Genre: Thriller / Drama
Speelduur: 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)
Alternatieve titel: The Silent Army
Nederland
Geregisseerd door: Jean van de Velde
Met onder meer: Marco Borsato, Thekla Reuten en Peter Van den Begin
Gesproken taal: Nederlands en Engels
Releasedatum: 11 december 2008
Bekijk via Videoland
Plot Wit Licht
"A Father. A Missing Child. A Mission."
Eduard Zuiderwijk (Marco Borsato) heeft zijn dromen gerealiseerd in Afrika. Zijn droom wordt echter ruw verstoord als zijn vrouw bij een ongeluk overlijdt en niet veel later de politieke situatie in het Afrikaanse land instabiel wordt. Na een gewelddadige overval op een nabij gelegen dorp wordt het beste vriendje van zijn zoon ontvoerd en met harde hand opgeleid tot kindsoldaat. Verlies en onmacht, hoop en woede, angst en overtuiging staan vanaf dat moment centraal in het leven van Eduard Zuiderwijk.
Eduard Zuiderdijk
Valerie
Anna Zuiderwijk
Agnes van Dam
François Lama
Lexcoaster
Dat een film een popzanger als hoofdpersoon gebruikt zegt al meer over de toedracht van de film en dat mag zeker wel een zeer lage notering krijgen.
Zoals ik al zei, kortzichtig.
Mr.Motown
At Lexcoaster
U bent waarschijnlijk een Marco Borsato fan?
Ze hadden het juiste appratuur en locatie om een schitterende film te maken....maar helaas faal! Ik vindt Marco EEN slecht acteur. Hij komt ONGELOOFWAARDIG over.
Quido
Ook al kun je niet met een heldere blik naar Borsato kijken, dan nog zou je hoe dan ook de cinematografische kwaliteiten van de film moeten (h)erkennen. Vandaar dat die 0,5-stemmen niet serieus te nemen zijn; de enige 'argumenten' die ze hebben, hebben verband met Borsato.
HighSpeed12
Ik heb de film nog niet gezien, maar dat komt nog wel...
Waar staat eigenlijk die naam voor? Wat betekent de naam Wit Licht?
Quido
Waar staat eigenlijk die naam voor? Wat betekent de naam Wit Licht?
Op een uitspraak die één van de Afrikaanse personages in de film doet (en nee, niet dat ie het concert van Borsato in het Gelredome heeft bezocht).
At Lexcoaster
U bent waarschijnlijk een Marco Borsato fan?
Ik ben geen Die-hard fan hoor, hoewel z'n muziek wel aardig is.
Zie Quido's reactie.
Daarnaast heb ik veel recensenten horen zeggen dat Marco aardig acteert, alleen is het probleem dat hij een bekende zanger is waardoor veel mensen in hem steeds meneer Borsato herkennen ipv een man met problemen in een oorlogsgebied. Het vergt een doorgewinterde acteur om dan nog in een andere rol te overtuigen, en dat is Marco nog niet. Hij heeft zijn bekendheid tegen.
markie1978
Deze film gaat internationaal ook hoge ogen gooien. De film is gesecteerd voor het grote internationale film festival in Cannes.
De film is een van de betere Nederlandse films allertijden. Marco Borsato is een goed acteur, maar veel mensen zien dit niet omdat ze bevooroordeelt omdat hij een bekende zanger is.
De film is hier zeker niet op zijn waarde gewardeerd. Het is natuurlijk niet zo'n goede film als hotel Rwanda, maar is toch zeker 4* waard.
Is al bekend of de Cannes versie ook nog op dvd gaat verschijnen? Wordt wel een behoorlijk andere filmervaring, als ik VDV moet geloven...
Pastichio Rocker
Hoezo, jij hebt het me zelf ook gezien en jij komt ook niet met een gegronde onderbouwing.
Er zit een mooie quote in Jay & Silent Bob Strike Back die wel van toepassing is op jou (let vooral op het 2e gedeelte na de komma):
Er zijn wel meer films met een popzanger als hoofdpersoon:
Jenifer Lopez - Maid in Manhattan
Justin Timberlake - Alpha Dog
David Bowie - Labirinth
Tina Turner- Mad Max
Madonna - Who is that girl
Beyonce - Dreamgirls
Mick Jagger - The bankjob
Dus zo raar is dat niet, alleen in Nederland is dit weer een groot discussie punt.
Mochizuki Rokuro
Ik hoorde dat er toch behoorlijk flink in gesneden is.
Quote Jean Van de Velde uit de Filmkrant:
"We hebben alle muziek eruit gegooid en vertellen het verhaal nu chronologisch. Hij is soberder, uitgebeender geworden"
Wezenlijk andere film dus. Op zich wel een aardig vraaggesprek dat hierop volgt tussen Dana Linssen en Van de Velde (Filmkrant mei '09, pag.4)
neo
Aha, alle muziek is eruit gegooid. Dat is op zich wel bijzonder te noemen. Meestal knipt men wat muziek weg, of laat men een alternatieve score componeren.
Quido
Gister ook bij DWDD. In Nederland als een publieksfilm gesneden en uitgebracht, voor de buitenlandse markt (eigenlijk al vanzelf) als arthouse.
Drs. DAJA
