Genre: Avontuur / Komedie
Geregisseerd door: Terry Gilliam
Met onder meer: John Neville, Eric Idle en Sarah Polley
Releasedatum: 1 september 1989
Plot The Adventures of Baron Munchausen
"Remarkable. Unbelievable. Impossible. And true."
Het fantastische verhaal van een 18e eeuwse aristocraat, zijn getalenteerde vertrouwelingen en een klein meisje. Zij doen een poging om een stad te redden die ingenomen dreigt te worden door de Turken. Ze worden opgeslokt door een zeemonster, maken een tocht naar de maan, doen een dansje met Venus en ontsnappen aan Magere Hein. Dit zijn slechts enkele van de onwaarschijnlijke avonturen die ze beleven.
Hieronymus Karl Frederick Baron von Munchausen
Queen Ariadne / Violet
The Right Ordinary Horatio Jackson
Henry Salt
lindastuurman
Klopt en bijna niemand weet dat Robin er een cameo in heeft
FisherKing

Iedereen die de film zag wel, lijkt me. Robin is namelijk nogal opvallend aan het schmieren...
narva77 (crew films)
Heeeeel lang geleden eens gezien. Jeugdsentiment...
lindastuurman
Heb je Robin niet herkend of vond je hem niet goed?!
Hij zit er echt in hoor....King of the Moon otewel Ray di Tutto (Ook op de payrol staat Robin onder de naam Ray di Tutto).
neo
de cast speelt erg leuk en er zitten wat leuke rolletjes in van oa. jonathan pryce, uma thurman en robin williams. ik vond de film stukken minder dan andere films van terry gilliam en ook qua humor stukken minder. 3 sterren
Leuke film, maar ik vond de humor van Gilliam in deze film soms een beetje over the top en erg flauw. Wel is weer te zien wat een rijke fantasie deze regisseur heeft en zijn rommellige manier van regisseren stoorde me nu veel minder dan in zijn eerdere films die ik zag. 3*
gimli f
Dat ik deze nooit gezien heb vroeger (waarschijnlijk toch wel eens, maar goed..)!
Erg leuk allemaal, die avonturen. Deze film ziet er goed uit, het heeft dan ook wel een flinke duit gekost geloof ik- zeker voor die tijd.
Bizarre verhalen en uitstekende settings. Echt iets voor mij dus. Kijken of die verhalen ook in boekvorm zijn uitgegeven (zal wel).
Dus: uitstekend vermaak!
Goodfella
De decors zijn -zoals we van Gilliam gewend zijn- weer prachtig, maar het verhaal vliegt van de hak op de tak en bovendien vond ik die rol van Williams zeer irritant (no offence).. Het is me ook gewoon iets teveel een kinderfilm, en die spreken me zelden echt aan. 2,5 *
ToNe
Zeer vermakelijk.
De Venus-scene van Thurman vond ik echt prachtig (gevonden en uitgevoerd)
zip
ik kan me vaag herinneren dat ik hem fantastisch vond (leuke karakters en mooi einde) ...
dit is jeugdsentiment, ik ben altijd al fan geweest van de Baron Von Münchhausen en zijn paard (hoe heette die nu weer? sneeuwvlokje ?) jammer genoeg is mijn boek jaren geleden spoorloos verdwenen
Jordy
Erg wisselend in kwaliteit allemaal. Erg leuke dingen, maar ook verschrikkelijk vervelende (wat kan Robin Williams toch ongelofelijk irritant zijn). Had allemaal iets minder kinderachtig gemogen, dat het komische fantasy is betekent nog niet dat je de film dan maar op kinderen hoeft te richten, wat mij betreft.
ThaMovieVoter
Lang geleden, maar een goede herinnering eraan.
4 sterren tot de tijd dat ik de eer heb de film weer eens te zien.
Dustyfan
Binnenkort kan en zal ik je het vertellen, heb de DVD net binnen
FisherKing
Onderschatte film.
Kun je wel zeggen ja. De belachelijke lage waardering hier en de opmerkingen dat ie op kinderen gericht zou zijn
Wat een fantastische visuele en vooral geniale raamvertellingen met een diepgang die zijn weerga niet kent. Zit wel erg verstopt moet ik toegeven.
De ULTIEME avonturenfilm naar mijn mening. Alles kan en mag en gebeurd ook. Het is pure Fantasy wat dat betreft. En dat alles in de setting van een oorlog tegen Sultans en verdwaasde 18e eeuwers. Dit is de "Brazil" van het verleden. Met veel sneren naar goden maar vooral uitstralend dat tijd een wonderlijk mechanisme is, dat hier veelvuldig voorkomt.
Ik roep dan ook vooral de Brazil-lovers op om de film te zien of herzien. Veel geniale scenes maar vooral de Michael Kamen soundtrack is briljant.
Moet toch tot de topjes behoren Neo ?
Anyway 4.5* En waar blijft de nieuwe Gilliam ?
The One Ring
Ik kan me vaag herrinneren dat ik op de basisschool een boek gelzen heb die ook zo heten, maar zeker weten doe ik het niet meer. Toen schoot die man ergens een erwt met een touwtje eraan naar een eens. Die eend at de erwt op, poepte 'm uit, waarna een andere eend de erwt op at, enzovoorts. Zo zaten al die eenden aan elkaar vast en nam hij ze zo te grazen. Vond ik toendertijd leuk, misschien nu nog. Daarom zou ik deze film wel eens willen zien. Misschien hebben dat boek en deze film wel niks met elkaar te maken. Het is in ieder geval van Gilliam en zijn films wil ik sowieso meer bekijken.
