Nothing Personal (2009)
Releasedatum: 10 december 2009
Bekijk via NPO Start
Bekijk via NLZIET
Plot Nothing Personal
Anne is een jonge vrouw die wil ontsnappen aan haar verdriet door alles wat ze bezit weg te gooien en zichzelf een staat van eenzaamheid op te leggen. Ze besluit een zwerversbestaan te leiden totdat ze Martin, een oudere, intrigerende en eenzame man, tegenkomt.
You
Man in Car
Female Bartender
Fiddle Player
Accordeon Player
NOTHING PERSONAL, het Engelstalige speelfilmdebuut van de Nederlandse Urszula Antoniak (scenario en regie), met in de hoofdrollen de acteur Stephen Rea (THE CRYING GAME) en de Nederlandse Lotte Verbeek, is geselecteerd voor het hoofdprogramma van het Internationale Filmfestival van Locarno (5 t/m 15 augustus 2009).
Voorafgaand aan de wereldpremière op het festival heeft Bavaria Film International de rechten van de film verworven. De overeenkomst werd gesloten door Thorsten Ritter, directeur van Bavaria Film International en Reinier Selen en Edwin van Meurs van Rinkel Film & TV.
Vanaf dit najaar wordt NOTHING PERSONAL in de Nederlandse filmtheaters verwacht. Distributie: Cinema Delicatessen. (bron: MVSP)
Mochizuki Rokuro
Onder andere 'beste actrice' (en nog verschillende andere prijzen). Het is toch echt van even geleden dat een (mede) Nederlandse productie op een zo belangrijk festival met een grote prijs ging lopen.
En beste debuut. Maakt echt nieuwsgierig die prijzenregen.
Quido
Hier alle zes de prijzen:
Nederlandse film wint zes prijzen in Locarno - Kunst - de Volkskrant
lykathea
Ik dacht al Stephen Rea te herkennen in een stukje dat getoond werd op tv.
Klinkt als een interessant filmpje.
Koekebakker
Ja, mee eens. Prachtfilm. Teder en kwetsbaar drama. Schitterend gemaakt, in alle opzichten.
Toen er, na het prachtige eerste halfuur, plotontwikkeling kwam, dacht ik: als ze dit niveau maar vast kunnen houden en de personages geloofwaardig kunnen laten blijven, maar dat lukte glansrijk. Alles is sterk: scenario, camera, regie en de geweldige Lotte Verbeek en Stephen Rea. Alleen de schietscene had voor mij niet gehoeven
De film deed me denken aan La Marea en Kan door Huid Heen, maar is nog mooier. Ik vind het zelfs de sterkste Nederlandse film sinds Guernsey en Diep en misschien nog wel mooier dan die twee. Opvallend: alledrie films uit VPRO's De Oversteek.
vinnie2000
was echt heel mooi! kreeg ook veel nominaties voor gouden kalveren zag ik net op de site van het festival. terecht!
Sven Vermant
Winnaar van vier gouden kalveren. Ik ben benieuwd. Eind december ga ik de film maar eens bekijken denk ik.
Mochizuki Rokuro
Van die distributie kan ik dan weer geen chocola maken. Je hebt nu een hoop positieve publiciteit, maar dan moet het nog ruim twee maanden duren voor een bioscoop roulement. Wat is de logica daar achter? Ik voorspel vast lege zalen en maximaal 1078 bezoekers.
Quentin
Maximaal inderdaad, echt een film die lovend door de pers of een jury wordt ontvangen maar waar geen hond heengaat.
Fabian123
Ik kan me wel vinden in deze jury. Het is inderdaad zware arthouse, maar gewoon een mooie film. Niet erg toegankelijk, maar daar heb je dan een publieksprijs voor, je moet wel eerlijk blijven. Het slaat nergens op om een film te kiezen omdat die het goed heeft gedaan, of zal doen in de bios. Afgelopen 3 jaar wel gedaan met Zwartboek, Kruistocht en Alles is liefde, terwijl er bij allemaal kwalitatief betere films in de competitie zaten. Eindelijk een jury die daar maling aan heeft.
phone home
Calimucho was vorig jaar kwalitief de beste en de meest intelligente film en die kreeg niets. Oorlogswinter was de enige publieksfilm dit jaar die kwalitatief goed was.
Dappere jury.
Koekebakker
Nu de film de grote winnaar van de Kalveren blijkt is dat wellicht wat laat, maar die datum stond natuurlijk al voor het festival vast. Heeft bovendien te maken met de enorme drukte in de filmtheaters.
Ik verwacht even goed meer dan het 10-voudige aantal bezoekers dan jij voorspelt. Misschien nog wel meer.
En, voordeel van 17/12: ALS het een arthousehitje wordt, zou de film ook kunnen profiteren van het grote aantal mensen dat in die weken de bioscopen bezoekt.
timbo_
Dappere jury.
Aan de ene kant wel aan de andere kant zou er iets meer lijn in de jury's mogen zitten. De ene keer is het volledig gericht op de grote titels en het jaar erna is het arthouse dat de klok slaat.
Mochizuki Rokuro
Precies waar ik op doel. De flexibiliteit, wil en durf om dat een beetje te doorbreken ontbreekt geheel en volledig in de distributiewereld blijkbaar. Ook het theater heeft toch nu liever dat tienvoudige aan bezoeker dan straks al er veel mensen naar de bios willen lege zalen?
Daar neem je als maakster (en producenten) toch geen genoegen mee??? "Nee, sorry, dat stond vooraf al vast". Dan neem je toch zelf die initiatieven?
Koekebakker
