• 9.375.882 stemmen

The English Patient (1996)

Drama / Oorlog | 162 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Anthony Minghella

Met onder meer: Juliette Binoche, Ralph Fiennes en Kristin Scott Thomas

Gesproken taal: Duits, Italiaans, Arabisch en Engels

Releasedatum: 13 februari 1997

Plot The English Patient

"In love, there are no boundaries."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een vliegtuig met twee personen neergeschoten boven de woestijn. Alleen de piloot, Laszlo de Almásy, overleeft maar loopt ernstige brandwonden op. Nomaden brengen hem naar een ziekenhuis, waar hij niet in staat lijkt om te zeggen wie hij is. Hij komt bekend te staan als The English Patient en verpleegster Hana ontfermt zich over hem. Tijdens hun gesprekken ontvouwt zich langzaam de ware toedracht tot het ongeluk.

avatar van MaxB52

MaxB52

Zeer onbegijpelijk dat deze film zo slecht wordt gewaardeerd .... denk dat een hoop mensen de essentie missen van deze film (en een hoop andere films, gezien de hoge notering van sommige (kinder)films) ...

4.5 ster

avatar van Amerongen1985

Amerongen1985

zeer goede film! mooi verhaal, dat knap door elkaarr wordt verteld. Ik hoorde van iemand anders dat het een goede film was, maar in 1ste instantie geloofde ik dat niet. Vandaar dat ik heb recent voor het 1st heb gezien .

avatar van Timmy757

Timmy757

Hij duurt te lang en daardoor wordt hij saai, 3*.

Kristin Scott Thomas

MaxB52 schreef:

4.5 ster

Precies !! Een van de laatste epische meesterwerken.

avatar van wo2-Freak

wo2-Freak

Als ik geweten had dat dit een goede film was, had ik hem niet voor €0,05 weggedaan. En dit is serieus. Ik ehb hem echt voor €0,05 weggedaan

avatar van Leviwosc

Leviwosc

wo2-Freak schreef:

Maar waarom doe je een film weg die je nog niet hebt gekeken?

Ik zou willen dat ik een hoger punt kon geven dan 5 sterren...

wibro

Het is weer een tijdje geleden dat ik deze film gezien heb.

Ik was er destijd niet zo van onder de indruk. Ik vond het allemaal te lang duren.

Film zal binnenkort wel weer op TV te zien zijn want ik las net dat de regisseur "Anthony Minghella" is overleden. Ik zal de film dan zeker opnieuw gaan bekijken. Misschien dat ik dan tot een meer positieve waardering kom.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Blij dat er nog films zijn die niet als een vlucht aan je voorbijgaan. Blij dat er nog films zijn die tijdens het kijken al in je hoofd gaat spelen en die je ook na het kijken nog bezig blijft houden.

Films met een dergelijk niet-chronologisch verloop die nu gemaakt worden, zijn vaak niet meer te volgen de (helaas door veel kijkenrs gevraagde) vlug(tig)heid, waardoor er geen tijd voor verdieping is. Eeuwig zonde.

avatar van Tarkus

Tarkus

Toen ik begin deze maand (maart 2008) deze film kocht, wist ik niet dat hij weer in de belangstelling zou komen te staan door het onverwachte overlijden van Anthony Minghella, de regisseur van deze film, halverwege deze maand.

Minghella zal worden gemist en dat bewijst deze film, die een meesterwerkje is (9 Oscars).

De vertolkingen van zowel Juliette Binoche, Kristin Scott Thomas, Willem Dafoe en zeker van Ralph Fiennes zijn subliem.

Het scenario (ook van Minghella) is werkelijk een van de beste die ik ooit heb gezien, en is dan ook onder zijn regie perfect uitgewerkt.

Ook de locaties in Tunesië en Italië zijn prachtig.

Ook een pluim voor de make-up, die van Ralph Fiennes een verschrikkelijk verbrande patiënt hebben gemaakt.

Ik heb de film gezien een jaartje nadat hij uitkwam, en nu weer, en het verhaal heeft me net zoveel weten te boeien als was het de eerste keer, en dat kunnen alleen zeer goede filmen.

Dit is er dan ook een van topklasse.

avatar van Thomas83

Thomas83

Oh komt deze vanavond op BBC 1? Goed dat ik even op Moviemeter kijk. Dat wordt even de boel opnemen. Het is heel lang geleden dat ik deze film heb gezien. Vraag me zelfs af of ik hem ooit wel in zijn geheel heb bekeken.

