• 9.369.485 stemmen

Drama / Mystery | 112 minuten

Genre: Drama / Mystery

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Oliver Parker

Met onder meer: Ben Barnes, Colin Firth en Fiona Shaw

Gesproken taal: Engels, Pools en Russisch

Plot Dorian Gray

"Forever Young. Forever Cursed."

Dorian Gray (Ben Barnes) is een knappe en ijdele jongeman. Basil Hallward, een bevriende schilder maakt een bijzonder portret van hem. Dit portret blijkt echter niet zomaar een portret en Dorian ontdekt dat het schilderij in zijn plaats ouder wordt. Vanaf dat moment draagt hij een mysterieus geheim met zich mee, dat niets of niemand zal ontdekken...

Dorian Gray

Alan Campbell

avatar van SSeagal

SSeagal

klinkt origineel, ben benieuwd

Origineel is wel het laatste wat ik Dorian Gray zou noemen.

avatar van Niels Alberts

Niels Alberts

Ja idd, niet echt origineel...ooit gehoord van The League of Extraordinary Gentleman?

Komt Dorian Gray ook in voor...

Een of ander oud Engels verhaal...

avatar van Querelle

Querelle

zucht

avatar van nummervlinder

nummervlinder

Niels Alberts schreef:

Komt Dorian Gray ook in voor...

Een of ander oud Engels verhaal...

Men zegt dan wel dat het niet origineel is, maar het is wel een vrij groot werk in de Engelse literatuur dat nog geen recente - grootschalige (wat toch te veronderstellen valt met namen als Colin Firth en Fiona Shaw) - verfilming heeft. In vergelijking met Pride & Prejudice (versie met Keira Knightley), Sense & Sensibility (versie met en door Emma Thompson), Emma (versie met Gwyneth Paltrow) enz. die dit wel allemaal hebben. Daarom toch wel interessant te noemen, imo.

avatar van n_077

n_077

weet iemand wanneer deze in Nederland uitkomt?

Threeohthree

Redelijk laat denk ik,, aangezien hij hier (schotland) 9/9/9 uit komt...

avatar van Regan_Robbie24

Regan_Robbie24

ik hoop dat NL dit keer niet te lang wacht want Rachel Hurd-Wood, Ben Barnes en Colin Firth zijn amazing!

Net gezien in schotland.

Zo enthousiast als ik naar de film ging kwam ik teleurgesteld terug.

Ik ben opzichzelf een grote fan van de geschiedenis van Dorian gray en de boeken die gemaakt zijn over hem, maar de film heeft weinig tot geen indruk op mij weten te maken.

Het begint redelijk choatisch, snel maar orgineel zodat ik al lekker onderuit in mijn bioscoopstoel ging zitten om even lekker van deze film te gaan genieten. Maar ik begon mij als snel te irriteren aan het af en toe slordig camera werk/acteer werk en de simpele manier waarop het verhaal in elkaar was gezet.

Verder verbaasde mij het volgende: Hier op moviemeter en op andere discussieforms staat; drama/horror, maar dit overdreven filmcocept bestaat voor 25% uit sex. Nu weet ik dat het deel van het verhaal is, maar ik vind dat hier veel te veel de nadruk op is gelegt.

Als laatste zijn een aantal dingen erg goedkoop neergezet in deze film, waardoor deze film alles behalve geslaagd is voor mij. Ik hoop dat andere mensen wel een aantal pluspunten uit deze levenloze vertoning van deze film kunnen halen.

Edit: Oke, nu wil ik voor de andere fans niet alles verpesten dus zal ook een aantal positieve punten noemen. Ik vond Firth goed gecast en hij speelde zijn rol goed. Verder ben ik over de muziek ook erg tevreden. Ik wou dat ik meer pluspunten over deze film kon vertellen maar zelfs de orginele punten van dit verhaal lopen uit in een cliché. Toch maar weer terug naar het boek!

F.

Wanneer komt Dorian nou in Nederland uit? Ik kan niet wachten.. Het boek is echt super.

avatar van cosp

cosp

F. schreef:

Je geeft maar alvast 5 sterren zonder de film te hebben gezien?

Stem verwijderd.

cosp schreef:

Je geeft maar alvast 5 sterren zonder de film te hebben gezien?

