• 9.376.464 stemmen

Geregisseerd door: Adam Elliot

Met onder meer: Toni Collette, Philip Seymour Hoffman en Eric Bana

Releasedatum: 22 mei 2025

Plot Mary and Max

"Sometimes perfect strangers make the best friends."

Mary Dinkle, een 8-jarig, mollig en eenzaam meisje leeft in de achterbuurten van Melbourne. Max Horovitz, een 44-jarige man met het syndroom van Asperger woont in New York. Ondanks hun enorme verschil in leeftijd, hun levensstijl en de grote zee tussen hen in weten ze dankzij het schrijven van brieven een hechte vriendschap op te bouwen.

Mary (stemrol)

Narrator (stemrol)

Damien (stemrol)

Young Mary (stemrol)

Vera Lorraine Dinkle (stemrol)

Homeless Man (stemrol)

Harvey Krumpet / Ken / Len Hislop (stemrol)

Bus Stop Mother / Kissing Woman (stemrol)

911 Operator / Ambulance stemrol / Derisive Observer (stemrol)

avatar van Noodless

Noodless

Ben ook onder de indruk. Niet alleen mooi gemaakt, maar ook een heel mooi verhaal dat zorgvuldig wordt opgebouwd.

Daarbij leuke personages en andere figuren, ondersteunt door heel wat grappige momenten en leuke muziek. Een dikke 8/10

avatar van Friac

Friac

Een mooie, vertederende film.
De humor was niet helemaal mijn ding (maar ook niet echt storend), maar vrijwel al de rest vond ik erg mooi. De animaties, de aankleding en opbouw van de scènes (bv. de aanzwellende schaduwen op het moment dat Mary de kwade brief van Max krijgt), de lieflijkheid die vaak aan Amélie Poulain deed denken (soms leek het zelfs een tikkeltje op jatwerk, maar wat is dat tegenwoordig niet? ), de soundtrack (met het heerlijke hoofdthema "Perpetuum Mobile") en natuurlijk ook het lieve verhaaltje van de pennenvriendschap tussen twee outsiders. Leuk was dat de film voor het grootste deel letterlijk verteld werd, dat gaf het geheel een sprookjesachtig, knus sfeertje mee wat de film zeker en vast ten goede kwam. Tenslotte wordt het verhaal op een erg mooie en integere manier afgerond.
De kleine Mary was trouwens één van de schattigste filmpersonages die ik de laatste jaren ben tegengekomen geloof ik (hoe ze bv. tijdens het schrijven van haar eerste brief onder de lakens kort likkebaardt wanneer ze aan een blikje gecondenseerde melk denkt ).

avatar van booyo

booyo

In één klap mijn top 10 binnen, bizar mooie film.

avatar van Dridge

Dridge

booyo schreef:

In één klap mijn top 10 binnen

Gelukkig heeft hij niet je nummer één onttroond.

avatar van booyo

booyo

Dridge schreef:

Gelukkig heeft hij niet je nummer één onttroond.

Nummertje één staat op eenzame hoogte hoor , hoop ook bij jou! Maar ach, op 4 binnenkomen is ook niet gek.. maar wel verdient.

avatar van j_u_u_l

j_u_u_l

Wat een gave film! Heb deze film eigenlijk gekozen nadat hij zo vaak genoemd was bij The Fantastic Mr. Fox, die vond ik al leuk, maar deze is inderdaad nog 5 x beter. Geweldige sfeer, prachtige animaties. Je vraagt je echt af hoe dat allemaal voor elkaar krijgen. Er is denk ik wel veel computerwerk bij komen kijken ..

Maar echt prachtige film!

Ik moet denk ik mijn top 10 ook maar eens aan gaan passen, maar zoals de twee hier boven blijft er maar 1 op 1 staan

avatar van |Bazzie|

|Bazzie|

Fantastische film dat zwaar leunt op de details en daar glorieus in slaagt.

Leuk om te zien dat het eenvoudige verhaal ietwat op de achtergrond blijft, zodat de details alle ruimte krijgen om deze film invulling te geven.

