Genre: Actie / Avontuur
Gesproken taal: Spaans en Engels
Releasedatum: 17 december 1998
Bekijk via Viaplay
Plot The Mask of Zorro
"No one has seen his face... but everyone ... knows this mark."
Het is twintig jaar geleden sinds Don Diego De La Vega zijn laatste heldendaad als Zorro heeft verricht. Maar de onderdrukking duurt voort en hij zal een opvolger moeten vinden die wil vechten voor het Mexicaanse volk. Hij neemt Alejandro Murietta onder zijn hoede, een struikrover met een 'vaag' verleden. Samen met Murietta wordt Zorro de grootste held die De La Vega eens was. Samen strijden ze voor de vrijheid van het volk en de waarheid omtrent de afkomst van de mooie Elena...
Alejandro Murrieta / Zorro
Young Alejandro Murrieta
Don Luiz
Boy Crying
- 19689 berichten
Onlangs nog maar een keer bekeken, geen sleet te bespeuren, blijft leuk en goed gedaan.
Opvallend is dat de scriptschrijvers m.i. duidelijk 'geleend' hebben van een verhaal-idee dat Clayton Moore, de acteur die faam verwierf als 'The Lone Ranger' (die andere gemaskerde filmheld)ooit opperde m.b.t. een nieuwe 'Lone Ranger' film.
Daarin ging het ook om een jongere opvolger van The Lone Ranger, die echter aanvankelijk aan de verkeerde zijde van de wet stond, en op werd geleid door de originele L.R.
Verder is er ook goed gekeken naar 'The Cisco Kid' (1994) waaruit de bal-scène bijna exact is overgenomen.
En de sequentie die zich afspeelde in de gevangenis, wanneer de oude Zorro gezocht werd, doet denken aan een scène uit 'Spartacus'.("I am Spartacus"!)
De letter Z van vuur komt uit oude Zorro filmserials. Wel mooi gedaan.
Ik heb mij opnieuw kostelijk vermaakt met deze schitterende avonturenfilm.
Hopkins en Banderas zijn geweldig hierin.
Zeker niet de laatste keer dat ik de film (op DVD) heb bekeken.
En ik doe er nog een halve ster bij ook.
chevy93
Leuk om te zien hoe het bijna legendarische personage Zorro is ontstaan. Heb vroeger altijd naar de serie gekeken en nu weet ik dan eindelijk hoe het begonnen is.
Dat de gevechten af en toe te wensen over laten is bekend. Dat was in de serie ook zo
Er zat genoeg actie in en het was nog een drama ook (Actie/Drama lijkt mij ook beter)
3,5* is perfect van toepassing op deze film!
P.S. Ben ik de enige die dit een beetje een Spaanse Robin Hood vind?
- 19689 berichten
3,5* is perfect van toepassing op deze film!
P.S. Ben ik de enige die dit een beetje een Spaanse Robin Hood vind?
'Bijna' mag je wel weglaten in samenhang met de legendarische status van Zorro, want het personage is bigger than life en legendarisch als weinig andere.
In 'The mask of Zorro 'werd overigens niet verteld hoe Zorro Zorro werd.
Het verhaal draait om zijn opvolger.
Hier een beetje 'Zorro geschiedenis':
De bedenker van de gemaskerde held was Johnston McCulley, die in 1919 een verhaal schreef onder de titel: 'The curse of Capistrano'.
Daarin was Zorro overigens niet zo gemaskerd en gekleed zoals wij hem nu kennen.
In plaats van een masker droeg hij een halsdoek over de onderste helft van zijn gezicht, zoals we in westerns vaak zien bij bandieten.
In 1920 volgde de eerste Zorro film dan al,'The mark of Zorro', met Douglas Fairbanks in de hoofdrol, en dat was een geweldig succes.
Later werden er nog talloze films en TV afleveringen geproduceerd.
Hoogtepunten uit die lange reeks zijn: 'Zorro's fighting legion' (een schitterende film-serial uit 1939 met Reed Hadley, die model stond voor alle volgende Zorro acteurs)en:
'The mark of Zorro', 1940, met Tyrone Power.
En uiteraard de waanzinnig populaire Disney TV serie, uit de jaren vijftig, met de charismatische Guy Williams als de gemaskerde wreker.
Daarin werd het ontstaan van de legende overigens ook in beeld gebracht, in de eerste drie afleveringen...
Overigens was het schermwerk in die serie geweldig. Williams was daar zeer bedreven in, en hij had de beste leermeester.
Er werd naar verluidt zelfs dikwijls zónder beschermende dopjes op de degens geschermd!
Zorro stond dan ook weer model voor een aantal andere filmhelden zoals: The Lone Ranger (waar dan weer 'The Green Hornet' rechtstreeks vanaf stamt. The Lone ranger en Green Hornet dragen zelfs dezelfde familienaam: Reed!)) Batman, en The Phantom.
