• 9.378.044 stemmen

Braindead (1992)

Horror / Komedie | 104 minuten / 97 minuten (unrated versie) / 85 minuten (R-rated VS versie)

Genre: Horror / Komedie

Speelduur: 104 minuten / 97 minuten (unrated versie) / 85 minuten (R-rated VS versie)

Alternatieve titel: Dead Alive

Oorsprong: Nieuw-Zeeland

Geregisseerd door: Peter Jackson

Met onder meer: Timothy Balme, Diana Peñalver en Elizabeth Moody

Releasedatum: 3 juni 1993

Plot Braindead

"Some things won't stay down... even after they die."

Lionel (Balme) zit thuis erg onder de plak bij z'n moeder (Moody). Op een dag wordt ze door een gemuteerde rat gebeten en overlijdt ze. Helaas komt ze als zombie weer tot leven en maakt ze Lionel het leven nog zuurder dan voorheen. Ze slaat aan het moorden en binnen de kortste keren zit Lionel met een huis vol zombies.

avatar van JulesTMNT

JulesTMNT

Geweldige gore

Heerlijk bizarre film die met erg leuke personages, lekker morbide humor en hilarische dialogen geen moment verveelt. Aan memorabele scénes geen gebrek: Lionel's moeder die het hoofd van de rat-monkey fijntrapt, het etentje met de custard, de kung-fu priester en natuurlijk Lionel die met een grasmaaier de boel opruimt.

Topper. Een hele dikke 8.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Nee, niet geslaagd.

't zit hem vooral in de slapstick humor die imho, slecht tot niet uit de verf komt. Ik kan prima een horror/komedie waarderen, maar van Braindead kreeg ik totaal geen hoogte; de film neemt zich duidelijk niet geheel serieus: Dit kunnen wij concluderen uit een koppige zombie baby die de zuigelingen onder ons wel een heel slechte naam bezorgd, een jonge man die knuffelt met dooien, en vele andere absurditeiten. Maar op hetzelfde moment weet meneer Jackson mij er niet van te overtuigen dat ik mij het lazerus moet gaan lachen, en dat is best wel jammer.

Verder is er gelukkig genoeg gore, en de gorehounds zullen er ongetwijfeld hun hele zaterdagmiddag vol mee proppen, maar ik jammer genoeg, was er na 50 minuutjes wel klaar mee. Neemt niet weg dat Peter Jackson de plank helemáál misslaat, maar van timmeren heeft de beste man nog niet veel kaas gegeten, Bad Taste, die overigens hoognodig aan een herziening toe is, was naar mijn idee, in zijn opzet, veel geslaagder. Dus afgezien de bloederige creativiteit van Peter Jackson, kende Braindead mijn inziens, weinig hoogtepunten.

Corcicus

Onbegrijpelijk. Braindead geldt zowat als dé horrorcomedy klassieker.

Tonypulp

Bad Taste is inderdaad véél beter

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Nee hoor, deze film is de geëvolueerde versie van Jacksons veel mindere debuut.

Tonypulp

Vind Bad Taste veel meer charme met zich mee dragen. Dit is alweer veel te doelgericht, terwijl dat een heerlijk no-budget vrienden project is.

Corcicus

Ben ik niet mee eens. Bad Taste is overduidelijk een opwarmertje met belabberde regie en weinig tot geen humor en gore. Dit was echt een meesterwerk, een mijlpaal in de filmgeschiedenis.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Corcicus schreef:

en weinig tot geen humor

Zal het wel aan mijn humor liggen.

Tonypulp

Dan kijken we duidelijk anders naar films. Vind de regie véél creatiever in Bad Taste (belabberd my ass, geen andere no/low-budget die daar aan kan tippen) en de humor is duidelijk altijd aanwezig. En hoezo geen gore

Braindead is makkelijker om goed te vinden, meer gericht op een groot publiek. Maar als je dan niet verder kijkt zie je inderdaad niet hoe inventief ze te werk zijn gegaan bij Bad Taste op alle fronten .

Tuurlijk is iedereen naar iets anders opzoek, maar om nu Bad Taste zo slecht af te schilderen... doe je het zwaar tekort mee.