Ik had trouwens wel een hoger gemiddelde voor de film verwacht en wat meer stemmen. Het is toch een bekende titel.

wibro

Vanavond deze film na 10 jaar opnieuw bekeken. Helaas, hij kon mij dit keer nog minder bekoren dan toen ik hem voor de eerste keer zag. Ik heb alles moeten doen om niet in slaap te vallen.

Ik vond deze film verschrikkelijk boring .

Het is voor mij dan ook volstrekt onbegrijpelijk dat deze film in 1997 de oscar kreeg voor beste film en regie en niet "Fargo" van de Coen Brothers.

"The english patient" is voor mij een van de meest overschatte films.

In mijn bericht van 19 maart had ik gedacht dat ik bij het herzien van deze film misschien tot een meer positieve waardering zou komen maar het is helaas andersom.

Waardering van 3* naar 2*

Gish

Vanavond deze film na 10 jaar opnieuw bekeken. Helaas, het kon mij dit keer nog minder bekoren dan toen ik deze film voor de eerste keer zag. Ik heb alles moeten doen om niet in slaap te vallen.

Ik heb ook slaap om 1.52 in de nacht.

Wel scherp blijven Wibro anders mis je natuurlijk alle mooie dramatiek in deze meesterlijke film.

Gish schreef:

Ik heb ook slaap om 1.52 in de nacht.

Wel scherp blijven Wibro anders mis je al die mooi dramatiek in deze meesterlijke film.

Ik ben gewend om laat naar bed te gaan. Daar ligt het echt niet aan. Deze film boeide mij gewoon niet.

Ik had er op een gegeven ook genoeg van om telkens weer naar dat zwaar verminkte gezicht te moeten kijken van die "English" patient. En dan elke keer afgewisseld met die flashbacks. Dat begon mij op den duur flink te irriteren.

Het acteren, dat was verder prima, daar zal je mij niets negatiefs over horen zeggen. Maar de film? Neen, nogmaals, ik vond hem saai en hij duurde mij veel te lang. Ik ga deze film dus echt niet meer voor een derde keer bekijken.

avatar van lucdecoster

lucdecoster

wibro schreef:

Ik ben gewend om laat naar naar bed te gaan. Daar ligt het echt niet aan. Deze film boeide mij gewoon niet.

Idem , deze eigenaardige film was voor mij ook niet echt boeiend. Het is een soort mengelmoes van drama, oorlog, avontuur en romantiek.

avatar van Thomas83

Thomas83

Echt een prachtige film, en ik begrijp de vele Oscars maar al te goed. Al begrijp ik aan de andere kant ook dat deze film geen heel erg hoog gemiddelde heeft, het tempo moet je maar aanstaan, en ook ik vind de film wat te lang duren, langer dan noodzakelijk is, en een stuk in het midden vond ik wat langdradig. Maar hoofdzakelijk wist de film me erg te boeien, vooral het eerste half uur of zo en het laatste half uur.

Het verhaal is prachtig en zorgt op momenten (tegen het einde) voor hartverscheurende scènes. Al maakt het bij dit soort verhalen nogal uit hoe het wordt gebracht, anders kan het ook meer de kant van een ordinair bouqet-romannetje opgaan. Maar verre van dat in deze film, en dat is vooral te danken aan de geweldige acteerprestaties. Ralph Fiennes vind ik echt indrukwekkend spelen en ik heb hem sowieso ook al hoog zitten. Het karakter wat hij speelt is ook erg interessant. Ook Juliette Binoche speelt een sterke rol, net als Kristin Scott Thomas. Daarnaast beviel Willem Dafoe en Naveen Andrews me ook goed, leuk om die laatste (Sayeed uit Lost) in de film terug te zien, net als Colin Firth met zijn kleine maar niet onbelangrijke rolletje wat goed bij hem past.

De karakter- en relatieontwikkelingen zijn sterk uitgewerkt in de film en de dialogen zijn ook heel aardig.Maar de grootste troef van The English Patient is toch de vertelwijze. Count Laszlo de Almásy lijdt aan geheugenverlies en beetje bij beetje komen de herinneringen terug en kom je als kijker ook meer te weten. Die flashbacks worden goed afgewisseld met de scènes die zich later afspelen, op het einde wordt dat zelfs prachtig gedaan. Heel knap gemonteerd ook.

