Genre: Drama / Misdaad
Met onder meer: Clint Eastwood, Bee Vang en Ahney Her
Releasedatum: 12 maart 2009
Bekijk via Prime Video
Plot Gran Torino
"Ever come across somebody you shouldn't have f#cked with?"
Walt Kowalski (Clint Eastwood), is een knorrige oorlogsveteraan en oud fabriekswerker die net zijn vrouw heeft verloren en geen goed contact heeft met zijn zoons. Ook zijn buren ziet hij amper. Ooit was het nog een goede buurt, maar nu wonen er voornamelijk Aziatische Hmong-immigranten om hem heen. En daar moet Walt helemaal niks van hebben. Door zijn ervaringen in de oorlog in Korea heeft hij een hekel aan Aziaten, maar eigenlijk aan zo'n beetje alle culturen. Hij wil het liefst met rust gelaten worden, door iedereen. Totdat op een nacht zijn prachtige auto, een Gran Torino, bijna wordt gestolen. De dader is zijn buurjongetje die dit deed onder druk van een lokale bende. Dit zet een serie gebeurtenissen in gang die het leven van Walt én zijn buren voorgoed zal veranderen...
Walt Kowalski
Steve Kowalski
Barber Martin
Tim Kennedy
dwid
Geweldige uitspraken, dat maakt de film al mooi
Gewoon leuk om naar te kijken,,,
Guines
Typische Eastwoord film! Traag, maar doeltreffend.
Soms cliché, maar wel mooi hoe zijn band ontwikkeld met zijn buren. Hier en daar voorspelbaar, maar veel maakt het niet uit in de film. Op het einde nog enigszins verrassend.
RapTile
Typische Eastwoord film! Traag, maar doeltreffend.
Ben het hier inderdaad mee eens.
Ik had van alles verwacht, maar niet dit
Het is een hele mooie film om naar te kijken al sik het zo mag zeggen.
Acteerwerk was soms aan de lage kant maar de rest van de film maakt dit goed.
SiD3Sp|N
Ben het eens met Filmkriebel, ondanks dat de film lang duurde vond ik het heel vreemd om te zien dat zo'n ouwe brompot nog kan veranderen. De ommeslag was nogal groot en niet realistisch.Eigenlijk was het moment dat hij echt omsloeg het moment dat die "spleetoog" z'n overbuurvrouw hielp met de boodschappen die uit haar auto vielen en voor je het weet zit hij daar op een feest z'n kanis vol te eten .
Vond het verhaal tergend langzaam gaan en totaal niet boeiend. Het type wat de oude Eastwood neerzette daarentegen vond ik sterk geacteerd maar dat werd zeker teniet gedaan door de acteerprestaties van die Toad gast. Neem dat stukje waar hij opgesloten werd in de kelder vlak voor het eind, als hij daar schreeuwend tegen de deur staat te brullen dat hij eruit wil . Vond ik een slecht stuk film, totaal niet realistisch.
Ik had echt het gevoel dat dit zo'n dertien in een dozijn film is. Net of je zo'n ouwe Charles Bronson film zit te kijken.
Ik kan nu nog precies vertellen waar Million Dollar Baby over ging maar dat ben ik volgend jaar met deze film allang weer vergeten.
2 sterren.
MovieFreakk
Superfilm van de oude meester ik hoop niet dat dit zijn laatste film is.
Gameface
2 sterren.
Helemaal met je eens.....echter na zoveel goede en slechte films in de loop van tijd, was het weer eens tijd voor een echte Charles Bronson film....nieuwe stijl...ik vind gewoon dat Clint Eastwood gewoon lekker mag doen waar hij zin aan heeft....en een te gekke auto dat in ieder geval.....good taste......4 sterren voor Eastwood ( Bronson) zijn werk....we zijn er mee opgegroeid....goed of fout...het zijn pioniers....
Leo Van Steen
Mooie film met een goed verhaal. Beetje langdradig soms maar toch de moeite waard om te zien. Typische Eastwood rol, goed gespeeld. Tegenspeler vond ik stukken minder maar niet echt storend. Onverwacht eind voor een Eastwood-film.
Clint wordt wel een dagje ouder, dit zou vlgs mij wel eens een van zijn laatste films kunnen zijn.
JDSsmetje
Bij dit filmpje moeten we het mopje, het hangt aan een deur en het schiet niet echt meer gebruiken. Erg goede film met Eastwood.
arna
Ik heb enorm genoten van deze topfilm. Wat is Clint Eastwood toch een geweldige acteur. De dialogen zijn sterk en zeer humoristisch!! Het einde -was inderdaad- heel verrassend. Kortom... een aanrader...5**..!!
wendyvortex
Acteur Eastwood maakt hier meer indruk dan regisseur Eastwood.
