
Village of the Damned (1960)
Alternatieve titels: Het Dorp der Verdoemden | Het Dorp der Vervloekten
Verenigd Koninkrijk
Sciencefiction / Horror
77 minuten
geregisseerd door Wolf Rilla
met George Sanders, Barbara Shelley en Martin Stephens
In het Britse dorp Midwich vallen plotseling alle inwoners midden op de dag in slaap, om pas na een paar uur weer bij te komen. Vervolgens blijkt dat een aantal vrouwen tijdens die periode zwanger is geraakt. De kinderen die zij ter wereld brengen, hebben een identiek uiterlijk en zijn al op jonge leeftijd zeer intelligent. Ook blijken zij een speciale gave te hebben om mensen hun wil op te leggen.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=MaxrBAucB3c
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,3 / 15252)trailer (YouTube)boek (BoekMeter)iTunes: € 3,99 / huur € 1,99probeer om op een manier de versie uit 1960 te pakken te krijgen. Moet niet zo moeilijk zijn
Samen met Children of the damned (alleen in naam een sequel en kwalitatief een stuk minder) goedkoop in een boxje te krijgen.
Och, er is nog een vervolg? Misschien is dat dan degene die ik vroeger heb gezien.
Niet als die in kleur was... (Of je moet een met de computer ingekleurde versie hebben gezien, maar ik betwijfel of een middelmatige film als Children of the damned ooit die behandeling heeft gekregen.)
Goed verhaal, Metalfist.
Samen met Children of the damned (alleen in naam een sequel en kwalitatief een stuk minder) goedkoop in een boxje te krijgen.
Ik heb deze box. Ik ben er vrij zeker van dat ze in Village of the Damned hebben geknipt, want ik meen me te herinneren dat er een scène was waarin het jongetje of meisje dat geen parner heeft verklaart waarom hij/zij alleen is.
Dat gezegd zijnde vond ik de film qua sfeer, spanning en opbouw heel geslaagd. Zoals andere reeds hebben gezegd, je zit er meteen in. Wat ik jammer vond was ook dat het 2de deel een beetje te snel ging. Ze hadden wat meer mogen focussen op de streken van de kinderen.En uiteindelijk blijf je nog met vragen zitten over hun afkomst en doel al kan je die ergens wel zelf een beetje invullen.
Ik heb deze film voor het eerst gezien op de BBC, zo omstreeks 1990, en dat was precies dezelfde versie als nu op de DVD staat, dus ook toen al zonder die geknipte scène die jij je herinnert. Weet je zeker dat je niet in de war bent met een scène uit een andere film (misschien zelfs John Carpenters remake uit 1995)? Ik weet ook niet wat je bedoelt met "het jongetje of meisje dat geen parner heeft", want geen enkele van de "koekoeks"-kinderen heeft toch een partner?
Wel de koekoekskinderen lopen steeds 2 aan 2, jongen en meisje. Dat bedoel ik met partner. Ze zijn toekomstige partners (horen bij elkaar zoals ze dat zeggen). In de remake is het David die steeds alleen loopt (zijn toekomstige was immers dood geboren), in het origineel iemand anders (denk een jongetje). Aangezien ik de remake pas onlangs voor de eerste keer zag en me vrijwel zeker herinner dat er in het origineel een scène was waarin een van de koekoekskinderen vertelde dat zijn toekomstige overleden was. Ik ga een keer zoeken naar de versie die ik vroeger eens heb gedownload, misschien zit dat stukje daar wel in en anders heb ik me daadwerkelijk vergist.
EDIT: Ik heb de gedownloade versie gevonden, deze is ongeveer 3 minuten langer maar heeft evenmin de scène die ik me meende te herinneren. Blijkbaar verwar ik het toch met een andere film. Bij de langere versie blijft de camera soms wat langer bij bepaalde scènes filmen dus hetgeen ze geknipt hebben neemt eigenlijk geen belangrijke informatie/dialogen weg. En inderdaad in de originele lopen de kinderen niet 2 aan 2. Ik heb ook een shot gevonden met een beeld van alle kinderen in de klas, ik tel er 12. Dit bewijst dus dat er in het origineel geen van de kinderen dood was geboren zoals ze dat bij de remake hadden gedaan.