Visueel is de film ook erg sterk. Het camerawerk is heel goed, vooral bij die weidse shots van adembenemend mooie landschappen. De decors zijn erg mooi in de film. Fraaie kleuren ook.

De beelden worden mooi maar subtiel ondersteund door erg mooie muziek. Verder is de make-up (van de verminkte graaf) ook dik in orde en de kostuums zien er ook goed uit, net als de enkele special-effects.

Al met al een epische film (een cliché misschien, maar wel een toepasselijke) die wel wat te lang duurt, de subplotjes van Hana en Kip en David Caravaggio doen er in feite niet zo heel erg veel toe, maar me vrijwel onafgebroken heeft weten te boeien. Het laatste half uur is intens en blijft in mijn kop hangen. Dat einde maakt het lange "wachten" de moeite meer dan waard. Geen film die iedereen zal waarderen, maar ik heb in elk geval echt genoten.

avatar van IceTigerGhost

IceTigerGhost

Vandaag voor de derde keer de film proberen bekijken, maar weer niet voorbij de helft geraakt. Wat een langdradige film zeg, en vooral dan die flash-backs. De Oscars stonden in promotie zeker dat jaar?

avatar van kanjertje

kanjertje

Vond hem vrij langdradig en saai.

Echt mezelf gedwongen om hem uit te kijken

2,4

avatar van Waverick

Waverick

Echt een geweldige film, die veel emotie oproept. Geweldige sfeer. Ik sluit me geheel aan bij Thomas83.

avatar van v2000

v2000

Afgelopen weekend na lange tijd weer eens gezien, en bij nader inzien vind ik deze film nog beter dan ik hem al vond. Misschien een trage film, maar geen moment saai, het verhaal wordt bewust langzaam opgebouwd totdat tegen het einde alles op zijn plaats valt. Subliem en aangrijpend drama, goed gespeeld en prachtige beelden. De koloniale sfeer is bijna tastbaar.

avatar van gauke

gauke

Een lange langzame film die geleidelijk het verhaal van een romance met een noodlottig einde blootlegt. De film kent een uitstekende structuur, zodat je aan het einde pas weet welke centrale gebeurtenis tot de ontknoping heeft geleid.

avatar van Jan W

Jan W

Indertijd de film in de bios gezien. Ik was niet echt onder de indruk: langdradig en soms wel erg zwijmelig. Tijdje geleden bij de Blokker voor 2 euro meegenomen en ik moet mijn mening toch bijstellen. Scott Thomas en Fiennes spelen erg goed. De hartverscheurende grotscene werd later nog eens dunnetjes "overgedaan" in Babel. Prima film.

avatar van NERD

NERD

Het duurde voor mij zo ongeveer 140 minuten voordat ik ook maar enige sympathie voor de hoofdpersonen voelde. Vond Laszlo de Almásy maar een vaag irritant ventje, Katharine Clifton en Hana gingen er bij mij ook niet zo goed in. De enige amabele personen (die een stuk kleinere rol hadden) in de film hadden waren voor mij Geoffrey Clifton en David Caravaggio, en dat was volgens mij niet echt de bedoeling van de film.

Snap ook zeker niet waarom deze film vaak genoemd wordt als een van de betere romantische films. Het enige waar ik me wel mee vermaakt heb is de originele setting rond het begin van de 2e wereldoorlog in Noord Afrika...

1,5 ster

avatar van fanaat

fanaat

Mwa. Ik weet niet wat ik hier van vind. Ik vond de afwisselingen van de twee verhaallijnen wel goed. De acteerprestaties waren ook wel aardig. Maar dat is het ook wel zo'n beetje.

2,5

avatar van 13woutie13

13woutie13

deze heeft een oscar gewonnen maar hier heeft hij een 3.24?

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

13woutie13 schreef:

deze heeft een oscar gewonnen maar hier heeft hij een 3.24?

Ja, blijkbaar vindt het gemiddelde Moviemeter-publiek deze film nogal matig. Hij duurt inderdaad redelijk lang, maar de Lord of the Rings duurt nog veel langer en die staat dan wel zo hoog in de top 250.

Ik snap dus niet waarom deze parel van een film zo ondergewaardeerd wordt. Het verhaal zit knap ineen, iedereen acteert zeer goed, de regie, de fotografie en de decors zijn prachtig, de muziek is ook heel mooi...