Allen gemaskerd vechtend tegen het kwaad, en beschikkend over een grot of onderaardse schuilplaats als hoofdkwartier.
Het einde is nog niet in zicht trouwens.
Er is momenteel weer een nieuwe Zorro TV serie.
chevy93
Laat ik het zo zeggen:
'Om te zien hoe Antonio Banderas Zorro werd'
predator 2
Ik vind captain love ook een super rol hebben vooral hoe die geïntroduceerd wordt in het begin echt gewoon prachtig.
tijn79
Een film die lekker wegkijkt, al is alles wel iets of wat langzaam.
Vermakelijk is het allemaal zeer zeker en bij vlagen herken ik de oude serie hierin terug.
13woutie13
Catherine Zeta-Jones

Wat een schoonheid.
- 19689 berichten
En dat zelfs nog vóór haar ' siliconen-borst-vergroting'(zie 'The legend of Zorro'!) Haha!
ILDIB
Prettig vermaak met hier en daar wat weeige ellende. Maar hopkins en banderas overtuigen wel..
Wat me verbaasde, zeta jones was pas 27 in deze film. Ze leek me al veel ouder. Een beetje tijdloos gezicht heeft ze want ook nu lijkt ze nog even oud.
13woutie13
Geweldig toch?
Ze blijft gewoon even mooi.
jjwebaline
Amusant, maar ik begin volgens mij toch te oud te worden voor dit soort films...
Zeta-Jones inderdaad lichtpuntje.
Opmerkelijk trouwens; dat voor haar Spaans vertaald moest worden op de markt (vroegere oppas en haar dochter), terwijl ze net met Paps uit Spanje was gekomen en daar is opgegroeid afgelopen 20 jaar? Foutje in script lijkt me...Abracadabra!
fotootje:http://catherine-zeta-jones.verjaardagsregister.com/images/joppen/12528407991_1.jpg
EvErT-hAnS-PiNo
Oooh heerlijk deze film.
Ik heb deze nu al weet ik niet hoe vaak al gezien en hij blijft me fascineren. Wat mij betreft een ietwat ondergewaardeerde film.
De goed uitgevoerde stunts, het tijdloze, heroische aspect, de geweldige acteerprestaties (met een werkelijk foutloos spelende Anthony Hopkins, en een heerlijk onbesuisd spelende Antonio Banderas), en de lekkere kop van Catherine Zeta-Jones (vervloekt zij haar lange manen) maakt dit voor mij tot een klassieker en een persoonlijke topper.
Het enige minpunt was dan het einde wat ik nogal slap vond (waar stierf Hopkins nou eigenlijk aan?).
Voor de rest zit het geweldig in elkaar, 4*.
Weertenaar
Geen hoge verwachtingen; toch nog redelijk verrast: 3.00 (2.80)
Een alleszins kijkenswaardige film die nogal cliche en voorspelbaar in elkaar steekt, maar desondanks redelijk weet te overtuigen. Campbell levert een meer dan verdienstelijke bijdrage met de uitermate overzichtelijke regie en het luchtige karakter van de prent, al werd het naar mijn mening hier en daar toch net iets te frivool. Cinematografisch oogt de film over het algemeen verzorgt, de amateuristisch uitgewerkte vechtscenes daar gelaten. Het plot wordt goed opgebouwd, al is de balans zo nu en dan toch verdwenen. Te lange scenes worden afgewisseld met geforceerde momenten; Campbell legt de accenten vaak op de verkeerde momenten. Verder heeft men een redelijke cast op de been gebracht met een aardige wisselwerking tussen Hopkins en Banderas, maar ook niet meer dan dat.
Na herziening moet ik toch toegeven dat Martin Campbell van Zorro gemaakt heeft wat tegenwoordig veel helden missen. Hij maakt er immers een echte 'held' van. Dit is nog eens een film met het nodige avontuur, beetje zoals we dat kennen in The Adventures of Robin Hood (uit de jaren '30). Acrobatische vechtscènes, degengevechten, romantische muziek, ... Klinkt misschien wat klef, maar in dit genre mag dat wel. Zorro is nu eenmaal een literaire held en een film als dit houdt de figuur tijdloos. Batman en 007 kan je nog wel een reboot geven met het harde verhaal over de drijfveer van die figuren. Zorro is een beetje als Robin Hood en de Drie Musketiers. Dat zijn figuren die je met de nodige theater moet brengen. Batman in deze tijd kan nog wel en 007 ook. Maar die andere figuren blijven elk hun tijdsgeest behouden. Je kan Zorro niet in het huidige Mexico zetten. En met een verhaal waarin dat masker belangrijk is, het paard er moet zijn en z'n alter ego als Don... Dan past deze aanpak er zeer goed bij. Het zit als gegoten.
