Genre: Drama / Misdaad
Met onder meer: Clint Eastwood, Bee Vang en Ahney Her
Releasedatum: 12 maart 2009
Bekijk via Prime Video
Plot Gran Torino
"Ever come across somebody you shouldn't have f#cked with?"
Walt Kowalski (Clint Eastwood), is een knorrige oorlogsveteraan en oud fabriekswerker die net zijn vrouw heeft verloren en geen goed contact heeft met zijn zoons. Ook zijn buren ziet hij amper. Ooit was het nog een goede buurt, maar nu wonen er voornamelijk Aziatische Hmong-immigranten om hem heen. En daar moet Walt helemaal niks van hebben. Door zijn ervaringen in de oorlog in Korea heeft hij een hekel aan Aziaten, maar eigenlijk aan zo'n beetje alle culturen. Hij wil het liefst met rust gelaten worden, door iedereen. Totdat op een nacht zijn prachtige auto, een Gran Torino, bijna wordt gestolen. De dader is zijn buurjongetje die dit deed onder druk van een lokale bende. Dit zet een serie gebeurtenissen in gang die het leven van Walt én zijn buren voorgoed zal veranderen...
Walt Kowalski
Steve Kowalski
Barber Martin
Tim Kennedy
LEIDENAAR187
Clint zijn oorlogs tweeluik is het laatste wat ik van de man gezien heb en stelde me helaas niet bepaald tevreden. Met Gran Torino slaat de opa van gewapend beton keihard terug... Clint is terug van weggeweest en levert op 78 jarige leeftijd een juweeltje van een film af, bewonderenswaardig is dat.
Gran Torino heeft nog het meeste weg van een kruisbestuiving tussen een gepensioneerde Dirty Harry en een As Good as it Gets in een vervallen Amerikaanse Midwest achterbuurt. Elementen die al zeker vaker en eerder zijn opgedoken in films maar op een (h)eerlijke en overtuigende manier gebracht worden door Clint Eastwood. Het is dan ook echt de man zelf die de show steelt (nou ja en zijn kapper dan
geweldige dialogen tussen die twee) als norse, eigenwijze bejaarde. Iemand die al zijn hele leven allerlei zaken opkropt en die nog steeds met een onverwerkt oorlogstrauma zit. Niet het type waar het prettig mee samen leven is lijkt me zo. Opvallend trouwens dat hij hier vaak van racisme beschuldigt wordt, hij voldoet daar toch echt niet aan. Ja hij moppert op buitenlanders maar dat is meer zijn stoere en onkwetsbare houding, de buitenkant eigenlijk. De film verteldt het verhaal over hoe langzaam de dooi intreedt in de koude oorlog tussen Walt Kowalski en zijn Hmong buren (Ja, die kunnen inderdaad lekker koken). Vooral in het eerste gedeelte van de film is er genoeg te genieten van de wat cynische en zwarte humor van Eastwood. Geloof zelfs niet dat ik hem eerder op zulk komisch talent heb kunnen betrappen.
In de tweede helft neemt de film een wat meer dramatische wending en lijkt het geheel ook bijna een soort van persoonlijk afscheid te worden van Eastwood aan zijn acteercarrière. geheel volgens plan gaat Walt nog eens naar de kapper, neemt de biecht af (mooie scene overigens, vooral omdat het zo'n anti-climax is) en laat zichzelf een maatpak aanmeten. Uiteindelijk sterft Dirty Harry, ongewapend op een gazon in een buitenwijk, doorzeeft door tientallen kogels in de wetenschap dat dit het enige juiste is. "I finish things" is zijn lijfspreuk... Kowalski is niet het type wat gaat wegkwijnen aan een ernstige ziekte nog is hij de man om in een bejaardentehuis te worden weggestopt. Wanneer hij op het laatst in de kerk in zijn kist ligt lijkt Eastwood dan ook symbolisch te willen zeggen het is mooi geweest zo met mijn acteercarrière.
De film is dan misschien ook wel een min of meer terechte one-man show. Van de bijrollen waren de al eerder genoemde kapper en de priester zeker goed te pruimen. Jammer dat Eastwood niet met wat meer zorg zijn Hmong buren heeft uitgezocht, dat acteren was toch niet altijd van het gewenste niveau. Klein smetje op een verder prima film.
En hoewel Clint Eastwood wellicht hierna stopt met acteren weten we dat zijn ster altijd zal blijven stralen. Het kloppend hart van The Stranger, The Man with No Name, Blondie of Inspecter Callahan is als de spinnende motor van een goeie ouwe, blinkende Ford Torino '72. Built to last!
