menu

The Firm (1993)

mijn stem
3,27 (1303)
1303 stemmen

Verenigde Staten
Thriller / Drama
154 minuten

geregisseerd door Sydney Pollack
met Tom Cruise, Jeanne Tripplehorn en Gene Hackman

Mitch McDeere is een net afgestudeerde en ambitieuze advocaat. Gedreven door hevige verlangens om zijn armoedige achtergrond achter zich te laten, gaat Mitch werken voor een klein, maar welvarend kantoor. Voor zijn diensten wordt Mitch meer dan rijkelijk beloond. Maar als de FBI hem confronteert met bewijzen van corruptie en moord binnen het kantoor, wordt Mitch door zijn onderzoek naar de waarheid heen en weer geslingerd tussen de FBI, de maffia en een kracht die er alles aan doet om zijn belangen te beschermen, The Firm Bendinim Lambert en Lockel.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=-ViGnnpsNKg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van dvdfreak123
3,5
Toch wel een goede film. Hackman en cruise spelen beiden goed de bijrollen zijn ook goed Busy en Bell, harris... Zitten spannende momenten in vooral het laatste half uur. Pollack geeft een goede film afgeleverd. Maar had misschien toch net iets korter gekunt vond het wel een lange zit.

avatar van Film Pegasus
3,5
Film Pegasus (moderator)
Ik heb ooit wel eens enkele boeken gelezen van John Grisham en The Firm was daar één van geloof ik. Het verhaal is een mix tussen The devil's advocate en Enemy of the state. Beide films zijn later gemaakt en moeten dus terecht opkijken naar The Firm. Anderzijds zijn die twee genoemde films wel beter uitgewerkt.

Grisham is zo'n beetje de Aspe van Amerika met als gevolg ook een groter publiek, maar vooral vlotte toegankelijke verhalen. En vooral rechtbankdrama's. The firm valt daar ook onder. Een vlotte thriller om van te genieten met een verhaal dat iets te bieden heeft. Maar die toegankelijkheid heeft wel z'n prijs en het plot is vrij voorspelbaar. Gelukkig is de achtervolging te voet tegen het einde van de film voldoende spannend. En ook de 2 hoofdrollen Gene Hackman (toevallig ook in de eerder genoemde Enemy of the state) en Tom Cruise, vallen best wel mee. Cruise zal nooit mijn favoriet worden, maar doet het hier niet zo slecht. Andere figuren zijn nogal karikaturen met momenten.

Een film die je op tv zou zien en door het goeie verhaal niet meteen afzet naar een andere zender. Ik had enkele boeken gelezen van Grisham en verfilmingen gezien, en toch blijft er niet veel hangen. Ik weet dat het goed is en ik kan genieten van de film, maar het is nooit echt overdonderend of verrassend.

avatar van Sketchead
3,0
Onverwacht een vermakelijke film. Onverwacht, omdat ik normaliter niet zo dol ben op films waarin Tom Cruise allerlei mensen ‘outrund’. Maar dit verhaal zit toch iets moeilijker in elkaar en Cruise’s uitwegplannetje is nog vrij geloofwaardig, een eigenschap dat ik sinds het einde van Law Abiding Citizen extra ben gaan waarderen. Een van de dingen wat me tegenstond is de onthulling van Hackmans personage Avery aan Cruise z’n vrouw dat zijn vreemdgaan een set-up was. Blijkbaar konden de schrijver het toch niet over zijn hart verkrijgen om Mitch een ambigu karakter te geven.

avatar van IH88
3,5
“Hey Ray, wouldn't it be funny if I went to Harvard, you went to Jail and we both ended up surrounded by crooks.”

Prima verfilming van het boek Advocaat van de duivel van John Grisham. De film wordt weer bevolkt met een aantal topacteurs en het verhaal is interessant. Cruise, Hackman, Holbrook, Harris, Kinney, Hunter, Strathairn, Tripplehorn… Allemaal spelen ze erg sterk.