De animaties zijn wonderschoon, de humor is top en cinematografisch helemaal geweldig. De keuze om de kleuren verschillend te filteren bij zowel Mary als Max zette een fantastisch sfeertje neer en werkte helemaal.

Een animatiefilm als deze geeft je haast geen reden om nog een Pixar film te kijken. Dit is animatie zoals ik het graag zie: origineel, uitdagend en bovenal: het toont lef.

5* en het zou me niets verbazen als deze stiekem m'n top10 gaat binnensluipen.

avatar van Elineloves

Elineloves

Kunnen jullie een clubje oprichten, allemaal dezelfde nr 1.

Maar natuurlijk wel stoer om te zien dat 't bij zoveel mensen de top 10 binnenkomt. Tis ook echt de verrassing van 2009 geweest, althans voor mij.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Even een vraagje? Ik wil deze graag zien, maar ik heb geen flauw idee waar ik em vandaan moet halen. Komt ie nog in de bios of op dvd of iets dergelijk, of moet ik em gelijk maar van ebay vandaan plukken o.i.d. Iemand?

avatar van Zinema

Klik.

avatar van Montorsi

Montorsi

En draait binnenkort op Imagine, als je hem echt graag wilt zien.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Prachtige klei-animatie, ontroerend en hard bij tijden.. en vooral erg geestig! Zeer rake karakters van gezichten en dieren. Deze gast kan het! Véél beter dan Chicken Run bijvoorbeeld.

avatar van misterwhite

misterwhite

Meesterlijke film.

Deze moest ik echt eens zien en ik wist gewoon dat het niet kon floppen. En het flopt zeker niet integendeel het is zelfs fantastisch. Ik hoe echt van animatie films en deze is een zeer bijzonder geval. Het verhaal is toch best wel een serieus onderwerp maar toch heb ik heel vaak echt kunnen lachen.

De soundtrack is ook echt mooi en past volledig in de sfeer.

Kortom 4.5* voor dit kleine meesterwerk. Kan bij herzienning zeker 5* worden.

avatar van timbo_

timbo_

Kleinanimatie die serieus, grappig en zwaar tegelijkertijd is maar die bij mij de verwachtingen niet helemaal waarmaakte. De film ziet er werkelijk schitterend uit en ook de band tussen Mary en Max wordt mooi opgebouwd maar ondanks de korte speelduur kon ik maar moeilijk de hele film mijn aandacht erbij houden. Vooral het letterlijk voorlezen van de brieven en de herhaling van gebeurtenissen (chocola, ps, pps) begon me langzamerhand tegen te staan. Zeker niet slecht en bij vlagen zelfs zeer ontroerend maar wat mij betreft twintig minuten te lang en als geheel toch minder goed dan ik gehoopt had.

Kleine 3,5*

avatar van olimar777

olimar777

Topfilm

Prachtige animaties en sfeer.

Leuk verhaal en goed opgebouwd.

Niet een film om met je kinderen te kijken per definitie.

Origineel

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Na enorm veel lovende reviews en aandringen van filmliefhebbers om me heen maar eens gaan kijken. Scherpe humor en een animatiefilm die behoorlijk brute content heeft werd mij beloofd.

Dat laatste viel toch even tegen. Er zitten wat gedurfde dingen in maar voor derest bleef Mary and Max tch behoorlijk braaf. Ik ben ook geen clay-mation fan maar qua design zag het er toch behoorlijk fraai uit. Eerste helft is echt formidabel maar in de tweede helft komen er toch wat scheurtjes te ontstaan. Na een klein uur had ik het wel allemaal gezien, vond ik de penpal relatie tussen de twee eerder irritant dan aandoenlijk vinden (ook dat gezwam over chocolaatjes en noblets begon me zwaar tegen te staan, en dan heb ik het nog niet over de PS' en de PPS') en werd ik niet meer zo overrompeld dan het uitstekende oog voor detail.

