SM-rechter (2009)
Met onder meer: Veerle Dobbelaere, Gene Bervoets en Marie Vinck
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 4 juni 2009
Plot SM-rechter
Wanneer Koens huwelijk met Magda uiteen dreigt te vallen, beslist hij om zijn eigen fatsoensgrenzen tot het uiterste te testen. Samen ontdekken ze haar verborgen verlangens. Nooit had Koen gedacht dat SM tot een gelukkig huwelijk zou kunnen leiden. Maar wanneer gaandeweg Magda verder gaat, en extremere vormen van genotsbeleving opzoekt, raakt het koppel verstrikt in een web van pooiers, klikkende rijkswachters en afgunstige collega's.
Magda De Herdt
Dominant P
Presenter
Chairman Van Balen
dennisloquet
visueel vrij klassiek maar straf verhaal en degelijke cast maken dat goed
martinovitch
Weer een Belgische film ben benieuwd! Het verhaal lijkt mij goed ook al vind ik SM niks.
Quentin
Dacht toen ik de poster zag hangen dat het een komedie betrof ...
Halcyon
De zaak rond de SM-rechter is destijds volledig aan mij voorbij gegaan, maar de aankondiging van deze film in de media wekte meteen m'n interesse. Omwille van het ongewone verhaal, maar in de eerste plaats omwille van de maatschappelijke relevantie.
Vandaag in de bioscoop gezien. Ik moet zeggen dat ik na afloop even stil was. Dit is veruit de beste Vlaamse film die ik in jaren - en misschien wel ooit - heb gezien. SM-rechter is een film over een krachtige liefde tussen man en vrouw. Een liefde die alles overwint, ondanks de ongebruikelijke hunker van de vrouw naar extreme SM en de psychologische weerslag hiervan op de relatie met haar toegewijde man die haar fantasieën realiseert om hun huwelijk te redden. Zelfs ondanks het feit dat de man, een vooraanstaande rechter, in een neerwaartse spiraal terecht komt nadat hij onterecht wordt veroordeeld voor slagen en verwondingen en het aanzetten tot prostitutie, waarbij zijn vrouw door derden als slachtoffer wordt geprofileerd terwijl ze zelf de onschuld van haar man uitschreeuwt. De rechter en zijn vrouw worden veroordeeld omdat ze "anders" zijn en hier in eer en geweten voor uitkomen. Omdat ze andere verlangens hebben dan de modale burger. Maar hoegenaamd niet om datgene waar rechtspraak in essentie tot dient: het bestrijden van een misdaad. Het is de kleinzieligheid van mensen die denken de waarheid in pacht te hebben die ertoe leidt dat deze goedhartige mensen gestraft worden voor de onvoorwaardelijke liefde die ze aan elkaar geven.
SM-rechter vertelt het hele verhaal rond de destijds spraakmakende zaak opnieuw, maar dit keer vanuit een ander standpunt. Het standpunt van zij die gestraft worden voor hun liefde. De rechter en zijn vrouw. Het levert een enorm vertederende, maar tevens beklijvende, taboedoorbrekende en ja zelfs erotische film op.
Andermaal blijkt dat het in onze huidige maatschappij wel erg gemakkelijk is om andere mensen te veroordelen voor hun anders zijn. Gelukkig is men nu meer dan vroeger iets progressiever en iets gezonder in het maatschappelijke denken, al blijven bepaalde gedachtegangen nog steeds verontrustend. Maar de kern van SM-rechter is gelukkig onverwijld positief, omdat centraal twee mensen staan die elkaar steunen in hun tegenslagen en hun successen en elkaar hierbij zo diep beminnen dat niks of niemand hen uit elkaar kan drijven. Het verhaal van de SM-rechter is confronterend en apart, en toch borduurt het voort op een eeuwenoud sentimenteel cliché: liefde overwint alles.
Halcyon
Wat bedoel je? Het making of filmpje? Of dat ie niet in Nederland zal draaien?
Ivica1901
Zeer degelijke vlaamse film waarin een simpel verhaal goed gebracht wordt door de cast. Gene bervoets verraste me zeer aangenaam en het deed me ook plezier om nog eens een vlaamse film te zien zonder filip peeters, koen de bouw en jan decleir.
Mochizuki Rokuro
En toch nog maar 3 stemmen op MM en 8 op IMDb.
FilipSTG
Goed geacteerd, zeker van Veerle Dobbelaere en je kunt niet anders dan nadenken nadat je hem gezien hebt. Alleen jammer dat er op hun drankprobleem veel te weinig wordt ingegaan (zo dronken ze ook tijdens hun "sessies").
olivier
Dacht toen ik de poster zag hangen dat het een komedie betrof ...
Een gevoel dat mij tijdens de film ook te pas en - vooral - te onpas overviel.
FlyLo
Friac
Een goede film van Belgische bodem, wat de laatste jaren al eens vaker voorvalt
Voor mij persoonlijk scoorde de film vooral omdat hij mijn kijk op de hele affaire rond de SM-rechter heeft veranderd. Waar ik als 14-jarige (op het moment dat het echte vonnis geveld werd in België) wel vond dat privé en werk gescheiden moesten worden, vond ik SM nog een 'vreselijke perversiteit' dus vond ik het niet heel erg dat zo'n "vies koppel" toch gestraft werd. Gelukkig zijn we intussen al iets volwassener in gedachten geworden en toont de film SM-rechter hoe deze onfortuinlijke mensen alles ontnomen werd door tegenstanders die zich lieten drijven door politieke en onderlinge vetes. De film straalt omwille van de grote menselijkheid van het verhaal, die je helemaal laat meeleven met de sociale 'paria's' en je ook respect voor hen doet krijgen omdat ze trouw blijven aan hun principes en hun wederzijdse liefde.
