Genre: Avontuur / Komedie
Geregisseerd door: Terry Gilliam
Met onder meer: John Neville, Eric Idle en Sarah Polley
Releasedatum: 1 september 1989
Plot The Adventures of Baron Munchausen
"Remarkable. Unbelievable. Impossible. And true."
Het fantastische verhaal van een 18e eeuwse aristocraat, zijn getalenteerde vertrouwelingen en een klein meisje. Zij doen een poging om een stad te redden die ingenomen dreigt te worden door de Turken. Ze worden opgeslokt door een zeemonster, maken een tocht naar de maan, doen een dansje met Venus en ontsnappen aan Magere Hein. Dit zijn slechts enkele van de onwaarschijnlijke avonturen die ze beleven.
Hieronymus Karl Frederick Baron von Munchausen
Jeremy / Gustavus
Queen Ariadne / Violet
The Right Ordinary Horatio Jackson
Henry Salt
Met een leuke fantasie in de stijl van Never Ending Story. Leuke familiefilm die vooral visueel heel sterk is.
JP
Als je dit inderdaad als een familiefilm ziet, blijft het een fantastisch kijkavontuur in de trant van het vroegere "the storyteller" (nog meer mensen daar vroeger met veel plezier naar gekeken?). Als je het al te serieus neemt, ga je je echter snel irriteren. Niet doen dus & gewoon lekker meedeinen op het avontuurlijke verhaal en de schitterende visuele plaatjes.
(Dacht Sarah Polley al te herkennen in dat kleine meisje & MM bevestigt dit nu voor me)...
JP
Weet iemand hoe het nummer op het eind van de film heet & of dit ook door Michael Kamen gecomponeerd is? Volgens mij werd het ook tijdens de dansscene met Venus gebruikt... Mijn dank is groot!
(Neo?!)
film_kaza
leuk. sprookjesfiguren in een avonturenfilm. ik vond deze film erg grappig.
Big_bazznizz
Dit is echt een film die ik toen ik klein was heel vaak heb gekeken. Echt geweldig fantasierijk!
neo
(Neo?!)
Die track van de dansscene heet ''Vulcan and Venus'' en is gecomponeerd door Kamen. Die heeft alles van Waltzen enzovoorts natuurlijk wel overgenomen van oude meesters, maar er zijn eigen draai aangegeven, naast zijn eigen originele werk. De andere helft zou ik niet kunnen beantwoorden. Zou ik wederom weer eens de film moeten zien en de score uitgaven nog eens luisteren. Zie ook de musicmeter link.
danuz
Erg jammer dat ik pas zo laat inschakelde toen ik hem vanmiddag op televisie tegen kwam. Wat ik er uit die luttele minuten uit kon halen is dat het een film is in de trant van zijn pre-The Fisher King periode. Veel absurde decors, wolk landschappen (Brazil anyone?), en een Monty Phyton gevoel voor humor.
Binnenkort eens in zijn totale lengte zien te bekijken, want dit soort 'kinderfilms' bevallen mij wel. Fantasierijk, een beetje goedkoop, kitscherig, maar daardoor des te plezanter.
veron35
Goede film, maar iets te wijnig humor. Goede en leuke bijrollen van Uma Thurman en Robbin Williams.
Pastichio Rocker
Er is hier nu een 2-Disc 20th Anniversary Edition van verschenen, vooralsnog alleen op Regio 1.
Boenga
Visueel prima werk, maar desalniettemin: behoorlijke tegenvaller.
Er is het boek: een mix van slapstick en droge humor.
En er is Gilliam & de gedachte aan Monty Python.
Terwijl de film nauwelijks grappig te noemen is.
Misschien gewoon (te) anders dan wat ik verwacht had...
Pastichio Rocker
Visueel prima werk, maar desalniettemin: behoorlijke tegenvaller.
Er is het boek: een mix van slapstick en droge humor.
En er is Gilliam & de gedachte aan Monty Python.
Terwijl de film nauwelijks grappig te noemen is.
Misschien gewoon (te) anders dan wat ik verwacht had...
Ja, logisch als je een Monty Python-film verwacht.
rogaar
Extreem goede verfilming van het originele verhaal met leuke details à la Gilliam.
4½*
Donkerwoud
Mijn favoriete kinderboekenverhaal verfilmd door een fantasievolle cineast. Een geslaagde combo.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
Fantastische verfilming! Deze film heeft mij geïnspireerd om het boek te lezen en het verhaal in deze film is gewoonweg fantastisch, de special effects zijn nu lachwekkend, maar in die tijdsgeest was dat ongeloofelijk revolutionair denk ik. De cast is ook zeer goed, met een aantal bekende gezichten erin(of toch mensen die ik al eens eerder op het witte doek zag). Het is wel niet altijd grappig en ik vind dat deze film toch ook wel bij het genre fantasy past. Verder kan ik er niet veel aan toevoegen denk ik. Een welverdiende 4, echt een pareltje deze film.