Hakkie10
Hij blijft fijn!
Is ie eigenlijk wel met ondertiteling want ik wil hem graag van mijn eigen geld kopen.
Heb hem op tv gezien.
Het is grappig in die paarden stal als ze elkekeer zoenen!!!
Hakkie10
Het is een leuke spannende film alleen wel zielig als die man sterft.
Eigenlijk is het ook een beetje een commedie.
Soms wel eng.
snoes92
Dit is en blijft een van m'n favorieten. Komt vooral door Antonio Banderas.
madmax1
Deze had de beste Zorro kunnen zijn,en tot een bepaalde tijd in de film was hij het ook.
Ondanks het moordend tempo , vervalt hij in eindeloze degen gevechten, de humor wordt opgeschroefd en begint te iriteren,, de geloof waardig heid valt in het niets .
De tweede Banderas valt zakt helemaal door het ijs, deze is niet beter als die van Tyrone Power.
De echte Zorro fans laten zich niet foppen ,mocht er nog een Zorro gemaakt worden moet je met een super verhaal komen,en dat was deze.
De echte zorro blijft terecht bij Guy Wiliams.
Dogie Hogan
De Blu-ray was maar een tientje bij FRS, en kon ik niet laten liggen.
Ondanks dat de film heerlijk wegkijkt wordt ik misschien te oud voor dit soort films. Minder humor ten gunste van meer spanning graag (bevordert de geloofwaardigheid).
Hopkins is de enige acteur van gewicht in dit verfilmde stripverhaal.
Wat bij blijft is Catherine Zeta-Jones: wat een schoonheid!
DragQueen
Een vermakelijke film, die een goede mengeling van actie, humor en een vleug romantiek te bieden heeft. buiten dat is er ook een prima cast aanwezig met Hopkins, Banderas, en de mooie Zeta Jones. verder is alles sfeervol in beeld gebracht, en voorzien van passende muziek. 3,5 ster.
filmliefhebber92
Geweldige film.
Zorro spreekt me sowieso wel aan, omdat vroeger op ketnet de disney serie uit de jaren '50 met Guy Williams kwam. Dat vond ik een geweldige serie. Stukje nostalgie en zorro is gewoon een geweldig cool personage en de omgeving is prachtig. Het verhaal is dik in orde en het verveeld nooit. Goede cast en leuke scenes. En zo kan ik uren door gaan, maar kort gezegd kijken vanavond.
RuudC
Leuk avonturenfilmpje. Dat het draait om Zorro, of beter gezegd zijn opvolger, maakt het in principe leuker. Als kind heb ik vaak de serie uit 1990 gekeken. De setting leent zich er goed voor. Californië van de achttiende eeuw was zeker geen aangename plek om te vertoeven. De casting is goed. Anthony Hopkins is altijd een goede keus en Antonio Banderas is zeer geschikt voor de rol van deze volksheld. De opbouw van het verhaal is goed. het eerste uur is heel leuk gedaan. Op den duur wordt het misschien iets te voorspelbaar. Sommige onderdelen, zoals die met de mijn zijn redelijk origineel en best leuk. Het is eigenlijk vooral jammer dat de gevechten meer weg hebben van danswedstijden. Het acteerwerk mag soms ook best wat beter, maar uiteindelijk is dit een best vermakelijke film,
blauwe pikachu
Geweldige avonturenfilm! Ik verbaasde me erover hoe nostalgisch de film al aanvoelde toen ik hem gisteren nog eens zag.
Het karakter Zorro heeft me altijd wel gefascineerd, en vind het zwaardvechten altijd wel leuk om naar te kijken (ik heb zelfs vroeger met plastieken toestanden zitten zwaardvechten met vriendinnetjes, haha, kan best pijn doen aan de handen) Conclusie: Goede choreografie
De film heeft een geweldig tempo, al had het iets korter gemogen. Ik vind het einde nogal sneu, typisch Hollywood, om Hopkins te laten sterven. Ik bedoel, hij had nog krachten genoeg om Montero te verslaan na zo'n energievragend degengevecht en dan sterft hij
Maar voor de rest, aan de acteerprestaties niets aan te merken, leuk leuk!
(en Catherine Zeta Jones is verschrikkelijk mooi, werkelijk adembenemend)
- 19689 berichten
Dan heb je nog geluk gehad
(wij deden het met houten zwaarden en ijzeren stangen
Een betere "choreografie" zou destijds heel van blauwe vingers en bloeduitstortingen bespaard hebben)
Verder wel helemaal eens met je visie.
Dit is echt een van de Zorro klassiekers, ook al is de film nog niet zo oud als de andere grote Zorro's.

Antonio Banderas wil een nieuwe Zorro-film met Tom Holland in de hoofdrol

The Last Samurai