Ik heb hem al gezien, in Londen een 2 weken geleden. Ik wil hem graag ook in Nederland zien. En ja 5 sterren, want eigenlijk vind ik hem heel erg goed. Sowieso het verhaal alleen al.

F. schreef:

Waarom maakt het verhaal de film goed? Als je het boek hebt gelezen dan hebben ze heel veel belangrijke details weg gelaten.

waardoor het eerder irritant en inspiratieloos lijkt.

Misschien ben ik niet de juiste persoon om er over te oordelen aangezien ik het boek na de film heb gelezen uit nieuwschierigheid maar omdat "het verhaal" goed is wil het nog niet zeggen dat de film het goed uitwerkt. Of vond jij dit wel?

Boogeyman schreef:

waardoor het eerder irritant en inspiratieloos lijkt.

Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe een regisseur een boek in een film "versmelt". Hoe je dat zelf vaak anders voor je ziet. Dat heb ik dan ervaren. Net als Harry Potter en The Lord of the Rings bijvoorbeeld.

Ik heb ook de film uit 1945 en 1976 gezien, moet je misschien ook eens doen. Weer heel anders, natuurlijk veel minder special effects maar helemaal niet slecht. Misschien wel beter zelfs..

avatar van Chromeo

Chromeo

Zeer degelijke en eigentijdse bewerking van de klassieker van Oscar Wilde. De hoofdacteurs zijn uitstekend gecast; Barnes is echt goed maar vooral Firth is meesterlijk! Wie het boek las en een degelijke thriller met een vleugje horror wil zien, zal niet ontgoocheld zijn. Een aanrader!!!

F.

Na hem nog een keer gezien te hebben verhoog ik naar 4 *. Colin Firth is echt ontzettend goed! Barnes is in deze film ook gegroeid in acteren, positief. Ik heb weer genoten.

avatar van Loisb

Loisb

Ben Barnes is goed gecast als Dorian Gray. Ook Colin Firth speelt goed. Ik wist wel ongeveer hoe het verhaal ging, maar heb me er verder niet in verdiept. Ik vond het een middelmatige film, niet eentje die je gezien moet hebben, maar het is wel leuk om een keer te zien.

avatar van El Duderino

El Duderino

Waardeloze verfilming van "The Picture of Dorian Gray" van Oscar Wilde. Een hele hoop (en dan bedoel ik ook echt een hele hoop) belangrijke details evenals geweldige dialogen, zijn in deze film weggelaten. Hierdoor verliest de film de diepgang, humor, karakter ontwikkeling en subtiliteit, die het boek zo'n weergaloos meesterwerk maakte. Het boek was eigenlijk meer een karakterstudie dan een horror verhaal.

Wat nog veel erger is aan deze verfilming, is dat ze naast een hoop zeer belangrijke dingen weg te hebben gelaten, ook nog eens een hele hoop onbelangrijke dingen hebben toegevoegd. Sterker nog, ze hebben zo veel aan het originele verhaal zitten sleutelen, dat het slechts in zeer grove lijnen met het boek overeenkomt.

Kortom, wie het boek ooit heeft gelezen en het mooi vond, gewoon nog een keer lezen en deze blasfemische film negeren.

avatar van eppy

eppy

nee, oscar wilde is en blijft niks voor mij....

zowel oude als nieuwe versie's van dit verhaal gezien, maar het grijpt me niet...

en een karakterstudie zou ik het ook niet noemen, aangezien het gaat over onderdrukte homoseksualiteit, gray is namelijk wilde en het schilderij symbolyseerd de homseksualiteit waar wilde in die tijd flink mee kampte. vandaar dat het schilderij ook eindigd in de kast, of zo gezegd in de kast gestopt word.....

de term 'uit de kast komen"is dan ook afgeleid uit dit verhaal.....

al niet te min. het hele verhaal kan voor mij gestolen worden, 't is gewoon niet mijn ding.

avatar van Spil

Spil

Ik ben helaas niet bekend met het boek en wellicht gaat dat door deze film nog eens komen. De film kon mij namelijk niet bekoren, maar ik wil het boek graag een kans geven want het is een verhaal met potentie...