Welnee, er wordt regelmatig geschoven met releasedata als de omstandigheden daarom vragen,
Bovendien worden er deze weken erg (te?) veel Nederlandse films net na het festival in de theaters uitgebracht. Het risico op kannibalisme is niet gering. Bovendien gaf ik ook een voordeel an van 17/12.
Jij hebt het over lege zalen. Ik niet, hoor.
Mochizuki Rokuro
Jij hebt het over lege zalen. Ik niet, hoor.
Ik gun de film meer dan dat. Ik baseer die lege zalen op vele films die succesvol waren op festivals en waarbij de release ver achter de media-aandacht lag en het vervolgens leeg bleef in de zalen. Met Cannes-titels is het nog steeds schering en inslag, terwijl in België dat allemaal veel sneller komt.
Het downloaden heeft in elk geval een positief effect gehad op het tijdstip waarop films in de bios te zien zijn. Maar dat effect beperkt zich mijns inziens vooral tot de grote Amerikaanse titels. Daar zal deze film geen last van hebben, maar als ik de maker en producent was zal ik alles op alles zetten om de release datum naar voren te krijgen, zodat je nu nog kan meeliften. Ik weet dat er vaker geschoven wordt, maar dat is eerder uitzondering dan regel volgens mij.
En ik kan me ook niet voorstellen dat als de oorspronkelijke release datum 17 december was men daarmee op het Kerst succes mikte...
Koekebakker
We raken wat off-topic, maar een mod zal het wel verplaatsen.
Hier speelt een aantal zaken:
- Voor individuele films die worden geprezen / bekroond in Cannes zou het gunstig kunnen zijn de film snel na Cannes in de bioscoop te brengen. Maar als ze allemaal binnen zes weken uitkomen, is dat slecht voor het geheel.
- Succesvol zijn op festivals is echt iets anders dan veel publiek in de zalen.
- Het aantal mensen dat volgt wat er in Cannes gebeurt, is klein hoor. Dat zijn de echte liefhebbers. En die gaan voor het grootste deel ook wel als de film op een later moment wordt uitgebracht.
- Het effect van Rotterdam op de Nederlandse publiciteit is groter dan dat van Cannes. Alleen daardoor al wordt er een heel stel meteen 8 maanden doorgeschoven.
- Van de Cannes-hitjes belanden de meeste films bij een beperkt aantal distributeurs, die meerdere van die titels uitbrengen. Willen zij voldoende aandacht kunnen besteden aan een release, dan moeten zij de films over het jaar spreiden.
- Het is waar dat dergelijke films vaker eerder in Belgie uitkomen dan in Nederland dan andersom. Maar niet vaak veel eerder. Dat komt doordat de NL- en BE-distributeur samenwerken en de release afstemmen. Vaak zit er zo'n 6 a 8 weken tussen. Soms is Nederland eerder, maar inderdaad (helaas) vaker niet.
Klopt, komt doordat er heel wat bij komt kijken. Heeft niet alleen te maken met een distributeur, maar ook met de mogelijkheden van de theaters op een andere datum. Bovendien met de aanwezigheid van de (ondertitelde) prints, de promotiematerialen en andere publiciteitsactiviteiten.
Maar zeker niet dat de film de grote winnaar van de kalveren zou worden.
NOTHING PERSONAL is te zien:
op Zondag 11-e October
in Het Ketelhuis, Amsterdam
om 15.15 met na afloop:
Q&A met Urszula Antoniak en Lotte Verbeek
wibro
Dit soort drama's zijn normaal gesproken niet mijn ding en ik had van deze film die gisteren op de Filmbeurs in Den Bosch vertoond werd daarom ook geen hoge verwachtig. De film stevende na een half uur op een lage waardering mijnerzijds af omdat ik Anne een vreselijk irritant personage vond waar ik absoluut minder geduld voor had gehad dan Martin. Gelukkig kreeg de film na een half uur een positieve wending en oogde het allemaal wat mooier, hoewel ik af en toe wel moeite had om mijn aandacht er bij te komen. Dat de film van mij toch een ruime voldoende krijgt is vanwege de prachtige fotografie van het landschap Connemara in Ierland en vooral de prachtige scène die volgde nadat Anne de oudere man Martin dood in zijn bed had aangetroffen .
zaza21
Dit soort drama's zijn normaal gesproken niet mijn ding
Wat 'soort' is dat?
wibro
Wat 'soort' is dat?
Sociale drama's met een hoop ellende en ook niet bepaald een happy end.
zaza21
Geen sociale drama en geen ellende in Nothing Personal. Voor happy ends moet je bij Disney films zijn (met uitzondering van Bambi)
titia
gezien op het NFF
Vond dit echt een prachtige film, wat mooi hoe je met prachtige shots en weinig dialoog toch een verhaal kan overbrengen!
Heel klein en stil, maar daarom juist erg indrukwekkend.
Ik snap alleen niet helemaal waarom martin naar amsterdam gaat, en dat tijdsbestek is me ook niet duidelijkmaar verder vond ik 't echt een aanrader.
oteis
Net deze film gezien. Prachtige Film. Het verhaal komt sterk over ondanks de weinige dialoog. Mooi vond ik ook de verdeling in hoofdstukken (met titel).

'The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes' weg bij Netflix en nu een succes op Videoland

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

The Fall
Avontuur / Fantasy, 2006