Kortom, ik vind dit een sublieme film. Die negen Oscars zijn terecht verdiend.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

2 verhaallijnen en de 1 nog saaier dan de andere. Knap hoor. Ik ben niet van steen, ook ik heb emoties en ik kan me zelfs vaak goed inleven. Maar dit is echt te langdradig.

Ik heb opzich een hekel aan mensen die zeggen ik viel in slaap tijdens een film. Alleen soms begin je volledig uitgerust aan een film, maar is de film gewoon zo erg slaapverwekkend, dat je ineens moe begint te worden tijdens het kijken. Een film hoort toch wel een klein beetje een adrenalinerush te geven vind ik. Ok bij een drama ligt dat sowieso al relatief laag.

In ieder geval doet deze film mij echt niets. Ik heb ook niets tegen drama, maar dit is gewoon niet goed.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Een bijzonder stukje filmlectuur: 4,00 (3,80)

De maarliefst 9 oscars zijn misschien wat overdreven, maar dat komt voornamelijk voort uit het feit dat 1996 niet bepaald het sterkste filmjaar is geweest. Een geluk dus voor The English Patient, wat voor meer publiciteit zorgt, want zo werkt het nu eenmaal. Persoonlijk wist ik overigens niet eens dat deze prent zoveel Oscars heeft gewonnen. Maar goed, die prijzen zeggen mij dan ook niet zo heel veel. Feit is wel dat The English Patient een fraai drama epos is geworden in een ietwat brave oorlogssetting. Het plot steekt sterk in elkaar, wordt er ruim de tijd (misschien iets te ruim) genomen om het verhaal het verhaal te laten zijn en wordt elke actie die regisseur Minghella doorvoert voorafgegaan aan een weloverwogen keuze.

Dan kom ik meteen bij de regie aan. En daarmee weet Minghella toch wel te overtuigen. De film is perfect in balans, worden de flashbacks zorgvuldig ingepast en weet Minghella elk poppetje op de juiste plaats te zetten. Sterk camerawerk, fraaie opnamelocaties, een heerlijke montage en de goede muziek sieren deze prent verder op richting een hogere schaal. Daarnaast is de prent erg overtuigend, realistisch en vooral uitermate sfeervol. Alhoewel niet alle verhaallijnen even boeiend zijn of al dan niet bewust oppervlakkig zijn uitgewerkt, weet de film het hoge niveau ondanks de lange speelduur en de ietwat rommelige start vrijwel continu te behouden.

Daarnaast voegen bijna alle castleden iets aan de prent toe. Niet dat ik een hele grote fan ben van Ralph Fiennes, zijn werk kan ik echter bijzonder waarderen. Vorige week zag ik hem een puike acteerprestatie leveren in Schindler's List, vond ik hem in The Constant Gardener oerdegelijk en overtuigt hij nu dus opnieuw. Enkel in Maid of Manhattan stelde hij me erg teleur, al speelde het belachelijk slechte script daar ook een rol in... Verder fraaie rollen van Juliette Binoche en Kristin Scott Thomas. Zelfs Willem Dafoe wist me eens te overtuigen van zijn kwaliteiten. Over het algemeen kent de prent daarnaast sterke dialogen en worden de karakters goed neergezet met voldoende diepgang. Waarom deze prent dan toch zo belachelijk laag scoort is me werkelijk een raadsel. De lange speelduur wordt voornamelijk als reden aangevoerd. Het is echter juist de lange speelduur die deze prent maakt tot wat het is geworden en wat dit verhaal bovendien nodig heeft om te kunnen aarden... Maar ja dat wordt klaarblijkelijk niet door iedereen op de juiste waarde geschat.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

haaaaaaaaaaaaaaa een bitter liefdesverhaal, eindelijk!

Heb hem direct na the notebook gezien, een van de allermeligste liefdesverhaaltjes ooit denk ik, maar deze vond ik sterker.

Ralph Fiennes en Kristin Scott Thomas spelen werkelijk de pannen van het dak. In de film zelf dan gebeurt er eigenlijk niet zo veel, wel leuk dat er in een flashback vertelt wordt, maakt het stukken interessanter...

avatar van Daan23

Daan23

Knappe film, goede vertolkingen... Maar toch geen 9 beeldjes waard vind ik... 3.5*