Ben Barnes en Colin Firth speelden absoluut goed, maar ik vond het allemaal veel te oppervlakkig...

2.5

avatar van nepdance

nepdance

Tja, ik verwachtte veel van de film maar hij viel me toch wat tegen...

Het is niet dat ik hem heb uitgekeken maar je wéét gewoon de hele tijd hoe het gaat aflopen (ja okay dat is met meer films) en dat vond ik een beetje jammer. Wel weer een grandioze rol neergezet door Colin Firth!

Al met al toch echt wel een 3 waard.

avatar van El Duderino

El Duderino

eppy schreef:

nee, oscar wilde is en blijft niks voor mij....

de term 'uit de kast komen"is dan ook afgeleid uit dit verhaal.....

Je zegt het eigenlijk zelf al: "zowel oude als nieuwe versie's van dit verhaal GEZIEN". Ga nou toch eens het originele boek lezen voordat je allerlei onzin loopt te verkopen. Zou je spelling ook ten goede komen.

Mr. Wilde heeft ooit tegen een interviewer gezegd toen deze vroeg: "Welk personage uit het boek zou je het liefst willen zijn?"

Wilde: "Lord Henry Wotton"

Interviewer: "Als je heel eerlijk bent, op welk personage uit het boek vind je dat je zelf het meest lijkt?"

Wilde: "Basil Hallward"

Daar het algemeen bekend is dat Oscar Wilde in het echte leven een zeer zachtaardig en gevoelig persoon was, lijkt mij dit laatste antwoord zeer oprecht. Daarnaast symboliseert het schilderij de zelfliefde (Narcisme, Narcissus, de Griekse zoon van de rivier god Kephisos, die verliefd wordt op zijn eigen reflectie in een vijver) en niet "de homoseksualiteit".

In het boek wordt slechts de platonische liefde tussen mannen benadrukt, over seks wordt bijna niets behandeld. Er zit veel meer 'homo erotiek' in Interview with the Vampire, dan in Wilde's originele verhaal. Hmm, jij zal dan nu wel denken dat Lestat dus Anne Rice is. Zucht. En ja, een verhaal wat heel diep en gedetailleerd de daden, motieven en gevoelens van een enkel persoon behandelt, zou je inderdaad een karakterstudie kunnen noemen. De e.v.t. seksuele geaardheid van dit persoon, doet daar niets aan af. Waar haal je trouwens het belachelijke idee vandaan dat de term 'uit de kast komen' afgeleid zou zijn van dit verhaal? Dit is (evenals de rest van je uitspraken) werkelijk nergens op gebaseerd. Kijk zelf maar:

avatar van Thampon

Thampon

Ik vond er zelf niet veel aan, niet uitgezien

avatar van tal1b

tal1b

niet veel aan, sfeer trok me niet zo. eerste en laatste gedeelte gezien

avatar van moniquep

moniquep

ik vond het een vreemde film

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Vond het een goeie film. Die oude sfeer vind ik mooi gefilmd, en ondanks hij hier als horror film staat zullen er toch best veel horror liefhebbers zijn die er niks aan zullen vinden. Het is geen horror zoals bv Hostel of Saw, maar het verhaal maakte voor mij teminste veel goed. Ik vond dit nou echt een rol voor Johnny Depp, die zou er prima in gepast hebben. Hoewel deze acteur het ook helemaal niet onverdienstelijk deed.

Maar met deze film is het lijkt mij , je vind hem goed of je vind hem helemaal niks. Mij kon ie iig wel boeien

avatar van dragonmaster

dragonmaster

aparte film. nog vlees, nog vis. 1e film van dit jaar, maar dit wordt zeker niet de beste !!! had het gevoel dat ik op iets zat te wachten wat helaas niet kwam. toch afgekeken en met een onbevredigd gevoel blijven zitten.

avatar van _RIP_Ivanhoe

_RIP_Ivanhoe

was absoluut geen slechte film, maar ook geen topper.

Kijkt toch lekker weg en er wordt goed in geacteerd.

avatar van Tj-83

Tj-83

_RIP_Ivanhoe schreef:

was absoluut geen slechte film, maar ook geen topper.

Kijkt toch lekker weg en er wordt goed in geacteerd.

helemaal mee eens