Amen,ik had dit zelf kunnen schrijven,ben het er 100% mee eens.
Ik heb echt met m'n vriendin af en toe in een scheur gelegen om Clint's opmerkinge,deze rol had alleen hij kunnen spelen.
Ook die scene met die 3 negers die z'n buurmeisje en die wigger lastig vallen is hilarisch,ook dat pistooltje die die met z'n hand maakt en dan vuurt,hahaha,prachtig...
Ik heb me zwaar zitten irriteren aan die toad,wat een miscast,heb de laatste 2 jaar maar 2 echte acteurs gezien die gewoon niet horen te acteren,dat meisje uit transporter 3,en deze toad,wat een irritant ventje.
Toen die binnen kwam op het laatst bij Clint en boos was en naar die gasten toe wou zag je totaal geen woede in zijn uitdrukking,nog steeds die suffe uitdrukking alsof die geen zin had in het maken van deze film....
Vond het einde verrassend,maar realistisch.
Ik verwachtte dat Clint ze allemaal ging afknallen,maar nee,hij word volgepompt met lood,schrok wel ff,wist dat die dood zou gaan,maar niet op deze manier.
Maar achteraf is het einde realistischer,hoewel ik graag die gastjes had zien sterven en kreperen..
Vond die gastjes trouwens echt overkomen als mietjes,hadden ze geen stoerdere gasten kunnen casten?
Als die pikkies om mij heen staan zoals om toad ram ik hun hoofden eraf,zonder die pistooljes waren het helemaal sukkels,zagen eruit hoe kneuzen van de klas er normaal uit zien
Als de bijrollen beter gespeeld werden,en dan doel ik vooral op toa,dan had ik een 5 gegeven,echt heerlijke film.
Noud
Een voorspelbare film, die langzaam op gang komt..
Die volgestouwd zit met zoete en sentimentele momenten.
Clint mag dan een goede acteur zijn, maar na een tijd begon ik aan zijn personage behoorlijke te ergeren. Dat gebrom en constant gescheld en mensen af kraken. Kon voor mij minder zijn. Af en toe kwam er een grappige foute scheld one-liner uit
Ik lees van veel mensen die met elkaar eens zijn dat Tao een rechtstreekse misplaatste acteur is. Dus had Clint toch wel een beetje gelijk dat hij een watje, doetje, mietje is en zich misschien beter op het fixen van huizen kan richten.
Dat het Clints zijn laatste films kan zijn, vind ik wel een mooi gegeven. Zijn laatste ode aan one-liners en de karakteristieke trekjes, zal dit zijn laatste film van zijn carrier zijn.
sHone
gemiddelde film met een slechte cast waarbij alleen Clint boven de rest uitstijgt. Vooral aan het acteerwerk heb ik me zo geërgerd dat het het realiteitsgevoel geheel uit de film haalde.Vooral daar waar Walt en Tao de koelkast uit de kelder halen. Of waar Toa door Walt wordt opgesloten is het huilen met de pet op.
terwijl die laatste scene een schitterende afspiegeling vormt met de biecht, Wat Walt echt dwars zit zegt hij niet tegen de pater/dominee (weet ikveel). maar tegen Tao met hetzelfde soort raster ertussen! Dat soort stukjes samen met de heerlijke scenes tussen de kapper en Walt maken de film goed kijkbaar.
3,5 en dan mats ik 'm
Noud
...Ligt het wel aan de slechte acteerprestatie van Tao of kan het zo zijn, dat hij simpelweg van een cultuur komt, waarin (wordt ook al eens in de film gezegd) mensen niet snel hum emotie tonen en daardoor de emoties zo kut overkomen.
En ik neem aan dat Clint Eastwood na het zien van al deze fragmenten met Tao , dat hij wel achter zijn oren krabt en de scene opnieuw laat spelen.
Dogie Hogan
Waarom is deze film uit bijna alle bioscopen nu al weer verdwenen?
LEIDENAAR187
Waarom is deze film uit bijna alle bioscopen nu al weer verdwenen?
Tja misschien als bezoekers aantallen tegenvallen?
Ik wou naar watchmen vorige week en die was er ook al uit....
GRBB
Waarschijnlijk ga ik hiermee bakken kritiek krijgen, maar ik vond de film echt niks. Telkens de brommende Clint Eastwood (terwijl hij een belachelijk gebaartje maakt met zijn vinger) gromt van "Get off my property", dacht ik: naar wat ben ik aan het kijken. En hij zei het veel. Voor de rest trok het op niks.
krabat
Helemaal mee eens. Ongeloofwaardig, voorspelbaar, niet origineel en naarmate het einde in zicht komt zelfs irritant. De term b-film kwam ook nog even in mij op, maar dat gaat te ver voor een film door en met Clint...