Drs. DAJA schreef:

Nee hoor, deze film is de geëvolueerde versie van Jacksons veel mindere debuut.

Oneens, Braindead is een gladgestreken productie, die de ziel, originaliteit en inventiviteit mist van PJ's eersteling. Nog steeds vermakelijk, maar qua vibe en frisheid de mindere.

Corcicus schreef:

Drie maal onzin. Regie van Bad Taste is briljant en laat al volledig diens talent zien. Het barst van de humor, die jou blijkbaar ontgaat. Waarschijnlijk om dat het wat subtieler is dan in deze. En qua gore zat er ook meer in dan menig film tot dan toe. Verder zal Peter Jacksons debuutfilm altijd een grotere mijlpaal zijn dan zijn derde, waar hij vooral mee in herhaling valt.

Tonypulp

Waarschijnlijk om dat het wat subtieler is dan in deze.

A.I.D.S

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Tonypulp schreef:

Braindead is makkelijker om goed te vinden, meer gericht op een groot publiek.

maakt dat de film dan minder oke, omdat het mainstream is

Heb altijd krom gelegen om Braindead, dan maakt het me niet of er nog miljoenen zinjn die dat ook doen

Corcicus

Als ik zeg dat de regie belabberd was, dan bedoel ik dat in vergelijking met deze. Peter Jackson was zowel toen als nu een briljant regisseur, maar het was voor mij duidelijk dat hij even zou moeten rijpen vooraleer hij mij kon overtuigen. Wie een 4.5 geeft aan Friday the 13th, part 2 is misschien wat sneller overtuigd dan ikzelf? Ik kan daar inkomen, al gaf ik bad taste een 3.5 dus zo slecht vond ik hem zeker niet. En zoals Jeroen hieronder al aangeeft was de subtiliteit van de humor zeer ver te zoeken. Overigens vind ik de naam van een ziekte die dagelijks aan duizenden mensen het leven kost, niet zo héél grappig, maar ik kan mij vergissen, misschien ontgaat de humor mij gewoon

En ja, er was gore aanwezig, maar in vergelijking met deze was Bad Taste meer een aflevering van My Little Pony dan wat anders.

maakt dat de film dan minder oke, omdat het mainstream is

Dat zeg ik toch helemaal niet met dat stuk? Het is makkelijker om goed te vinden omdat het veel meer in your face is, terwijl sommige kwaliteiten van Bad Taste (helaas) verborgen blijven voor sommige kijkers. Wellicht door het verschil in budget, wie weet.

De film heet Braindead, ga je je nu ook zorgen maken om de mensen die hersendood zijn ?

Bad Taste is gedoseerd en dat werkt stukken beter wat mij betreft. Nog steeds blijft Bad Taste dan een splatter festijn.

Is anders één van de betere slashers Staat voor werkelijk alles wat de eighties slashers leuk maakte.

Corcicus schreef:

Blijkbaar heb jij wat langer nodig om talent te ontdekken. Ik riep na de tweede keer dat ik bad taste zag direct dat de man die dat gemaakt had, meer talent had dan Spielberg. Voor mij was deze dus niets meer dan een voorspelbare bevestiging van zijn talent, maar iets nieuws laat hij niet zien.

Corcicus schreef:

Sometimes less is more. En die 4,5 voor Friday the 13th part 2, verbaasde mij ook zeer, maar het bleek een erg sfeervolle en vaardig gemaakte slasher.

Reinbo schreef:

Blijkbaar heb jij wat langer nodig om talent te ontdekken.

Zeer goed mogelijk.

jeroentjuhhhhh schreef:

Friday the 13th, part 2 is anders één van de betere slashers Staat voor werkelijk alles wat de eighties slashers leuk maakte.

Bwa, ik ben nooit fan geweest van die ongein à la Friday the 13th, child's play, Halloween etc. Het Reagan tijdperk bracht de zaligste films allertijden voort, maar die situeren zich, naar mijn bescheiden mening, in het actiongenre en horror à la Toxic Avenger en Re-animator.

avatar van Reinbo

Was ook nooit fan van de F13 reeks. Deel 2 is wat mij betreft een verbazingwekkende uitzondering.