Originele film, mooi design maar met te weinig power om echt te overrompelen.

avatar van patjenmgn

patjenmgn

Na de lovende recensies vannacht maar eens gekeken en ben er nog steeds stil van. Een meesterwerk van begin tot eind. De personages, de verhaallijn en de details die tot in de puntjes zijn uitgewerkt kloppen gewoon allemaal. Een heerlijke film waarbij ik bijna vergat dat ik naar klei aan het kijken was! En aan 't eind toch een paar traantjes moeten laten toen Mary de deur open deed, Max dood zag liggen, maar wel al haar brieven zag, haar foto etc

avatar van The One Ring

The One Ring

Naomi Watts schreef:

behoorlijk brute content heeft werd mij beloofd.

Wie heeft je dat beloofd? Bruut is wel een van de laatste woorden die van toepassing is op Mary and Max.

avatar van CrazyDavid

CrazyDavid

Ik begrijp dat veel mensen hem fantastisch vinden, maar bij mij was het eerder net niet.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

The One Ring schreef:

Hoore overal om me heen, dat het qua humor en content toch best gedurfd was en dat de hoogste kijkwijzer van toepassing is op M&M, dat vond ik allemaal wel erg mee vallen.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Heeft de publieksprijs op Imagine gewonnen.

planet_of_death

Dan wordt het wel eens tijd voor een Nederlandse dvd release.

avatar van kikujiro

kikujiro

Mary and Max is een indrukwekkende catharsis-animatiefilm vol met verfijnde humor.

avatar van nognooit

nognooit

Grafisch is dit echt een top prestatie.

Claymation heb ik nog nooit op dit niveau gezien. Het kleur gebruik is ook leuk gedaan.

Het verhaal is alleen stuk minder en de reden waarom ik dit niet hoger wil geven dan drie sterren.

Het verhaal op zich is wel aardig. Twee pen vrienden die elkaar pennen over vele jaren. Een jong meisje dat opgroeit tot een vrouw en een oude man met het asperge syndroom die eindelijk vriendschap vind.

De manier van vertellen begon al vrij snel te vervelen. De gehele film word verteld door middel van een voice over. Dat is leuk voor een intro en outro, maar bijna anderhalf uur lang een film verteld te krijgen vond ik geen pretje.

Daarnaast lag het tempo van dit verhaal ook erg laag en gebeurde er niet erg veel. De humor sloeg bij mij vaak ook de plank mis waardoor ik het alleen maar erg zielig vond. Dat is niet persé een minpunt, want wanneer een film die of een andere emotie bij mij weet los te wekken, doet het toch iets goed.

Qua visuele stijl en animatie is deze film met vlag en wimpel geslaagd.

Qua verhaal en de manier waarop dat word gebracht helaas niet.

planet_of_death

Ik geloof dat ik nog nooit zo'n prachtig verhaal als dit gezien...

avatar van Q Jones

Q Jones

Ik ben onrtoerd door dit verhaal.

Alles klopt aan deze film, hij is mooi vormgegeven en de animaties zijn om van te genieten zo mooi. Ik herkende in de film dingen uit het daagelijks leven die zo mooi verfilmd zijn dat het gewoon bijna eng is. Je leeft ook echt mee met Mary en Max, naar mijn mening is de film een paradigma voor de lelijke dingen die mensen elkaar aan doen in het echte leven.

De stemmen zijn perfect en de boodschap is mooi bedacht. De film wisseld van hele heftige emotionele momenten naar toch iet wat grappige momenten, maar de toon is depressief en zwart.

Kortom de film weet je echt te ontroeren en je staat even stil bij de werkelijkheid. Een mustsee ook al houd je niet van animatie films

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Leuke film die me heel de tijd wist te boeien.

Het tempo is in het begin erg snel en houdt dat naarmate de film vordert vast. Prima voice-over en visueel erg goed in elkaar.

Had voor mijn doen beter in geen animatie stijltje gebracht kunnen worden, waardoor het wellicht net iets meer indruk bij me zou hebben achter gelaten.

planet_of_death

Oke, leg dat laatste eens uit... heeft het te maken met je smaak?

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Ja, met smaak inderdaad.

Ook al moet ik het niet doen, ik blijf animatie associeren met kinderachtigheid. Is jammer, maar ik doe het toch.

Wil niet zeggen dat ik niet genoten heb van deze film.

avatar van Keutul

Keutul

Ik vond het een mooie en verdrietige film.