• 9.378.621 stemmen

The English Patient (1996)

Drama / Oorlog | 162 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Anthony Minghella

Met onder meer: Juliette Binoche, Ralph Fiennes en Kristin Scott Thomas

Gesproken taal: Duits, Italiaans, Arabisch en Engels

Releasedatum: 13 februari 1997

Plot The English Patient

"In love, there are no boundaries."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een vliegtuig met twee personen neergeschoten boven de woestijn. Alleen de piloot, Laszlo de Almásy, overleeft maar loopt ernstige brandwonden op. Nomaden brengen hem naar een ziekenhuis, waar hij niet in staat lijkt om te zeggen wie hij is. Hij komt bekend te staan als The English Patient en verpleegster Hana ontfermt zich over hem. Tijdens hun gesprekken ontvouwt zich langzaam de ware toedracht tot het ongeluk.

avatar van Semsoethot

Semsoethot

Puike film met een goede verhaallijn, boeiende karakters die zonder uitzondering goed vertolkt worden. De opnamen van de landschappen zijn van uitzonderlijk hoog niveau. Heb deze film vannacht dus voor het eerst gezien en was zo geboeid dat een oproep als verstoring werd ervaren in plaats van een prettige onderbreking van een lange nacht.

avatar van unexpected_faith

unexpected_faith

mooie film

ik vind het een boeiend verhaal... en ook al duurde het 2.5 uur.

ik vond hem niet saai worden.. prachtig liefdesverhaal (which i love)

en ik vind hem erg zielig aan het einde !

**** 4 sterren van mij

avatar van filmsmurfje

filmsmurfje

J. Clouseau schreef:

Ja, blijkbaar vindt het gemiddelde Moviemeter-publiek deze film nogal matig. Hij duurt inderdaad redelijk lang, maar de Lord of the Rings duurt nog veel langer en die staat dan wel zo hoog in de top 250.

Ik snap dus niet waarom deze parel van een film zo ondergewaardeerd wordt. Het verhaal zit knap ineen, iedereen acteert zeer goed, de regie, de fotografie en de decors zijn prachtig, de muziek is ook heel mooi...

Kortom, ik vind dit een sublieme film. Die negen Oscars zijn terecht verdiend.

Ik ben het hier helemaal mee eens; de vergelijking is terecht. 'Lord of de Rings' is vergeleken met 'The English Patiënt' niks meer. Ik begrijp niet dat deze film niet eens opgenomen is in de top 250 op deze site, terwijl die pakken beter is dan hogervermelde prent... Alles klopt in deze film; ik heb er me geen minuut bij verveeld. Zou in mijn persoonlijke top 250 zeker een top 5 verdienen! 5+ sterren!!!

avatar van Stephan

Stephan

Vanavond weer herbekeken. Krijg bijna de neiging om een extra accountje te maken en 1 ster te geven om zo een totaal van 6 sterren te krijgen.

Gelukkig had ik wiskunde in mijn pakket.

Ben weer helemaal van slag. Helemaal mijn film.

avatar van rose

rose

Idd een geweldige mooie film. Ga hem binnenkort ook weer eens bekijken.

Leviwosc

Inderdaad een prachtige film! Ik wil hem binnenkort ook weer eens gaan kijken.

Leuk idee voor een meeting, met z'n allen "The English Patient" kijken.

avatar van rose

rose

Leviwosc schreef:

Inderdaad een prachtige film! Ik wil hem binnenkort ook weer eens gaan kijken.

Leuk idee voor een meeting, met z'n allen "The English Patient" kijken.

Vanavond?

avatar van Eny

Eny

rose schreef:

Vanavond?

20.30 RTL8

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Avonturen film zoals ze vroeger werden gemaakt in Hollywood.

Doet sterk denken aan Casablanca, maar het verhaal is hier dramatischer.

Ik heb ook genoten van de prachtige locaties, de leefwijze van toen en de sfeer die de wereldoorlog met zich meebrengt.

Over het acteerwerk kan ik alleen maar positief over zijn.

Ralph Fiennes, Kristan Thomas, Willem Dafoe, Juliette Binoche en Lost-acteur Naveen Andrews presteren allemaal naar behoren.

Vanavond ga ik alleen stukjes kijken, omdat Terminator: The Sarah Connor Cronichles te zien is.

avatar van xekjiram

xekjiram

En ik ga hem definitief de volle vijf geven.

Een film waarvan je het einde al ziet aankomen, en die je toch zo in de ban houdt...

De pijn van de karakters... "If only..." Zo'n simpel gegeven (vent neukt getrouwde vrouw) in zo'n meeslepende film veranderen...

Ja. Een volle vijf.

avatar van Joyy

Joyy

ga der maar aan staan

adhd hebben , geen medicatie in huis en dan en film als dit

wat een slaapverwekking

avatar van laundromat

laundromat

Vorig jaar mooie blikken limited edition gekocht voor paar euro. Nu maar es gekeken. Drama/oorlog/romantiek en nog lange speelduur is niet echt aan mij besteed. Maar The English Patient was dat wel. Mooie film! Niet overdreven sentimenteel. En wat blijft Kristin Scott Thomas een mooie vrouw!