Een goed voorbeeld, waarop bovenstaansde is gebaseerd, is de "lokale bende". In één van de eerste confrontaties tussen Walt en de bende krijgt de bende door Walt de les gelezen. Ze weten niet waar ze moeten kijken als de oude man met krachttermen staat te gooien. En waarempel, op het einde presenteert een keiharde bende zich, bewapend met automatische geweren. Een transformatie die totaal niet past in de setting waar de film zich zou moeten afspelen.
LEIDENAAR187
Hoezo bakken kritiek,smaken verschillen toch?
Vond zelf grommende Clint juist fantastisch!
film_kaza
Soundtrack is een uiterst machtig wapen voor films en games. Dikke pluspunten kun je ermee verdienen en sfeeren kun je ermee creëren.
Clint Eastwood weet met stilte die bijna de gehele film duurd toch een erg sfeervolle film te maken met een steengoeie character ontwikkeling. Ik heb veel gelachen en de film boeid elke seconden. Goeie acteerprestaties en een aardig verhaal.
Het einde was verassend. Je zou verwachten dat Eastwood weer de cowboy ging uithangen en ze overhoop zou knallen. Maar zich offeren zodat de chinese gang de gevangenis inmoet voor het doodschieten van een onbewapende man was iets heel anders.
Chiller1
Vond hem echt wel goed, goeie humor in en zeker geen overdreven toestanden.
Clint Eastwood speelt zalig, die jongen Tao veel minder
Het einde was aangenaam verrassend goed.
Aanradertje
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
De logo's van Warner Bros. vervaagden en een kerk verscheen in beeld. Dit beeld werd onmiddellijk gevolgd door een shot van die ouwe brompot waar we de hele film van kunnen genieten. Een rol als deze staat Clint Eastwood natuurlijk op het lijf geschreven. 'Gran Torino' is een film vol racistische opmerkingen en vol chagrijnig gebrom. Maar dat is juist wat de film zo grappig maakt. Meerdere malen heb ik gelachen wanneer Walt (Eastwood) weer eens een woedend gebrom uitslaakt, met als toppunt de scènes bij de kapper
Maar deze film is niet alleen gelach om Eastwoods racistisch gemopper, maar er zitten ook een aantal intense scènes in. Je voelde echt mee met de personages toen het Hmong meisje Sue (Ahney Her) verminkt het huis binnenstapte. Het mooiste van de hele film was nog wel Walts plannetje, zoals ik het maar even noem. Walt zorgt dat er genoeg getuigen zijn wanneer hij vermoord word door de Hmong (Humong
) bende en helpt zo de familie, doordat de bende werd opgepakt. Ergens raakte me dit toch wel.
Wat ik ook goed vond aan deze film (en volgens mij is dat hier al vaker gezegd) is de karakterontwikkeling van Walt. Wanneer hij zijn nieuwe buren krijgt, zit hij eerst in zichzelf te mopperen over deze "spleetogen" terwijl hij uiteindelijk meer van zijn Vietnamese buren houd dan van zijn familie.
'Gran Torino' is een film boordevol (harde) humor, met een aantal intense scènes. Walt maakte een mooie karakterontwikkeling, en het einde vond ik wel ontroerend. Ik twijfel sterk tussen de 4,0 en de 4,5. Voorlopig een 4,0, maar wie weet verhoog ik mijn stem bij herziening.
4,0 sterren.
Roel B
Hele mooie film, eigenlijk 4,5 sterren, maar de slechte cast van de buurjongen en het buurmeisje leveren een halve ster aftrek op. Voordeel is wel dat de acteerprestatie van Clint Eastwood daardoor NOG beter lijkt. Het einde vond ik ook heel goed. Maar vooral de hylarische grumpy-old-man scenes door de hele film maakten het naast een aangrijpend drama ook een hele grappige film!
Masterkeeltie
Het is een vietnamese..
animalkrullie
Ik heb heerlijk genoten van Clint Eastwood als mopperende bejaarde.
Zijn relatie met zijn eigen familie die schrijnend is en de langzame smelting jegens buitenlanders.
De bijrollen zijn idd niet echt goed gekozen, maar het draait om Eastwood en dat is in deze ook heel vermakelijk!
JacoBaco
Deze film komt toch goed uit de verf. Na het zien van de trailer dacht ik nee, dit is niets voor mij.