Bruno_6
Geweldig leuke film die wat mij betreft twee hoogtepunten kent: De openingsscène in het theater, die typisch Gilliam is (met het bewegende decor). Ook de scènes in de vulkaan, waarbij de baron danst met Venus (een zeer mooie Uma Thurman), is prachtig.
De visuele vondsten kunnen we natuurlijk verwachten bij Gilliam, maar ook het verhaal zelf zit goed ineen. Bovendien weet Gilliam een mooie boodchap mee te geven aan de kijker: Geef fantasie een kans.
Robi
Als kind kan ik me de verhalen van de Baron von Munchausen nog herinneren. Terry Gilliam is één van mijn favoriete regisseurs. Dus waarom het nou eigenlijk zo lang geduurd heeft voordat ik deze film ben gaan zien, weet ik eigenlijk niet.
Misschien had ik het voorgevoel dat ie me tegen zou gaan vallen.
En dat was inderdaad het geval. Het verhaal op zich is leuk, maar absoluut niet spannend of boeiend. Het is echter vooral de overdreven theatrale overweldiging van de beelden, die weliswaar kenmerkend zijn voor Gilliam, maar die hier tegen gaan werken.
Het is allemaal veel te veel van het goede en de film duurt ook te lang. Nee, deze film kan weer een tijd de kast in, voordat ik hem weer eens ga bekijken.
The Imaginarium Of Dr. Munchausen.
Want er zijn vele overeenkomsten met Ledger's laatste. En niet alleen qua thematiek. Niet dat het er verder toe doet overigens.
Dit is zeker niet Gilliam's sterkste. Toch is de film vermakelijk en onderhoudend genoeg. Ook dit sprookje is, zoals gebruikelijk bij de ex-Python, visueel verbluffend. Tegenwoordig misschien wat gedateerd qua SFX.
Het verhaaltje is leuk, maar kent ook wat saaie stukken. Wat vooral jammer is, is dat het avontuur heerst boven de humor. Het laatste is helaas ver te zoeken, op hier en daar een flauw grapje na.
Goed.
VanRippestein
Ik ben nu op de helft: gisteren was het eens tijd voor een flinke marathon om mijn dvd kijkachterstand in te halen. Dit was de laatste film van die dag. Al mijn huisgenoten keken mee, maar die moesten helaas bijna allemaal weer vroeg op, dus de film staat nu op de helft, met vanavond deel 2.
Tot nu toe (ik ben bij de grote vis) een erg leuke film. Time Bandits en Munchausen stonden al lang op mijn kijklijst, ik ben een behoorlijke Gilliam fan. Toch heb ik ze beiden uitgesteld omdat ik veel negateve reacties lees op de films. Tot nu toe ten onrechte. De decors en de onvoorspelbaarheid stelen de show. Maar ik snap dat als je een fijn uitgekiend sprookje verwacht je van een koude kermis kan thuiskomen. Het is een rommelig verhaal. Maar who needs story als je zo belachelijk goed bent in decors bouwen en settings bedenken? Gilliam doet waar hij goed in is.
Malli
In deze ode aan de fantasie (en afwijzing van het zuiver rationele denken) ben je in de wonderlijkste decors getuige van de nog wonderlijkere avonturen van Baron Von Münchhausen. Prachtig in beeld gebracht (ik schrok me een hoedje toen ik vaststelde dat de film toch al van 1988 dateerde, een feit waarop ik gewezen werd door de piepjonge en adembenemend mooie Uma Thurman), maar om volledig te kunnen blijven boeien, had deze prent wat korter gemogen.
Filmkriebel
Zowat alles stak mij tegen. Echt om van te huilen. Van Gilliam heb ik toch al beter gezien. Voor de leken : Munchausen bestond echt en was vooral gekend als leugenaar en fantast. Het verhaal dat hier verteld wordt is een weinig flatterende ophoping van zijn leugens. Gilliam neemt in de film het uitgangspunt aan dat al zijn woorden wel degelijk de waarheid zijn en gebruikt weliswaar mooie visuele trucs, maar verder vond ik de dialogen en de personages weinig leuk. Ik vond het geen moment grappig, wel kinderachtig en met als dieptepunt Robin Williams
Ook het absurde en nonsensicale van het verhaal spraken me niet aan.