Ralph Fiennes is oscar misgelopen door Geoffrey Rush voor Shine, die film heb ik niet gezien, dus kan niet zeggen dat ze voor Fiennes hadden moeten gaan.

En grappig om Sayid van Lost es in een film te zien.

3,5* tegen 4 aan

avatar van Metalfist

Metalfist

In love, there are no boundaries

Nu ik weer volop in mijn examenperiode zit is de mogelijkheid voor films te zien serieus geslonken. Tegenwoordig komt het er alleen maar van in het weekend en vaak weet ik dan nog niet te kiezen. Ook deze keer was het weer van dat want strijd ging tussen East of Eden en deze English Patient. Nodeloos om te zeggen dat het deze is geworden.

The English Patient is eigenlijk geen film die ik zelf heb gekocht. Er is vroeger eens een tijd geweest dat er een 'speciale' film collectie bij één of andere krant zat en mijn moeder heeft toen deze gekocht. Vroeger wou ik nooit dit soort films zien omdat ik ze automatisch afdeed als te romantisch en te klef. Vandaag de dag is mijn smaak wel serieus verandert en dacht ik bij mezelf, als ik Gone With The Wind de moeite waard vind dan zal dat bij deze ook wel zo zijn? Het antwoord is volmondig ja want The English Patient is zonder twijfel een uitstekend stukje cinema. Al vanaf de mooie openingsscène zat ik meteen in de film om er pas weer uit te geraken wanneer de aftiteling over de film rolt. Voor velen zal de film een iets te hoog soapgehalte hebben maar van tijd tot tijd kan ik dit ontzettend goed waarderen. Qua verhaallijn is de film niets bijzonder maar gewoon de manier waarop het verteld wordt is verwarmend en meeslepend. Langs de ene kant heb je de verhaallijn van de mysterieuze English Patient die in een vliegtuig ongeluk gruwelijk is verbrand en zijn geheugen is kwijtgeraakt maar langs de andere kant heb je de flashbacks van de patiënt waar je stukje bij beetje heel de verhaallijn ontrafelt. Verwacht geen plottwists, verwacht geen verrassingen maar zet je gewoon klaar voor een sterk verhaal waar er één emotie de bovenhand krijgt, liefde. Tot op de laatste moment blijft het boeien en wanneer je eindelijk concreet te weten krijgt wat Almásy heeft gedreven tot het verraden van zijn collega's zit je met een krop in je keel, vooral omdat je weet wat er daarna gebeurt.

The English Patient heeft de kracht van een aantal sterke acteurs aan zijn zijde te hebben en speelt dit dan ook op een goede manier uit. Van de excentrieke Ralph Fiennes als Almásy tot aan de geniale Willem Dafoe als de dief Caravaggio. Tel daarbij nog eens Colin Firth en Naveen Andrews bij en qua mannelijke cast heb je al een serieus sterke groep. Gelukkig moet de vrouwelijke kant niet onderdoen, wel in aantal, want Juliette Binoche zet een uiterst sympathieke verpleegster neer maar degene die toch de show steelt is zonder twijfel Kristin Scott Thomas. Elke keer als zij in beeld kwam was ik gefascineerd door het personage. Ze is trouwens gewoon in de film geraakt door een briefje aan Minghella te geven met daarop "I am 'K' in your film"

Voor vele kijkers is de lange speelduur de doodssteek voor de film maar niets is minder waar. Het verhaal heeft simpelweg zoveel tijd nodig want dit kun je gewoon niet in 90 minuten even snel vertellen. De film ging eerlijk gezegd ook zo voorbij en ik snap dan ook niet waar al de commentaar van langdradig zijn op slaat. Het is sowieso al de moeite voor de prachtige beelden van de woestijn waar het meeste van de film zich afspeelt.

Uitstekende en ondergewaardeerde cinema. De verhaallijn blijft constant boeien en The English Patient bevat een uitstekende cast. Ook de muziek verdient nog een eervolle vermeldingen.

avatar van laundromat

laundromat

@ Metalfist: heb niets te zeggen op onderstaande Behalve succes met examens én geniet ook van films kijken!

avatar van Stephan

Stephan

laundromat schreef:

Hoezeer ik ook een fan ben van deze film en van Fiennes... Rush heeft 'm echt verdiend.

Leviwosc

@Metalfist: prachtig commentaar! Zo ervaar ik deze film ook, het is verworden tot één van mijn favoriete films, de lengte vind ik juist helemaal niet erg. Wanneer een verhaal goed is, is de lengte van het verhaal minder belangrijk.

avatar van Green Destiny

Green Destiny

Ik kreeg pas op het einde sympathie voor de hoofdpersoon, was dit ook de bedoeling of ligt dit aan mij?

avatar van sverzijl

sverzijl

Destijds in de bios gezien, maar omdat ik hem zo saai vond in slaap gevallen. 1,5* voor de moeite.

avatar van 10-StepKill

10-StepKill

Green Destiny schreef:

Ja, ik denk het wel. Had eigenlijk precies hetzelfde en had niet verwacht dat dit nog ging gebeuren. Aangenaam verrast dus.
Sommige dingen in de film komen een beetje ongeloofwaardig over, zoals de spontane liefde die er in één keer is tussen Fiennes en Thomas, terwijl de opbouw ernaartoe maar magertjes was. Daarnaast is er soms sprake van over-acting, maar de ontrafeling van het verhaal aan het einde maakt een hoop goed.

avatar van 074

ik ben vorig jaar nog geweest in Italië bij dit ziekenhuis, wat eigenlijk een oud klooster was. ben alleen de naam vergeten, weet iemand die? Het had een prachtig uitzicht

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Erg rommelig door de te vele flashbacks.