Het begin is erg sfeervol en de spanning wordt steeds wat verder opgevoerd. De film is wel te lang en vooral tegen het einde wordt het wat onwaarschijnlijker en rommelig. Het laatste gedeelte voelt wat mechanisch aan, maar is op zich wel spannend. Een vakkundig gemaakte speelfilm met leuke acteurs en een sfeervol verhaal.

avatar van GoodOldJack
2,5
Ik vond dit erg geslaagd, prima pianodeunen die je doorheen de film geleiden, spanning die prima wordt opgebouwd, ondanks dat ons hoofdpersonage op geen enkel moment een echt wapen in zijn bezit heeft en er geen ontploffingen zijn. Mooie climax die prima wordt opgebouwd. Erg goede Cruise, fantastische Hackman. Hier en daar relatief originele vondsten. Prima dit ideaal om een examendag mee af te ronden.

avatar van Filmkriebel
3,5
Een goede Grisham verfilming die vooral inhoudelijk sterk is. Een lange film ook, die traag opgebouwd werd maar langzaamaan spannender werd. Helaas werd Cruise gekozen voor deze rol: de pretentie spat er weeral vanaf. Normaal gezien wilde Hackman ook zijn naam op de affiche hebben maar Cruise flikte het om enkel "zijn" naam op de affiche te krijgen. Maar goed, los daarvan speelt hij weer het typetje dat men goed kent van hem. Gelukkig vormen de andere acteurs een goed tegengewicht. Had liever Michael Douglas in zijn plaats gezien. Mitch McDeere zit lelijk klem tussen een firma die er allerlei malafide praktijken op nahoudt en de FBI die hem wil gebruiken om de firma voor het gerecht te slepen. en dat geeft een film die best wel op veel niveaus geslaagd is.

avatar van mrklm
4,5
Prima bewerking van John Grisham-roman met Tom Cruise goed gecast als Mitch McDeere die met zijn echtgenote Abby [Jeanne Tripplehorn] alles opzij heeft gezet voor zijn studie rechten. Nu staan advocatenkantoren in de rij om Mitch een baan te bieden en hij wacht gewoon op het ultieme aanbod. Uiteindelijk weet Oliver Lambert [Hal Holbrook] hem te strikken met een 'offer-you-can't-refuse'. Mitch en Abby verhuizen uit hun goedkope appartement en lijken een gouden toekomst tegemoet te gaan, totdat Mitch ontdekt dat hij een pion is in een levensgevaarlijk schaakspel waardoor zijn huwelijk, zijn reputatie, zijn carrière en zijn leven op het spel komen te staan.
Het verhaal is complex, maar ontwijkt advocatenjargon zoveel mogelijk waardoor het goed te volgen is. Uitblinkers in een uitmuntende cast zijn Tripplehorn, Gene Hackman (als Mitch' mentor), Wilford Bromley (als puinruimer William Devasher) en Holly Hunter (als belangrijke handlanger van Mitch) de uitblinkers. "Jigsaw" Tobin Bell valt ook op als meedogenloze huurmoordenaar. De 150 minuten vliegen voorbij in deze zeer onderhoudende thriller.

avatar van AJK
AJK
Staat in mijn top tien.
Welke plaats weet ik nog niet.
Cruise op zijn best.
Hackman appeltje eitje.
4.0

avatar van PapaBeartje
3,0
Prima inhoudelijke film, echt heel spannend vond ik hem persoonlijk niet, maar de manier van uitwerken is creatief uitgedacht. Hele goede cast, met zelfs een klein rolletje voor Tobin Bell (Bekend van de Saw-reeks) tijdsduur had wel iets korter gemogen van mij.

avatar van Alathir
3,5
Zeer onderhoudende film die inhoudelijk behoorlijk indruk maakt. Het plot lijkt kundig in elkaar gestoken en de acteerprestaties doen de film recht aan. Visueel oogt het misschien allemaal wat ouderwets het blijft een vakkundig gemaakte nineties-film. Tom Cruise is goed gecast als groentje met een hoog potentieel. Het lijkt qua inhoud wel op The Devil's Advocate maar qua sfeer en stijl is dit toch anders. De soundtrack is degelijk maar niet meteen een meesterwerk.