Prachtige rol als oude conservatieve brompot.
Verhaal is dan weer wat te simplistisch en schijnbaar vooral gemaakt om de dames en heren van de Academy te plezieren.
Genietbaar, maar geen echte Eastwood-klassieker.
Ajax&Filmfreak
Dat een oude man zo cool kan zijn, clint is the man! echt een topfilm de rol van Ahney Her is er een om verliefd op te worden, wat een wereldmeid!
ezra1971
Topfilm, en dat bewijst maar weer eens dat er maar weinig mensen zijn als Eastwood. Geniale film, met een prachtige opbouw naar een tragische climax. Ontroerend, maatschappijkritisch en spannend.
FlyLo
Eén langerekte bron van ergernis.
Maar eerst het positieve: Clint Eastwood levert een erg mooie acteerprestatie af.
Al de rest, bah.
De dialogen tussen Clint en de buren trekken op niks, met als dieptepunt die tussen het buurmeisje en Clint. Zelden zo'n ongeloofwaardige dialogen gehoord, het lijkt wel een schoolproject van 12 jarigen. Plaatsvervangende schaamte voor de debiel die dit heeft geschreven. De scheldscènes kwamen al even ongeloofwaardig over.
En dan die bendes, als het een echte bende was, lag Clint al na de eerste kennismaking onder de zoden. En waarom vallen ze in godsnaam hun eigen familie aan? Zoiets gebeurt dus echt nooit, vooral omdat Clint degene was die die dikzak een pak rammel gaf. Nog zoiets belachelijk trouwens, opa kan nauwelijks rechtop lopen maar kan een jonge volwassene zomaar in elkaar slaan?
Tijdens de film kon zelfs mijn dikke teen 9/10 gebeurtenissen voorspellen. Het einde moet 'tragisch' zijn, ik vond het allemaal nogal belachelijk overkomen.
Zowat iedereen acteert barslecht, buiten Clint. Het verhaal is erg magertjes uitgewerkt: gewoon een hoop karikaturale stereotiepen die bij elkaar worden geplakt.
Tenslotte nog de familie, die is ook te belachelijk voor woorden, zeker dat meisje. Op het einde blijft ze met een domme grijns die notaris aankijken, ook al is het al lang duidelijk dat zij die auto niet gaat krijgen. Hij zegt immers: 'I'd like to leave my 1972 Gran Torino to... my friend...'. Denkt dat wicht nu echt dat opa haar 'zijn vriend' ging noemen?
En dan ben ik waarschijnlijk nog een heel aantal minpunten vergeten.
edit: ja die wigger ongeveer halverwege de film ben ik nog vergeten. Lopen er echt zo mensen rond in Amerika? Ik betwijfel het toch.
Tharoy
Een actiefilm? Dan zijn die mensen wel heel weinig gewend, afgezien van een paar scènes was de nadruk totaal niet gericht op de actie.
Killerbert
mooie film met een goed verhaal
het verhaal zit goed in elkaar alleen is het einde wat te voorspellen
een mooi stukje was ook nog: 'I'd like to leave my 1972 Gran Torino to... my friend
JDSsmetje
Weet ik wel , daarom vernoemde ik het even.
JDSsmetje
Wanneer komt deze film in de top 250. Als hij zijn score blijft behouden tenminste.
Zoals bij de lijst staat: 2 jaar na de premiere. Dus op 24 oktober 2010.
Henkebart
Echt gaaf deze! Heel subtiel en rustig gespeeld door Clint.
"Get off my property!"
girl-89
op het begin dacht ik waar ben ik aan begonnen.. maar dat werd helemaal anders toen je er helemaal in zat.
geweldige film!
loving clint eastwood!
Raynay
De jaren vergaan en Clint doet er steeds weer een schepje bij op. Mooie film en goede ontwikkeling van het verhaal.
Tegenstellingen in het leven worden mooi weergegeven. Met wie heb je een band...
M.Goodkat
We all love Clint Eastwood.
De oude knor heeft het nog steeds voor mekaar gekregen en mij een film aflevert waarvan ik overdonderd ben.
Film begint traag op gang maar schiet doeltreffend, Clint Eastwood acteert nog steeds fenomenaal gelijk vroeger.
Verder geen slechte woorden ervoor, gewoon een aanrader voor iedereen, jong en oud
4,5/5
Tomato
Ik vond het verhaal wat magertjes, tenminste gewoon een beetje simpel, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de norse en natuurlijk uitstekend acterende Eastwood. Onderhoudende film die lekker wegkijkt maar geen echte hoogvlieger...
sinterklaas
Het plot is al erg interesant. Clint is toch wel de meester in het verzinnen van erg mooie en uitgebreide verhalen.