Clint met een geforceerde stem en een misdaad / drama verhaaltje wat weinig om het lijf lijkt te hebben. Ik heb in mijn leven misschien 2 Clint Eastwood films gezien, dus ben sowieso niet echt een liefhebber.
In deze film is het een ouwe zeikerd waaraan je je normaal gesproken aan zal gaan ergeren. Maar Clint doet het (weer) precies goed. Zijn woordkeus is subliem en de interactie tussen hem en de Hmong-immigranten is vaak grappig. Uiteindelijk leef je toch mee met zo'n ouwe zeur als hem.
De ontwikkelingen pakken goed uit tussen hem en de familie. Maar ook met Thao Vang Lor die een beetje afzonderd is van de rest.
Wederom ook goede interactie tussen Walt en de lokale gangsters daar.
Want die zorgen voor de nodige narigheid.
Op een gegeven moment wordt hij wel een beetje een soort van vriendelijk en dan verlang je eigenlijk weer naar zijn gezeik. Het is geloof ik een soort mix van alle personages die hij de afgelopen 50 jaar heeft gespeeld en naar mijn idee werkt het!
Ik heb er van genoten
pmeester
Zware tegenvaller. Het werd nergens echt grappig of spannend en was vooral voorspelbaar. Clint speelt een bejaarde versie van Dirty Harry.
Goldenskull
Vooral het eerste deel is sterk met af en toe hilarische momenten. Het verhaal is standaard met een berg cliché gebeurtenissen, vooral richting het einde. Wel één van de betere Eastwoods, al zegt dat dan weer niet zoveel. Eastwood zet hier wel een geweldig personage neer en de dialogen zijn bij vlagen sterk.
Soms vermakelijk, maar verre van briljant. Clint is een te grote moraaltjes liefhebber en die dominee figuur was niet alleen belachelijk slecht geacteerd, maar ook irritant en zwaar overbodig.
V
Jammer dat Eastwood met zo'n mager uitgevoerde film afscheid neemt als acteur.
Gran Torino is niet alleen een terugblik op het levensverhaal van hoofdpersoon Walt Kowalski, maar in zekere zin een terugblik op én afsluiting van het karakter waar Eastwood het meest mee verbonden is: "Dirty" Harry Callahan.
De film zit vol met oneliners en dialogen die als een natuurlijk vervolg klinken op de uitspraken uit de Dirty Harry films. Vooral de volgende uitspraak van Kowalski deed de tijd zomaar 35 jaar terugspringen: Ever notice how you come across somebody once in a while you shouldn't have fucked with? That's me. . Dirty Harry all over

In Gran Torino laat Eastwood het recht nog eenmaal zegevieren volgens zijn bekende stelregel; Geen woorden, maar daden. Dit keer doet hij dat, door ondanks zijn persoonlijke (racistische) vooroordelen, zijn Aziatische buren in bescherming te nemen tegen een lokale 'gang'.
Tegelijkertijd voert hij een woordenstrijd met de jonge onervaren buurtpriester die hem voortdurend confronteert met 'lastige' levensvragen. De priester probeert voortdurend Kowalski te bewegen ter biecht te gaan om vergeving voor zijn zonden te vragen.
Deze twee verhaallijnen lopen gaandeweg steeds meer in elkaar over. Kowalski ziet in het beschermen van zijn Aziatische buren een mogelijkheid om boete te doen voor fouten die hij heeft gemaakt tijdens zijn periode in de Koreaanse oorlog.
En hier begint de film serieus problemen te krijgen. De cliches en stereotypes worden zo zwaar aangezet dat de film naar een karikatuur lijkt af te drijven. En in de finale - Kowalski offert geweldloos zijn leven en sterft met de armen uitgestrekt als een Jezus-figuur aan het kruis - schiet de film dan ook zwaar over de rand.
Eastwood is een genot om naar te kijken, en zelfs op zijn leeftijd een totaal intimiderende persoonlijkheid. Hij is kwaad, verbitterd, cynisch, onstuitbaar en humoristisch. De scenes in de kapperszaak zijn werkelijk fenomenaal .
Helaas kan dat niet van de overige acteurs gezegd worden. Met name de Aziatische acteurs vallen zwaar door de mand. Eastwood's op zich dappere besluit om uitsluitend met onervaren amateurs te spelen pakt wat dat betreft volledig verkeerd uit. Vooral Bee Vang in de cruciale rol van buurjongen Thao bakt er helemaal niets van.
Al met al een dubbel gevoel. Eastwood zelf glorieert nog één keer in een verder niet al te beste film. Enkel op basis van zijn optreden dan ook 5/10
(Overigens is dit de negende(!) film waarin Eastwood zingt...)