Daarnaast moeite met de rol van Hanna, die zich als militair verpleegster in oorlogstijd zo maar vrij kan maken voor de zorg van één patient met weinig kans op overleven.

IMDB *4/10

avatar van Awake78

Awake78

Vond dit toch wel mooie film. Wisselt mooie plaatjes af met de nodige scherpe dialogen en verhaallijnen. Heb me er erg mee vermaakt. Vond alleen wel dat de ontstane liefde iets te snel en ongeloofwaardig ging. Verder wel een klassefilm, die soms helaas wat kitscherig overkomt. Weinig minpunten voor de rest.

avatar van LuisaLuisa

LuisaLuisa

Adembenamend mooi liefdesverhaal !

Prachtig gebracht door een heel sterke cast, en met veel prachtige beelden !

Ralph Fiennes en Kristen Scott Thomas zijn fenomenaal ! Héél goed op elkaar afgestemd, ondanks het 2 sterke karakters waren die ze moesten neerzetten !

Ook een eervolle vermelding voor Juliette Binoche die een heel fijne personage neerzet (met die prachtige scene in het kerkje..)

Kortom, acteerwerk om gelukkig van te worden

avatar van k.grubs

k.grubs

Ik ben nog maar 1 keer de bioscoop uitgelopen, bij deze film had ik t bijna weer gedaan. Het is even geleden, maar ik herinner me de bevrijdende meligheid in het cafe achteraf. Ik hou wel van een goede smartlap, maar deze gaat te ver.

avatar van macrobody

macrobody

Anthony Minghella laat ons een aantal prachtige films na waarbij deze een echte topper is. Bij dit soort films probeer ik me te verplaatsen in de hoofdpersoon en naarmate de tijd verstrijkt zit je steeds dieper in de film en beleef je de emotie mee. Ik voelde de spanning wel tussen Ralph en Kristin en mag hopen ooit nog eens zoiets intens mee te maken. Twee mensen die elkaar ontmoeten en weer worden gescheiden en dan toch weer bij elkaar. Maak zo'n film maar eens in de huidige tijd met al die mobieltjes dat gaat echt niet werken. Doe mij er nog maar een paar van deze.

avatar van Waku

Waku

Misschien meer vrouwenfilm.

Persoonlijk vond ik hem nogal langdradig.

Het verhaal kon mijn aandacht niet vasthouden.

avatar van The Oceanic Six

Pfff, dit was echt lastig om volledig af te kijken zeg

Wat een lang en oninteressant geneuzel heb ik hier 2,5 uur aangekeken. Ik had niet echt een idee wat ik nou zou zien in deze film. Ik dacht aan een wat serieuze lovestory in een oorlogssetting. Dat kwam ook wel uit. Maar helaas wist de film me geen moment echt te boeien, laat staan te ontroeren. Eigenlijk deed het verhaal me weinig en was het af en toe interessant door een verdwaalde scene die ik wel goed vond (de sterk gespeelde scene waar zijn duim eraf gesneden wordt, de scene waar hij terugkeert naar de grot waar zijn vrouw overleden teruggevonden wordt), maar op 2,5 uur zijn er maar schaarse momenten die boeiden.

Daarvoor is het plot me ook te warrig. Ik vind de film veel te veel van de hak op de tak gaan. Het wordt op die manier nooit een lekker vlot geheel om te kijken. En als dan het verhaal zelf ook niet weet te boeien, dan ben ik er wel klaar mee. Toch gek, want het uitgangspunt van de film is best goed.

Jammer, want de film kent echt een paar sterke pluspunten. Overtuigend acteerwerk, goede muziek en veel mooie beelden. Maar wat heb je eraan als het verder gewoon saai is om te bekijken? Die 9 Oscars voor deze film zullen wel gegeven zijn aan wat ik net pluspunten noemde. Dat waren weer 5 euro en 2,5 uur verspilde tijd van mijn leven.

Leviwosc

Dit is gewoon niet jouw genre Ajax&Litmanen1, jij hebt gewoon actie nodig, 10 dooien voor een duppie, niet te veel verhaal, niet te veel diepgang, liefst wat meer op de oppervlakte, gemakkelijk te verteren.

avatar van The Oceanic Six

Leviwosc schreef:

Kijk even mijn top 10 en mijn stemlijstje door, vooral die van 4,5 en 5*. Dan hoef ik deze onzin niet met een discussie te weerleggen tenminste.

Heb ik al gedaan