Dustyfan
Het verhaal dat je hier vertelt en deze film hebben helemaal niks met elkaar te maken. Behalve misschien dat het verhaal van deze film minstens zo maf is als het verhaal over die eend.
Ik wil deze film je dan ook van harte aanraden
The One Ring
Die Baron beleefde nog wel meer avonturen dan die ene die ik nu noemde. Het was, vooral voor een kinderboek, vrij dik. Die van de eenden was me alleen nog goed bijgebleven.
Maar de film ga ik zeker kijken als ik de kans krijg. Hopelijk is ie ergens te vinden. Ik hou wel van dit soort avonturenfilms.
The One Ring
Hij komt dinsdag op tv, kan ik 'm eindelijk zien. Ik las een stukje in de gids over deze film en ze noemde wat momenten op die me toch wel erg bekend voorkwamen. Ik weet nu vrijwel zeker dat ik als kind hiervan het boek gelezen heb. Dinsdag de bevestiging.
speedy23
Ik weet nu vrijwel zeker dat ik als kind hiervan het boek gelezen heb.
Wie niet...
Paulienneke
Ik heb hem zelfs in het Duits moeten lezen voor mijn eindexamen 2 jaar geleden! Maar als klein kind laten voorlezen door m'n ouders!
geweldig boek!
en ook geweldige film!
Purmerend
Ik vond hem tegenvallen, er zaten leuke stukjes in (o.a. met die muis en olifant) maar ook veel slaapverwekkende stukjes. 2*
ThaMovieVoter
Was wel te merken dat ik deze film jaren geleden had gezien, het was weer net alsof het de eerste keer was.
Maar nu ook weer vond ik het visueel een prachtige film, zeker in verhouding tot de tijd, en ook erg vermakelijk, idd zo nu en dan wat langdradige stukjes, zoals de scene met robin williams, die erg irritant acteerde. Mijn stem blijft echter onveranderd, fantastische film nog steeds.
Gizzmann
De film begon. Het was wel leuk, een theater waar ze de avonturen van Baron von Munchausen naspeelden. En dan komt ineens de echte Baron binnenlopen. Dat had ik niet echt verwacht en vanaf dat moment begon de gekkigheid.
Alleen helaas vond ik het niks.
Een erg onlogische opbouw waar erg vreemde dingen gebeurde in een hoog tempo. Toen de Baron vertelde dat de wereld tegenwoordig alleen maar logika wil en niet meer geeft om vreemde fantasierijke dingen begreep ik het al. Deze film wil gewoon zo raar en onvoorspelbaar mogelijk zijn door de logika aan de kant te schuiven. Hier en daar leuke vondsten en een figuur a la the Grimm Reaper alleen dan met vleugels dat er cool uit zag. 2.5*
Maar ja, deze film was ECHT onvoorspelbaar. Ik bleef kijken en op een gegeven moment zat ik er helemaal in. De vreemde avonturen en de leuke humor. Eric Idle in een leuke rol evenals eh... de man met de baard een het geweer (vervelend dat ik de naam niet weet). De film werd een heerlijk sprookje met misschien de boodschap dat de fantasie tegenwoordig ver te zoeken is in het hedendaagse leven. De tweede helft is een dikke 4 waard.
Een 3.5* als eidresultaat.
The One Ring
Geweldige film. De film wil inderdaad onlogisch doen. De boodschap is dan ook dat tegenwoordig verhalen altijd maar logisch moeten zijn en elk detail moet kloppen. Deze film gaat daar geweldig tegenin met als gevolg erg leuke stukken, die op een leuke visuele manier worden uitgebeeld. De film zit vol met prachtige decors die stikken van de leuke details, zoals een opvanghand onder het hakblok.
Tijdens de film kwamen veel momenten voor die ik vaag herkende, wat dus een bevestiging is dat ik hier vroeger een boek over gelezen heb. Ik herkende bijvoorbeeld het moment dat de Baron zichzelf aan zijn eigen haren zichzelf omhoog uit het water trekt.
Respect voor Gilliam dat hij zo een leuk sprookje zo goed weet te verfilmen. Weg met de logica, leve de baron!
Gizzmann
Ik heb dat van het rennen om een fles ergens naar toe te brengen ook gezien in 'Het vliegende schip' waarvan de orginele naam geloof ik is 'A boy and his flying ship' of 'The boy who wanted a flying ship' (ontzettend mooi gemaakt trouwens met best vette scenes, er zitten alleen vervelende liedjes in) Daar was het zo dat iemand die dus ook erg hard kon rennen met een flesje naar de bron ging en toen in slaap viel onder een boom waar ook iemand met grote oren hoorde dat hij lag te snurken en iemnd die goed kon schieten de appel uit de boom schoot zodat hij wakker werd.
Er bestaat ook een boek van het vliegende schip en nu wil ik weten, komt het uit het boek van baron Munchausen, het boek van het vliegende schip of de verfilmde versie van het vliegende schip? Of heeft het vliegende schip het hier van gejat?

Fans door het dolle heen met nieuwe beelden van 'The Super Mario Galaxy Movie'

Brazil
Fantasy / Sciencefiction, 1985

Awakenings
Biografie / Drama, 1990
maangebaseerd op boekmonsteronwerkelijkhot air balloonoorlogsatirebaronsteampunkcultfilmstory telling europeanroman mythology