Blieske
Vanavond gezien en mijn eerlijkheid gebied me te zeggen dat deze film me echt zwaar is tegengevallen. Echt een gehypte film die de verwachtingen niet heeft waargemaakt. Het verhaal (plot) bood op zich wel perspectief, maar de acteerprestaties waren erg matig (vooral van de Chinezen/Koreanen en in mindere mate ook van Clint zelf). Jammer!
Jasper72
Kan er niks anders van maken dat Clint ultracool is in deze film. Voor een man van zijn leeftijd. Ongelofelijk. Verder gewoon natuurlijk een erg goede film waarbij niks op aan te merken is.
sandokan-veld
Voor het eerst in vier jaar neemt Eastwood in Grand Torino weer eens een hoofdrol op zich. Het is te begrijpen dat de man die Josey Wales, The man with no name, etc. gestalte gaf, zich aangetrokken voelde tot dit karakter, want deze film is in feite een moderne western. Weliswaar zijn er nergens paarden, colts of dronken Mexicanen te bekennen, maar wel speelt het verhaal zich af in een plaatsje waar het gespuis het voor het zeggen heeft, terwijl de onschuldige burgers lijden, totdat één man dapper genoeg is 'to make a stand'.
Het plaatsje is in dit geval een buitenwijk in het moderne Amerika, en de eenzame strijder van dienst heet Walt Kowalski (Eastwood), een verbitterde, mopperende oude Korea-veteraan die, als de film begint, net zijn vrouw heeft verloren. Met zijn twee zoons en vier kleinkinderen heeft hij een moeizaam contact, zijn labrador is zijn enige echte vriend. Met lede ogen kijkt Kowalski toe hoe zijn nette buurt steeds meer verandert in een multicultureel getto waar jeugdbendes de dienst uitmaken op straat en de buren rare aziatische feestjes houden ('damn barbarians', mompelt de niet bepaald verlichte Kowalski).
Als hij min of meer tegen wil en dank betrokken raakt in een conflict van zijn Hmong-buren met een verwante bende (Hmong = een Aziatisch volk uit de regio van Laos, weer wat geleerd), wordt hij, nog meer tegen wil en dank, door de Aziaten vereerd als een lokale held. De scenes waarin de grommende Kowalski de vrouwen probeert te verjagen die zijn veranda bedelven onder bloemen en lekker eten zijn erg grappig. Zijn Hmong-buren zoeken toenadering, en uiteindelijk moet Kowalski zuchtend toegeven dat de met zichzelf worstelende Hmong-gemeenschap beter de Amerikaanse droom belichaamt, en meer sympathie bij hem opwekt, dan zijn eigen verwende nageslacht dat doet. Het komt zelfs zover dat hij zijn verlegen buurjongen Thao (Bee Vang) onder zijn hoede neemt, en deze probeert op het rechte pad te houden. Maar de schurken laten dit natuurlijk niet zomaar over hun kant gaan.
Enzovoorts tot aan de dramatische ontknoping, die misschien niet helemaal geloofwaardig is, maar wel mooi verzonnen en emotioneel bevredigend. Ook aan het begin van de film lijken de scriptschrijvers zich even te verslikken in hun haast om zo snel mogelijk het karakter Kowalski neer te zetten en het verhaal snel op gang te brengen. Ook is het waar dat vooral het spel van Eastwood deze film draagt, en het acteren van de bijrolspelers daar vaak (ver) bij achter blijft.
Maar Eastwood is dan ook in staat een film als deze te dragen, en verder zijn er genoeg mooie en grappige momenten om van te genieten.Het verhaal is sympathiek is en wordt verteld met een lekker tempo. Eastwood als bejaarde cowboy in de multiculturele moderne wijken van Amerika is bovendien een geweldig idee. Op de beste momenten bezorgde de film me een zelfde soort opwinding die ik voelde toen hij slim twee families tegen elkaar uitspeelde in A Fistfull of Dollars, en soortgelijke klassieke Clint-momenten. Dat de film ook een aantal relevante onderwerpen ter sprake brengt (immigratie, generatieconflicten), zonder er een pamflet van te maken is een bonus.
Een zeer ruime voldoende.
Chucky92
Vandaag gekocht, kan niet wachten om hem vanavond te zien. Clint is toch een van mijn favo. acteurs. En waar de film over gaat spreekt me gewoon erg aan.:P

Geprezen film 'Gran Torino' van Clint Eastwood is nu te streamen op Amazon Prime Video

Vijf topfilms waarin de regisseur ook de hoofdrolspeler is

The Green Mile
Fantasy / Drama, 1999