Corcicus

Ik zal hem binnenkort nog eens een kans gunnen dan, want dit klein dispuut niet te na gesproken, kom ik jou wel steeds tegen bij dezelfde films die ik leuk vind

avatar van Phantasm

Phantasm

Geweldige horror/komedie, een van de betere in zijn soort, kijkt lekker weg.

avatar van The Oceanic Six

Braindead heb ik tot mijn schaamte gisteravond pas voor het eerst gezien. Het is toch een classic in het genre. Maar gelukkig heb ik 19 jaar na het uitkomen van de film er wel een erg leuke avond mee gehad. Braindead begint nog kalm, maar zeker de laatste 3 kwartier zijn echt briljant. Zwaar over de top en onzinnig, maar wel enorm grappig. Volgens mij moeten ze tijdens het maken van de film enorm veel lol gehad hebben. De pus, ingewanden en lichaamsdelen vliegen je om de oren op een bizarre manier waar je alleen maar om kan lachen. De film kent toch wel een stel memorabele momenten (dierentuin, vla eten, de grasmaaier op het einde (sowieso kan je het laatste uurtje helemaal wel memorabel noemen)) en weet constant te vermaken. Er zitten ook zoveel foute zaken in (de rondneukende zombiepriester hèhè)
Dat het heel af en toe wat eenzijdig wordt (met de baby bijvoorbeeld) vergeef ik Peter Jackson graag. Waar ik met Evil Dead 1 en 2 bijvoorbeeld helemaal niks heb, daar is Braindead enorm geslaagd als horror-komedie.

avatar van Pestiis

Pestiis

werkelijk geniaal....

al die tig keren dat ik m al gezien heb....

VIJF STERREN!!!!!

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

"I kick ass for the Lord." Gewoon meesterlijk.

avatar van Davidus

Davidus

Wat een bizarre film zeg. Ik, als niet horror kenner, viel van de ene verbazing in de andere. Bizarre personages, kolderieke scenes, zoveel bloed en afgehakte lichaamsdelen en zieke humor.

Verbazingwekkend creatief hoe de afslacht scenes bedacht zijn. Afschuw en humor gaan hier hand in hand.

Vind deze film moeilijk te beoordelen, zo bizar. Maar voor de inventieve afslachtingen die tegelijk weerzinwekkend en lachwekkend zijn, 3,5 ster

avatar van Humortje!

Humortje!

Braindead is een film die alle strenge regels van het Hollywoodsysteem letterlijk de kop indrukt.

Het is wel te zien hoe Peter Jackson zijn hersens gebruikte voordat ie aan LoTR begon.

De film bevat genoeg rare en smerige scenes, waarmee veel horrorregisseurs alleen maar van kunnen dromen.

De film is in vele opzichten geniaal (Skull Island, dood van die moeder, de begrafenis, de parkscene, zombiebaby, het einde met die grasmaaier en die grote zombie moeder).

Veel quotes en onliners zijn te ontdekken, die het allemaal nog wat leuker maken.

Toch jammer dat Jackson tegenwoordig geen Splatterfilms meer maakt, hoewel er misschien wel een Bad Taste erbij komt.

puckb96

Het zijn gewoon twee van mijn favorieten geworden van peter jackson die bad taste en braindead.

peter jackson zelf is er echter helemaal uitgestapt.

braindead is zo'n heerlijke cult horrorfilm die je keer op keer kunt kijken.

een extreme hoeveelheid gore, en doet het splatter genre eer aan.

Iedere horrorliefhebber moet deze film gezien hebben nogmaals.

in een woord: geweldig!

avatar van Humortje!

Humortje!

Vandaar waarschijnlijk je avatar

(verwijderd) schreef:

Vandaar waarschijnlijk je avatar

yep, inderdaad.

trouwens waarom beginnen we niet eens te praten over baby sewlyn? dat vond ik eigenlijk nog één van de leukste dingen in de film!

In Film > Spoilers > Braindead:

wat vinden jullie van baby sewlyn in braindead?