Plus enkele slimme zetten om de film intiemer te maken. Ben benieuwd naar de Cannes-versie.
Mochizuki Rokuro
Ab Zagt heeft natuurlijk ook weer wat te zeiken:
"Zelfs René Mioch vond de film prut"
Sinds wanneer geldt Mioch als iemand waarnaar je serieus kunt verwijzen? Dit stukje van Zagt is natuurlijk niet waardenvrij en daarom niet interessant en ter zake doende, maar het punt wat hij aansnijdt is natuurlijk niet helemaal onzinnig. Ik vond Van de Velde in DWDD ook geen sterke indruk maken. Maar goed Van de Velde is natuurlijk geen Mozart of Beethoven, maar gewoon James Last, dus is het allemaal prima wat mij betreft.
Pastichio Rocker
Die Ab Zagt is een prima voorbeeld van iemand die is mislukt als schrijver en daarom maar een verzuurde recensent is geworden.
SioM
Tina Turner- Mad Max
Madonna - Who is that girl
Beyonce - Dreamgirls
Mick Jagger - The bankjob
Euhm, Wit licht is echt geen uitzondering daarop. Als je het gemiddelde neemt van de 7 films die jij opsomt dan kom ik aan een magere score van 2,94*
Chainsaw
"Zelfs René Mioch vond de film prut"
Sinds wanneer geldt Mioch als iemand waarnaar je serieus kunt verwijzen?
Ik denk dat de schrijver in dit stuk wil zeggen dat Mioch vaak nogal slechte producties goed vindt en dat zelfs híj Wit Licht slecht vond.
Mochizuki Rokuro
Ja dat begrijp ik, maar dan nog is er geen enkele reden om een statement steviger te maken door te verwijzen naar Mioch. Er is toch niemand die dat serieus neemt?
Chainsaw
Tja, meneer Zagt lijkt enkel te willen benadrukken dat zelfs mensen die bijna alles goed vinden Wit Licht ook niet kunnen waarderen. En omdat Mioch bij het grote publiek redelijk bekend is, zal hij hem wel gekozen hebben. Blijft hoe dan ook moeilijk serieus te nemen, inderdaad.
mcdaktari
iedereen moet zelf weten of hij of zij de film wel of niet aardig vind. Kijk er zijn altijd mensen die de film helemaal de grond in boren, maar andere vinden het een prachtige film. Dus ik neem de recensie"s meestal niet serieus, want er zijn genoeg films die ik wel goed vind en die andere helemaal niks vinden. Wat Witlicht betreft kan ik nog niks stemmen want ik heb de film nog niet gezien, maar wil hem wel graag zien en ik probeer dan om Marco Borsato te zien als acteur en niet als zanger. Want ik denk dat veel mensen al bevooroordeeld zijn omdat ze hem kennen als zanger. Het verhaal op zich spreekt me wel aan, het klinkt mij een beetje als Blood diamond. Al kan ik me niet voorstellen dat witlicht net zo goed zal zijn. Maar wie weet.... ik lees hier ook al van beste Nederlandse film ooit !!! Maar dat lijkt mij wat te ver gaan. Als dat echt zo zou zijn, dan was er al veel meer over gepraat en dan oopk in buitenland. En dat is dacht ik niet het geval. Ik neem aan dat films als soldaat van oranje toch meer in aanmerking komt voor beste ned.film ooit dan witlicht ( mijn persoonlijke mening )
Maar hoe dan ook , ik ben heel benieuwd hoe Witlicht me zal bevallen.
markie1978
Je hebt je huiswerk goed gedaan Siom.
Maar je reken kunsten leveren nog geen bewijs dat zangers niet kunnen acteren. Als je het gemiddelde neemt van elke willekeurige grote acteurs zal je ook niet veel hoger uit komen.
Heb gemiddelde genomen van aantal acteurs bron IMDB/2
Brad Pitt 3.30
Marlon Brando 3.39
Robert Duval 3.37
James dean 3.70
Zoals je kunt zien hebben deze Top gemiddeld nog geen punt hoger.
Hier zie overigens ook dat James Dean de hoogste rating heeft van alle legendarische acteurs.
mcdaktari
Kom op zeg, dat allemaal wil toch niet zeggen dat de film wel of niet goed is. Het maakt toch niet uit wie er in speeld , als die gene de rol maar goed speeld.

Stephan
Brad Pitt 3.30
Marlon Brando 3.39
Robert Duval 3.37
James dean 3.70
De legendarische John Cazale ("Fredo" uit Godfather e.a.) 4,31 gemiddeld.
deicide
Ik wil niet veel vertellen maarre lijkt enorm op 24 redemtion die veel eerder uit was.
Ik vond echt een verschrikkelijke film,marco moet het maar lekker bij het zingen houden,als je dat ook nog leuk vind van hem.
Veel eerder? 24 Redemption had zijn Amerikaanse premiere op 23 november 2008, deze film ging nog geen drie weken later in Nederland draaien.

Nieuwe 'Star Wars'-trailer maakt teleurstelling goed: ‘Eindelijk, een echte trailer’

Fan van 'Mocro Maffia'? Videoland komt met nieuwe misdaadserie 'Rippers'

'The Shining' tot 'The Shawshank Redemption': de filmische kracht van Stephen King

Netflix neemt afscheid van 'Fast & Furious'-reeks: 'Nog steeds goed'

The Lady