Tegen mijn zin uitgekeken, al was het enkel om mijn ongenoegen te laten merken. Ik wil nog wel 1* geven voor de visuele uitwerking.
flaphead
na enkele bevallige Gilliam-films ook deze bekeken, maar wat een enorme teleurstelling. dit is gewoon een kinderfilm (op wat volwassen grapjes na), klaar. als ik deze film nou bij uitkomen had gezien, toen was ik 8, had ik hem wellicht geweldig gevonden. maar nu, nee.
het komedie-gehalte is erg schamel; weinig aanwezig en zo wel, dan vaak slechts genoeg voor een grijnsje. zoals het Gilliam beaamt is er weer meer als voldoende aandacht besteed aan het visuele werk. dat is dan ook prachtig bedoeld, helaas nu erg gedateerd. hoewel ik me er niet aan kan onttrekken dat het in '88 ook best beter kon (het plastic komt je tegemoet).
de insteek wat betreft de fantasie die boven de waarheid moet/mag staan is wellicht leuk op papier, maar sneeuwt op film compleet onder in de kinderlijkheid en wordt nooit een krachtige boodschap.
als kinderfilm vast heel aardig, als volwaardige film zeker niet, en zo beoordeel ik hem dan ook. jammer! toch ga ik de overige Gilliams nog wel bekijken...
mister blonde
Toch wel aardige herziening gehad. Gilliam kan veel beter en Gilliam in vorm is vuurwerk (Brazil, Twelve Monkeys, Fear and Loathing en Fisherking), maar een Gilliam minder in vorm is nog altijd amusant. Probleem is ergens wel dat het nogal chaotisch is. Op zich is Gilliam dat altijd wel een beetje en soms werkt het versterkend, maar hier zorgt het vooral voor onevenwichtigheid. Een fantasiefilm, waar er met veel humor allerlei avonturen worden beleefd, is per definitie interessant voor mij. Het jammere is dat nogal sketchmatig wordt. Het ene avontuur volgt in hoog tempo het voorgaande op en daarbij is lang niet alles even leuk. Dat gedoe op de maan bijvoorbeeld was strontvervelend en Williams was verschrikkelijk. De scènes er voorafgaand welke de toedracht verklaarden van de oorlog met de Turken, was erg amusant. Daarna zat het er een beetje tussenin, hoewel ik me prima vermaakt hebt, was het soms een klein beetje flauw.
Ik vind de decors van Gilliam altijd heel apart. Je ziet dat het allemaal nep is, maar toch blijf je er naar kijken. Het heeft iets sprookjesachtigs. Iets Eftelingachtigs, maar dan mooier en grotesker. Het acteren ligt in lijn met de gehele film (nogal wisselvallig dus). Neville was fantastisch en draagt de film. Idle was ook leuk, maar de rest van de cast kon er maar nauwelijks mee door. Gilliam is ook niet echt een acteursregisseur en hij moet het meer hebben van het (komisch) vermogen van de acteurs zelf heb ik het idee. Gelukkig had wel iedereen het aardig begrepen verder, maar de perken van veel bijrolacteurs komen pijnlijk aan bod.
3,5 sterren blijven staan. Typisch geval van een film die misschien beter had kunnen zijn, maar waarvan ik uiteindelijk toch blij ben dat ie zo is, als ie is.
...Williams was verschrikkelijk.
Wie is Williams ?
Boenga
Ik vind z'n naam niet terug op m'n dvd-hoesje, en dacht even dat er verwarring was met 'Hook'. Maar op IMDB zie ik Robin Williams inderdaad bij de cast staan. Ik kan me zijn personage niet herinneren - maar ik heb dan ook niet echt genoten van de film....
Hij was dat grote zwevende pratende hoofd. Ik weet niet meer hoe hij heette.
Edit: King of the Moon
Jimske
Schitterende fantasierijke film! Als kind heb ik deze gezien en is me al die tijd bij gebleven. Ik ben blij dat ik hem nu eindelijk nog eens gezien heb (was de titel kwijt na al die jaren). Echt een wegdroomdroom met leuke personages en prachtige omgevingen. Tijdloos 4*
Geno
Kosten noch moeite gespaard, zo lijkt me toch, maar helaas, er is niets aan. Dat ligt noch aan de acteurs, noch aan het verhaal, noch aan de beelden... Er wordt misschien te veel grappig gedaan, i.p.v. dat zich grappige situaties voordoen of er een leuke dialogen plaatshebben. Een hoop drukte en gedoe als doel, i.p.v. als middel. Ik word er ontzettend moe van. Wat een treurnis.
1.5 *
joolstein
Heerlijke herziening gehad van deze film. Vond het toen al wel een redelijke film en nu nog steeds. Het is wat chaotisch maar het ziet er allemaal zeer goed uit. Zeker voor een film waar toener de tijd nog weinig tot geen computers waren voor de special effects. Van de regisseur (Terry Gilliam) ben ik alleen veel meer gewend! Mijn all time favourit is Brazil maar ook fear and loathing in Las Vegas, brothers Grimm en Tideland zijn parels van films. Daarom 3 1/2 ster omdat Gilliam beter kan.

Beklemmend familiedrama ‘Drijfzand’ maakt indruk op kijkers van Videoland: 'Prachtig'

Dit is de trailer van de nieuwe Spielberg-film ‘Disclosure Day’ met Emily Blunt

Brazil
Fantasy / Sciencefiction, 1985

Awakenings
Biografie / Drama, 1990
maangebaseerd op boekmonsteronwerkelijkhot air balloonoorlogsatirebaronsteampunkcultfilmstory telling europeanroman mythology