Het filmwerk is standaard maar efficiënt, en de goede vertolkingen verstevigen de intrinsieke kracht van het hele verhaal. Aanrader.
Lestat
schrijnend verhaal over de achterlijke justitie in ons land - zonde dat die mensen dat hebben moeten meemaken, goed verfilmd en uiteraard sterk verhaal, echte aanrader deze film
GroovyDrummer
Heftige film, maakte behoorlijke indruk! En ja, wat een schrijnende zaak zeg...Pfffff
SiD3Sp|N
Twijfel of ik deze film moet gaan kijken. Hoor vaker over goede films waar ik later niet veel aan blijk te vinden. Dan ga ik dus op zoek naar positieve berichten over deze film.
De mooie recensie van Halcyon trok me bijna over de streep. Zag alleen dat je nooit geen stemmen geeft, alleen berichten plaatst. Mag ik vragen waarom dat is Halcyon?
De 5* van Lestat leken mij niet erg betrouwbaar gezien diens stemgedrag.
Toen maar meteen even het stemgedrag van FlyLo bekeken, precies tegenovergesteld met 0,5* maar wel met een uitgebreid stemgedrag, dus wat mij betreft meer betrouwbaar.
Net maar even geprobeerd die 18 minuten durende making of te kijken maar vreemd genoeg komt er idd in beeld te staan dat "deze video kun je helaas enkel vanuit Belgie bekijken"
Ik wacht nog even af dus
Killerkip
Heb een trailer(tje) gevonden op youtube: YouTube - Trailer SM Rechter
RagnaToad
Het verhaal lijkt mij goed ook al vind ik SM niks.
Haha.
chebby
Beetje rare verhaallijn en wat te extreem (Letters brandmerken op haar kont), de film was wel OK wij hebben het niet echt op Belgische films 2,5*
Zandkuiken
Prima film.
Stelt visueel niks voor maar het verhaal is straf genoeg en werd op een waardige manier naar het doek vertaald waardoor ik toch heb genoten van SM-rechter.
Niet alles is even subtiel: zo is het wat vreemd dat Magda vanuit een zware depressie na 1 avondje in de SM-club meteen weer openbloeit en al haar demonen verjaagd zijn. Ook de mensen die onderzoek doen naar Koens praktijken worden compleet ongenuanceerd voorgesteld als onvervalste griezels die er enkel voor lijken te leven die rechter kapot te maken die hen vroeger het bloed van onder de nagels haalde. Ik kan me wel voorstellen dat de rede al eens wegvalt als je een openstaande rekening te vereffenen hebt, maar Erik Lamens toont ze hier als ééndimensionale smeerlapjes.
Maar uiteindelijk zijn dat ook maar randfiguren want het draait in wezen rond de band tussen Koen en Magda, en die wordt op indrukwekkende manier getoond, ook al omdat zowel Gene Bervoets (met een hilarische look) als Veerle Dobbelaere het goed doen. Ook genoten van Tom Waes als Dominant P
!
Geen sensationele, adembenemende cinema in mijn ogen maar wel een verdienstelijke prent. 3*
hatebreeder
Goede Belgische film, wat dat betreft zijn de belgen beter in films maken dan de nederlanders!
Goed verhaal waar je echt in meegesleept wordt en het acteren is ook erg goed!
djkoelkast
Indrukwekkende film en een zeer goede (deels afkomstig van de topserie Matroesjka's) cast. Een aanrader!
Ik vond de eerste 45 minuten vrij saai maar daarna had de film mij in de ban en heb ik regelmatig hard moeten lachen om zoveel onnozelheid in het Belgische rechtssysteem (soms tot het belachelijk af). Dus behalve een drama vond ik het ook een komedie. Het verbaasde me trouwens dat deze film gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal. Dat had ik niet verwacht en heeft me enigszins geschokt want ik kon me niet voorstellen dat zoveel onnozelheid echt kan gebeuren. Maar ja dat is dus typisch Belgisch zullen we maar zeggen.
Er werd overigens goed in gespeeld door de diverse acteurs. Zoals hierboven ook al iemand zegt ben ik ook van mening dat een Belgische film meer te bieden heeft dan een Nederlandse film.
vranque
Kijk dat heb ik inderdaad gemist in de film. Ik vroeg me dat al af. Ik ga me eens verdiepen in deze zaak. Mocht je gelijk hebben dan gaat er zeker een sterretje af bij mij.
Het verhaal klinkt erg sensationeel, maar gelukkig is de uitwerking ervan sober en vrij subtiel. De film schuwt de meer extreme kanten van het verhaal niet, maar de nadruk ligt op de geloofwaardig uitgewerkte relatie van de twee hoofdrolspelers. Het geheel wordt nogal karikaturaal wanneer de politie haar entree maakt, maar gelukkig komt de film dat later nog wel te boven.

Monday
Actie / Komedie, 2000