Leuk om weer eens acteurs te zien die toch wel tot de vorige generatie behoorden, uitgerekend Tom Cruise misschien die nog steeds de ene hoofdrol na de andere speelt. Verder vond ik de film niet meteen langdradig maar ik zie Cruise ook wel graag spelen i.t.t. waarschijnlijk vele anderen. 3.5*

avatar van popcorn en cola
3,0
tja, ouwe meuk inmiddels, maar kijkt ondanks de (te lange) lengte vlot weg. Goed verhaal.

avatar van martijn011
3,0
Ik heb het boek nooit gelezen, misschien dat ik dat na het zien van deze film maar eens moet doen. Ik moet zeggen dat ik het verhaal erg boeiend vond, alleen de uitwerking liet soms wel wat te wensen over. Vooral richting het einde werd het wat rommelig en onoverzichtelijk. Toch is de film, ondanks de lange speelduur van 2.5 uur, wel sfeervol en boeide het me van begin tot eind. Je wilt toch weten hoe het afloopt.

De cast is gewoon erg sterk. Tom Cruise acteert goed, Gene Hackman haast nog beter. Wat een geweldige acteur is dat toch. Zoals gezegd heeft de film een prima sfeer, vooral ook door de soundtrack die een welkome toevoeging is.
Al met al is dit een film met een hoop pluspunten, maar helaas ook met wat minpunten.
Uiteraard wel een voldoende.

avatar van Toontje G
3,0
Een lang verhaal waar je je koppie bij moet houden anders raak je het spoor bijster. Wel een aardig verhaal. Een boven gemiddelde film.

avatar van zoutzak
3,5
If Beale Street could sing...

Halfje erbij voor de muziek!

avatar van Lovelyboy
2,5
'I was under the desk... I was vacuuming the rug; you want me to draw you a diagram?'

Bijzonder overigens dat ze die twee boeven zo goed on beschrijven terwijl ze onder het bureau zat, maar afijn....

Wat me altijd verbaasd aan zo'n John Grisham ook, dat blijft maar boeken uitpoepen, en dan denk ik; dat weten we nu toch wel eens? Hoe spannend kan het in de advocatuur zijn? Zouden ze naast de standaard lessen over wetten ook nog wapentraining, ontsnappingstechnieken en een themamiddagje hoe de geheime dienst te slim af te zijn krijgen? Je zal toch een advocaat zijn tegenwoordig en een levensverzekering willen of een arbeidsongeschiktheid, dat heeft John Grisham wel verpest.

Redelijke thriller over een firma die er nog al duistere praktijken en schimmige clientèle op na houd. Grisham weet toch best wel aardig de rol van Cruise in die zin uit te spelen hoe hij beide kanten bewerkt en best flinke ballen heeft om de maffia zelf te benaderen. Verder alle acteurs redelijk op de automatische piloot. Niet echt bijzonder en net wat te lang allemaal.

Gezien en op naar de volgende...

avatar van Onderhond
1,5
Nogal doodse film.

Wil vooral graag een thriller zijn, maar probeert er op het einde dan toch nog wat actie bij te lappen. Nodeloos, want de actiemomentjes zijn uitermate flauw en de spanning lag op dat moment ook niet enorm hoog. Dat het dan uiteindelijk 150+ minuten moet duren is vooral zeer vervelend.

Hoofdschuldige is toch wel Pollack, wiens regie compleet lam oogt. De film straalt helemaal niks uit, lijkt zich neer te leggen bij het plot (/boek van Grisham) en doet niet veel meer dan vertellen, vertellen en nog eens vertellen. Op geweldig acteerwerk hoeft Pollack verder ook niet te rekenen. Iedereen doet z'n job en dat ik het wel zo'n beetje.

Een erg flauw thrillertje dus, dat véél te lang duurt en veel te weinig spanning kent. Het beetje opbouw halverwege doet nog enigszins hopen, maar het gehele laatste uur is gewoon een deceptie. Snel weer vergeten deze film, zoals de meeste mensen ondertussen ook gedaan hebben.

1.5*

3,5
GoodOldJack schreef:
Ik vond dit erg geslaagd, prima pianodeunen die je doorheen de film geleiden, spanning die prima wordt opgebouwd, ondanks dat ons hoofdpersonage op geen enkel moment een echt wapen in zijn bezit heeft en er geen ontploffingen zijn. Mooie climax die prima wordt opgebouwd. Erg goede Cruise, fantastische Hackman. Hier en daar relatief originele vondsten. Prima dit ideaal om een examendag mee af te ronden.