Okee, dat had ik nog niet zo bedacht, dat dat twee-aan-twee lopen op hun partnerschap wijst. (In de oorspronkelijke roman is er uiteindelijk wel een oneven aantal kinderen, maar dat komt omdat één van de –in het boek tien– kinderen wel degelijk wordt doodgeschoten door een boze dorpsbewoner; voor zover ik kan nagaan wordt daar door de kinderen verder niet gesproken over een nu ontbrekende partner, om het zo maar te zeggen.) Benieuwd of je er nog achter kunt komen met welke film je dan in de war was!
Ja, daar hoop ik ook nog ooit achter te komen

Helaas! naar Het dorp der verdoemden (klinkt natuurlijk wel catchy) of een dergelijke titel zul je lang zoeken, maar het is wel degelijk in het Nederlands vertaald. De film is gebaseerd op John Wyndhams The Midwich cuckoos uit 1957, en de titel van de Nederlandse vertaling is Operatie koekoek, zowel eerstehands als tweedehands nog gewoon te verkrijgen (als ik bol.com en boekwinkeltjes.nl mag geloven). Ik ben een groot fan van Wyndham, en zijn boeken zijn nog altijd leuk om te lezen – "lo-tech" maar erg goed geschreven (hoewel ik over de kwaliteit van de vertaling natuurlijk niet kan oordelen). Mocht je het gaan lezen, veel plezier ermee!
Bedankt, ik had inderdaad nog lang kunnen zoeken op die manier


Het acteerwerk is van een goed niveau, waarbij vooral George Sanders uitblinkt. De tijdssprongetjes zijn prima. In het tweede gedeelte hadden de kinderen misschien iets meer uitdieping mogen krijgen, al vond ik het zo ook wel prima.
Ik vond het vooral ook leuk, dat er constant de ratio met het gevoel wordt vergeleken, maar telkens op een geloofwaardige, goede manier. Het einde is misschien wat gemakkelijk, maar wel een prima manier om alles af te ronden.
Prima filmpje dus. Boeiend van begin tot einde, me een zeer interessant verhaal.
4,0*
De tand des tijds niet geheel doorstaan. Zo zijn de speciale effecten in de film belabberd. Toch kunnen zij met al hun stumperigheid dat sterke paranoïde basisgevoel niet wegnemen. En dat is wonderlijk. Want laten we eerlijk zijn. Met de hier getoonde effecten kom je in de huidige tijd niet meer weg. Met opgeplakte lichtgevende ogen en witte haardossen die overduidelijk pruik zijn, maak je niemand meer bang. Eigenlijk jammer dat grootse effecten vaak een belangrijke rol spelen in de mate van waardering voor veel temporaire films. Sfeer creëer je niet met effecten alleen, is mijn mening.
En om in dat kader even weer terug te keren naar deze film: de kindertjes zijn eng. De sfeer van dreiging, angst en beklemming wordt prima uitgelicht door ingetogen acteerwerk, de afgezonderde setting, de paranoïde verhaallijn en door de zwart-wit gekleurde beelden. In zo’n atmosfeer werkt zelfs de simpelste grime afschrikwekkend.
De film gaat voornamelijk over een bedreiging die vroegwijze kindertjes betekenen voor het voortbestaan van de wereld. Naar het verhaal The Midwich Cuckoos van John Wyndham. Normaal gesproken is het optreden van vroegwijze kindertjes in films mij een doorn in het oog, maar hier niet. Hier heeft het vroegrijpe gedrag van de kindertjes nut. Stilistisch en verhaaltechnisch is het vreemde gedrag van de kindertjes essentieel. Hun mechanische optreden, hun benauwende groepsgevoel en hun mobiele optreden (met strakke gezichten in ganzenpas achter elkaar aan lopend) brengen hun gevoelloosheid, gewetensloosheid en kille arrogantie perfect over op de kijker. Ja ja, de kindertjes zijn eng.
Het emotieloze handelen van de kindertjes met hun blonde pruiken en het solide acteerwerk van de volwassen personages laten zien dat een film ook zonder plastische scènes en grootse effecten bijzonder spannend en creepy kan zijn.
Misschien zal het geen toeval zijn dat het script - gebaseerd op een novelle uit 1957 - zich richt op de dreiging uitgaande van hoogblonde kinderen, slechts 15 jaar na het beëindigen van de wereldoorlog en de arische droom van de nazi's.
Fijn deze klassieker gezien te hebben.