Et voila, zie hier mijn mening. Bedankt voor het perfect verwoorden! 2*
Diego23
Meesterlijke film, een goede dramafilm over de achterbuurten in de V.S. Eastwood zet een goede rol neer als ijzervreter die langzaam ontdooit. De grote hoeveelheid drama wordt goed afgewisseld met een dosis humor!
wibro
Was ik nogal behoorlijk teleurgesteld toen ik op 28 april j.l. "High Plains Drifter" van Eastwood gezien had, met deze film "Gran Torino" levert Clint Eastwood toch uitstekend werk af.
De cultuurverschillen tussen blanken en Aziatische immigranten werden door Eastwood op een geweldige manier onder de loep genomen. Moest Walt in eerste instantie niets hebben van die Aziaten, mede door Sue (Ahney Her)draaide Walt toch helemaal bij.
Hoewel op het acteren van de Aziatische buren wel het een en ander viel aan te merken, vond ik het acteren van Ahney Ser toch zonder meer zeer hartverwarmend. Mijn sympathie ging ook geheel uit naar deze persoon.
De manier hoe Walt afrekende met de Mhong bende vond ik zelfs zeer verrassend en absoluut niet voorspelbaar. Volgens mij heeft het dramatische einde van Walt in deze film ook iets symbolisch. Clint Eastwood wilde hiermee aantonen dat deze film ook definitief zijn laatste film was als acteur.
Voor mij heeft Clint Eastwood met deze film toch zonder meer een van zijn betere films gemaakt, mede door het ijzersterke script en ook door het acteren van Clint Eastwood zelf wiens humor voor mij zeer aanstekelijk werkte.
Dutchmeister
Net weer herkeken en ook voor de 2e keer is het gewoon een enorm sterke film. Eastwood levert gewoon een prachtwerk af! De dialogen die er plaatsvinden kan ik iedere keer weer om lachen en ook de manier waarop hij praat tegen de chinezen is heerlijk. Acteren van Eastwood is ook zeer sterk, vooral als hij met zijn hand een geweer imiteert. De scene dat hij de 3 zwarte mensen van dat meisje afhaalt is gewoon erg realistisch neergezet en toch ook weer heel grappig..
Ik zet hem toch maar in mijn top-10!
Tomtommer
Deze film is een prachtfilm: zowel om te bekijken - als aan de herinnering die ik eraan zal overhouden. Nog geen drie uur na het bekijken van deze film in de cinema mocht ik met mijn vrouw 'zazandje' naar het bevallingskwartier. Haar water was gebroken... en wat later is onze eerste spruit geboren: een 'stevig bazeke'!
Gefeliciteerd!
finalman
En je noemde het kind Walt zeker?
Hectometersnor
Wist eigenlijk niet wat ik moest verwachten van deze film. Achteraf heeft de film mij verrast in positieve zin. Goede prestatie van Eastwood die zonder ondertitels echt gewoon onverstaanbaar is overigens. Ondanks dat zijn character wat cliché matig aandoet (rest van de cast ook wel) is het niet echt storend. Film kijkt goed weg en heeft een mooie en rustige opbouw. Einde is onverwachts en zeer mooi, vooral omdat je toch wel iets anders verwacht bij Eastwood.
lucdecoster
Mooi komisch drama van mijn favoriet Clint Eastwood. Hier speelde hij een racistische rol die perfect was. Ik zal hem echt missen als dit zijn laatste film was als acteur. Het einde was verrassend. Ik heb nog nooit een film gezien waarin hij stierf, ik was echt geschrokken en ik denk ook de meeste mensen in de bioscoop.
jorisker
Net gezien. Briljant film. Sterk einde, mooie dialogen. Echt gewoon teveel goede dingen om op te noemen. De stem van Clint is aan de ene kant prachtig maar aan de andere kant kan het ook wat irritant worden. Voor mij echt een verassing! Een dik verdiende 4,5
Jiv
Voorspelbare film... vrijwel geen muziek in de film zelf, wat een dodelijk sfeer teweeg brengt. Verhaal is dom... ik kon me niet inleven in de hoofdpersoon en dat gebeurd zelde... Simpelweg een k-film. Daar zullen mensen het wel niet mee eens zijn. Maar de meerderheid vind het volgens mij allemaal wel prima want alles van Clint is toch wel goed... nou dikke neus.

Geprezen film 'Gran Torino' van Clint Eastwood is nu te streamen op Amazon Prime Video

Vijf topfilms waarin de regisseur ook de hoofdrolspeler is

The Green Mile
Fantasy / Drama, 1999