geeft bijzonder goed weer hoeveel vooroordelen en onwetendheid er is ten opzichte van de BDSM en fetish scene.
Destijds maakte de film veel discussies los en was de echte rechter en zijn vrouw in vele talkshows te zien om zijn verhaal te doen.
Bacchero
Mijn vrouw had deze film eens meegebracht maar deze lag al een hele tijd "ongezien" in de kast wegens een gebrek aan interesse. Ik heb deze dan toch eens bekeken en ik vond hem heel goed, een onverwachte meevaller. Sterke acteerprestaties en het verhaal wordt goed weergegeven. Ondanks de sm-toestanden leek het me toch ook een verhaal te zijn van oprechte liefde en opoffering voor elkaar.
Ik kan Bervoets niet zo goed hebben maar moet hier toegeven dat hij zijn rol zeer goed speelt. Ook Dobbelaere is goed gecast en moest toch ook ver gaan in haar rol...
nadrin
Verrassende boeiende film met een licht erotische toets. Maar waar het menselijke uitstekend word geaccentueerd
Jawaddedadde
Best okee.
Nergens hoogstaand, maar wel een degelijke drama over het waargebeurde verhaal over de zogenaamde SM-rechter. De SM-scènes worden ook best smaakvol in beeld gebracht.
Focus ligt echter op het menselijke drama en de vrijheid die ieder moet hebben om in zijn slaapkamer te doen wat hij wil. Eigenlijk totaal van de pot gerukt dat die rechter voor dergelijke zaken (hoe onsmaakvol je ze verder ook vindt) hiervoor veroordeeld werd. Nog straffer is het feit dat hij kennelijk ook bij hof voor de rechten van de mens botving. Zou in deze tijden toch niet meer mogen.
Finisterra
Best okee.
De reden waarom hij veroordeeld werd, kwam mijns inziens niet duidelijk aan bod in de film. Met SM op zich is weinig mis volgens het EHRM, maar je moet je wel houden aan de spelregels (net zoals bij bv. boksen of voetbal: De Bilde). Blijkbaar werden 2 belangrijke SM regels geregeld niet gevolgd. Ze hielden niét op als zij het codewoord voor 'stop' gebruikte en waren vaak dronken. Dan zijn de gevolgen van deze 'spelletjes' natuurlijk nog moeilijk te overzien.
DjFrankie
Knullige politie maar verder een goed drama dat ook erg goed en overtuigend werd gespeeld.
Wederom een goede film van de zuiderburen.
alfie
gedurfde film ..inderdaad...een rechter wat het opneemt voor zijn vrouw met alle gevolgen.
goed drama...heel aparte film.
BBarbie
Gedramatiseerde reconstructie van de destijds controversiële rechtszaak tegen de Mechelse rechter Aurousseau, die ervan werd beschuldigd zijn vrouw te mishandelen en te dwingen tot prostitutie. Van lieverlee wordt duidelijk dat veel van zijn collega’s, die over hem moeten oordelen, nog een rekening met hem hebben openstaan. Minder expliciet dan b.v. de Japanse SM-film Amai Muchi [a.k.a. Sweet Whip] (2013), maar naar mijn smaak meer dan rauw genoeg.
Fisico (moderator films)
SM-rechter is een meer dan degelijke film uit Vlaanderen. Grotendeels gebaseerd op een waargebeurd verhaal en net daarom is het moeilijk te geloven dat er in de jaren 90 zoveel ophef is ontstaan door deze privé-aangelegenheid. Nu, het is ook mijn ding niet, maar de archaïsche drogredenen die door de rechtbank aangehaald werden stuiten zwaar tegen de borst. Het was eerder een persoonlijke afrekening. Het feit ook dat zijn pensioenrechten werden afgenomen, is niet proportioneel ten aanzien van de aantijgingen. Het verbaasde me dan ook dat hij zelfs geen gelijk kreeg bij het Hof van de EVRM.
Sterke en innemende prestaties van Gene Bervoets en Veerle Dobbelaere. Mooi gefilmd waarbij ook het taboe rond SM wordt doorbroken. Sterke scènes zonder over de schreef te gaan, maar toch voldoende hard om als te soft of te braaf gezien te worden. Centraal staat de onvoorwaardelijke liefde tussen man en vrouw gedurende hun hele huwelijk: vóór de SM, tijdens de SM en ook erna.
Film si vrij kort en met deze 90 minuten gaat het soms te snel waardoor de nodige diepgang of ontwikkeling ontbreekt. Zo was de rechtbankscène en het onderzoek nogal beperkt. Ook de metamorfose van Magda was vrij abrupt nadat ze plotseling kwam aandraven dat SM voor haar het medicijn is. Voor de rest prima film en leuk om nog eens herzien te hebben.
Tarkus
Uitstekende Belgische film, die best in het rijtje past van de goede Belgische produkties van de laatste jaren.
Prima vertolkingen van beide hoofdrolspelers, Gene Bervoets (die niet echt een van mijn favoriete acteurs is) en Veerle Dobbelaere (die wel bij mijn favorieten hoort). Ook de andere rollen, waaonder die van Marie Vinck (een supertalent), zijn zeer de moeite waard.
Het verhaal is gekend door iedereen in België, en hoewel er toen (en wellicht nu ook nog) een taboe rustte op SM, gaf de publieke opinie Koen en Magda gelijk, men had niet het recht zich met het privéleven van deze mensen te bemoeien en zulke straf uit te spreken.
Ondertussen is er nog steeds niets veranderd voor de Koen en Magda, en hoopt men door deze film toch nog eerherstel te bekomen.
Maar of dat ooit zal gebeuren in een rechtssysteem dat zo corrupt is als de pest, valt ten zeerste te betwijfelen.
Maar de film is alvast een opsteker voor de mensen waarover het hier handeld en misschien, misschien.... krijgen Koen en Magda ooit nog hun gelijk... laat het ons hopen..
Ik kan deze film alvast iedereen aanraden, en niet voor de naakscènes !!!, maar voor het verhaal dat gaat over Liefde voor elkaar !!
Nogmaals benadrukken dat dit een prachtige film is, met een uitstekende cast !!
stratmans
mooie film, zoals gewoonlijk komt het gerecht er niet zo mooi uit
De politieserie 'S.W.A.T.' verschijnt deze week op Videoland: 'Puur vermaak'
'American Primeval' verslonden op Netflix? De rauwe westernserie '1883' is ook wel iets voor jou
'Flight Risk' vanaf deze week te zien in de bioscoop, Regisseur Chris Columbus is enthousiast over aankomende 'Harry Potter'-reboot | MovieMeter Recap
'Billy Elliot' wordt morgenavond (22 januari) uitgezonden: 'Heel de film lang met een grote glimlach op mijn gezicht'
Monday
Actie / Komedie, 2000