En toch 2,5 punten, wat naar schoolcijfers vertaald een 5 zou zijn. Daarmee zou je je examen niet hebben gehaald.

avatar van GoodOldJack
2,5
Christoph79 schreef:
(quote)


En toch 2,5 punten, wat naar schoolcijfers vertaald een 5 zou zijn. Daarmee zou je je examen niet hebben gehaald.


Herbekeken en hij is wat gedaald ondertussen in mijn achting, nog steeds degelijk maar nergens echt bijzonder. Vandaar dat mijn waardering een goede maand geleden een ster naar beneden is gegaan.

Spanning wordt degelijk opgebouwd maar ook niet op een bijzondere manier, climax is nog altijd wel dik in orde (al weet je het de tweede keer wel nog grotendeels natuurlijk...). Hackman blijft erg sterk maar Cruise is toch vooral euh Cruise ofzo, weet niet hoe ik dat beter moet uitleggen maar hij speelt hier en daar toch teveel iets wat hij al meerdere keren vroeger gespeeld heeft, doet dat daarom niet noodzakelijk slecht want is uiteraard wel een sterke acteur maar het is allemaal maar degelijk zonder meer, vind ik ondertussen.

Enkel een dwaas verandert nooit van mening natuurlijk dus wie weet dat er binnen twee jaar wel weer een ster bijkomt .

PS: In België ben je met de helft volgens mij in 99% van de gevallen geslaagd, kan mij één examen herinneren waar dat niet zo was in het hoger onderwijs. Kan in Nederland anders zijn wel, geen idee van.

3,5
spannende thriller, goeie muziek

avatar van Bob Gray
2,5
Op zich wel aardig maar het wil maar nergens echt bijzonder worden en duurt ook nog eens veel te lang waardoor het toch wat negatief uitvalt, terwijl het echt geen slechte film is.

avatar van Macmanus
1,5
Slappe thriller.

Hoop slechte dingen in deze film. Eigenlijk zie je aan de eerste 5 minuten al hoe erbarmelijk dit visueel is. We zien 2 tilt shots alsof je kijkt naar het NOS journaal en daarbij krijg je ook nog de titels die de eerste 10 minuten blijven doorlopen waardoor het bijna een sitcom achtige vibe krijgt. Het klinkt wat flauw maar het is zo tekenend voor hoe saai deze film is geregisseerd. Nergens weet hij de film ook maar een beetje op te leuken. Er zit zelfs in bepaalde scenes een seksuele spanning maar ook daar weet meneer niks mee te doen. Het script is ook nodeloos lang en slap geschreven. Dan ontmoet Cruise extreem random een chick op het strand, en dat is puur en allen bedoeld zodat hij later gechanteerd kan worden (wat iedereen bij het strand al voelt aankomen) later in de film ziet een vrouw Cruise lopen en belt werkelijk 5 minuten later haar man op om te vertellen dat ze hem toevallig zag. Als dit soort schrijfwerk normaal is voor Grisham dan is het niet erg geweest dat ik zijn boeken links heb laten liggen.

Uiteraard had dit alles met snellere regie veel minder uitgemaakt maar omdat Pollack zo langzaam is irriteren dat soort plot-elementen ook veel meer.

1.5 ster.

2,5
Tegenvaller. Eigenlijk gered door het acteerwerk van enkele doorwinterde vakmensen.
Te lang, verwarrende drukdoenerij en uiteindelijk soms saai.

avatar van wihu61
3,5
Als geheel vond ik het een zeer onderhoudende film waarin ook prima geacteerd wordt. Gelukkig ook niet té ingewikkeld gemaakt. Had misschien iets korter gekund.
Er zal hier en daar best wel iets op aan te merken zijn, maar een onvoldoende verdient hij zeker niet.

avatar van carlitobrigante3
4,0
Blijft 1 van m'n favorieten, met schitterende muziek van jazzpianist Grusin.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:48 uur

geplaatst: vandaag om 13:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.